1 Végigjátszás (alternatívákkal): 31036 Toy & Grocery Shop - 1. rész

Ismét meglepetést okoztam magamnak, - méghozzá nem is valamely neves nap alkalmából, hanem csak úgy - amikor ismét Creator készletet fogtam kezeim közé, azzal a távlati céllal, hogy azt itt be is találjam mutatni. Akár így, akár úgy, de a Modular sorozat leegyszerűsített vonalát hozó "altéma" a Creator berkein belül,  igencsak megfogott. Viszonylag kevés (v.ö. többezres darabszám a nagytesóknál) elemből tud mutatós, és hasznos kis/nagy épületeket produkálni ez a vonulat. Városépítőknek ideális lehet, de a hozzám hasonló mindenevők (sőt City-kerülők) is megtalálhatják benne a számításukat.

Á, Tarzan lesni betondzsungel...
 
Ennyi bevezető után illő hát, hogy belevessük magunkat a játék- és vegyeskereskedésen kívül két alternatívát is kínáló - a dobozkép alapján varázslatosnak ígérkező - készletbe.Statisztika
Ár: 9.200,-..13.090,- (11.990,-)
Téma: Creator
Kockaszám: 465 db
Kiadás éve: 2015
Minifig: 2
Építmények: 1 db, de az háromszor. vagyis háromféleképp. szóval egyszerre csak egy, de három variációban. (apró güzüségek persze számolatlanul vannak, de a fő épülettel össze nem mérhetők, és inkább szerves kiegészítést, játékosságot rejtenek magukban, mintsem külön tárgyat)
Doboz: szokvány Creator tégladoboz, hagyományos, selyemfényű felülettel, elől e fő attrakció kiemelve, de a másik kettő is bemutatva, míg hátul egyenrangú felekként terpeszkedik a trió, figyelmetleneknek azt sugallva, hogy ezt egyidejűleg meg tudják majd építeni. Kissé csendesen megbújva, az oldalső szekcióban természetesen erre is kitér a marketingben é s versenyjogban egyaránt jártas csomagolás-dizájner.
Alapkészlet
Creator szettről lévén szó, nem számozottak a tasakok. Van belőlük viszont 4 darab, és még két alaplapot is kapunk, ahogy az illik. A zacskókban - jobbára - méret szerin csoportosított elemek figyelnek, így nem csoda, hogy mekkora eltérések mutatkoznak dimenzióikban.


Természetesen mindhárom variánshoz külön útmutatót kapunk, mely igen örvendetes. Jellegük bőven hozza a szériánál megszokott paramétereket, nagy meglepetés nem ér senkit.


Ily módon előrehaladva megállapítom, hogy nekem már most kevés a két minifig, ami ehhez a készlethez jár, jóllehet, a Creator szerintem sem minifig-bánya kategória. Utóbbi természetesen nem zárja ki az előbbiekben felvetett "keveslést" a részemről. Nézzük, mi az amivel ma kénytelenek leszünk beérni! Először itt a Bellatrix konszolidációs eljárás alá vont frizuráját hordozó, eléggé hivatalos öltözetű, ám kétarcúságtól szenvedő hölgy, továbbá a jócskán kommersznek mondható fiúcska, aki majd megannyi galiba okozója lesz, ha jól sejtem. Mindketten egyszerű figurák, de - mint mondtam - a Creator nem erre van kihegyezve.


Elnézve a kiborogatott kupacot, a színséma kellemes emlékeket ébresztett bennem. A 7419 Dragon Fortress (kép via ZO6/Eurobricks) egyike azon kiemelkedően jól sikerült daraboknak, melyek beszerzése szigorúan kötelező számomra. Esetünkben alkalmazható a múlt idő is, merthogy szerencsésen megtettem eme lépést már jó ideje, méghozzá egy T'R'U játékbolt "hulladék"-polcáról, töredék áron. Annyi volt a bűne, hogy régóta ott porosodott, a sorozatnak már az emléke is kitörlődött mindenkiből, így ennek nem volt ott keresnivalója. Az, hogy a dolgozók, és a vevők is ily alultenyésztettek voltak, s nem csaptak le a jó haszonnal kecsegtető portékára, nekem csak jó.
 

A kérdés a fentiek alapján egyértelmű volt számomra. A teljességgel más alapindíttatásból kisül-e valami szerethető, ami legalább nyomokban hasonló érzéseket kelt majd, mint a büszke szín-előd? Itt az idő, hogy fény derüljön rá!

A kihajtom-behajtom épületstruktúra, mely már a dobozról egyértelmű volt, egyből elkezdi kialakulását. Sőt, kialakulódását. Hirtelen két dologra hívnám fel a figyelmet: az üvegablakok bizonyára a pultot fogják képezni, mellette a klipszek viszont még érdekesebbek. Első pillantásra számos ötletem volt, ám - hiába csapong képzeletem a szelek sebes szárnyán - mégis a lehető legprózaibb lett a megoldás. Bizony, ez csak a kirakatba rakott újságok megfelelő pozicionálására szolgál.A vegyeskereskedésben vajh' miért a nyúzpépör a legfontosabb, ezt nekem senki meg nem mondja. Na, mindegy, ha így, hát így. Csepp kis bolt ez, nagy tömegek nem férnek el benne, de akkor is helyes pofa.


A címbéli társ - nevezetesen a játéküzlet - már merészebb vonalvezetésű lesz, jóllehet a ferde sík képzéséhez kissé szedett-vedett módon fogtak neki. Ettől még lehet majd jó.


Tűzoltó berendezés ez, vagy micsoda? - merült föl bennem a kérdés, amikor ezt megláttam. Aztán azzal nyugtattam magam, hogy belülről bizonyára bank-, kívül pedig kávé- vagy üdítőital-automata funkcióval bírhat. Természetesen a legutolsó megközelítés lehet a helyes, legalábbis a pöttyekből összerakott flakon/kólásdoboz erre találhat utalni.


Ferde sík, és falba épített lépcső, sőt, a falból kiugró valami az a három jellegzetesség, ami a következőkben szemet szúr. Aztán természetesen jőnek ama játékok, mint például egy kellemes mikro-gőzös, és az Ideas vonulat tavalyi üdvöskéje, a nyak-hibázatos Wall-E mikro-változata.Számos alkalommal hörögtem már a színhibák miatt, s most is így teszek: A bézs szín is konzekvensen legalább két (egy bézsebb, és egy hidegebb, zöldesbe hajló) színárnyalatot tudhat magáénak, mint az alább látható. Aki nem szín-gourmand, bizonyára legyint a kérdésre, de engem erősen zaklat.


Kellemes párt alkot a két földszint. Egyenesbe rakva egy boltíves átjáró is kialakul, zömökebbre állítva viszont nem zavarja egymást a két bejárat.


Ahogy haladunk fölfelé, némi részletbe is hajlandó belecsavarodni a modell, amely eddig - ha nem is puritán, de - relatíve egyszerű vala.


kissé bonyolultnak tűnő korlát

éjjelilámpa, játék-cégér

szuper ablakzat

Így, 180°-ba rendezve igazi citys, játszható cucc látványa tárul elénk...


A főmodell immár majdnem kész, a homlokzat utolsó simításai előtt állunk. Mit mondjak, elégedett vagyok a látvánnyal, mely a maga valójában legalább annyira - ha nem jobban (de) - tetszik, mint a dobozképen.


A végére - Creator szetthez illőn - számos darabka maradt, igaz, eléggé egysíkúan az egypöttyösekre szorítkozón.


A végére álljon itt a kész modell számos fotója, pár életképpel egyetemben!
A rollerezés elég nagy kihívásokkal küzd, a rágóautomata nem újdonság, de pofás, viszont a kicsukom-becsukom korlát valami elképesztő jó lett a kezdeti berzenkedésem ellenére.


Mivel a szetthez további két modell is tartozik, s azokra egy következő részben térek ki, úgy illő, hogy az értékelést is majd akkor ejtsem meg, de nem hallgathatom el eddigi jó érzéseim sorát, melyek eme készlet építése során halmozódtak fel bennem. Kifejezetten elégedett lévén annál is nagyobb elvárásaim vannak a B- és C-modellekkel szemben. Nyilván kisebb darabokról lesz szó, mint ez, de ez nem okozhatja a modell érthetetlen leromlását.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó VJ, egy szép készlettel! Köszönöm és várom a folytatást!
    Zoli

    VálaszTörlés