3 Végigjátszás: 75102 Poe's X-Wing Fighter

A rajongók már bizonyára most tisztában vannak a mai járgány "eredetijének" minden műszaki jellemzőjével, s valószínűleg a doboz jobb alsó sarkában feltüntetett figurák mibenléte sem abszolút titok számukra, azonban az első helyen mutatott kisgömböc vélhetően sokkal szélesebb körben ismert. Igen ez a mütyür gurult oly viccesen az első hírverő trailerben, Artu viccbabérjaira törve. Ha másért nem, hát ezért szívesen belepillantottam volna a dobozba, de mivel jelentős X-szárnyú rajongó vagyok, így nem hagyhattam ki ezt az új vonalvezetésű darabot. Sajnos az már a dobozról látszott, hogy lesz egy-két, nekem kevéssé tetsző részlet, de ez távolról sem vette el kedvemet, így most terítékre kerül.
 
Ha! Tarzant nem fogni lézer!


Statisztika
Ár: 23.490,-..32.689,- (27.990,-)
Téma: Star Wars
Kockaszám: 717 db
Kiadás éve: 2015
Minifig: 3 fő, ne menjünk inkább bele, ki kicsoda...
Robotok: BB-8 astromech droid
Építmények: 3 db, az X-szárnyún kívül kapunk egy beszállást segítő létrát és egy hangárba illő kiszolgáló járgányt
Doboz: a múltkori Elves-dobozhoz hasonlatos paraméterekkel bír, láthatóan nagy előlapot akartak a bő 700 darabhoz passzítani, így kaptuk kézhez a képeken látható darabot. A robbanások és a lézerágyúk lövései jellegzetesek, a hátoldalon pedig a gyakori műszaki ábrák, és néhány játszható részlet bemutatása látható. A doboz maga ragasztószalagokkal van lezárva, ami számomra kellemes meglepetés.
 
Alapkészlet
Öt számozott tasak figyel a dobozban, s - minő érdekesség - némelyik már nem a hagyományosnak mondható, végigfutó számsorral bír, hanem új fazont kapott. Egy fehér sávban egy sorszám, plusz a készletszám kapott helyett. A füzet vaskos, ragasztott kötésű - ezeket kiemeltebb szettekben szoktuk fellelni.


A tasakok tartalma elég egyenletesen van elosztva. Az elsőben fura citromsárga darabokat láthatunk. Furaság alatt persze a színt értem, merthogy a főmodellbe nem nagyon kell ilyesmi.
 

Két figura rakható össze ebből a zacsekból, és hirtelen meg is akadt a szemem az egyik sisakján. Itt már nem a fejre festették a sárga rostélyt/ellenzőt, hanem magába a sisakba integrálták az egészet. Így aztán nincs az embernek annyira hülye érzése, ha sisak nélkül akar játszani a figurával dicső tulajdonosa.

borítékolom, hogy ez egy jó ötlet vala

szegény jobb oldali fickó elég bután fest


Nézzük akkor azt a bizonyos kiszolgáló egységet. Nyilvánvalóan antigravitációs cuccról van szó, ahogy azt megszokhattuk, viszont ez még nem magyarázza az elől-hátul narancsszín jelzőfényeket. Bizonyára ilyen lesz a filmben is, tehát egyelőre ettől tekintsünk is el. Nagyobb a gubanc viszont a hátsó traktusba szánt tárolóval kapcsolatban. A tetejére applikált klipszek felemásak. 2 vékony, 2 vastag, és még a színárnyalatuk is más-más. Sajnálatosan szomorkás dolog ez. Amúgy elég szimpla kis építmény ez, de segíthet a játszadozásban.
 


A létra nem egy nagy szám, de haszna épp az egyszerűségében rejlik. a végeredmény jól mutat, és méretkompatibilitása is rendben van.
 

"Végül" itt, amire vártunk... kezdődik az X-szárnyú vadászgép összeszerelése. A képekből nyilvánvaló a színséma, így a fekete és narancs színeken nincs mit meglepődni. A kék elemek viszont tuti építéskönnyítő jelleggel lettek ilyen színűek, és végül a láthatatlanság lesz osztályrészük, amint hamarost meglátjuk.


Cseppet fura rész ez így, de ha az alul látható lyukakat, és a fogaskerekezést szemléljük, nyilvánvalóvá válik, hogy itt lesznek felfogatva az ikszesíthető szárnyak.
 


Ezennel el is értünk az egyeske végéhez, s még maradt pár aprólék tartalékba is.
 

A második csomagban már a várható színskálának megfelelő cuccot lelünk, de persze némi töltelék ide is belefér.
 

Amint az ülés bekerül, az eddig kételkedők is beláthatják a fentebbi találgatásom igazát. Kicsit ugyan továbbra is zavaros a test, de majd néni SNOT segedelmével behéjaljuk, ha jól sejtem.


Az orr elnyújtott összetartását csuklós építménnyel oldották meg, ami nekem annyira nem tetszik az elő részen kidudorodó bütykök miatt, de tény, hogy egyéb paramétereit tekintve igen jó.
 


Igencsak gyorsan értünk ennek a tasaknak is a végére, így már csak a tartalék elemeket tudom belőle megmutatni. Nem sok, de legalább van.


Folytatódik a fekete-narancs dominancia a harmadik tasakban is, és itt kapjuk meg a sokak által áhított kabinfedelet, amiről sajnos több panasz is érkezett a LEGO-hoz, mivel nem zárt tökéletesen. Ezen a ponton mertem reménykedni, hogy az enyém nem gyártási hubás.


Szemfüles Olvasók észlelhetik, hogy sikerült mellényúlnom. Nem szemfüleseknek meg is mondom, hogy az egyik fehér 1x4 lapot sikerült melléraknom. Sebaj, a javítás nem késlekedett soká, és a hajtókar így a helyére kerülhetett, melynek folyományaként lehetőségünk lesz a szárnyak pozícióját módosítani.A kilátásba helyezett SNOT-os héjalás ideje is eljött, és a geometriai adottságokból adódó egyenetlenségekre kissé nagyobb távolságból nyugodtan legyinthetünk.

egész jó a kaszni, és a fülke is jól zár...

tetszetős az ablak festése...

Végül ismét eljutottunk a tasak végére, s az alábbiak maradtak:


Ahogy a füzetből észleltem, a két utolsó tasak nagyjából a két pár szárnyra, a hajtóművekre és a fegyverzetre koncentrál. Ennek megfelelően többé-kevésbé hasonló kiosztással fogunk találkozni, mely az alap színkészletre épít.


S lőn! Itt van a gömböc robotka a pilótával egyetemben, hogy belakják kies vidékek bejárására is alkalmas vadászgépüket. Sajnos BB-9 gömbjébe igen laza lukat ütöttek, így fejenállós mutatványra tökéletesen alkalmatlan lesz a gép, hisz kiesik belőle a kicsike. Ez sajnos negatívum...viszont a laza csatlakozás miatt kissé dönthető

Az alsó és felső szárnyak hasonló alapokról indulnak, de - ahogy hamarosan látni fogjuk - néhány markáns eltérés akad köztük. Az építés menetéről csak egy gyors fotósorozatot mutatok, merthogy nagy érdekességek nem zajlanak közben.

Az utóbbi képeken látszik, hogy egy kék gumi tartja össze a két szárnyat - ettől bizony még erősen lifegtek. Mivel azt hittem, a két gumi a két oldalra kell majd, így a másikat nem használtam fel, aztán a következő zacskóban leltem még kettőt, és azokkal már elég tartást adott a szisztémának a ruggyantakarika páros.

Tartalékként 5 elemet üdvözölhettünk, ami a készletben leginkább átlagosnak mondható.
 

A tisztesség kedvéért itt az ötöske tartalma is. A gumigyűrűk tárolója messziről kitűnik a tömegből.


Mivel a szárnyak a másik oldal tökéletes tükörképei, így értelmét veszti a részletekbe bonyolódás. Ehelyett tessék inkább szemlélődni!
 
ugye, hogy nem hiányzik sok a teljes felszereltséghez!

Felhívnám a figyelmet a lőképes fegyverzetre, mely a szárnyak végén, illetve a pilótafülke alatt megbúvó darabokból áll. Lézerágyúk és protontorpedók kipipálva. Én továbbra is tartom magam azon meggyőződésemhez, hogy kár ezekkel veszélyeztetni egymás testi épségét, de meg is értem, hogy így talán jobban eladható a cucc. A hiányzó szárnyvégi ágyúk és a négy hajtómű  csoportonként tök egyforma darabokat sorakoztat fel, de ez így jó. Ha ezek felkerülnek, kész is az alkotás.


Mielőtt azonban megmutatnám teljes pompájában, megemlékezem az utolsó tasakból megmaradt tartalékokról is. A kínálat most sem kiugró, de rendben van.


Végül pedig álljon itt pát fotográfia a kész modellről, ahogy azt már megszokhattuk. Meg kell jegyeznem, stabil, jól kézben tartható modellről van szó, az meg külön jó ötlet, hogy a szervizjármű a maradék két lövedéket tudja tárolni, amíg fel nem használjuk.
 
- Poe, minden rendben a BB-9-essel?


nyitott szárnyakkal sajnos nem tárolhatjuk a földön, felemeli a kasznit...
 


Értékelés
Ötlet: 5/5
Megintcsak az a fránya elfogultság! Úgy vélem, legtöbbünknél a jópár jellemző és kedvelt forma közötti "versenyben" az X-wing is ott van a dobogón. Nálam az első helyen, másnál talán hátrébb, de tulajdonképp mindegy, a forma tuti eladja ezt a szettet, így üzletpolitikai szempontból kiváló választás volt, és az volt az én szempontomból is, mivel adott egy kis frissítést a kedvelt kategóriának.
 
Kockák és doboz: 4/5
Ehhez a mérethez kissé soknak érzem a kockák számát, jóllehet így elég "csini" és stabil lett a darab. A ragasztószalagos lezárás dicséretes, és alapvetően a matricával sincs bajom, csak egyszerűen az alternatívázás miatt most nem használtam fel. Az elkért összegért viszont kevésnek tetszik a doboz tartalma, de SW-körökben ez amúgy is szokás.
 
Minifig: 4/5
Nem vagyok "elájulva", de legalább nem idegen figurákat csempésztek bele a "vedd meg, mert csak ebben a szettben kaphatod megy Tyutyu Mekpöttyöt ebben a szerelésben" ideológia mentén. Minőségük, festésük ismét pazar. A BB-8 lötyögése kissé elkedvetlenített, így erősen mínuszoltam
 
Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 3,5/5
A szárnyak kidolgozatlannak tűnnek, BB-8 kiesik, az orral kissé illik vigyázni. A lövöldözőképes fegyvereket én nem csípem, de elég jól integrálták, és fel sem tűnnek, ha nincs bennük töltet. Nyitott szárnnyal nem tudjuk letenni a gépet, ami lehet épp logikus dolog is, de engem például kifejezetten zavar. Az orr-támasz szerencsére behajtható, így aládúcolva legalább repülés imitálható. A kicsi robot egyébiránt cuki lett, aminek örülök, mert a trailerből egyből megkedveltem, és egy elfuserált megvalósítás kiborított volna.
 
Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Úgy tűnik, kifejezetten játszadozásra szánták, stabil, kezelhető, de a robot kipotyogása ront az összképen. Amúgy elégedett voltam vele.
 
Összegzés: 21/25
Az új sorozat első fecskéje elég jól teljesített, azt hiszem. A továbbiakkal nem biztos, hogy megbirkózom, mert már a promóképek sem győztek meg igazán. A kommentmezőbe persze írhattok arról is, ha van valamilyen tapasztalatotok az új eresztéssel.

3 megjegyzés:

 1. 24 ezernél többet biztos nem adtam volna érte,durva ,hogy a korábbi 19 ezer volt.....Ugyanígy vagyok az új TIE fighterrel, megnéztem kemény 103 db alkatrésszel van benne több,mint a korábbi változatban és ez 7-8 ezer ft különbséget eredményez az árában a korábbinál ....Nálam a Falcon landol nem sokára....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kissé elszaladt a ló a LEGO-val, valóban. A licenszelt cuccaik amúgy is felárasak, de mostanában cseppet sokszor emeltek, és nem keveset.
   A Millennium Falcon még nekem is kinéz, ha rá bírom magam beszélni. Csak azért, hogy legyen még egy a háznál, nem hiszem, hogy ráugrom, de ha találok benne valami érdekeset, ami megragad, akkor azért még van esélye.
   Szegény TIE elég esélytelen, a többi gép meg annyira jellegtelen vacak, hogy magamtól biztos nem leszek rájuk vevő.

   Törlés
  2. Falconom csak mini volt eddig én ezért vettem meg.Illetve ez lesz a készletgyűjtésem végére a pont,ezentúl csak figurákat akarok venni majd,meg alkatrészeket...X-Wingen én is gondolkodtam,de a fentebb írt okok miatt,nem őt választottam

   Törlés