2 Végigjátszás: Pirates 6262 King Kahuka's Throne

Forrás: Brickset.com
Az elmúlt néhány hétben, mint nyilván Ti is észrevettétek, volt egy kis szünet a Blog életében. Emiatt megszakadt a néhány hete elkezdett Kalóz Hónapunk, azonban most egy újabb Pirates szettel térünk vissza.
(A tematikus posztsorozat pedig igaz, hogy jóval hosszabb lett, mint az előzetesen tervezett egyetlen hónap, de talán ezt Ti sem bánjátok igazán.)  

A mai napon a Pirates egyik legszebb, és sajnos csak nagyon rövid ideig létezett altémájának, az Islandersnek az egyik szettjével foglalkozunk.

A szigetlakók 1994-ben jelentek meg a LEGO palettáján. A királyukat King Kahuka-nak hívták. Ő lesz a mai készletünk névadó figurája is egyben. Az alattvalói között találhattunk bátor amazonokat és lándzsás harcosokat is, az élőhelyüket pedig a trópusi szigetcsoportok környékén kellett keresnünk.

(Akit részletesebben érdekelnek az Islanders készletek, annak figyelmébe ajánljuk a néhány éve sajnálatos módon bezárt Kockagyár Blogot, és onnan érdemes elolvasni az „Elfeledett készletek nyomában” sorozat „2. részét”, ami a szigetlakókkal foglalkozott alaposabban!)

Ma a 6262-es sorozatszámot birtokló készlettel fogunk megismerkedni.

Azonban, mielőtt ennek nekilátnánk, tekintsük át előbb a szetthez kapcsolódó statisztikai adatokat!

Alapok
 • NeveKing Kahuka's Throne
 • Sorozatszám: 6262
 • Téma: System / Pirate
 • Altéma: Pirates / Islanders
 • Kiadás éve: 1994
 • Kockaszám: 141 (Peeron.com)
 • Minifig: 5 db + 1 db krokodil
 • Ára: 6100,- Ft-tól vásárolhatunk használt példányokat a Bricklinken, hazánkban pedig már 5500,- Ft körül beszerezhető


Az én 6262-es készletemhez sajnos már nincs meg sem az eredeti doboz, sem az útmutató. Szerencsére azonban az internetnek hála, nem kell ezeknek a látványáról ezúttal sem lemondanunk.
A doboz egy klasszikus kinézetű téglalap alakú példány volt. (A készlet igaz, hogy csupán 141 alkotóelemből áll, de mivel öt figurát, egy krokodilt és egy kisebb méretű alaplapot is tartalmaz bátran nevezhetjük a szigetlakós szettek között ezt egy közepes méretű darabnak. Így dukált neki az alább látható hangulatos csomagolás.)

A doboz / Forrás: Brickshelf.com
A doboz hátulról / Forrás: Brickshelf.com
Az útmutató a régen megszokott, elnagyoltabb léptékű, elemkiemelés nélküli példány volt, ami azonban, valószínűleg senkit sem akadályozott meg abban, hogy összeállítsa a játékot.


Útmutató címlapja / Forrás: Brickshelf.com
A leírás hátulról / Forrás: Brickshelf.com


Az alkotóelemek
Ahogy korábban is említettem, összesen öt minifigurát kapott a szett megvásárlója. Közülük hárman voltak szigetlakók – köztük megtalálhattuk a királyt, magát King Kahuka-t is. Mellettük két kalózt és egy aligátort rejtett még a csomagolóanyag „élőlény-fronton”.
A figurák mellett a legérdekesebb talán a kalóz csónak vitorlája volt, valamint a törzs néhány egyedi jelképe és a kincse. (Sajnos, az alaposabb szemlélő kiszúrhatja, hogy a harci dárdák az eredeti sötétbarna helyett ebben a bemutatóban feketében pompáznak. Ennek az oka az, hogy elvesztek az eredeti darabok, és helyettük nem színhelyes pótlásra volt csak lehetőségem. De ez az apróság talán senkit sem zavar a továbbiakban komolyabban.)

Az útmutató a figurák összeállítása után, a tenger haramiának piros csónakjának összeszerelésével foglalkozott.


 

Ezt követően a király trónját kellett összerakni. Az emelvény egy egyszerű, színes kis darab, ami a célját maradéktalanul képes volt ellátni.


Alapozás

Amint ezeken a műveleteken túlestünk, jöhetett a sziget összepattintása. Kiindulópontként egy jókora sziklafal darabbal kellett megalapoznunk a majdani építményhez. Ennek a közepében kialakított mélyedés szolgált a kincs (azaz, a 10-es, a 20-as, a 30-as és a 40-es érmékből 1-1 darab) és a hozzájuk tartozó kincsesláda elrejtésére.
A kincsek és a kincsesláda
Egykor minden kalózos készlet elmaradhatatlan darabjai voltak

A kis szigetet a már korábban is említett trón, egy tábortűz, egy dob, és egy pálmafa levelekkel álcázott rejtekhely dobta fel igazán.


 
 


Azonban ilyenkor még hátra volt a készlet egyik nagy „attrakciójának”, az óriási kő totemfejnek az elkészítése. A sziget előtt látható szürke alkatrész darabok nagyrészt ezt a célt szolgálták.A totem amilyen egyszerűnek tűnik, olyan nagyszerű kinézetű lett az összeállítás után.


 


Az elkészült építmény egy aranyos, apró, de jól játszható darab lett. Az öt figura és a krokodil azonban sokkal komolyabb készletet sugalltak, így az összeállítás utáni játékhoz valóban könnyű lehetett kitalálni háttértörténeteket. A sok „élőlény” könnyen megtölthette nyüzsgő, akciódús, izgalmas „élettel” a készletet.Az összeállított készlet
Mivel az építkezést nem nevezhetjük különösebben hosszadalmasnak, illetve megerőltetőnek, így máris átnézhetjük a készletre kiosztott pontszámok arányos megoszlásait.

Hangulatfotók:
 


Értékelés
Tehát, végezetül nézzük át a „szigorúan mért” pontszámokat!
 • Ötlet: 4,5/5 – Kalózos készlet engem mindig örömmel tölt el, így mondanom sem kell, ezúttal is. Maximális pontszámról csak egy hajszállal csúsztak le a szigetlakók. Ötletnek egyáltalán nem volt rossz, de még a társai között is találhatunk jobb darabot, így csak majdnem tökéletes. A kiosztott pontszám is ezt sugallja.
 • Kockák és a doboz: 4,5/5 – Néhány valóban indokolt és szükséges speciális elem mellett többnyire máshol is jól használható darabokat adtak a játékhoz. A doboz pedig egy tökéletes Islanders-hangulatú példány lehetett. Hogy akkor minderre miért nem maximális pontszámot adtam? Talán leginkább a kiegészítő darabok (pl. fegyverek) meglehetősen korlátozott számában kell keresni az okokat...
 • Minifig: 5/5 Ebben az esetben biztosan egy hibátlanul teljesített szempontról beszélünk. Szerintem itt még a legkérgesebb szívű kritikusoknak is ellágyul a szíve. Megérdemelt a lehetséges legmagasabb pontszám.
 • Alternatívák: 4/5 – Az alternatívák összeállításától az eredeti doboz és az útmutató hiánya miatt eltekintettem, így most csak egy nem túl magas felbontású kép alapján nyilatkozhatok: A doboz hátoldalán – ld. korábban!  három változatot helyeztek el, amik leginkább a főmodell egy-egy újabb variációinak tekinthetők.
  1.) Az elsőben a legérdekesebb az, hogy a megszelídített krokodil vontatja a király csónakját, ami használójának minden kényelméről képes gondoskodni.
  2.) A másodikban a kalózok valószínűleg barátságba keveredtek a törzzsel és egy daru segítségével még a csónak rakodását is könnyebbé tették.
  3.) A harmadik lehetőség a főmodell egyfajta újraértelmezése, a legszebb részlet talán ebben a krokodilra épített királyi trón.
 • Élmény / játszhatóság: 4,5/5 – Sok és jó figura biztosan eladja ezt a készletet. Még ha önmagában nem is lehetett belőle a legváltozatosabb építményeket összehozni, más kiegészítők bevetésével biztosan remek szigetlakós kalandok vezényelhetők le eme szettel.
Összegzés: 22,5/25
Aranyos, kedves, jól játszható kis készlet. A sok hangulatos figura, a szép mintás darabok, és a vitorla miatt simán megéri az árát.
2 megjegyzés:

 1. Sajnálnám, ha bezárna ez a blog is. Reménykedhetek még folytatásban?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Reménykedhettek :) Sajnos nagyon hirtelen "szakadtam" meg, és csak szeptembertől tudok visszatérni az íráshoz, sőt egyáltalán legóközelbe, mely távollét egyébként mintegy 40 esztendő alatt egyszer sem történt meg ilyen hosszadalmasan, ezért is bosszant a dolog. Szóval a blog él, csak mélyűri álomban leledzik.

   Törlés