1 Végigjátszás: 70807 Metalbeard's Duel

A kisebb kényszerszünet miatt némi törést szenvedett ugyan a folyamatosság látszata, de a lassan Kalóz Kéthónappá önmagát kinőni igyekvő szériánk még kitart. Teszi ezt annál is inkább, mert még úgy a friss készletekből, mint az elmúlt évek egyéb, vonatkozó darabjaiból is van mit átnézni, s amit lehet, meg is vizsgáljuk. Ma például Fémszakáll, a LEGO-Kaland című film mecha-léptékű tákolmány-szereplője kap helyet lapjainkon, méghozzá önmagához mérhető mikromenedzserrel hadakozva. (Talán nem lövök le nagy poént, ha már most kijelentem: sem értelmét, sem értékét nem látom ezeknek a fekete kockáknak, melyekkel az egész szériát elárasztották. Persze, láttam a filmet, és az is tele volt ilyenekkel, de ez még rosszabb, mint az ezredik dzsexperó vagy lónréndzser.


Statisztika
Ár: 9.340,-..13.087,- (11.990,-)
Téma: The LEGO Movie
Kockaszám: 412 db
Kiadás éve: 2014
Minifig: 3 fő, akik közül persze egy szem kalóz nem akad
Egyéb "élő"lények: Fémszakáll tartozék cápája és papagája/sólyma
Építmények: 2 db (Fémszakáll és a mikromenedzser)
Doboz: SW licenszfényt meg sem közelítő, de a normál vonulatnál csicsázottabb, kis híján négyzetes darab, kellő merevségű kartonból, hátul minimális akcióval, kissé ódivatú módon de stílusosan, celluloidot imitáló körítéssel.
 
kinek van bornyasztóbb lábfeje?Alapkészlet
Három számozott zacskó és egy útmutató volt a dobozban, s - ahogy jósolható volt - a sötét árnyalatok dominálnak mindben. Az első tasakban vannak a minifigek, de ez kevéssé meglepő, s ahogy elnézem, a mikromenedzser is itt lelhető fel testületileg.
 

Az említett minifigek között van egy szürke csontváz, ami érdekesség, merthogy minek egy robotnak belső váz, ha van neki külső? Mindegy, a különféle színű csontik még sosem okoztak problémát, persze én ezeket inkább csak fél-fignek tekintem. A robotzsaru irdatlan fegyvert kapott, ezt átveheti egy űrszázad például, a rendőrtestre meg sima sárga fejet rakva máris pompás közeget kapunk. Az építőmunkás ezek után már tiszta felüdülés volt, és külön kiemelendő, hogy a két rendes fig lába is festett.A mikromenedzselés igen fontos dolog volt a filmbéli vezér számára, így még a csapból is ezek a többé-kevésbé változatos fekete kockák folytak. Engem erősen emlékeztettek a Mátrix őrszemeire, de azért igen távoli csak a hasonlóság. Sajnos, míg az őrszemek félelmetesen kúlak voltak, ezektől nem vagyok odáig meg vissza, de adjunk neki egy esélyt, igyekszem elfogulatlan lenni. A végső kocka fazon elérése a szögletes elemekből nem szabad, hogy problémát okozzon, de azért lekaptam az első réteget indulásnak.


A folytatás során egy-két csukló, minirakéta, ilyen-olyan Technic elem is beépül, de nekem a belülre töltögetett piros üveg tetszik a legjobban.


A fél csukló, ami az utolsó képen látszik, már előrevetíti, hogy nyitható tetejű fazonnal lesz dolgunk. Nem látom be, ettől mennyivel lesz jobb a játékélmény, de akinek van ötlete, jelezze! A tető mindenesetre minimálisan indusztriális.


Ne reménykedjetek, még nem vagyunk kész! Most épp valami láb-kezdeményhez ért az építkezés menete, számos csuklóval, és stabilitást bőven adó bumszli lábfejjel.


önmagában ez nem sokat mutat...

...de így már érthető

A lábak után az Őrszem-jelleget adó karok következnek, melyeken a karmok csak tekergethetők, ráadásul a kocka díszekkel gazdagszik.


értem én, de akkor is csúnya...

8 darab tartalék maradt a égére, ami éppenséggel igen jó mutató, igaz, kevés jelentősebb darab van köztük.


Az arany, nugát és barna színek a második tasakban már utalnak Fémszakáll felépítésének folyamatára, s ha jobban megnézzük, a névadó alkatrész ott is van a kép felső, középső traktusában.


No, essünk is neki! Erős nyitással egy arany korongról kezdünk, egyelőre értelmezhetetlen részeket kikalapálva a vegyes alkatrészhalomból.


Amikor a kincsesláda (egy kolbásszal és egy csonttal? - brrr...) elkészült, már tiszta is lett, hol járunk a testen belül. A kulcslyuk egyébként tuti ötlet, jól használható máshol is.


A mindenféle darabok egymásra rakosgatása révén kialakuló egyre nagyobb valami még mindig távol van mind egy kalózkapitánytól, mind egy mechától, de végre felkerül a fémszakáll, és bele Fémszakáll feje is, így már a későbbiekre nézve tagadhatatlan lesz az értelmezési keret. Sajnos a spéci arcszőrzetből igen könnyen kipotyog hősünk feje, de legalább a kalózsityak pöpec. Ebből sincs minden második készletben.


Arrrr....

ritka fejhez ritka tökfödő...

Ennél a pontnál már azt hihetnők, a 3. számú tasak jő, de nem. Előbb még lábakat fabrikálunk a Hét Tenger Mechanikus Kalózának, s ahogy azt már a LEGO-tól megszokhattuk, egy falábú kapitányt kapunk most is. Ez abban nyilvánul meg, hogy az egyik láb böhöm nagy tappancsban, míg a másik egy kis gömböcben végződik, ráadásul utóbbi viszonylag merev kialakítású és hordó képezi jelentős hányadát.


itt még nem tudni, fegyver lesz, vagy hátizsák

Szegény Kapitány végül oly csámpás lett, hogy kacagnom kellett. Remélhetőleg javul a helyzet az utolsó tasakkal.

elölről olyan, mind aki berosált

hátulról meg csak vonszolja magát

Arany távcső, mint tartalék? Ez az! Sőt, a 10 tartalék közt számos egyéb jóság is akad.


Így történt hogy kinyitottam a 3. zacsekot is, amiben kevés, ám jelentősen érdekes elem rejtezett. Ilyenek voltak például a működő ágyúk, a cápa és számos arany darab, de akár a fémpapagáj is. Ez a tasak már önmagában érdemessé tette a készletet a megvételre.


Nagy csodát már nem várhatunk, hisz Fémszakállnak már csak a karjai hiányzanak, de talán némi plusz díszítés is van hármaska tarsolyában. Mint rendesen, induláskor most is kitalálhatatlan, mi lesz ebből...


mostanában ez a divat - nekem Technic nélkül tetszetősebb lenne

Az egyik kar fegyvere lőni képes ágyúk párosa lesz, míg a másikon a közelharcot támogató cápa "nyugszik". Roppantmód tetszik, ahogy az ágyúk töltényei a kormánykeréken, mint forgótáron kerültek elhelyezésre, illetve az is nagyon pöpec, ahogyan a fogóképes cápadíszes kezet kialakították.Tulajdonképpen kész is vagyunk, gondoltam én, de mégis maradt jópár darab az asztalon. Ez tartaléknak sok lett volna, de szerencsére az útmutató folytatta. Így történt, hogy Fémszakáll kéményét, hatalmas pallosát és vállrózsáit nem hagytam ki az építésből, és sikerült a "kisöregnek" megfelelő díszítést rittyentenem. Mechákért nem szoktam odáig lenni, de ez a figura egész megnyerő lett a végére, még a maga összevisszaságában is.

majdnem kész...

...de mégsem


Míg az utóbbi két kép már teljes pompájában mutatja a címszereplőt, alant a mikromenedzserrel folytatott küzdelmes küzdelem egy parányi részletébe engedek bepillantást. Ennek nyomán derült ki az is, hogy a MM sajna cseppet instabil, sokat kell variálni a lábával, mire újabb pozíciót sikerül neki fabrikálni.


Értékelés
Ötlet: 4,5/5
Számos fontos, megvalósítandó momentum volt a filmben, de amint Benny űrhajója, úgy Fémszakáll alakja is kockákba kívánkozott a való életben is, úgyhogy nincs mit tenni, az ötlet szuper, ötös. (más kérdés a mikromenedzser, de erről már szóltam, viszont emiatt kap egy pici mínuszt)
 
Kockák és doboz: 4/5
A doboz viszonylag egyszerűnek mondható, de a hátoldali képi megjelenítés simán veri az előlapit, így a közepesből feljebb lép. A sokféle vegyes kocka nehezíti az együtt kezelést, de ha valahova spéci ele, plusz ágyú, netán extrém ritka fémmadár kell, akkor bizony jó kis bánya ez. Nekem kifejezetten tetsző elemekkel volt dugig, igaz, az első tasak azért hagyott kívánnivalót maga után.
 
Minifig és tsa.: 4,5/5
A csontváz jó, de nem igazi minifig, az építőmunkás bárhová elsózható, a robotfejű rendőrért viszont kár. Számomra szükséges a sárgafejű feljavítás. Ha a minifigurális dolgokba tovább merülünk, akkor Fémszakáll biodarabjai igen jól jönnek, s a méretkompatibilis szürke élőlények is előrébb viszik az egész lelkületét.
  
Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 3/5
A mikromenedzser egyes, a többi meg ötös. Most szubjektíven lerosszítom az egészet hármasra.
  
Élmény/játszhatóság: 3/5
Nehéz a mechák belövése, a MM pedig elég vacakul szerepel - meg hát értelmét se látom. Utóbbi fogóképessége kérdéses, ráadásul instabil az egész. Fémszakáll feje rendre elgurul, sőt az egész szeret alkalmasint szertehullani ami dühítő. Kicsit sokkal többet reméltem ettől a darabtól.
  
Összegzés: 19/25
Becsúsztunk a középmezőny tetejére. Ez 76%-os teljesítmény, ami éppenséggel nem rossz, de - ahogy már említettem - többet vártam a készlettől. Azért persze nem bánom, hogy beszereztem, inkább jól átépítem.

1 megjegyzés:

  1. Nekem a mikromenedzserrel nincs nagy bajom, de az egész készlet számomra egy kicsit kaotikus. Tud vajon ezzel egy gyerek úgy játszani, hogy 5 perc után ne legyen atomjaira bombázva?

    A figek azonban tetszenek, a robot csonti is bejön. :)

    A cápa, meg ágyúcső hasznos kiegészítés minden esetben, de csak ezek miatt nekem nem érne meg 12 ezer Ft-ot. Benny űrhajója jobban bejön ha már Movie-setről van szó.

    VálaszTörlés