3 Végigjátszás: 70411 Treasure Island

Ha már Kalóz Hónap, hát nézzünk az idei szettek közül egy kalózok által védett objektumot is! Minő szerencse, hogy ez épp a következő számot viseli a sorban, így senkinek nem érdemes panaszkodni, ez van és punktum! Néhány "kötelező" állatka itt is előfordítja magát, így lesz papagájunk és krokodilunk is, hacsak pillantásom nem csal meg. Ami viszont egészen bizonyos, az az, hogy a katonák bástyája ellen intézett reménytelen támadás után ma egy ugyanilyen mértékben megkérdőjelezhető értelmű, ám ezúttal egy katona által elkövetett attakot vehetünk szemügyre. Méretét tekintve is rokonságban van az említett ellenfél szettel, így külön érdekes lesz ebbe is bepillantani.

Tarzan lenni éhes... krokodil lenni kövér...


Statisztika
Ár: 4.740,-..6.990,- (5.990,-)
Téma: Pirates
Kockaszám: 181 db
Kiadás éve: 2015
Minifig: 3 fő, két kalóz (közülük az egyik női figura), és egy katona
Egyéb élőlények: 2 db, egy dumagép papagáj, és egy fogcsattogtató krokodil képében
Építmények: 1 db + 2 úszó alkalmatosság (csónak és dézsa)
Doboz: hozza a múltkori szett adottságait, ami pont nem csoda, hiszen az elemszám nagyon hasonló, az ár meg pontosan annyi, mint a bástyás szett esetében. Szimpla kartontégla, ami hozza az alapjellemzőket. Hátul - az említetten nem beszerzett - 70409 is szerepel, mint ajánlott tétel, de egy kis játékötletet is találhatunk.Alapkészlet
Két számozott zacskó van eme dobozban is, plusz egy homokpadot idéző lap, és egy útmutató füzetet. A két tasak tehát inkább a mennyiségnek fog szólni, mintsem az építményeknek, hacsak nem sikerült nagyon felemás bontást kitalálniuk.Az élőlények és a "járművek" is itt kaptak helyet, s ha jól látom, még a mólóra futhatja a kevéske anyagból.


Természetesen a minifigekkel kezdünk, s - minő furcsaság - egy katonát plusz egy kalózt kapunk, felfegyverezve, ahogy illik. Sorkatonánk a már ismerős kommersz ruházatában feszít, és döbbenetre adhat okot derűs mosolya. Egyetlen csanakkal nekimenni a kalózok még oly kis búvóhelyének, ahol vélhetően ágyú is fogadja a betévedő "vendéget", minimum ittas állapotra enged következtetni, hacsak nem jótékony agyi katasztrófa vezetett a veszélyérzet kialakulásáért felelős idegpályák elhalásához. Utóbbi eset egyben a féloldalas mosolyt is megmagyarázná.


hátulról még szimplábbak, mint előről

Meg kell emlístsem, hogy az állatvilág ráncfelvarrása nem kerülte el a krokodilusokat sem, így az eme szettbe rejtett egyed nem teljesen fedte az előd paramétereit. Kicsit életszerűbbre fabrikálták, viszont a farokrögzítés legósabb lett, plusz a szemek festettek, s nem csak egy kis mélyedéssel szimuláltak.


Végül csak elkezdünk építkezni, ha nem is a bonyolultabb végéről indulva. A dézsában evező pisztolyos kalóz minimum megmosolyogtat: ez akarja védeni a rejtekhelyet? A katonai - ezáltal szokásosan sötétkék - csónakra a SW-cuccokból ismerős pöttykilövő szerkezet, töltények, puska és lámpás is kerül, így végül egész erőteljes darab lesz.
egykezes evezés?


Ezután ugyan még sok aprólék marad, de már csak a mólóra lesz elegendő. Ez se rossz tákolmány, de nekem a spongyabobos egy kissé jobban tetszett.


Emberek, kilenc (9!!!) alkatész maradt a végére. Ez már komoly mennyiség, ráadásul olyan kúlságok, mint evező, fegyverek és vállrózsa is vannak közöttük, ami külön emeli a fényét.


A második tasak sziklás és meszelt falas részleteket jósol, ha csak így nézzük, ami elég rokonivá teszi a katonai erődös színkombinációval. A dobozképről persze lerí, hogy nem meszelt fal lesz a fehér elemekből, hanem a koponyakapu, de ez nem baj.


A kezdés most is minifigurális, esetünkben egy kalózlyány, bizonyos kártyajós-áthallással. Nekem speciel elég visszás a másod-arckifejezése, a mosolygós pont elég lenne, de nyilván egy kalóztól nem várható el, hogy mindig viduljon.Mi viszont vidulhatunk akkor is, ha a hölgyemény még nem döntötte el, melyik arcát mutatja nekünk, hisz az építkezés tovább folyik, még egy teljes tasaknyi időig. A főképről meghatározhatatlan belső már az első lépések során letisztulni látszik, s bár többen az előregyártott sziklaelemek ellen foglalnak állást az AFOL-világban, én mégis kedvelem ezeket a panel-megoldásokat (a szimpla paneleknek viszont jobbára én is ellene vagyok)


Kapunk ám egy 4-kristályos kincsesládát is, persze szokásos fa kivitelben, de jól van ez is, ennek is örülök.


A sziget vonatkozó része hamar benépesül, a láda könnyen mozdítható helyre kerül, a sziklaelemek meg tovább szaporodnak, viszont megjelent egy szürke 1x3 ajtó is, ami egyébként jó, csak nem tudtam hova tenni. Végül kapcsoltam: így képzünk hozzáférhető rejteket a kalózok zsákmányának, hisz még sem lehet mindent elől hagyni a nyilvánvaló helyen...


Aztán persze hamar elérünk a koponyakapuhoz, mely egész élethű kíván lenni az egy darab aranyfog-szimulációval. Felesleges hivalkodás, de a kölkök gondolatvilágának megragadására bizonnyal alkalmas, így nem kárhoztatom, annál is inkább, mert akinek szúrja a szemét, kiveheti, és akkor meg foghíjas koponyát képez le. Végső esetben természetesen ki is lehet "fehéríteni" egy elemcserével.


hátulról csuklós felfüggesztésben lesz része...

de mi az a lánc?

Direkt nem néztem meg a borítóképet, így először fejtörést okozott a beépített lánc, majd összeállt a kép: ezzel fogjuk felemelni a koponyakaput. Egyelőre rejtély, hova kerül a másik vége, de nem baj, jobb szeretek meglepődni, mint folyton a dobozt, vagy az útmutató címlapját böngészni. Mégis hamar a végére sikerült járni a dolognak, merthogy egy épített banánfa (nem biokompatibilis kialakításban, de azért mutatósan) gyorsan besegített.

így nyer értelmet a Technic a kalózok között...

kifejezetten ötletes a banán odafönn...

szezám koponyám tárulj!

No, ennek gyorsan a végére jártunk, hisz gyakorlatilag kész az alkotás. tetszetős, de szerintem ez is cseppecske, és viszonylag híg így önmagában, de azért mégis pofás, és alkalmatos a játékra.


Ami viszont az előző tasakra igaz volt, itt bukik: igaz hogy 5 tartalék elem van, de jórészt egypöttyös kommersz elemek, amikből ugyan nem árt, ha van, de nem különlegesek.


Ha már úgy történt, hogy végeztünk, itt egy kis játék-végkimenetel is:

Értékelés
Ötlet: 4/5
Az ötlet nem rossz, néhány korábbi koponyás rejtek újragondolása is benne van, a nyitó szerkezet és az extrázott leányzó miatt mégis - jó irányban - kilóg a sorból, nem lehet rá a sablonosság vádját hinteni, habár így önmagában kissé kevésnek érzem, ezért nem is kap jobb pontszámot katonás elődjénél.
 
Kockák és doboz: 4/5
Ugyanaz mondható el erről is, mint a "jók" bástyás szettjéről, azaz az árát végülis megéri, és néhány jobb kocka is előfordul benne. A doboz egy milliméterrel nem jobb amannál, leginkább "tök átlagos"-nak mondanám. Az első zacsek tartalékai sokat hoznak a pontszámon, így nem lehet ok különösebb panaszra.
Minifig: 4/5
A katona és a kalóz annyira "szürke", hogy nagyon, de a hölgyemény jókora pluszt jelent, még ha nagyon erős a jósnő-effekt, akkor is. Szerintem egy négyeskét ez is megérdemel, így együtt.
 
Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4/5
A banántos fácska - mely bizonyára azért ilyen, mert egy utánzat, és csak ajtónyitási feladatot lát el - szinte könyörög egy majomért. MIÉRT nincs a szettben egy fia mazsom se'? Egyébként igen jópofa a nyitószerkezet, a koponya már-már túl valósághű, a katonának szerintem kár volt szürke pöttylövőt adni, igazán lehetett volna barna, és még folytathatnám a pro és kontra meglátásokat, de az az igazság, hogy szubjektíve négyeskének látom a készletet.
 
Élmény/játszhatóság: 5/5
Kicsit kicsi, a dézsaevezős nevetséges, de mindezekkel együtt nagyon prímán játszható, minden a helyén van, kedves és hasznos részekkel telve, úgyhogy nincs bennem kétség, ez ötöske.
 
Összegzés: 21/25
Nos, fél ponttal csak jobbak lettünk, mint bástyásék, bár ez sovány vigasz, hisz ez volt a nagyobbacska kalóz-központú szett, míg amaz a cseppebb katonás cucc. Na mindegy, azért szégyenkezni nincs oka ennek sem, elég jól végzett a megmérettetésen.

3 megjegyzés:

 1. Jó kis bemutatás volt, ismeretlenül is egyetértek a kiosztott pontszámokkal.

  VálaszTörlés
 2. Tulajdonképp ennek a készletnek az ,,újragondolása":
  http://www.bricklink.com/OL/6248-1.jpg
  Nagyon tetszetős készlet ,valószínűleg be fogom szerezni,de nem fogom ,,gyári" állapotában hagyni,van rajta pár javítani való :)

  VálaszTörlés
 3. Ezt is megvettem. Az első pillanattól fogva tudtam, hogy nekem kell ez a készlet. Ebben is minden megvan ami egy jó játékhoz kell. Kalózok, állatok, katona. Az új kroki nagyszerű. A koponyabarlangot nyitó banánt termő pálmafa kombó is remek húzás. Az újragondolt ám grafikájában a régi készletekben előforduló térképnek még rejtekhely is jutott.
  Negatívumot csak 2-t tudnék említeni: a kincsesládából nagyon hiányoznak az aranyérmék, illetve a barlang tetején az lőállás mellett igen kevés tér maradt a figuráknak.

  VálaszTörlés