7 Végigjátszás: 4195 Queen Anne's Revenge - 1. rész

Zoli kalózos-hajós összefoglalói (ITT és ITT) fényesen megvilágíthatták mindenki számára, hogy a LEGO már jópár mutatós hajó kiadásán van túl, ám nevezett egyetlen eme témában eszközölt végigjátszásán kívül eleddig nem nyújtottunk ilyen jellegű tájékoztatást. Itt az idő - na és a Kalóz Hónap - hogy ezen változtassunk. Tekintve, hogy építgethető állapotban lévő járművet akartam elővenni, így több lehetőség kihullott, de ami maradt is megér egy-egy hosszabb megemlékezést. Mai választásom a dzsexperós Disney-filmsorozat negyedik részében feltűnt Anna Királynő Bosszúja nevezetű lélekvesztő erősen kifényezett utánzatára esett, remélem, nem feleslegesen. Amint azt megszokhattuk ilyen esetekben, a leképezés jóval letisztultabb, mint a forrás, ami egyrészt érthetetlen számomra, másrészt meg nem biztos, hogy játék szempontjából ez rossz.

szép nagy doboz, vonzó képpel...

Csak hozzávetésül, ez az "eredeti":

via Wikipedia


Statisztika
Ár: 60.000,-..135.000,- (BL használt); 102.000,-..201.000,- (BL új)
Téma: Pirates of the Caribbean
Kockaszám: 1054 db
Kiadás éve: 2011
Minifig: 7 fő, akik közül sajna több csúf zombimatróz is kikerül, de többek között Anjelica és Blackbeard figurája igyekszik ellensúlyozni eme szörny(ű)séget. (A forrásműhöz való hűségről inkább nem is beszélnék, mert az oly távoli és harmatos, hogy értelmetlen lenne belefognom.)
Doboz: licenszfényben úszó, jókora példány, vonzó képekkel. Nem csoda, hogy azonnal lecsaptam rá, amikor megjelent. A hátul elhelyezett eksön kissé szegényes ugyan, de nekem az eleje akkor is ellensúlyozott eleget.
 

viszonylag karcsú, ahhoz képest mekkora a többi mérete

Alapkészlet
A hajdan cirka 35.000,- forintba került készlet - helyhiány és egyéb megfontolások miatt - csak most, aktualitást nyerve keveredett elő rejtekéből, hogy bemutathassam képességeit. (Mellesleg a minap a V-betűs aukciós oldalon is láttam egy használt példányt, az 45.000,- volt.)
Doboza sok finomságot tartalmaz, menjünk hát végig a kínálaton! Először is, 7 számozott és két jelöletlen zacskóban lapulnak az alkatrészek, utóbbiakban az árboc-elemek és a hajótest anyaga - a maga jellegzetes, hatalmas elemeivel. Másodszor az "Enveloping System v2.0" keretében ezt kapjuk:


Beugrott ennyiből, hogy miről van szó? Bizony, ez a kartonboríték rejti a jó köteg vitorlát. Mivel nincs még itt az idejük, hagyom is bontatlanul. A hullámkartonnal erősített nejlontasakban ezen felül két vaskos útmutató (az egyik 5, a másik a maradék 2 számozott tasak feldolgozásáért felel), egy - még számomra is igen értékelhető, mutatós - matricaív és egy játékkártya kapott helyet.


A matricák közelebbről így festenek:

sok-sok halálfej, ahogy illik

...a kártya mellé meg raktam még pár Tesót a sorozatból, - csak úgy, örömömben - hogy ilyen is van. Amúgy nem tudom, mire valók, de ez nem zavar különösebben.


Na és ha ez még nem lett volna elegendő, itt a végső adu, mely rajongók számára maga az Ászok Ásza, ama poszter, mely a sorozat nagyobb szettjeihez járt, a doboz tartalmára fókuszáló piktúrával az egyik, világtérképpel a másik oldalon.Nem csigázom tovább az idegeket, kezdjük hát az építést. Miáltal az egyes tasak gyakorlatilag minimális dologra való, így egyből bele is vágok. A minifigurákat általam jobb és gonoszabb csoportba soroztam be, és eszerint mutatom be alant. Verébjani huszonezredik figurája jó, de egy idő után megunható, Anjelica csini leképzését örömmel vettem, bár a filmbeli szerepe számomra némileg megkérdőjelezhető volt. Mindenesetre csak itt kaphattuk meg, a mellette figyelő szakáccsal, s a rosszaknál feltűnő zombi szállásmesterrel együtt.

pompás festések, szegényes felszerelés

aki teheti, az két arccal bír

A kétarcúság még a hajaszombinál áll fenn. Érdekes módon, de egyben érthető okokból (t.i. úgyis csak a szeme látszik ki a bozontból) Feketeszakáll egy viszonylag széles körben felhasználható, egyáltalán nem agresszív vonalvezetésű, egyoldalas arcot kapott. A kardja viszont szépséges része a fegyvergyűjteménynek, s bár a legósítás során vesztett némiképp arányaiból, de a jellegzetes vonások megmaradtak, s a csicsás arany markolat tetszetős.


három csúf és a gonosz

Ha pediglen fegyverről szóltam, logikus, hogy kalózhajóhoz kerüljön valami kaliberben gazdagabb cucc is. Három működő ágyút kapunk barna talapzaton, és hozzájuk 2-2 lövedéket. Ha most visszapillantunk a kezdőképre, láthatjuk, hogy optikai csalódás áldozatai lettünk. Úgy tűnik ugyanis, hogy 6 ágyúnyílás van egy oldalon, amiből - emlékeinket felidézve - következtethetünk arra, hogy nem csak a bemutatott három, de hat példány lesz a csomagban eme kellemetes fegyverekből. Ezek után felvetődik a kérdés: tulajdonképpen a másik 3 ágyúnyílás nem is nyílás, csak a takarólapokkal szimulált valami, vagy a LEGO a szokásosnál is sóherebb volt a fegyverzettel? Na majd kiderül...


A megmaradt pár picurkaságból a kapitány asztalát,

hangulatos a maga egyszerűségében

Jack Sparrow vudubaba - az új mikrofigurák már kiforrottabbak

fura, hogy kommersz térképet kapott a szett

és még pár apróságot tudunk "összedobni".


Az elvárt plusz iránytű mellett miénk lett még két darab, melyből a kar érdemel némi plusz érdeklődést.


A bemelegítés után jön az első igazi kockatár, bizonyos kettes jelzéssel a tasakon. Megfigyelhető már most a törekvés, hogy az apróságok legyenek bőségesen, a nagyobb darabok meg visszafogottabb számban, amit értelmezhetünk tervezett lehúzásként, vagy - ami az én érzésem - a részletes kidolgozás iránti vágy megtestesüléseként. Utólag bevallom, a többi hajónál nem néztem utána, milyen arányok jellemzőek, de egyelőre nem valék megijedve.


Itt, a 2. zacseknál kerülnek majd felhasználásra a hajótest kellemes elemei. Eleinte még elegendő két-két Technic tüske az összefogásukhoz, de később úgyis kapnak majd valami plusz merevítést, ha nem tévedek.Hamar kiderül, hogy mind a szimulált nyílások, mind a sóherség feltételezésében volt némi igazam. Négy nyílás került ugyanis kialakításra, amiből következik, hogy kettő takarólap csak díszként funkcionál, viszont így egy ágyú még mindenképpen hiányzik, ha csak egy oldalt nézünk is. Lehet külön vásárolgatni, eh...


Az orr és a tat előkészítésére koncentrál a következő jópár lépés, némi emelést, merevítést adva a test két végéhez, és persze az árbocoknak is megágyazunk.
Maradék újfent akad, igaz, ezúttal három csepp valami csak.


Aki mostanra már belelovallta magát, a 3. tasakkal kissé visszavehet a gázból, ugyanis ez egy elég szűkre szabott csomag lett, viszonylag kevés elemmel, melyek egyben kis választékot adnak. Már most nyilvánvaló azonban, hogy a zászlóelemek mire fognak szolgálni...


Szinte magától értetődő ennek a tasaknak a felhasználása, így tényleg csak pár piktúrán örökítettem meg az építés menetét.

felül...

...és alul

A kellemes, láncos horgony igen látványos lett, és elégedett vagyok a csörlővel is.


Egyelőre eltekintek a matricázástól, mert még nem tisztult le előttem, hogy ki tudom állítani valahova, vagy átmenetileg szét kell szedjem. Addig is, itt egy vonatkozó kép az útmutatóból, s egy a kendőzetlen matricázatlan valóságról.

azért ez tetszik

persze így se rossz

A hajótest további szépítéséhez a 4. számú tasakot kell felbontani, így már bőséggel túl leszünk az első füzet felén, igaz az áttörő erejű elemkupac még mindig várat magára. Leginkább az eddigieket követő "kevés nagy - sok kicsi" meghatározás igaz erre is.


Nem kell túl szemfülesnek lenni, hogy kiszúrjuk a kupacból a tüzesen izzó csontváztorzót. Elsőre kissé furának találtam, de nem igazán esett le, mi a helyzet eme darabbal, mígnem mellé nem tettem a hagyományos fehéret. Egész egyszerűen más a gerinc és a bordák kialakítása is, így ahova a normál verzió berakható, oda lehet, hogy pont nem passzol a narancs, és fordítva. Ha csak a normál csatlakozó pontokat, így a végtagok, illetve a fej rögzítési lehetőségeit nézzük, akkor viszont teljes az egyezés.


Ha eleget nyammogtunk a fenti eltérésen, folytathatjuk is az építést, mely most a tat felépítményét - így a kapitány kabinját és a parancsnoki hidat - igyekszik előkészíteni. Érdekes, hogy nem a stabil rögzítést helyezték itt előtérbe, hanem csempékkel vasalták le a felületet, bizonyára valami SNOT-ban gazdag szerkezet előkészítése okán. Majd kiderül, mikor odaérünk.
Az orr-rész úgy látszik hagyományosabb lesz, mert itt meg bütykösítettek, de rendesen.

nekem nagyon tetszik az a csontkorlát...

A színek ugyan nem tükrözik, de most jő a feketeleves. Átlátszó narancs testre (ami ráadásul nem is hagyományos formájú) kommersz, fehér végtagokat aggattak, és a fej is egy primitív koponya lett. Hát nem volt több kurázsi a tervezőkben, vagy a LEGO ennyire spórolni akart? Érthetetlen. Azt persze értem, a polikarbonát a polikarbonáttal nem szeret összekapcsolódni, de a végtagok és a fej maradhatott volna ABS, ezáltal átlátszatlan, csak színében simulhatott volta a torzóhoz.

nagy magányában így fest az orrdísz

néhány lángnyelv pluszba, és elkendőztük a spórolást

5 tartalék elem maradt, jórészt mész alapú belső vázhoz köthető darabokat felvonultatva, da van köztük egy lángnyelv is. Az is jó ám, minden mennyiségben.


Így hát végére értünk a hajótest megformázásának (s ezáltal jórészt átlapoztuk az első füzetet), s hogy mi jön ezután, azt csak kitartó Olvasóink tudják majd meg, a következő (befejező) részből. Ígérem, nem kell rá sokat várni!

7 megjegyzés:

 1. Zseniális készlet, szuper bemutatása.
  Az orrdísz csontváz kétszínűségét én sem értem, hiszen, ezen aztán tényleg nem kellett volna spórolnia a LEGO-nak, ez számomra érthetetlen. Meg az ágyúk számában - továbbra is furcsa - a takarékosság, de ha ezektől eltekintünk, ez egy szuper jó, egyedi szett.

  Nekem a figek kimondottan tetszenek. Az egész színvilága pedig csodaszép, főleg ha fent lesznek a vitorlák is majd! (Szerintem a LEGO valaha kiadott legszebb vitorlái ehhez a hajóhoz készültek.)

  Kíváncsian várom a folytatást!

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Az elveszett képeket nem lehet valahogy visszavarázsolni esetleg?
  Ilyen készletről szerintem hazánkban nincs még egy végigjátszás, így hiánypótló lenne egyben. Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dolgozunk rajta, egy kis türelmet kérünk mindenkitől.

   Törlés
  2. Jelentem, a visszavarázslás megindult. Nagy csodát ne várjatok, de igyekszem az archívumaimat előszedni, és - sajna egyenként - újrarakni a posztokba.

   Törlés
  3. Köszönöm, nagyon örülök! :)

   Törlés
 3. Ennek a cikknek hol van a folytatása? Nem találom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem itt van, remélhetőleg más által is látható módon:
   http://kockageneracio.blogspot.hu/2015/04/vegigjatszas-4195-queen-annes-revenge-2.html

   Törlés