3 LEGO Pirates hajók rövid története – II. rész – A katonai hajók

Kalóz Hónap van az oldalon. A sok-sok kapcsolódó végigjátszás mellé, időről-időre jelentkezünk néhány összefoglaló írással is. Ezúttal ismét egy efféle poszttal bővül a Kockageneráció Blog.

A 2015-ös esztendő egyik pozitív meglepetése volt, hogy a LEGO cég pár év szünet után ismét csatába küldte az egyik legsikeresebb történelmi témájának, a Pirates vonalnak a szereplőit. A kalózok és az ellenük bevetett katonák továbbra is a trópusi szigetcsoportokon, és az azokat övező határtalan óceánokon vívhatták végeláthatatlan harcukat. Az idei év a katonai csoportnak (még) nem adott megfelelő fegyvert a tengeri hadviseléshez, de szerencsére, korábban azért gondoltak rájuk is. (Bízok benne, hogy ha jövőre is folytatódik ez a tematika, akkor a Pirates III. keretében a katonák is kaphatnak egy új vitorlást, aminek a segítségével majd felvehetik a versenyt az idei év kalózlobogók alatt kifutott hajójával, a 70413-as „The Brick Bounty”-val.)

Legutóbb, a Pirates hajók rövid történetének I. részében a kalózvitorlásoké volt a főszerep, így most már éppen ideje, hogy tovább bővítsük minisorozatunkat, és folytassuk az ismerkedést, ám ezúttal a katonai hajókon a sor!

A lehetőségekhez mérten igyekszünk megmutatni minden birodalmi vitorlást, de ezúttal csak a Pirates vonal termékei lesznek ebben a felsorolásban. (A hajók válogatásánál a minimálisan elvárt elemszám a 100 darab volt. Mivel jóval kevesebb készlet vesz részt ebben, mint a sorozat első fejezetében, ezért egy-egy szettről több képet is közzéteszünk.)


1989:

A Pirates téma megszületésének első évében adták ki az egyik legismertebb katonai vitorlást, ami a korabeli 6285-ös sorozatszámú „Black Seas Barracuda” ellenfeleként került bevetésre.

6274 „Caribbean Clipper” – „Karibi Klipper” szó szerinti magyar fordításban
 • Legénysége: 4 minifigura
 • Tűzereje: 2 db ágyú (kerekekkel is ellátva)
 • Vitorlák száma: 3 db
 • Alkotóelemek száma: 378 db (Brickset)

 

Forrás: theplasticbrick.com
A katonáknak – majdnem – mindig kisebb hajó jutott, mint a kalózoknak, így volt ez mindjárt az első esztendőben is. Azonban, a „Caribbean Clipper”-nek nem volt oka szégyenkezésre, hiszen, egy nagyon szép szín-összeállítású, jól játszható, ideális méretű vitorlásról volt szó.
Három teljesen azonos kékkabátos katona mellé egy ritka minifigura is járt, ő volt az első kormányzó. A hajó tűzereje csak fele volt a korabeli kalózhajójáénak, de az ágyúnyílások száma azzal megegyezett. Állat nem járt a készlethez, azonban a sárga madár, ami hajódíszként állt az orrban egy roppant ritka darab volt ebben a színben.
Érdekesség, hogy a két hajó elemlistája sok hasonlóságot mutatott, csak éppen nem szín azonosan. Pontosabban, a 6274-esbe lévő elemek majd mindegyik kétszer, háromszor is megtalálható volt a 6285-ösben. A hajótest elemi például teljesen azonosak, csak harmad annyi (három helyett csak egy darab) középső rész járt ehhez a vitorláshoz. Ez nem is csoda, hiszen jóval kisebb elemszámú és méretű volt a katonai lélekvesztő. Mindenesetre ez egy remek indítása volt a tengeri katonai vonalnak; mind a mai napig az egyik legkeresettebb hajója ez a LEGO-nak.


1992:

A második birodalmi vitorlás egy évvel előbb jelent meg, mint a második nagy kalózhajó. A katonák azonban ez alatt a rövid időszak alatt lecserélték az induló kék-fehér színvilágú öltözéküket piros-fehér színűre. (A figurák mintázata nagyjából megegyezett az induló irányzattal, csak a színeken változtattak.)

6271 „Imperial Flagship” – „Parancsnoki Hajó” magyar keresztségben
 • Legénysége: 4 minifigura
 • Tűzereje: 2 db ágyú (kerekekkel is ellátva)
 • Vitorlák száma: 3 db
 • Alkotóelemek száma: 317 db (Brickset)A második vitorlás több szempontból is különleges lett. A LEGO ehhez a típushoz fejlesztette ki a karcsúbb hajótest darabokat, a vitorlázat is egészen rendkívüli lett a színei és a nagy ágyúcsöves motívumok miatt. A vékonyabb test kb. 60 elemmel kevesebbet nyelt el, mint a 6274-es, de igazából ez egyáltalán nem volt észrevehető, hiszen, ahhoz hasonlóan részletesen kidolgozott és alaposan felszerelt lett ez a játék is. A tűzereje is azonos volt, és a legénység létszáma is, de utóbbi összetétele jelentősen megváltozott. Ezúttal a ritka admirális figura mellé három egymástól teljesen különböző figura járt. Volt köztük egyrészt egy egyszerű kinézetű matróz, egy hátizsákos katona és egy magasabb rangú szakállas tiszt is.
A készlet különlegessége volt, hogy mind a mai napig ez az egyetlen valódi katonai hajó, ami csonka vitorlával is rendelkezett. Érdekesség még az is, hogy a kormánylapát a taton lévő hajókormánnyal valójában is irányítható volt. (Később ilyen lett még a 6286-os kalózhajó is, de az elvet a 6271-esen kísérletezték ki.) A lélekvesztőhöz adtak még egy működőképes iránytűt is, amit a hídon helyeztek el a tervezők, azonban egyetlen állatot sem találhattunk a szettben.
Forrás: brickshelf.com

6277 „Imperial Trading Post” hajója  – „Hadi kikötő” hajója magyar keresztségben, bár valójában e helyett a „Birodalmi Kereskedelmi Erőd” hajója elnevezés szerencsésebb lenne
 • Legénysége: 2 minifigura
 • Tűzereje: 2 db jelképes ágyú
 • Vitorlák száma: 3 db
 • Alkotóelemek száma: nem meghatározott


Ez a hajó valójában az összeállításunk kakukktojása, hiszen, nem egy önálló készletről beszélhetünk az esetében, hanem „csak” a 6277-es erőd egy részletéről. Azonban, mivel több, mint 100 alkotóelemből állították össze (legénységével együtt), és minden más olyan jellemzővel is bírt, mint nagyobb társai, így itt a helye a testvérei között.
Egyetlen dologban különbözött ez a vitorlás az önálló szettként megjelent lélekvesztőktől, mégpedig abban, hogy nem valódi speciális hajóorrból, középső részből és tatból állt össze a teste, hanem egyszerű építő elemekből készült. Ettől eltekintve azonban ez egy teljes értékű darab volt, és az összeállítás kívánalmainak is tökéletesen megfelelt. (Érdemes megjegyezni, hogy három vitorlája később elég kevés kisméretű hajónak jutott, így azokat ebben a tekintetben ez bőven felülmúlta.) A mérete miatt valódi – működőképes – ágyúkat nem hordozhatott, de hengeres elemek alkalmazásával mégis védekezésre alkalmas tűzerővel bírt ez a kicsi vitorlás.
Ha alaposabban megvizsgáltuk, rájöhettünk, hogy igazából nem is valódi katonai eszköz a 6277-es vitorlása, hanem sokkal inkább egy egyszerű kereskedelmi hajónak volt tekinthető. (Az egyik vitorlán elhelyezett hordó motívum is erre utalt.) A legénysége egy matrózból és egy kereskedelmi tisztből állt, a vitorlái pedig egyedi darabok voltak.

Forrás: theplasticbrick.com/


1996:

Ahogy korábban is említettem, a katonákkal egy kicsit – majdnem – mindig másodrendű „állampolgárként” bánt a LEGO, hiszen közel fél évtizednyi várakozás után jelenhetett csak meg egy újabb birodalmi hajó.

6280 „Armada Flagship” „Santa Kruz” magyar keresztségben (igen, ilyen furcsa helyesírással hivatkozott rá a korabeli magyar prospektus többször is)
 • Legénysége: 3 minifigura
 • Tűzereje: 1 db ágyú (csúszótalpon forgózsámollyal)
 • Vitorlák száma: 2 db
 • Alkotóelemek száma: 284 db (Brickset)


Ez a vitorlás a Pirates I. korszak utolsó katonai népéhez volt köthető; a (spanyol) Armada hadseregéhez. Különleges színvilágával mind a mai napig egy egyedi tengerjárót tisztelhettünk ebben a közepes méretű zászlóshajójában. Egykor sokan kritizálták ezt a készletet, hiszen, a figurák száma mindössze három volt, az ekkora méretnél megszokott négy helyett, és csak egyetlen ágyú járt hozzá. Azonban, nem szabad elfeledni, hogy az Armada katonai a téma egyik legszebb festésű minifigurái voltak, és ez némiképp kárpótolhatta a rajongókat. Ráadásul mindhárman teljesen különböző megjelenéssel is bírtak, ami sokat adott a játszhatósághoz, hiszen, személyiséggel ruházta fel őket.
A tűzerő is valóban megfeleződött a korábbi szettekkel összehasonlítva, de több igazából - a sok apró részlet miatt - nem is fért volna el rajta. Találhattunk itt működőképes darut és tatvitorlát is, amik pedig korábban nem jártak az ekkora készletekhez. Így pár dolgot nyert is a hajó az elődökkel összevetve. (Ez volt egyébként az utolsó katonai hajó, amihez valódi kötélzet is járt, ami az árboc és a vitorlázat merevítéséhez kellett. Nem elhanyagolható az sem, hogy a realitáson sokat dobott ezeknek a megléte.) Állatot egyébként továbbra sem adtak hozzá.
Forrás: theplasticbrick.com/

Ezzel a hajóval lezárult a Pirates I. katonai hajónak sora. A következő esztendőkben a LEGO kiadott néhány korábbi sikerterméket más sorozatszám alatt, a csoport vitorlásai közül épp a 6280-asra esett a választásuk.

2001:

6291 „Armada Flagship” „Santa Kruz”
 • Alkotóelemek száma: 280 db (Brickset)


A 6280-as újrakiadása.


A Pirates II. korszak eljöveteléig nem született új katonai hajó.
A rajongók sokáig bosszankodtak amiatt, hogy a katonák legfeljebb csak közepes méretű vitorlásokkal szállhattak szembe, a rájuk rontó kalózok óriási tengeri járműveivel. Panaszaik meghallgatásra találtak, ugyanis, 2010-ben az egész téma legnagyobb, legkomolyabb hajója immár nem a tenger haramiáéi lett, hanem a katonáké.

2010:

10210 „Imperial Flagship” „Birodalmi Zászlóshajó” magyar keresztségben
 • Legénysége: 9 minifigura
 • Tűzereje: 4 db ágyú (kerekekkel is ellátva)
 • Vitorlák száma: 8 db
 • Alkotóelemek száma: 1664 db (Brickset)


A LEGO az exkluzív készleteinek fenntartott 10-zel kezdődő sorozatszámmal, annak megfelelő kinézettel, és ahhoz dukáló „14+” korhatár-megjelöléssel küldte csatába ezt az óriást.
Forrás: brickpicker.com
Ez közel kétszer annyi elemből állt, mint a második legnagyobb Pirates készlet, a 6286-os. Kidolgozottsága is páratlan volt. Ez lett az egyetlen gyári hajó, aminek valódi fedélzete volt, három vitorlasorral, három árboccal, stb. Szóval, sok tekintetben egyedülállóvá vált ez a vitorlás.
A legénysége kilenc főre bővült, ezek eloszlása a következőképp nézett ki: a kormányzó és a lánya mellett, egy tisztet és négy közkatonát találhattunk. Az ellenséges oldalt Brickbeard kapitány és egy mélynövésű kalóza testesítette meg. A hetven cm hosszú monstrum orrában egy kardhalat helyeztek el dísz gyanánt. A hajófenéken pedig egy patkány garázdálkodott.

A kormányzó kabinjában egy MOC-kidolgozottságú orgona is helyet kapott. Az efféle apró, de ötletes részleteket még hosszasan lehetett sorolni, mert még bőven jutott belőlük. Ebbe a galleon hajóba minden szaktudás és szeretet bele volt sűrítve, amit a LEGO tervezői a téma iránt érezhettek. Mindössze egyetlen részletbe lehetett a készlettel kapcsolatba belekötni, mégpedig abba, hogy a nyolc lövegnyíláshoz csak négy darab ágyút mellékeltek. (De mivel ez a hiányosság a hajó értékéhez képest aprópénzből pótolható volt utólag is, így ez sem jelentett valódi problémát a vásárlóknak.) Összességében nézve ez a szett nevezhető a téma királyának.
Forrás: brickshelf.com

Az itt és a korábban bemutatott készleteken kívül sem a katonákat, sem a rajongókat nem örvendeztette meg a LEGO több vitorlással.

Végezetül néhány – már megszokottnak tekinthető – vitaindító kérdéssel zárjuk ezt az összefoglalást is: 
 • Nektek mi a véleményetek, melyik a legjobb és/vagy legszebb katonai hajó, és miért pont az?
 • Ki melyik készletet birtokolja, és mi miatt döntött amellett egykor?
 • Milyen sorozatszámon fut az általatok legvágyottabb hajó?

/A bemutatóban lévő első készletképek mindegyike a Brickset.com oldalról származik!
A legelső fotó saját montázs, a többihez pedig feltüntettük a pontos forrást!/

3 megjegyzés:

 1. 6271-Általam a legvágyottabb hajó:) Bontatlanban viszont egyértelműen a Carribean Clipper kellene:)

  VálaszTörlés
 2. Köszönettel vettük a katonai összefoglalót, igen tetszett!

  Válaszaim a nem költői kérdéseidre:
  1 - 10210, mert nagy, szép, részletes - nyilván nem feltétlen ez a legjobb játék szempontjából, de nem is ez volt a kérdés :)
  2 - 10210 (lásd fentebb, egyébként a vásárlási preferenciák miatt nincs több, de ez majd változik)
  3 - 6280 (esetleg 6291) - a spanyolok, és a fehér hajótest miatt

  VálaszTörlés
 3. Örülök, hogy vannak vélemények! Azt hiszem, a komment mezőbe "elfér" egy kis magánvélemény az én részemről is:

  1 - A 10210 szerintem is a vitorlások, sőt az egész téma csúcsa. Nem sok mindenbe tudnék belekötni, max. a bemutatóban is említett 4 hiányzó ágyút említeném, de az meg egyszerűen orvosolható. Attila, nem is tudtam, hogy Neked egy ilyen kincs is a birtokodban van. Ez igen!

  2 - 6291 van csak meg nekem a fentiek közül. Azzal teljes mértékben elégedett vagyok, mert - szerintem - az a legjobban játszható, kézbefogható méret, ami ráadásul jól is néz ki mindezek mellé. Persze, egy orrvitorlát simán elviselt volna a hajó, ezt azért jó lett volna, ha még beleteszik, meg esetleg még plusz 1-2 főnyi legénységet, de egyébként szerintem jobb, mint a híre.

  3 - A 10210-et az ára miatt nem említem, inkább ha dobozos, makulátlan példányról lenne szó, akkor a 6274-est látnám legszívesebben a saját kis hajóhadamban. :)

  VálaszTörlés