11 Végigjátszás: 70410 Soldiers Outpost

A Kalóz Hónap idei vonatkozású, Pirates témabeli részvevői közül vételkor valahogy kimaradt a legkisebb, így ma a sorban másodikat veszem elő egy kis csemegézésre. A hiányt később igyekszem pótolni, de egyelőre valószínűtlen, hogy nyitvatartási időben végezzek, tehát maradjunk abban, hogy kétesélyes a játszma. Nagy hiányosságokkal így sem kell megküzdenünk, hisz lesz még mit nézni, olvasni. Ha szavaim nem is nyújtanak vigaszt, próbáljatok legalább a dobozkép megtekintéséből erőt meríteni! Régi ismerősök jönnek elő: tutaj, polip, ágyú, katonák... Az erődítmény meg természetesen fehérre meszelt, omladozó vakolatú darab, s jósolhatóan nem matricázás áldozatai az egyes részek.

Tarzan csak nevetni ágyúgolyó - az lenni tízórai

Statisztika
Ár: 5.399,-..7.010,- (5.990,-)
Téma: Pirates
Kockaszám: 164 db
Kiadás éve: 2015
Minifig: 3 fő, 2 kékkabátos katona és egy kalóz
Egyéb élőlények: 1db2db, a fekete polip és a sárga rák
Építmények: 2 db (tutaj és bástya)
Doboz: City-szintű, szokásos anyagú, felületű, látványú. Hátul pici akciózás, és utalás a 70412-re, de egyébként soványka. Az ágyú még mindig a régi, úgy látom (nagyon helyes!).
Alapkészlet
Két számozott zacskót rejt a doboz, s mellettük egy kis füzetet. A várható építmény mérete nem is igényel többet, és a szortírozás is inkább a két külön építménynek szól, semmint a bonyolultságnak.


Az egyes függöny mögött az alábbiak rejtőztek. Megkapjuk hát a nyolckarú rémet, mely a kalóz hajótörött egzecéroztatására szakosodik, továbbá számos hordót, egy árbockosarat, és a kalózt, plusz a vitorlavászon maradékául szolgáló köpenycafatot is, mely szokásosan egy kis papírdobozkában vár a napvilágra bújásra. Utóbbi itt már megtörtént.


A marcona hapsi egy szokvány szablyával vár az ellenre, fején pedig az újszériás kendő, ami szerintem nem lett maxpontos. Testfelépítése elég szokványos, és ugyan ritkának mondható az alkalmazott fej (3 szettben jelent meg), ám mindegyik idei készlet, tehát a tárgyalt szériában általánosnak mondható.


A polip az ő feketeségével szintúgy nem ritkaságszámba menő figurája a vizes témáknak, de ettől még vessünk rá egy pillantást!


A rumoshordókból tákolt lélekvesztő lesz első építményünk. Ilyesmire már volt példa a LEGO történelmében, de ettől még kíváncsian vártam, milyen megoldást helyeznek előtérbe.


Egy kis SNOTolás, szimmetria, majd pedig jöhet a borítás. Működőképes, gyors recept. Tutajra a katapult nem tudom, minek, az evező felfogatását meg még emésztem, de igazából hangulatos kis jószág született.


Megjegyzem, hogy a fekete hengerek nem a tutaj szerves alkotórészei, ehelyett az általam csekélyértelműnek tartott katapult lövedékei, az árboc tetején pedig nem szimulált madárka készül, hanem vitorla- és árbockosár rögzítésének előkészítése zajlik.


Ím a félelmetes jelenet, melynek során Bajusz Joe vicsorgással igyekszik elijeszteni a Kraken nem túlméretezett rokonát. Aki gonoszabb kinézetű polipra vágyik, cserélje átlátszó neonzöldre a szemeket, de adhatunk neki kifejezőbb pillantást is, mondjuk a kis Mixels-szemekkel.

Arrrr! "nyami" fehérje a láthatáron!

Egy szablya plusz pár apróság maradt a végére. Bizony, a Juniors darabjában jobban kitettek magukért.


Mielőtt bárki megrémülne, hogy már vége is a mókának, sietem leszözezni, hogy az erődítmény említett része, a bástya még hátra van. Ennek felhúzásához a 2. tasak nyújt anyagot, mely az alábbi képen szemrevételezhető. A katonai ruházatok és az ágyú, valamint a kézifegyverek seregépítéshez kiválóak, s a kis zászló egyedisége sokat nyom a latban. A továbbiak nem igazán nyújtanak említésre méltó különlegességet, de a bászyaépítéshez bizton tökéletesek lesznek. Növényzet csak minimálisan fordul elő, bizony lehetett volna egy-két zöldítést még belecsempészni.


Sorkatonai szolgálatban csak egy fickó van, a másik - bár ruházata csak a vállapban tér el a másikétól - valamiféle tiszt lehet, akit ágyából ugrasztott ki a heves vízicsata hangja. Idilli mosolyuk kellemes felüdülés a sok licenszelt trapézordító elmeroggyant után, jóllehet  a kalózokra lövöldözés önmagában nem feltétlen vígjátékba illő jelenet.

a ruhák túl "letisztultak"...


Tengerparton vagyunk, ne feledjük! Csak azért szólok, hogy nehogy megijedjen bárki is a kék alapról indítást látván. Tengeri élővilágunk egyelőre kimerül egy vakító színű rákban, és egyelőre nem is várható a téren további előrelépés. Egy szem bástyához mondjuk minek is több!?A sok bütykös borítás mellett furán hat az egyetlen barna csempe, de megvan annak is a magyarázata (majd egy következő posztban térek ki rá, addig fedje homály a választ). A kommerszbarna kincsesládába színes drágakövek kerülnek, és azt is bepakoljuk az épületbe, ahova éppcsak befér.


csupa ferde és íves elem mindenfelé - ez jó

a bordó tégla tetszetős, a lámpát meg kedvelem...

A toronyba jut a lőképes ágyú egy 4x4 forgozsámolyon, számos lövedék kíséretében. Ezeknek a böhönc fegyvereknek mindig is jól állt ez a fajta fémes színárnyalat.


Zászlót, gazat s katonákat felpakolni, s máris kész vagyunk! Mindenek folyományaként az alábbi kupac marad tarsolyunkban, melyből a pisztoly és a két vállap érdemes említésre.


S hogy senki ne gyötrődjön kétségek közt, itt a moziba illő jelenet, melyben a katonák nem restek a nehéztüzérség bevetésére egy polilpszeletelésre készülő hajótörött kalóz ellen.Értékelés
Ötlet: 4/5
Már lelőtt poén újrázása ez, de attól még tutajos, azt meg szeretem. Az összlátvány kissé viszont soványkára sikerült, amit az ötlet-kategória rovására tudok be, ezért a kis mínuszolás.
 
Kockák és doboz: 4/5
6ezer és 160 darabka vegyesvágott. Nem mondom, hogy grandiózus vétel lenne, de nem rossz. Változatos elemek, sok hordó, kosár, ágyú, polip, szóval vannak itt jó dolgok, bőségesen. A doboz hozza a szokvány látványvilágot, semmi különleges nincs benne. Leginkább átlagos.
Minifig: 3,5/5
A tiszt "különlegestelensége" lelombozólag hat, lehetett volna cifrázni, legalább a ruháját. A sorkatona hozza a "seregbevele" érzést, a kalóz meg az amortizálódási folyamat elején jár a fél szemével, de nem egy óriási szám.
 
Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4/5
A tutaj szerintem jópofa, de túlbonyolított, az anyag feleslegéből lehetett volna egyebet fabrikálni. A bástya kissé kövérre sikerült, de nem azért, mert olyan hatalmas benne a tér, hanem a tetőrész elbaltázott aránya miatt, de azért élvezhető a darab. A polip fontos rész, és az egésznek jó a hangulata, így a közepes és az ötöske között billegek. Ez matematikailag négyeske, ugye?
 
Élmény/játszhatóság: 5/5
Működő ágyú (használni nem fogom, de az összes lövő szerkezetből egyedül ennek látom értelmét), kalóz és katonák, hajótörés esete és erődvédelem, tenderi támadó lényezet, szóval "sok az egyben", azaz tuti játék kisebb tömegeknek is. Simán maxipont.
 
Összegzés: 20,5/25
Éppcsak sikerült a 20 pont felé kúszni, ami meglepően nem nagy szám egy klasszikus újragondolásától, de ettől még jó vételnek minősül. Elkeseredve azért nem vagyok.


11 megjegyzés:

 1. Klassz a cikk, szinte kedvet is kaptam a készlethez! :-)
  Adaléknak, meg - hamár ennyire megy a kalóztéma idén - egy cikk arról, hogy miért is hordtak a kalózok VALÓJÁBAN szemfedőt az egyik szemükön: http://toochee.reblog.hu/a-kaloz-szemtakaro-titka/ Érdekes!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :)

   Kíváncsi vagyok, ahogy haladunk, változik-e a "szinte" valamilyen irányba? Nekem egyelőre az "inkább tetszik" állapotban van az idei kalóz-eresztés, de nyugtával a napot, ugyebár.

   A szemtakaró jószág ilyetén alkalmazásáról jó régen, egy regényben olvastam, de mivel akkor nem próbáltam ki az effektust, nem ragadt meg bennem olyan erősen, hogy magamtól felelevenítsem az emléket. Na most csináltam egy gyors ellenpróbát, csak úgy tenyérrel, és tényleg működik. Javaslom, próbáljátok ki fényes nappal, 5 perc takarással. A kísérletből az is kiderült, hogy a kalózok legyőzése igen egyszerű: az említett fényözönben le kell kapni a fejükről a szemtakarót, és már el is ájultak a hirtelen fénytől.

   Törlés
 2. Nagyon jó írás, köszönjük!
  Egy dolog, amit én máshogy látok: Nekem kimondottan tetszik, hogy a Pirates I.-hez hasonló, nagyon letisztult és egyszerű a birodalmi sereg uniformisa. Így akár a régieket is be lehet ide sorozni és fordítva. Szóval, szerintem ez nem probléma. Na jó, a tiszt tényleg kaphatott volna egy kicsit nagyobb egyéniséget a ruházatában, de két embernél nem érdemes a nagy elkülönülés.

  A szemfedős cikket köszönjük, érdekes volt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jól tudjuk, hogy mi ketten szoktunk ám más véleményen lenni :) (Nem mintha ezzel bármi probléma lenne)

   Törlés
 3. Azért az már szadizmus, hogy a katonák ágyúval lövöldöznek egy szerencsétlen hajótöröttre, akit egy túlméretes puhatestű akar éppen elfogyasztani...
  Illetve fordítva:
  Nem kis vakmerőség egy tutajjal megtámadni egy nehéztüzérséggel felszerelt helyőrséget.

  Szóval nem csodálom a katonák önelégült mosolyát. :)
  Mnarko

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ebben a megvilágításban valóban értelmet nyer a nyájas mosoly a katonai ajkakon :D

   Törlés
 4. Mnarko: :-D

  Attila: A tutaj pici vitorla anyagára kérdeznék rá. Milyen anyagból van? Mint a régi vászon anyagú vitorlák, műanyag, vagy valami más anyag?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "Egyszerű" minifig köpeny. Nem olyan vaskos, mint a régi vitorla vagy sátorlap, de nem feslik, viszont merevebb tartása van mint azoknak. Igazából nem is értem, miért nem használják ezt az anyagot nagyobb "rongyokhoz" is. Illetve előfordult már, csak ritkán, pl. Zurg (Toy Story főgonosza) esetén: http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=bb418

   Törlés
 5. Megvettem. Nagyon bejön. Ahogy te is írtad játékra termett a tutaj, bástya, polip kombó miatt. Ellenben ha meg úgy nézem a szettet,akkor a tutaj kissé felesleges és inkább a bástyához adtak volna még matériát egy nagyobb épülethez. A tutaj meg mehetett volna a téma legkisebb készletének, külön.
  Az ágyúk olyanok mint régen, és nem olyanok. Ugyanis ha jól tudom kétféle típus létezett ezekből. Egyes amcsi változatokban rugó híján működésképtelen ágyúk voltak két kard mintával az ágyúcsövön. Az európai szettek tudtak lőni.
  Szegény rák meg diszkriminálva lett az adatlapon: "Egyéb élőlények: 1db, a fekete polip "

  VálaszTörlés
 6. Az eredeti kalózos készletek anno azt jelentették az akkori kisfiúknak (pl nekem), amit ma a Ninjago és a Chima jelenthet. Ezért nagyon kíváncsi lennék, vajon egy mai kissrác melyik mellett döntene? (Reklámok, többi gyerek ráhatása nélkül).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem ráhatás nélkül inkább a kalandosabbat választanák, ami pedig a kalózokat jelenti (az én elképzelésem szerint). Ez persze semmilyen tudományos alapon nem nyugszik.

   Köszi az utalást a diszkriminált állatra. A hátrányos megkülönböztetést megszüntettem. :)

   Törlés