1 Végigjátszás: 3817 The Flying Dutchman

Nem, ez a Bolygó Hollandi nem "Az" a Bolygó Hollandi. Ez bizony Spongyabob, és nem A Karib Tenger Kalózai. Mindazonáltal a kalózos vonatkozás megvan, s mint ilyennek, helye van a Kalóz Hónapban. Multidebil szereplőkről lévén szó, nagy komolyságra senki ne számítson, abból sok úgyse lesz! Ne is húzzuk hát az időt, szemléljük meg, mit tudnak felmutatni szürkeállomány-hiányos hőseink a hatalmas kincsvadászat közepette!

Tarzan lenni nagy tüdő! Tarzan kibírni tengerfenék!

Statisztika
Ár: 9.600,-..21.400,- (BL) (hajdan kilencezer körül volt, szóval nem egy befektetési darab)
Téma: Spongebob Squarepants
Kockaszám: 242 db
Kiadás éve: 2012
Minifig: 3 fő, Spongyabob Kockanadrág, Csillag Patrik és Bolygó Hollandi a szellemkapitány. nemcsak utóbbi, de előbbiek is kalózosan öltözve
Építmények: 2 db (kincses sziget és hajó)
Doboz: Kellemesen hosszúkás, egyébként relatíve lapos, kellemes látványvilággal, buborékokba rendezett akcióval hátul.Alapkészlet
Két számozott tasak, egy "kopasz" hajóorr és egy útmutató füzet volt a dobozban. Szerencsére egy-egy építménynek címezték a tasakokat, így ésszerű az építkezés. érdekes módon az útmutató lépései mellett nincsenek megjelölve, milyen elemek kerülnek beépítésre az adott ponton, így Tunyacsápoknak külön fejtörést okozhat egy egy fázis. Az első zacsek tartalma így néz ki:


A bal oldalt alulra összpontosított minifig részek között simán kiszúrhatunk érdekes darabokat, de kár ezzel vesződni, itt vannak elmeroggyanték összeállítva:

a két baloldali ismerős most is vidám...

Bobec kalózsapekja teljesen egyedi, így aki ilyet akar, nem ússza meg: vagy ez, vagy BL. Nyilván maga szivacsfi fizimiskája is csak ebben a szettben ilyen, de ez már kisebb horderejű kérdés, hisz aki Spongyabobra vágyik, az úgyis Spongyabobot kénytelen venni. Patrik feje dettó ugyanez a helyzet. SB nadrágja kommersz gyerek/törpe láb, node innentől kezdve kapaszkodjatok meg! Minden Egyes További Minifig Alkatrész, így Spongyabob rejtett felsőteste (sima sárga, fehér karokkal), Patrik teljes korpusza, és őszellemsége kompletten csak és kizárólag ebben a szettben fordult elő. Ez így egészen örvendetesen hangzik. Hátulról is pillantsunk rájuk, bár sok érdekeset nem fogunk látni, azt hiszem.


Hoppá, most látom, hogy lemaradt BH homokzold oldaltáskája. Minimum szimatszatyor, nem? Pont olyan, amilyen a 10235 Winter Village Market szettben is felbukkant egy évvel később, ám soha többet, sehol máshol.


Ennyi finoman czizellált ömlengés után neki is foghatunk ama áttekintésnek, amiért összegyűltünk. Építgessünk hát egy keveset, hátha kiderül valami újabb rafinéria. És igen, kiderül! Mégpedig az ágyútalp adott szép perceket, midőnis szemrevételeztem a "kerekeket". Ugyan nehezen tudna ezeken gurulni, de a felhelyezés mikéntje miatt mégis csodásan forog, és hát látványra szerintem príma.

víz alatt vízzel lőnek? - persze lehet jég vagy buborék is

A kincses sziget tel folytatjuk, méghozzá a két, nagyobbacska bézs lapra pakolva a cuccot. Eleinte furának tetszett, hogy bütykös elem és csempe vegyesen jött, de aztán tisztult a kép.


Hopp egy barlang, a tákolmány móló meg csodásra sikeredett. Egész MOC-szerű...Pár kockából egész hangulatos valamit kapunk. A nagy levelek ápolnak, eltakarnak, és óriásit dobnak a látványon. A fényes aranypénzeket viszont sajnálom. utoljára a PotC-szériában láttam azokat - nagyon sajnos. Arany egypöttyösökkel helyettesíteni ilyesmit - ehh.


De legalább szépen megcsinálták a láda rejtekét. Alant látható innen, s onnan is.Nem kényeztetnek el minket, de legalább van egy fegyver is a tartalékos csapatban.


Ketteske a hajó darabjait rejti. Jól látható a barnák, zöldek, szürkék és feketék nagyjából egyenlően megoszló csoportosulása, ami majdan az egész tákolmányra jellemző lesz. A legszembeötlőbb dolog számomra a vitorlaszerepben tetszelgő nyomott negyedíves panel. Hasznosabb elemek is vannak ám itt, mint például a zöld mentőöv, amiből egyből négyet is kapunk. Winter Village témágan járatosak találkozhattak már ilyennel, de Lex Luthor tasakos változatának bitorlói is bírnak eggyel. A zöld íves elem csak itt, a nyújtott háromszög pedig még egy helyen bukkan fel. Ezeken kívül is van számos jó darab, de azok már máshonnan is könnyebben beszerezhetők.


Az imént csak a tasak tartalmát mutattam, és kimaradt a szintén egyedi hajóorr (egyébként más színekben inkább repülőgépeknél találkozhatunk ilyennel, de hát ettől is szép a legó, nem?) No mindegy, most már szóltam róla, tehát nézzük, milyen is lesz ez a csanak!


Az eleinte bot egyszerűségű építésbe hirtelen kurfli érkezik. Mit billegnek ezek az ablakok, csak nem rúgtak be?


Szerencsére szó sincs ilyesmiről, csak egy minimális pofásítás történt a hajótatnál. Tényleg rajzfilmesen fura az alakja ennek a lélekvesztőnek.Mint minden kalózhajónak, ennek is meg kell adni a jogos önvédelem lehetőségét. Méretéből fakadóan persze nem a már korábban látott nagy ágyúkkal, hanem legós szimulációval, de akkor is! Mindkét oldalra jut kettő, és még a mentőövek itteni szerepére is fény derül közben.


Alulra játszáskönnyítő tappancsok kerülnek. Hogy szoktam én ezt hiányolni sok esetben! Szerencsére itt nem kell ezt tennem.


Most már nincs mese, a befejezéshez közeledünk. Kormányozhatóvá tesszük az aprólékot, aztán kap egy kis szellemes világítást. Orrárboc, harcias vitorlával díszített főárboc az elmaradhatatlan kosárral, plusz egy halálfejmentes zöld zászló, amit kissé sutának érzek ebben a formában, de igazából az eredeti sem indokolná, hogy más legyen.

Három picurka maradt a végére - hát ez soványka.


A végére pedig álljon itt egy kis hadakozás a kincsért, melyben megfigyelhetjük Spongyabob egyedi ágyúkezelési technikáját is.


Bolygó Hollandi persze cseppet ideges a matrózok ilyetén engedetlensége láttán, s igyekszik ennek hangot is adni.


Értékelés
Ötlet: 4,5/5
Licenszelt témánál nehéz ügy az ilyet eldönteni, viszont ha azt nézzük, hogy ez nem a mindennapi életet mutatja be, hanem egy spéci vonatkozást, akkor mondhatjuk, hogy különlegeset kapunk. A sziget minden szempontból jó, a hajó meg vidáman idétlen, amilyen a sorozat is.
 
Kockák és doboz: 4/5
Szűk 250 darab, tízezerért? Nem biztos, hogy nagy vétel. A sok egyedi és ritka elem viszont jócskán árnyalja a kérdést, a doboz meg tetszetős, akárhogyis nézem.
 
Minifig: 5/5
Kicsit a globális szemlélődéstől tekintsünk el, és kezeljük helyén ezeket a dinkákat. Ebben az esetben hatost kapnának, ami erős "overkill" lenne. Ha visszatértünk az Entrópia kaotikus síkjáról, és abszolút értelemben szemléljük debiléket, akkor is azt láthatjuk, hogy a mindenkompatibilis részekre szorítkozva is bőséges egyediséggel és jópofasággal találkozunk, így a kissé szubjektíve feltolt értékelésem ötös.
 
Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4/5
A családban nem én vagyok a SB-felelős, de a bohóckodás miatt nekem is tetszenek ezek a vidám kis szettek. Az előző mondat által behatárolhatóan nem is használhatom fel ezeket, így csak elmondani tudom, hogy az elemhalmaz különlegessége számomra szívet melengető, és sikerült egy vizuálisan kellemes, kivitelezését tekintve meg roppant egyszerű technikát tanulnom mólóépítésre, ami már önmagában jópontot érdemel.
 
Élmény/játszhatóság: 5/5
Működő ágyú (nálam nem játszik), rejtekhelyes sziget, csudijó kivitelben, és muris, de stabil kalózhajó, amit kapunk, és az egész jó kis egységet alkot, s ketten simán eljátszhatnak vele. A rajzfilm minimális ismerete emel az élményen, de anélkül is pöpec darab.
 
Összegzés: 22,5/25
Kissé magasra pakolt árúnak éreztem a szettet, de végülis csak a sima termékek közt, a licenszelt darabokkal állja a versenyt. A maradék infó fentebb olvasható, nem is ragozom. Összesítve elég jó darab ez.

1 megjegyzés:

  1. Jópofa és szerintem gyerekeknek nagyon jól játszható. Aranyos darab, egy Spongyabob kedvelő számára pedig igazi kincs lehet. A hajó is ügyesen kitalált, a figek pedig telitalálatok.

    Az utolsó kép pedig nagyon szuper hangulatot áraszt, de az árát kicsit én is sokallom, főleg a felső harmadban nagyon durva az árazása.

    VálaszTörlés