4 Reggeli kávé mellé: 10679 Pirate Treasure Hunt

Kalóz Hónap van, vagy mi, tehát illő módon a hétindító fekete mellé is ilyetén témát prezentálok Nektek. A Juniors sorozat mindenféle, pillanatnyilag futó szériából igyekszik tematikát átemelni, s 2015-ben így történt ez a csanakos haramiákkal is. Bizonyos esetekben (pl. Juniors Batman...) kétségeim messzemenőleg nagyok a tervezők normális gondolkodását illetően, de ez eléggé rendben van. Szaladjunk hát át a szetten, mint jól trenírozott villám a mezőn álló éltes fán!


Alapok

Neve: Pirate Treasure Hunt
Témakör: Juniors
Kiadás éve: 2015
Kockaszám: 57
Minifig: 1 fő, ama kalóz


Óriási dicséretet érdemel a doboz megálmodója, hiszen a "nagyokhoz" hasonlóan, ragasztószalaggal van lezárva, nem az általam igen erősen lenézett, csak roncsolásosan bontható ragasztással. (Én mondjuk azokat is igyekszem késsel/pengével felnyitni, hogy a doboz szerkezete minél kevésbé sérüljön)
- építési útmutató

A hivatalos ára 2.990,- Ft, azonban már 2.340,-től elérhető (más kérdés, hogy a szállítási díj miatt nem biztos, hogy jól jár az ember...). Nem licenszelt, kicsi az elemszám,úgyhogy húzósnak érzem ezt az összeget.
 
Alapok
Közel négyzetes dobozban érkezik az ifjúság kalandos játszadozását előirányzó készlet, mely az Impulse szetteknél messze nagyobb, de óriásinak nem titulálnám. A csanak és az egy-két nagyobb darab miatt lett ekkora, gondolom én. Benne két tasaknyi anyag, a csónak, egy fura, "sorolható" zöld alaplap (ez fazonjából eredően két lapnyi vastagságú, csak hogy bonyolítsa az életünket), és persze az útmutató foglaltak helyet.
 

Drága píz, amit kérnek érte, de adnak-e cserébe valamit? Adnak! Az alábbi fotó mutatja, mily csemegéket kapunk a bekasszírozott lóvéért. A festett ablakpanel elég jól sikerült, máshol is ellőhető darab, és csak ebben a szettben fordul elő. További egyedi darabok is vannak ám! A cápa kalózos szettből csak innen csíphető meg, a zászló sem fordul elő máshol, de a térképre ugyanez igaz. A spéci alaplap ugyan elterjedt, normál esetben érdektelen is lehet, de ahogy nézem, eszembe ötlik néhány érdekes felhasználási lehetőség. A bézs íves elemből máshol nem találhatunk példányt, a szürke hordó nem egy tucattermék, a fekete kincsesláda meg kincset ér. "Soxóval" a pénzünkért kivételesen igyekeztek megdolgozni a tervezők.


A minifigek terén sem állunk rosszul, hisz a kalózsityak 2009-2013 között 10 esetben jelent meg, sem előtte, sem azóta nem fordult elő. A modern változaton csontok helyett szablyák vannak keresztbe fektetve a koponya alatt, így idén ez is egyedinek mondható. A fiatalos ábrázat most jelenik meg tizenegyedszerre, tehát az sem öntötte még el polcainkat, a kalóz felsője pedig csak itt található meg. A csontváz persze sok szót nem érdemel, a szokásos napszítta fehér, egy kendővel a fején. Ez a fajta kendő sajna kevésbé tetszik, mint a régi kalózos darabok.


Itt a cánya cápa is, hogy szokjátok. Menő darab.


És ha már menőség, akkor az útmutatóban ez a grafika igenis az. Micsoda poén, ahogy a csonti a saját lábával igyekszik elevezni az útból...


Idegeiteket nem is húzom tovább, néhány képben inkább megemlékezem a fergeteges sebességű összeállítás menetéről:
A láda elé rakott drágaságok fognak a nagy fekete setétségbe kerülni. A csanak evezőin a piros kúpok meg bizonyára játszáskönnyítő feltétek, egyrészt a fogáson javíthatnak, másrészt az evezővillából nem esik ki az alkalmatosság, mint rendesen.

A végére odakerül a korai fosztogató korpuszának maradéka egy slukkerrel, egy épített minipálmával és múzeumot idéző láncos leválasztással, ami épp nem baj, csak minek?


Ezek maradtak, aminek örvendek, hiszen nem sóherkodtak a tartalékok osztogatásával.


Így néz ki a végeredmény, amikoris őharamiasága kincses szigeti látogatása során szembesül sikertelen fosztogató elei maradványaival, és egy kellemetlenkedő porcos hallal.


Talán már meg sem lepődtök, hogy bizonyos kihívást éreztem a kis elemszám és a speciális elemek halmaza miatt, hogy ujjmenjek valamit. Nem mondom, hogy világok megváltására alkalmas, de azért csak sikerült valamit fabrikálnom. A csonvázharcos támadása a kalóztorony ellen címet méltán elnyerő fantasztikus alkotás már-már ijesztő élethűsége kétségtelen, csakúgy, mint a csonti meglepetése, mikor izzó cuccok, és súlyos aranyak hullanak a nyakába odaföntről.Értékelés
8/10  figurákra, melyből tízes a kalóz, hisz azért mégiscsak egy egyedi darabról van szó, és korosztályosan stimmel is, de a csontváz - ugyan fontos kellék egy kalózos készletben - szerintem továbbra sem tekinthető igazi minifignek, hiába sugallja ezt a LEGO már a kezdetek óta.
8/10 a kockákra,  kevés, ezért erős lehúzást érdemelne, de ezt jócskán kompenzálja az emlegetett sok-sok különleges darab.
8/10 az árra, nagyon eszetlenül sok elsőre, így egy ötöskét adnék csak a drágának, de a már emlegetett különlegességek (pláne a kapitány és a cápa) sokat húz rajta a szememben.
7/10 a játszhatóságra, szűkösen játszható, de amire kitalálták azt persze hozza. A kis vár, a kincsesláda, a csónak és a cápa megannyi vidám perc szerzője lehet. Az átépítés jobbára erősen korlátozott, de majd még gondolkodom egy-két variáción.
Összességében 8/10, ami rendben lévőnek mutatja ezt a kis kezdőszettet, és ez így is van, én globálisan igen elégedett voltam vele, és szubjektív értékítéletem eme pont körül kóvályog.

4 megjegyzés:

 1. Nagyon jó a szett - még akkor is, ha nem agyonvariálható - szerintem az középkategóriás árát is simán megéri.
  A csontváz számomra azonban teljes értékű figura - nem is értem miért nem, hiszen, mindent tud, mind a "nagyok". :) Sőt, a cápa is számomra felér egy figurával, innen nézve meg nem is sok még a felső árkategória sem. És akkor még nem beszéltünk az egyedi és/vagy ritka elemekről.
  Nálam is megér mindez 8/10-et csak így szemrevételezve.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor nagy vonalakban egyetértünk :)

   Törlés
 2. Hm...kalózhónapot tartottatok én meg jól nem figyeltem. Helyette én is vettem kalózos készleteket, köztük ezt is. Azt megfigyeltétek, hogy a cápa fején festett szem található, nem az a pontszerű véset, mint ami a dobozképen? Az enyém is ilyet tartalmazott.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, megfigyeltem! Ugyanez igaz a krokira és a fűrészhalra is, manapság már nyagy állat nem ugrálhat ókori szemgödrökkel :)

   Törlés