6 LEGO Pirates hajók rövid története - I. rész: A kalózhajók


A LEGO talán legnépszerűbb történelmi témája a Pirates, azaz a Kalózok névre hallgatók frakció. A játékok két főszereplő csoportja a katonák, és a tenger haramiái; azaz a kalózok. Mellettük egy rövid életű altémában jelent meg még egy másik békés nép, ők voltak a szigetlakó bennszülöttek, akik Islanders néven lettek ismertek a ’90-es évek derekán.
Eddig három nagy korszakra osztható a játékok története: Az 1989-es évi indulástól 1997-ig tartott a dicsőséges Pirates I. időszaka. Ezt követően hosszú néma csend következett 2009-ig, amikor a rövid időt megélt Pirates II. korszaka kezdődött. Azonban a 2011-es Pirates of the Caribbean (A Karib-tenger kalózai) miatt ez csak 2010-ig tarthatott. Újabb évek teltek el kalózok nélkül, és idén, azaz 2015-ben jött el a Pirates III. ideje. (Reméljük, ezúttal hosszabb időt kapnak és sok remek készletet köszönthetünk még az új érában!)
A játékok visszatérő alapszituációja, hogy egy-egy harcias kalózvezér és hű csatlósai, valamint az ellenük felvonultatott különböző egyenruhába bújtatott katonák vívják csatáikat a szárazföldeken és a vizeken. A most induló rövid kis sorozatunkban a tengerek és óceánok legszebb ékköveivel; a hadihajókkal fogunk foglalkozni részletesebben.
Kezdjük ezt az ismerkedést a kalózhajókkal!

A lehetőségekhez mérten igyekszünk megmutatni minél több kalózvitorlást, de kevés kivételtől eltekintve ezúttal csak a Pirates vonal termékei vesznek részt ebben a felsorolásban. (A kivételek is csak azért vannak, hogy árnyaltabb képet kapjunk az óceánok rablóiról. A hajók válogatásánál a minimálisan elvárt elemszám a 100 darab volt. A Duplo, a Lord of the Rings és a LEGO Movie témák nem klasszikus kinézetű kalózhajóinak bemutatásától ezúttal eltekintünk.)
1989:

A kalózok megszületésének első esztendőjéhez mindjárt az egyik legikonikusabb és legismertebb kalózhajót köthetjük.

6285 „Black Seas Barracuda” – „Fekete Cápa” magyar keresztségben
 •  Legénysége: 8 minifigura
 • Tűzereje: 4 db ágyú (kerekekkel is ellátva)
 • Vitorlák száma: 5 db
 •  Alkotóelemek száma: 909 db (Brickset)


A BSB több szempontból is különleges készlet volt. Napjainkig ez az egyetlen kalózhajó, aminek egyetlen vitorláján sincs koponya motívum, valamint abban is egyedi, hogy mindkét oldalán az ágyúnyílásoknak megfelelő számú löveget helyeztek el rajta. Az ehhez kikísérletezett arányok, funkciók és alkatrészek mind a mai napig meghatározzák a hajók kinézetét és felszereltségét.
Hét alaposan felfegyverzett kalóz (köztük egy női figura) és Roger kapitány alkották a nyolcfős legénységet. Ellenséges figurát nem adtak a 6285-öshöz. Az állatfronton egy majmot és egy papagájt köszönthettünk, tehát, cápa ekkoriban még nem járt a nagy hajóhoz.
A készlet további érdekessége volt, hogy valódi fedélzet is készült hozzá rejtekhelyekkel; ezt a részt a későbbi hajókból jellemzően kispórolták. Egy kis csónak pedig a partraszállás során lehetett a legénység nagy segítségére.

Ha valaki részletesebben megismerkedne a 6285-ös készlettel, akkor érdemes elolvasnia azt a két írást, amiket korábban ennek a kultikus szettnek szenteltünk:


1993:

Négy esztendőnek kellett eltelnie a BSB megjelenése után, hogy a kalózok két újabb lélekvesztővel gazdagodhassanak. Azonban megérte rájuk várni, hiszen ekkor adta ki a LEGO – sokak szerint valaha volt legjobb kalózhajóját, – a 6286-ost.

6286 – „Skull's Eye Schooner” – „Fekete Cápa II.” magyar keresztségben
 •  Legénysége: 9 minifigura
 • Tűzereje: 4 db ágyú (forgózsámolyokon)
 • Vitorlák száma: 6 db
 • Alkotóelemek száma: 912 db (Brickset)


A második nagy kalózhajó méltó utódja lett a híres elődnek. Eggyel több minifigura szolgálta Roger kapitány akaratát, tehát, a hajó legénysége immár kilencfőnyire duzzadt. Ellenséges katonát továbbra sem kaptunk a készlethez, de az állatok frontján egy cápával gazdagodtunk, ami tovább növelte a játszható funkciók számát. (Majom és papagáj továbbra is járt a szetthez, tehát itt sem volt csökkenés.)
A legszembetűnőbb változás – a koponya és lábszárcsontos motívumot viselő nagyméretű vitorla mellett – az lett, hogy oldalanként immár négy-négy ágyúnyílás került a hajóra. (Az ágyúk száma azonban továbbra is négy darab maradt, mert forgózsámollyal oldották meg a négy fegyver kétirányú használatát.) Még tetszetősebbé tette a hajó megjelenését a ferde tatvitorla alkalmazása.
A hajó egyik legszebben kidolgozott része a fara lett, ahova valódi, működtethető kormánylapát került. Ezen kívül még a készlethez tartozó mentőcsónakot is a tathoz lehetett rögzíteni. Ugyanitt egy fehér színű egyedi panelon koponyás kalózmotívumokat is elhelyeztek, ami hátulról szemlélve is rögtön egyértelművé tette a vitorlás hovatartozását.
Több új alkatrész is megjelent, amik további érdekes részletekkel gazdagították ezt a szép hajót, ilyen volt pl. a működőképes iránytű is.
Mind a mai napig ez a szett a legnagyobb méretű és elemszámú – hiszen, három darabbal több alkatrész alkotja, mint a 6285-öst – hivatalos Pirates kalózhajó a LEGO palettáján.

6268 – „Renegade Runner” – „Tengeri Csillag” magyar keresztségben
 •  Legénysége: 4 minifigura
 • Tűzereje: 1 db ágyú (forgózsámolyon)
 • Vitorlák száma: 2 db
 • Alkotóelemek száma: 178 db (Brickset)

1993-as év másik kalózhajója a 6268-as volt. Ez a kis tengerjáró elsőre talán furcsának tűnhetett, hiszen „kispórolták” belőle a hajótest középső részét és igazából csak egy orrból és egy tatrészből állt össze a test. Azonban mégis, valahogy a végeredmény egy igazán szép – és ami még fontosabb – remekül játszható készlet lett.
Új kapitányt köszönthettünk a fedélzeten, aki kicsit szerényebb ruházatával, de még meglévő két lábával valószínűleg egy pályája elején járó haramiát testesített meg. Hiába no, valahol mindenkinek el kellett kezdeni a pályát.
Az orrvitorla és a csonka vitorla igazán karakteressé tette a megjelenését, utóbbi könnyen forgatható volt, így talán szabadabb játékot is biztosíthatott, mint a nagyobb testvérei. A színei és a 6286-asohoz hasonló vitorlamotívumai miatt egy komoly hajó benyomását keltette. A legénység száma pedig tökéletes volt a méretéhez viszonyítva. Az eddig megszokott állatokat és a csónakot azonban kispórolták ebből a szettből.

1996:

6289 – „Red Beard Runner„A Kalózok Csatahajója” magyar keresztségben
 •  Legénysége: 7 minifigura
 • Tűzereje: 3 db ágyú (csúszó talpas megoldással)
 • Vitorlák száma: 3 db
 • Alkotóelemek száma: 703 db (Brickset)

A Pirates I. végéhez közeledve jelent meg a korszak utolsó nagy kalózhajója. Ez egy tépett, sok csatát átélt vitorlás benyomását keltette. Az orr- és az alsó vitorlasor hiánya legalábbis erre utalt.
A legénység létszáma is csökkent a korábbi nagy hajókhoz mérten, – biztosan ott hagyta a fogát néhány zsivány egy korábbi kemény csetepatéban – ezért csak hét fő szolgált ezen a lélekvesztőn. (Roger kapitány mellett megtalálható volt a hajón a 6268-as vezére is némiképp más kinézetben.) A készlet különlegessége, hogy két Technic tengely kihúzásával le lehetett „robbantani” a helyéről a koponyát formázó hajótat egy részét.
Az alkotórészek száma is kb. kétszáz elemmel csökkent, a legszembetűnőbb hiányosság az volt, hogy a hajótest középső részét alkotó darabok száma háromról kettőre változott. (Emiatt a kész építmény is kurtább volt valamivel, mint az elődök.) Szerencsére cápa, majom, papagáj és csónak továbbra is járt a készlethez.
Első pillantásra talán egy kicsit befejezetlen hajó benyomását keltette a 6289-es, de azért erre is sok szép részletet terveztek. Pl. az íves elemek sokat javítottak a formáján és egyedivé is tették megjelenését. A tűzerő azonban egy ágyú kiesésével csökkent, sajnos, azóta is csak maximum három löveg jár a nagy kalózhajókhoz.

1997:

6250 – „Cross Bone Clipper” – „Keresztcsont Klipper” szó szerinti fordításban
 •  Legénysége: 3 minifigura
 • Tűzereje: 1 db ágyú (fix rögzítéssel)
 • Vitorlák száma: 1 db
 • Alkotóelemek száma: 154 db (Brickset)

Az első korszak utolsó évének terméke egy viszonylag elfeledett vízi jármű volt, ez egyben a legkisebb valódi kalózhajó, amit a LEGO valaha is kiadott a Pirates keretében.
Roger kapitánynak ezúttal mindössze két segítője akadt; egy női és egy férfi kalóz figura. A tűzerőt a kisebb hajóknál megszokott egyetlen darab ágyú képviselte, de ez éppen elegendő volt ehhez a mérethez. Egyébként, a hajótestet alkotó fekete-zöld színű orr és tat elemek egyediek, emiatt meglehetősen ritka darabok.
Egyetlen állat sem járt a szetthez, de a 6268-assal ellentétben volt koránykereke, ami mindenképp egy jó részletnek tekinthető, az iránytűt azonban kispórolták belőle.
Az orrvitorla hiánya miatt talán kevésbé szép megjelenésű, mint a Renegade Runner, de valójában ez is jól játszható darab lehetett. Ez volt az utolsó, új megjelenésű hajó, amin még valódi kötélzetet találhattunk, ugyanis, ezt követően a LEGO lemondott ezekről, és – sajnos – más megoldásokkal merevítette a vitorlákat és az árbocokat. (Ezzel együtt egy lépést hátráltunk a realitástól is.)

A következő esztendőkben – a Pirates II-t megelőzően – több régi készletet is megjelentetett a LEGO új sorozatszám alatt, így az alábbi, már korábban bemutatott hajókat is. (Jellemzően a darabszám egy-két alkatrésszel csökkent, de igazából a korábbiak újrakiadásáról volt szó.)

2001:

6290 – „Red Beard Runner – „A Kalózok Csatahajója” magyar keresztségben
 •  Alkotóelemek száma: 698 db (Brickset)


A 6289-es újrakiadása.

2002:

10040 – „Black Seas Barracuda” „Fekete Cápa” magyar keresztségben
 •  Alkotóelemek száma: 906 db (Brickset)


A 6285-ös újrakiadása.

2004:

7075 – „Captain Redbeard's Pirate Ship – „Rőtszakáll Kapitány Kalózhajója” szó szerinti fordításban
 •  Legénysége: 4 minifigura
 • Tűzereje: 1 db ágyú (fix rögzítéssel)
 • Vitorlák száma: 3 db
 • Alkotóelemek száma: 131 db (Brickset)

Ez a hajó némiképp kilóg az eddigi sorból, hiszen nem is a hagyományos „Pirates”, hanem a „4 Juniors – Pirates”, vagy „Pirate 4+” frakció terméke, de mivel hazánkban is gyakran előfordul különféle aukciós oldalakon, úgy éreztem, hogy mindenképp érdemes erről is megemlékeznünk. A legénysége sem a megszokott minifigura-méret volt, hanem azoknál némiképp nagyobb haramiák szolgáltak a hajón. A tűzerőt sem a jól ismert hagyományos ágyú képviselte. Valójában ez a hajó a legfiatalabb – de a Duplo-ból már kinőtt – generáció kalózhajójának készült. Alacsony elemszáma és masszív felépítése is ezt sugallta.

2009:

A Pirates II. téma csak egyetlen kalózhajót adott a világnak.

6243 – „Brickbeard's Bounty”„Feketeszakáll Hajója” – illetve. „Kockaszakáll Jutalma” szó szerinti fordításban
 •  Legénysége: 8 minifigura
 • Tűzereje: 3 db ágyú (2 db kerekekkel, 1 db forgózsámolyra szerelve)
 • Vitorlák száma: 5 db
 • Alkotóelemek száma: 592 db (Brickset)

A 6243-as színvilágában és megjelenésében is nagy klasszikust, a 6285-öst idézte. Valójában annál egy kisebb méretű hajóról volt szó, hiszen, itt is csak két elem alkotta a hajótest középső részét és az elemszáma is több mint 300 darabbal az elődé alatt maradt.
Összességében mégis egy szép hajó lett Kockaszakáll kapitány hajója, bár azt el kell ismerni, hogy színvilágában és néhány megoldásában is a fiatalabb rajongóknak igyekeztek kedvezni, nem pedig az idősebb gyűjtőknek. A koponyával és keresztbe tett lábszárcsontokkal díszített vitorlák is ezt hivatottak alátámasztani.
A készlet különlegessége az extra nagy méretű cápa, ami képes elnyelni akár egy minifigurát is. Mellette két megszokott állatot adtak a szetthez; egy majmot és egy újraszínezett papagájt, valamint újdonságként egy patkányt is találhattunk a hajófenéken. A legénység összetétele a korábbiakkal összevetve jelentősen megváltozott: az elegáns megjelenésű kapitány mellé mindössze csak három másik kalózt adtak, de két katona, az admirális lánya, és egy orrdíszként funkcionáló sellő is készlet része lett. Ezúttal a piroskabátos katonák kaptak egy csónakot, talán, hogy a foglyul ejtett lányt könnyebben kiszabadíthassák.
A hajót a legtöbb kritika a kötélzet hiányán túl az árbocok és a vitorlatartó keresztrudak okán érte, de ha ezeken túlléptünk, akkor egy igazán szép, klasszikus, de egyben modern megjelenésű hajót tisztelhettünk a 6243-asban. A kapitány kabinja például nagyon szépen berendezett volt, akárcsak a sok arany színű díszítőelem.

2011:

4195 – „Queen Anne’s Revenge” „Anna Királynő Bosszúja”
 •  Legénysége: 9 minifigura
 • Tűzereje: 3 db ágyú (fix rögzítéssel)
 • Vitorlák száma: 9 db
 • Alkotóelemek száma: 1094 db (Brickset)

A Pirates of the Caribbean (A Karib-tenger kalózai) készletek a nagysikerű mozifilmek alapján készültek, és a negyedik rész apropójára jelentek meg 2011-ben.
Ez a szett elemszámban, kidolgozottságának részletességében is felülmúlta az összes eddig bemutatott kalózhajót. Jack Sparrow és emberei egy csodaszép vízi járművel gazdagodott a LEGO jóvoltából, ami valójában Feketeszakáll zászlóshajója a filmben. (A szettben is feltűnik egyébként a kapitány.) Rengeteg egyedi alkotóeleme és licences témája miatt egy igazán értékes fregatt az Anna Királynő Bosszúja.

4184 – „Black Pearl” „Fekete Gyöngy”
 •  Legénysége: 6 minifigura
 • Tűzereje: 2 db ágyú (fix rögzítéssel)
 • Vitorlák száma: 7 db
 • Alkotóelemek száma: 804 db (Brickset)

Az esztendő és a téma második, egyben eddigi utolsó hajója az első film címéből is ismerős Fekete Gyöngy lett. Sötét színek uralták ezt a készletet, ami némiképp kisebb is volt, mint az Anna Királynő Bosszúja. (Ez nem is meglepő, hiszen annál közel 300 elemmel kevesebből állt össze.) A megjelenésén azonban ez nem rontott semmit sem, az egyik legmenőbb kinézetű lélekvesztő lett, amit a LEGO valaha is kiadott. Formavilágával a kilencvenes évekbeli klasszikusokat idézte, pedig, modern, új alkatrészekből állt össze az elátkozott szellemhajó. A minifigurák számán azonban észrevehetően spórolt a LEGO cég.

2015:

A Pirates III. vadonatúj téma. Az eddigi egyetlen hajó ismét csak a kalózoké lett, de talán a jövőben tovább bővítik a frakciót újabb szettekkel is. (Egyébként, a tenger haramiáinak közel kétszer annyi hajó jutott az elmúlt évek során, mint ellenfeleiknek.)

70413 – „The Brick Bounty” – „A Nagy Kalózhajó”, szó szerinti fordításban pedig kb. „A Kocka (Kapitány) Jutalma”
 •  Legénysége: 7 minifigura
 • Tűzereje: 3 db ágyú (forgózsámolyon)
 • Vitorlák száma: 5 db
 • Alkotóelemek száma: 745 db (Brickset)

A legújabb lélekvesztő ismét csak visszanyúlt a múltba, hiszen, sok dologban a 2009-es kiadású Brickbeard's Bounty-ra emlékeztetett, más oldalról pedig az 1989-ben megjelent Black Seas Barracuda juthatott róla eszünkbe. A vitorlák és színvilág is a rájátszott erre a hasonlóságra.
A készlethez hét minifigurát és egy csónakot adtak. A hajó ura egy a ’89-es klasszikust idéző kapitány lett, mellette állt három hű kalóza, ellenfélül pedig két katonát és a admirálist adták. Rajtuk kívül egy fűrészhal és egy patkány tartozott a szetthez, más állatot ezúttal nem mellékeltek a tervezők. Pár dolgot mindenesetre kijavítottak a 2009-es készlettel összevetve (pl. vastagabb vitorlatartó keresztrudak, komolyabb színösszeállítás, árbockosár elhelyezése, stb.), és az elemszáma is kb. 150 darabbal növekedett.

Végezetül néhány vitaindító kérdéssel zárjuk az összefoglalást:
 •  Nektek mi a véleményetek, melyik a legjobb és/vagy legszebb kalózhajó, és miért pont az?
 •  Ki melyik készletet birtokolja, és mi miatt döntött amellett egykor?
 •  Milyen sorozatszámon fut az általatok legvágyottabb hajó?


A sorozat következő fejezetében a katonák hajóit vesszük górcső alá. Folytatása következik!

/Az első (saját montázs) kép kivételével az összes fotó a Brickset.com oldalról származik!
All images come from the Brickset.com onwards./

6 megjegyzés:

 1. Igyekeztem úgy megírni, hogy minimális részrehajlás se látszódjon, de a kommentek között azért válaszolok a saját feltett kérdéseimre:

  - Szerintem a legjobb kalózhajó a 6285-ös "Black Seas Barracuda", amit a LEGO valaha kiadott, de szorosan ott van mellette a két "Karib tenger kalózai" készlet az én szememben.

  - Nekem csak a 6285-ös van meg a fentiek közül, azt nagyon szeretem.

  - A legvágyottabb számomra a 4184 és a 6286-os a fentiek közül. De inkább a 4184 tetszik, még akkor is, ha tudom, hogy nem olyan kidolgozott és felszerelt, mint a "Skull's Eye Schooner".

  VálaszTörlés
 2. Örvendetes összeállítás lett, Zoli! Egy-két darabot elő is veszek majd ezek közül, csak hogy részleteiben is megnézzük.

  Kérdéseidre válaszaim:
  1. egyrészt eldönthetetlen, másrészt klasszikussága miatt a 6285, harmadrészt a szépsége miatt a 4195
  2. 6243, 4195, 70413 - az első kettő automata tetsződése miatt, a harmadik meg erős kíváncsiságból
  3. 6285 - lásd egyes pont

  Megjegyzem, a Fekete Gyöngyön sokat gondolkodtam, de végül nem vettem meg - nem tetszett, akárhonnan néztem

  VálaszTörlés
 3. Tetszett a leírás! Igazából mindegyik hajó tetszetős a maga kategóriájában. Az újabb, felpattintható vitorlák a felvonást eléggé egyszerűvé teszik. Modellként a két Karib hajó, játszani az utolsó, 70413 tetszene. Ezt ugyebár apránként lehet szétbombázni. (HEHE!) A vitorlarögzítése viszont szerintem túl távolra került az árboctól, a kosár pedig számomra érthetetlen okból nem került a legmagasabb helyre.
  Sajnos csak ladikunk van itthon, de azért kedvet kaptam egy nagy kockahajó építéshez :)
  És várok egy nagy birodalmi hajóra.

  Kérdés:
  A hajók vitorlái mennyire kompatibilisek? Van szabványméret?

  Mnarko

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Hamarosan jönnek a katonai hajók is, így teljes lesz a merítés a téma hajóit illetően.
   A vitorlarögzítés egyébként csak az orrvitorla esetén problémásabb, ha van igazi kötélzet is, de minden más pofonegyszerű.
   Valóban a 70413-as elég szép hajó lett, de tényleg vannak rajta még javítható részek. (Ezért jó a LEGO, mert otthon olyanra lehet alakítani, ahogy az ember akarja.)

   Új birodalmi hajó tényleg jó lenne, reménykedjünk...

   Vitorlák: vannak egyező méretű vitorlák (pl. a régi orrvitorlák, meg a 6274 és a 6285-ös vitorlái is azonosak voltak), de manapság egy picit mindig más a méretarány. Így nincs teljes kompatibilitás, de szerintem ez nem is baj, inkább jó, hiszen, külnböző vitorlázat azért érdekesebbé teszi a készleteket.
   Egyébként két teljesen azonos vitorla sem volt még soha egy hajón sem - csak az újrakiadásokon - csak a pici csónakoknál fordult elő, hogy ismétlődött egy-egy vászon. (Tudtommal, de javítson ki valaki, ha tévedek.)

   Törlés
 4. Újra felfedeztem ezt a régebbi cikket, de egy "kakukktojást" hiányolok a listáról. A gyűrűk ura féle umbari kalózhajót (79008). Az a dizájn/készlet egy kicsit más aspektusból közelíti meg a kalózhajók mivoltát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Anak:
   Pedig meg van az említve a cikk legelején egy link "formájában" és hogy miért nincs bemutatva később.

   Törlés