1 Végigjátszás (alternatívákkal): 31019 Forest Animals

Creator készlet eleddig nem nagyon játszódott itt végig, így a Kockashop.hu csapatától kapott erdei állatkás háromazegyben instant kávépor építőkészlet most igen jól jött ennek az áldatlan állapotnak az enyhítésére. A hajdani cápás, dínós és oroszlános szettek igen jól vették a családi akadályt, s ez ugyan jóval veszélytelenebb állatcsoportot dolgoz fel, de reméltem, hogy nem lesz rossz. Engedtessék meg még annyi, hogy előre szóljak a majommal és a medvével szembeni esztétikai ellenérzésemről, mely már idejekorán, még e szett beharangozója idején horgadt fel bennem. Itt volt hát a lehetőség, hogy vagy leromboljam eme előítéletes hozzáállásomat, vagy végre szilárd alapokra helyezhessem. Mindenki tippelje meg magában, hogy alakult, én meg menet közben kifejtem!

Tarzan emlékezni kisebb Csita...

Statisztika
 

Ár: 4.090,- (ennyiért megvásárolható ITT)
Kockaszám: 272 db (Jelzem, jóval olcsóbb a nem sokkal elemdúsabb 70702 Warp Stingertől)
Minifig: nincs
Alternatívák: Creator, tehát vannak, igaz nem a hajdanvolt-s-majdanlesz, útmutatómentes "hátoldali" változatok, hanem útmutatóval ellátott jóságok, de mégiscsak vannak. Ahogy a doboz hirdeti, 3 változat építhető a készletből. Ez persze a hivatalos verzió, hiszen tudjuk, hogy bármi átépíthető.
Doboz: alap kartontégla, a témához illeszkedő dizájnnal és színekkel. Korrekt, de nem különleges.Hátul az A-, B- és C-modellek

az élen pedig 1-2 kiemelés

Alapkészlet 
A dobozban számtalan tasak  számozatlan tasakok feszítenek. Ránézésre barna-rohama van mindnek, némi kilengéssel. A 4 zacsek mellé 3, ismétlem: három útmutatót kapunk, és hála a Tervezőnek, zéró matricát. A három útmutató persze a három modellhez jár, amit címlapjuk is bőszen hirdet.


Az alkatrészek kiömlesztése után elvégeztem a szerényen ajánlott szortírozást, mire fel ez a kép fogadott:
 
nem rossz, na...

Útmutatóilag természetesen a főmodellnek kikiáltott "mazsom" és az ő tukánja kerül célkeresztbe. A hamarost érkező sárga elemek teszik biztossá előérzetemet, hogy a kisebb darabszámú madárka épül meg először. Persze akkor már miért nem a banán? - tehetnénk fel a kérdést, merőben feleslegesen.


Az eleinte "bármi-lehet-még" fazonú pipi hamarost formát ölt, hogy a színes csőr megjelenése tegyen pontot a kérdőjelek helyére.

így még kicsit fura...

de imígyen szinte komplett

A teljes madárzat a lábakkal nyeri elvégső formáját - sajna. Sajna, hisz a lábak ugyan jók, de nagyon gyengeelméjű az elhelyezésük. Mindegy, ez már ilyen.


Még mindig nem a banán van képben, hanem az azt fogyasztó főemlős. Kicsit nagyon szögletesen indul a lelkem.


 Érzésem szerint itt a túlbonyolítás esete forog fenn, amennyiben a fej nyakasítására irányuló törekvéseket ilyen kacifántos trükkel igyekeznek megoldani. Remélem szövegem csűrcsavarisága érzékelteti, miféle bonyolításról regélek. Szerintem legalábbis jóval egyszerűbb lett volna befelé fordított bütykökre csatlakoztatni a csukló negatív elemét, mint egy ilyen - kevéssé stabil - klipszes megoldással élni. Persze a többi modell biztos a klipszet emészti inkább, így végülis megmagyarázható a dolog. Mint ahogy bármi, sőt annak ellenkezője is.

itt kint, lejjebb meg bent...


 Mankibiznisz... Három füle lesz csórikámnak? Nesze nekünk anatómia!


Ja, hogy az egyikből száj lett? Na jó. Közben az arcnak is nekifogtunk, végre valahára, így remélem, hogy valami ésszerű végre kialakul.


Hát, élőben sem sokkal édibédibb, mint a képen, de azért így, hogy van rajta fogás, cseppet jobban fogadom. Az útmutató szerint építve őfenségét, a nagy csempe-szemek kopása garantált. Némi gyermeki játszadozás, és kapa a gülüknek. Az orr-rész sajnos rátakar, és nem mondhatnám, hogy túl óvatosan, ráadásul a kerek csempe - egyébként örvendetes módon - körbefordul az egy szem érintett pöttyön, így a viszonylag szabad mozgás további veszélyt jelent épségére nézve.


A fejjel elkészülvén, jöjjön a deli termetet adó test. Az már az első pillanatokban nyilvánvalóvá válik, hogy a nyak előre-hátra billenthető lesz, és - ha még emlékszünk - a fej teljesen körbeforoghat rajta. Minimális anatómiai ismeretek sem szükségesek annak belátásához, hogy ez nem teljesen élet-kompatibilis egy emlősnél, de most úgysem erre van kihegyezve a készlet.


Ha eddig eljutott valaki, már majdnem végeredmény-érzete támadhat, hiszen a test és a fej teszi ki a majom döntő részét, és persze a bumszlifej-szindróma is azonnyal nyilvánvalósodik.


Az öt végtag háromféle építést igényel, melynek folyományaként a farok kunkorítható, a láb csökött méretű és kötött mozgású, a kar pedig girnyó, és rögzített könyökű lesz, de még mindig van helye a reménynek, akárhogy is küzd ellene a LEGO.


A robotkarok tömkelege - mely az ujjakat adja - erősen túlméretezett marka lesz a makinak, de ez már csak még bohókásabbá teszi az amúgy sem piskóta alkatát.


Végül itt a várva várt banán, mely sajnos ütődött lehet, a fekete foltokból legalábbis erre következtetek. Hajlítása mindenesetre ötletes, ahogy a csukló és a duplasajt elemek összedolgoznak. A Technic tengely se rossz ötlet a másik vég bütyökfordítására. Összességében így már sokkal jobban tetszik, mint az a dobozképről várható volt.

mik-mak, kijött a beléje...

Végül nézzük meg, mi fán terem az őserdei tulajdonmegóvó rendszer.

eddig eléggé lenéztem, de így már egyre jobban tetszik

 Kilenc aprólék is maradt a végére, köztük egyetlen érdekesebb darabbal, a kis szemmel.


Alternatívák
Mint az idejekorán kiderült, 3 variációra van lehetőség, így az alapmodellen felüli két állatot itt, az alternatívák között sorolom fel, és mutatom be. A szett csábít az ujjmenések elkövetésére, így később lehet, hogy még visszatérek hozzá, de egyelőre elégedjetek meg a hivatalos darabokkal.

B-modell: Medve
A brummogó változat előzetes képe még a majomnál is jobban megviselt, így visszafogott izgalommal fogtam az építésnek. Micsoda csoda, itt is a fejjel indítunk.
 


Az eddigiek legalább kissé gömbölydedebbek a majomnál tapasztalttól, ami végülis örömteli, de messzemenő következtetést még nem vonok le.

piifff... szerkesztett fej

láttak már ezek medvefület?

Furmányos ötletektől vezérelve most a medvetest lesz megszerkesztve. Az első lépések sok jót nem mutatnak, sőt igazából a majométól sem tér el nagyban.


 Na, megint itt egy bumszlifejű... Nem kicsit gyermetek, sőt: dinka, ahogy fest.


Végtagokból négyet kap a mackó, és valamiért a mellső pár döbbenetesen nagyobb, mint a hátsó. Nesze nekünk anatómia - ismét.


Aki eddig netán örvendezett, most vesse pillantását a fennmaradó alkatrészkupacra! Jóformán minden megmaradt - ez az én érzésem.


Maci komáról készítettem pár fotót, a jobb szemrevételezés érdekében. Biokorrekt beállásban leginkább röhejes.


Lecsapott füllel nem elég "Teddy"-s, de legalább nem teljesen idétlen.


Végül a hallószervek helyrebillentése menti meg a rettenetes lepontozástól.


C-modell: Mókus
Aszongya: squirrel. Na már most, ami a dobozon látszik, az inkább kenguru és patkány keverékének látszik, de legalább jópofának tűnik. Gyúljon hát világosság, és tudjuk meg, igazából milyen is ez a kis fickó. Feje erősen hosszúkás, és kissé érthetetlenek irdatlan hosszúságú fülei.kissé szamár, nem?

 A gyors fejépítés után hasonló sebességgel bütyköljük meg a törzset is!


pocak, az van - tuti teleette magát dióval

 Erről beszéltem. Olyan nagyon kengurus, hogy az már üvölt.


Valahol itt tartottam, mire feltűnt valami fura. A csomagban lévő jumper-elemek kétfélesége jóval mélyebb, mint sejtettem. Itt van, nézzétek! Még egy enyhe színeltérés is megfigyelhető megfelelő világítás mellett, bár a fényképen ez talán nem látszik olyan egyértelműen, ezért javaslom, nézzétek az árnyékos részeket. Nem annyira szoktam örülni az ilyesminek, sőt ezt kifejezetten szégyenletesnek tartom.


Vissza a kengurumókushoz! A végtagok számos ujjat, a bizakodó lelkek destabilizálódó vérnyomást kapnak, de legalább lehet vigyorogni a két pöttyből faragott fogon. A farok - sajnos - nem gyönyörűen ívelt, bolyhos alakzat, hanem inkább valami bumszli baseball ütő, így mély rokonszenvet nem tudott bennem ébreszteni.ez a legígéretesebb beállása a kis rágcsálónak - így még egész mókusos

Aki kíváncsi alant megszemlélheti, mi kupac maradt az építés után. Hát, ez sem merítette ki a lehetőségeket, úgy látom.


Qlönféle magán-modellek
A Rebrickable 31019 oldalán több alternatíva is fellelhető, s aki kíváncsi, az ugyan nem öregszik meg hamarabb, de még a leírást is megtalálhatja az alábbi modellekhez.

31019 Spaceship - via Peteris Srogis

 
31019 Browny - via Peteris Srogis


 
Snake - via zabdiel


Steampunk Walker - via Jason Allemann

Tomik - aki nem mellesleg a Creator állat-alternatívák koronázatlan királya is lehetne - is elkezdte felpakolni a fenti oldalra az alkotásait, de neki van saját csodaoldala is, így nem maradtok le semmiről akkor sem, ha késlekedik cseppet.

Mouse

Tyrannosaur and Duck

Rabbit - via Azur

Puppy - via Azur

Little Wing - via Azur

Számomra a fenti kilenc plusz modell mutatja meg igazán ennek a szettnek az értékét. Sajnos azt kell mondjam, a főmodellt leszámítva elég hozzávetőleges lett a tervezés, ami nem is tudom, mit mutat. Talán csak biztatni akarják a Creatort vásárlókat, hogy próbálkozzanak, és nem érdekli a tervezőket a 2. és 3. változat annyira, hogy igazán foglalkozzanak vele? Ki tudja, mindenesetre nekem ez így kissé visszásnak hat, jóllehet biztos ezt is könnyű megmagyarázni.

Értékelés

Ötlet: 3,5/5
A Creator már régóta a ház-autó-repülő-állat-robot séma körül forgolódik, így átütő erővel ez sem bír. A tukán aranyos ötlet, és a banán is elég menő, de itt kb. ki is leheli a pluszt, amit a sorozat alapjaihoz tesz.
 
Alternatívák: 3/5
2 alternatívával szórnak meg minket, és az a legkevesebb, ha középszerűnek titulálom mindkettőt. Javaslom, gondoljuk át kollektíve a maci és a mókus formátumát, mit lehetne, kellene pofozni rajtuk, hogy jók legyenek!
 
Kockák és doboz: 5/5
Ólcsónak mondható, majd' 300 darabos szett, jó elemekkel, hangulatos színskálával. Nekem beválni látszik, ezért nem szégyenlősködtem a pontokkal.
 
Továbbgondolhatóság: 5/5
Szerintem ezt nem kell túlragozni, hisz arra való, és a bemutatott alternatív modellek is magukért beszélnek.

Élmény/játszhatóság: 4/5
Elég masszív mindegyik modell, és széles körben pozícionálhatók is, ami esetünkben a játszhatósági faktort szépen emeli. A kötött végtagok és a kiegyensúlyozatlanság azonban ront az összképen, ami a nagyszerűséget sajna rontja.

Összegzés: 20,5/25
Éppcsak húsz feletti pontot sikerült kapnia, ami azért nem olyan fényes, mert nagy része volt benne a magánzóknak, akik szép kis alternatíva-kupacot varázsoltak már eddig is, és szerintem biztos lesz még. Én mindenesetre pont a végtelen játéklehetőség miatt melegen ajánlom mindenkinek, hisz nem kell folyton az ajánlott figurákra hagyatkoznunk...


1 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon bejöttek a Creator állatok, annak ellenére is, hogy organikus formákat nehéz a többnyire szögletes eszközkészletből megfelelően leképezni. Persze - mint ahogy a jelen példa is mutatja - nem a tökéletes életszerűség leutánzása a cél.

    Már megvan a macskás, a papagájos és a vörös sárkányos doboz is. A macskásban szerintem sokkal jobbak az alternatív változatok, főleg, hogy a neten fellelhető már pingvin és kardszárnyú delfin összeépítési lehetősége is.
    Érdekesség, hogy a macskás készlet eredeti neve "Furry creatures" és a magyar fordítók nem merték bevállalni a szó szerinti fordítását és inkább "Macska és egér" néven hozták forgalomba. Vajon a "Szőrös teremtmények" szóösszetételnek túl sok pejoratív tartalma van manapság?

    VálaszTörlés