1 Végigjátszás: 41057 Heartlake Horse Show

Mint arra még többen jól emlékezhetnek, számomra nem ellenség a Friends téma, sőt, igyekszem gyűjtögetni a szériát. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - örvendeztem, amikor a Kockashop.hu csapata a ma lupé alá kerülő darabot juttatta kezeim közé némi elemzés céljából. A vonatkozó alsorozatból nekem pont kimaradt ez a doboz, tulajdonképpen sejtésem sincs, miért, de végülis jól sült el a dolog. Láttunk már számos lovas szettet a Friendstől, s javarészt jól sikerült darabokról volt szó, így vérmes reményekkel vágtam neki ennek a játszadozásnak. Nézzük, reményeim megalapozottak voltak-e.

Tarzan szabadságon, a mérethelyettes egy 48x48 lap

Statisztika
 

Ár: 10.990,- (ha van készleten, ennyiért megvásárolható ITT)
Kockaszám: 355 db (sokkal drágább, mint a kissé "keskenyebb" 70702 Warp Stinger)
Minifig: van belőlük kettő (Stephanie és Robert)
Egyéb élőlények: 2 ló és egy béka
Doboz: alap  Friends-színezetű és -stílusú, élhorpasztott darab, viszonylag nagy kiterjedéssel. A 10-20%-kal kevesebb elemmel bíró szettekhez képest kifejezetten óriási. A hátoldal a szokásos, játékorientált bemutatásra törekszik, alternatíva pedig mutatóban sincs.
Alapkészlet 
A doboz 5 tasakot tartalmaz, melyből három számozott, kettő pedig jelöletlen nejlon. Utóbbiak a lovakat tartalmazzák. Ezen kívül egy nem túl nagy zöld lap, két útmutató füzet és egy nem túl borzalmas matricaív kapott helyet odabent.


A nem túl gagyi levonók alatt az alábbi, erősen lilás színezetű darabot értettem, melyet ma kivételesen fel fogok használni.


Első körön az élőlények szimulálása következik, amelyből majd az idétlen masnizást inkább elfelejtem.


A fenti sorrenden kissé csűrve, először a pacák jöjjenek! Amint látható, kézzel feltéphető zacsekban vannak nyihogóék, ami jelen esetben valóban jól működik, és felnőtt, gyermek egyaránt a tervezett módon tudja felnyitni.


Már korábban is vinnyogással terhes, ideges ordításra sarkallt, hogy a Friends lovak és a beléjük illeszkedő kockák színe nem passzol, és most is ez történt. Nézzétek meg alább, nem csalás, nem ámítás, ezek ilyenek. A borzasztóságot tovább növeli, hogy a világosabb paci esetében a berakott lap, és az íves elem sem passzolnak színben.Ezek után már csak ráadásként éltem meg, hogy az íves elem, és a ló hátának íveltsége nem ugyanolyan, és a bal oldalon egy perem alakul ki. Értelmezvén ezt a dolgot, nyilvánvaló, hogy a lovak nem szimmetrikus hátúak, ami igencsak szomorteljes.Jobban is járunk, ha kihajítjuk a tölteléket, és felszerszámozzuk a nyihákat, bár a lila nyereg értelmét továbbra sem sikerült megtalálnom.


Minifiguralitás tekintetében kissé jobb a helyzet, bár pont haj-alapú antikedvencem, Stephanie az egyik szereplő. Szerencsére nincs nagy vész, szabadulhatok a hajától, hiszen kapunk egy kobakos-copfos változatot is, ami már sokkal jobban tetszik.Innentől felgyorsulnak az események, hiszen elkezdünk építkezni, mely meg sem áll az utolsó tasak végéig, hiszen több minifig vagy ló már nem keveredik. Első építményünk egy vizes akadály, úgyhogy gyúrhatunk is az ugratásra. 4x12 alapból nekem akár ezret is önthetnek, ezt valamiért igen kedvelem, s ez pont az. Az akadály egy vizesárkot szimulál, némi bozóttal, s ott egy békula is, csak hogy a lovakat ijesztgethesse valami. Mintha patások által jól ismert, a pocsolyában bizonyára rejtező Rettenetes Lóevő Vízirém nem lenne elég...


A második akadály már jóval szárazföldibb, lazán pihenő rúddal, és várkastélyt idéző küllemmel. Bölcs lovak tudják, hogy nem kell megilletődni tőle, a rúd fájdalommentesen leverhető.


Nekem - s vélhetően ama négylábúaknak is - ez utóbbi tetszik jobban. Ki a pinket nem szereti, könnyen megépítheti más színben, a szürke tégla, a kúpok, az íves elemek, és persze maga a zöld alap meg amúgy is igen jól használható sokfelé.


Úgy látszik akadályból elég is ennyi, gondolták, csináljon ki-ki amilyet csak akar. A bíró asztalkája jön hát soron, matricázott időjelzővel és pontozó (csillagozó) táblával. Minimális SNOTolás is jelentkezik, de nem mondható különlegesnek.


nesze nekem levonó... kettő!

Pontozólap is jár a felszereléshez, igaz csak matricailag, de megemlíthetjük a pontozótárcsát és a hangoskodót is. Már csak bírót kell kerítenünk. Legyen talán Robert.


Eddig jutottunk, midőnis kifogyott az egyeske tartalma, maga után hagyva némi tartalékot, melyet itt mutatok meg Nektek:


Tulajdonképpen ezeket is kinevezhetjük maradéknak, hisz nem hiányoznak a kész rendszerből, csak a párjuk lát el helyettesi szolgálatot.

a teljes kép érdekében ott a masni...

A kettes versenyző több bézs lappal, téglákkal, nagy ívekkel örvendeztet, sőt, kedvenc piros talicskámat is láthatjuk.


Bizony, ezt!
ki tudja, hogy miért, de tényleg nagyon csípem

Az építés két placcra szorítkozik majd, méghozzá egy stilizált istálló lólakrészére és a karbantartó központra. Ez utóbbival kezdünk, ahol majd lehet lovat csutakolni, patát mosni, és nyergelni is. Sőt, ha sikerül kovácsot beszerveznünk, még a patkolás sem lehet gond!

kicsit Minecraft-jelleggel indul...


A lila csíkok kevéssé, a rózsaszín nyereg és fiókok viszont már sokkal inkább szájhúzásra ingerelhetik az erre érzékenyeket. A nyerget én szimplán nem értem (újfent) a többi meg elmegy, hiszen a célközönség mégiscsak lányokból áll.

végre lett felszerelése a setétnek is

A másik stilizálmány az istálló lesz, két boksszal. A nugát, barna és bézs színek egyvelege egész kellemes hatású, de ahogy feljebb jutunk, jön a fakósárga és a lila is, amit már kár volt erőltetni. Így akkora színkavalkád lett, amitől egy jóérzésű gazdi bizonyára befejel. Az is látszik, hogy az eurokonformitással is van némi baj, hiszen ama lovak még csak megfordulni sem tudnának, nemhogy kényelmesen ellenni egy ilyen arányokkal bíró lakrészben. Szerencsére legalább egy kis szénát juttattak nekik, s - rózsaszín - önitató is akad.a fehér íves elemekről lehagytam a patkódíszeket

A fenti utolsó képen feltűnő villának külön örvendeztem, így az alábbi tartalékokon nem is filozofálgattam sokat, csak tudomásul vettem meglétüket.


Az utolsó számozott csomag nagy vegyesvágottja először vegyes érzelmeket keltett bennem, aztán inkább szó nélkül nekivágtam az építésnek.


A dobozról már idejekorán leolvasható lehetőségek egyikével kezdünk, méghozzá a győzelmi dobogóval. Emlékezzünk, hogy a bírói asztal már korábban elkészült, a ló-lovas páros összeállítása meg nem jelenthet kihívást. Szép lassan kialakul majd a többi részlet is, de csak haladjunk szépen, az útmutató szerint!

magától értetődő, hova ki áll, nem?

A végső építményt (lásd: "The Ultimate Building") a külön adott lapra építhetjük fel, némi pazarlásszagúan eltüntetett barna csempe felhasználásával. Ezt szerintem nem gondolták át eléggé.


A színfalak gyorsan épülnek, hála a karcsú, magas elemeknek.


Három helyezett három díj. Sajnos a bumszli kupát nem szeretem, a plakett/érme meg semmitmondó. Lett volna három, különböző színű szalag, és/vagy sima, kis kupa, és sokkal jobban örvendeztem volna.


Na tessék, szalagból csak kettő lett, azok is egyforma kékek. Ezek szerint a 2. helyezett is első?


Ennyi ujjfárasztás után már csak a tömérdek tartalékot kell megemlítsem, s meg is nézhetjük, mi lett az egészből.


Íme a teljes adag, amit mára kaptunk. Bőven elég két gyerkőc elszórakoztatásához, s egyes részei minimális módosítással elsüthetők uniszex játékként is. A túlzott rózsaszínezéssel általában nincs különösebb bajom, de lovaknál valahogy erősen feleslegesnek érzem.


Értékelés
Ötlet: 5/5
Volt már lovas szett bőven, de azok ugye már nem kaphatóak, aki meg most csöppent bele a témába, annak nagyonis kellhet egy ilyetén szett. Kellemesek az akadályok, a cserélhető témájú pódium, és az istálló sem rossz, azt meg kell hagyni. Verseny, vagy lóápolás? A döntés a játékos kezében van, ami külön jósága ennek a készletnek.
 
Kockák és doboz: 3,5/5
Friendsesen túlárazott készlet, jópár igen kellemes alkatrésszel, amit még az alapjáraton nem kedvelt matricaív sem ront le túlzottan. A ló/kocka inkompatibilitási bajok miatt fújok, az egy teljes pontot jelent. A doboz rendben van, hozza a Friends szintet.
 
Minifig: 4/5
Mindkét figurával elégedett vagyok, nem a tömegtermék ruhákban ugrálnak, s csak Stephanie haja és az ifjú kobakhiánya miatt csökkentek egy kissé.
 
Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4,5/5
Nekem nagyon fekszenek ezek a lovas témájú darabok, így szubjektíve látatlanban is ötös, de a szín- és alakprobléma miatt egy felet mégis lekapok. Az akadályok, a bírói asztal, a pódium és az istálló is remek elemei a játéknak.
 
Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Kiválóan játszható készlet, akár egy verseny teljes napja eljátszható, az ébredéstől az etetésen és csutakoláson át a versenyig, majd a díjkiosztóig. A csereberélhetó pódium-feltét külön hangulatos, csak menet közben okozhat gondot az épp felesleges darabok tárolása, ha nem vagyunk hellyel túlzottan ellátva. A lovak merevsége kissé hangulatrontó, legalább fejbillentősek lehetnének.
 
Összegzés: 21,5/25
A Friends témában elég jól teljesítő LEGO most sem szégyenült meg, a 21 ponton felüli értékelés vételre érdemest jelent, s ez így is van. Pinkfóbiások természetesen kerüljék messzire, de egyébként igen jó szórakozás forrása lehet.

1 megjegyzés:

  1. Oké, lányos LEGO, meg minden, de ahogy az aktuális kínálatot elnéztem, talán a legjobb témává nőtte ki magát a Friends (mondom ezt férfiemberként, és Star Wars-rajongóként). Nagyon sokféle készlet (kicsitől a nagyig), és nagyon jópofa megoldások. Látszik, hogy nagyon ráfeküdtek a tervezők.

    VálaszTörlés