1 Végigjátszás: 70702 Warp Stinger

Jujj, ez csíp! A megnevezés, és a kép alapján legalábbis ez jut eszembe, Depi mínuszolós végigjátszása után viszont kissé félősen teszek előre bármilyen egyéb megjegyzést. A Galaxy Squad témája - szerintem - az Alien Conquest után némileg üdítő volt, s a ráncvarrott bogárjárgány-dömpingje sem térítette el eme gondolatomat. Túlzás lenne persze azt állítani, hogy tetszett, de legalább nem menekültem ellenkező irányba fejvesztett módon. Végül a 70705 Bug Obliterator mellett döntöttem, a már többször szememre vetett ivararány-közelítési törekvéseim miatt. Az egyszerűség kedvéért: az egyik űrhajós nőnemű a szettben. Mindegy no, a történések úgy alakultak, hogy amaz még vár a sorára, ám időközben a Kockashop.hu csapatától megérkezett jelen posztom tárgya, egy gülüszemű fullánkos űrhajó képében. Ezek a rovarcsodák jelentik a témában a rosszfiúkat, az ellent, s mivel ebből fakadóan igen idegenül néznek ki, vagy nagyon gyatra elemkínálatra, vagy - épp ellenkezőleg - nagyon jól használható, gazdag választékra merek számítani. Félek, az első lesz, de remélem, hogy a második. Ennyi duma után jobb is lesz kideríteni, hát rajta!


Statisztika
 
Ár: 6.990,- (ennyiért megvásárolható ITT)
Kockaszám: 310 db
Minifig: 3 fő (űrhajós, robot, rovarfickó)
Építmények: 2 db (a címszereplő, szúnyog-darázs űrhibrid jármű, és egy GS-sikló)
Doboz: semmi extra, csak sima selyemfényű, ám négyzetes kartontégla, az oldalon a minifigekkel és két, versenyre felhívó matricával, melyből már láttunk korábban is példányokat. Hátul egy kis akció van fűszernek, és innen tudhatjuk meg, hogy működik a golyólövő "fullánk", vagy a humanoidok elragadására szolgáló - egyébként tetszetős - lila kapszula.


Alapkészlet
A doboz a 310 jósolt alkatrésszám ellenére csak 3 számozott tasakot rejt, viszont van egy ívnyi matrica, és - minő csoda - egyetlen útmutató füzet. Azt már most látom, hogy ezt át kell építenem valami mássá, így a matrica egyelőre a helyén marad. Az akciódús címlapképről viszont megemlékezem egy mondatban: nézzétek, hogy "építi fel" a fullánk a csapdát szerencsétlen űrhajósunk körül! Nekem tetszik ez a momentum. Milyen menő lenne, ha tényleg lenne a készletben egy ilyen önépülő kapszula...


Csak hogy ne legyen túlzott hiányérzetetek, itt a levonók tömkelege. Egyelőre nem hiszem, hogy valaha felhasználnám, bár talán a logók, esetleg az a fekete valami is jók lesznek valamire.


Az első tasakban hangya-méretű elemek kupaca fogad minket, s abból sem sok. Elég durva, hogy ez egy számozott tasak teljes tartalma.


Van-e ebben bármi, ami érdemleges? Mármint a minifigeket leszámítva. A - várhatóan - villámsebes építés során erre is választ kapunk majd, de előbb a figurákat nézzük meg! A készlet az egyensúlyt helyezi előtérbe, amennyiben a bogarak részéről érkező, látványos gépi túlerőt a Galaxy Squad piros osztagának egy élő és egy robotikus tagjával kívánja tompítani, szemben az egyetlen rovarfejűvel. A festések jó minőségűek, bár kissé szimplának tűnnek. A zümmögő csápjai gumiszerű anyagból vannak, és külön dughatók a fejbe, ami előrevetíti ezen pici alkatrészek könnyed kihalását az univerzumból, hiszen egy fia tartalékot nem adtak belőle. A Ben10-jellegű robotfej érdekes elem, MOC-jövőt jósolok neki. Az űrhajós hapsi morc ábrázata érthető, ha ilyen szörnyekkel kell hadakoznia, de kapott másod-arcot is, ami a következő képen szemlélhető meg.

mind térdvédős - hiába, veszélyes üzem az űr

A Tél Katonája dedós című vizuális "műalkotás" érthetetlen ántihősét idéző maszkban feszít az emberi szereplő, a többieken meg csak a hátfestés megtekintése miatt érdemes cseppet szemlélődni. A két szélső figura úgyis háti apparátot (egy szárnyat és egy jetpack-et) fog kapni, ami a későbbi látványon sokat korlátoz.

a bogár feje érdekes hátulról is

Felmálházás után így néznek ki a készlet szereplői. A buta nagy sisakkal nem bírok kibékülni, de legalább van, a robot fegyverei inkább nevetségesek, mint jók, a bogárka meg stílusosan ízeltlábú-alapra (t.i. skorpió) szerkesztett sugárvetővel érkezik. Az a rózsaszín radartányér inkább egy Avatar MOC-ba való, valami fura virágnak például.


Ennyi minifiguralizmus után startolhat az építési projekt, méghozzá a pirosak kicsiny siklójával. Az építés roppant egyszerű, és - mily öröm - klasszikus űrhajósülést is tartalmaz a modell.


Fantasztikus dologba is ütközhet, ki eddig eljutott, mivel az egyes kerék felnijét valami nagyon szokatlanra használták: a pöttyirány tükrözésére!

tulajdonképp itt semmi értelme, de jópofa megoldás

A matricázatlan sikló sem rosszabb a díszített variánsnál, és bizonyára szándékosan alkalmaztak állítható szárnyakat a fix, bütykös verzió helyett, de akkor is sajnálatos némileg.


3 a magyar igazság, és 3 a tartalék is. két pötty, és egy sisakrostély, ami nem nagy szám, de azért jobb, mint a semmi.


Ennyi bemelegítés után a második tasak jóval bővebb kínálattal indít. A többféle, igen élénk színezetű, átlátszó elem örvendetes, remélhetőleg széles körben használhatók. A sötét bézs és bordó elemek elég jó színösszhangot alkotnak, s remélem, ez így is marad.


Nos, jöjjön az ízeltlábú gép pilóta fülkéje először, aztán ráérünk a többivel foglalkozni! Az építés - pár Technic és SNOT részlettől eltekintve űberegyszerű, de nevezettek sem bonyolultak.Egész testes darab lett, nem is értem, hova ez a nagy méret. Középen van egy 2x3 felület a pilótának, s a többi csak héjazat.A piros buborékok és a kék kapszula sokat dob az összképen, a csáprágó utánzat kissé nevetségesre sikeredett, a szúnyog szúró-szívó szájszervét idéző antenna viszont nem lett rossz.Hoppá-hoppá, milyen sok darabka maradt! Ráadásul van az aprókák közt egy antenna is, ami nagyon helyes.


A harmadik zacskó az eddigiek után némi színváltozást hoz, amennyiben a bordó alkatrészek a függőleges vezérsíkokra korlátozódtak, az üvegelemek neonzöld színűek lettek, s a lime színű darabok felszaporodtak. Mi lesz veled, színharmónia?


Ennyi nyekergés elegendő mára, jöjjön a végső csapás! Érdekes módon nem a "fejtől" folytatjuk az építést, hanem hátraugrunk a golóbis kilövésére alkalmatos fullánkhoz, s majd onnan emelkedünk vissza a harcias főhöz.


háromkaréjos ősrák?

Itt találtam járni, mikor szemet szúrt, hogy a régebben kötelező tengelyméret-jelölés most elmaradt. Nyilván nem okozott nagy kínt kitalálnom, hogy a kétféle hosszúságú, hasonló küllemű darabból melyik lesz a megfelelő, de erre bazíroznak? Mit spóroltak meg ezzel? Semmit, de egyes gyerekeknek lehet, hogy rontottak az élményen.


Az már most látszik, hogy a szúrós szörnyhajó görbült teste fixált lesz, tehát ugrott az ezerféleképp alakítható fazon lehetősége. Ha már így adódott, hát csináljuk így.Fura, fogy a hajótestek, és egyebek alá rendszeresen pakolt, gömbölyded lezárók (mint amilyen a lila üvegkanopuszt is zárja) ide nem kerültek felhasználásra, pedig sötét bézs színben elkelt volna két darab. Továbbmegyek, az ízeltlábúak szelvényezettségét még jobban is utánozta volna, mint ez a kopasz 2x4 lap alulnézetben.


A hol fix, hol billegős részekre pakolt tarajok nem igazán tudnak egyenletes képet mutatni, sem fekvő, sem álló pozícióban. Ez sajnos tervezési hiányosság. Mindenesetre tény, hogy kezd a darab pofásodni, ami viszont jó.


Immár az utolsókat rúgjuk az építés menetébe, s az űrrovar hajója gyakorlatilag használatra kész, és még megállni is hajlandó, ám az útmutató szerint valami kell hozzá. Ha valaki eddig nem jött rá - mint pl. én - hogy mi hiányzik, annak elárulom: az ízeltlábúak világát porig alázóan csekély számú - összesen 2 db - pilincka láb. Na, ezzel se fut messzire, meg aztán minek, ha így is jó?


Először megmakacsoltam magam, hogy már pediglen ezt nem rakom össze, így lekaptam a számos maradékot, melyben egyedülálló módon egy nagyobbacska lap és egy tüskés inda is szerepelteti magát.


Végül csak meggondoltam magam, és bepasszintottam a gyökeret eresztett lábakat a helyére, s lekaptam néhány snittet a lelki szemeim előtt játszódó játékfilmből. Ezekből álljon itt néhány, a teljesebb tájékoztatás égisze alatt:

- Zümi-zümi! Ki mondta itt, hogy fúj, fúj, darazsak? / - Vereskettes, bevetés!

- gazzzda, én kiütöm a lábát, Te az ormányát gyepáld! / - Zümm, ahogy azt Móricka elképzeli!

-hatásfokozás-

- oda a sikló, és még a gazzzdát is lábbal tiprod? Nyetenyeee, büdösbogár!

Történetünk kimenetele átmenetileg kétesélyes, de a poszt végére majd kiderül, mi lett hőseink sorsa.

Értékelés
 
Ötlet: 3,5/5
Az űrtémák sorában a Galaxy Squad egy átlagosnak mondható, "serosszsejó" sorozat, mely a korábbi Insectoid altéma ötletét a pillanatnyi igényekhez alakítva dolgozza fel újra. Ezen belül értékeltem a bogárjárgány jópofa kialakítását, mely az imádkozó sáskához hasonlatos egyéb sorstársaitól mindenképp ötletesebb, jobb fazonú, de kissé így is elcsépeltnek érzem. A robot-minifigek alkalmazása nálam bizonytalan értéket képvisel, így nem vagyok biztos benne, hogy akár egy millimétert is húz-e a szetten.
 
Kockák és doboz: 4/5
7eFt, szemben a 60064 Arctic Supply Plane dupla árával, viszont hasonló nagyságrendű az alkatrészek mennyisége. Árilag tökéletesnek mondható, sok kellemes szín van benne, a matricákért nekem kár, viszont némi hiányérzetem volt menet közben.
 
Minifigek: 4/5
A szép, ám kissé bugyután egyszerű festés jó is, nem is, a robotfej a minifig testen manga-idéző, kissé fordított idomtalanságban szenvedő hatású, a bogár csápjai múlékonyak, de egyébként elmennek a figek, még akár szóda nélkül is.
 
Mindenféle szubjektív dolgok: 3/5
Nem pozicionálható a rovarhajó, fura a sikló magasított eleje, a robot fegyverei idétlenek, a csáprágó-utánzat csúf, a golyókilövő pedig nagyon nehézkesen működik, és értelmetlen. A lábak így feleslegesek, de legalábbis kevesen vannak, viszont az ívelt test, a hapsilopó tartály és a piros szemek/kabinfedelek jók.
 
Élmény/játszhatóság: 3,5/5
A bogársereg ékességével sok mindent nem lehet kezdeni. A lövöldözés rémálom, a bogárpilótát nekem jobb nem piszkálni, amúgy meg mégis használható, csak nehéz kezelni. A piros szemek és a sárga szárnyak vizuálisan okésak, csak kibillentve akadályozzák a kezelést. A tarajok miatt a markolás sem jön be lehetőségként. A zászlók használata siklószárnyként legalább kifizetődő, mivel így van némi beleszólás a vizualitásba.
 
Összegzés: 18/25
A közepesnél némileg jobb pontszámot sikerült kiosztanom ennek a veszélyes járgánynak és az emberiség diadalmas védelmezői kicsiny csapatának. Egyéni preferenciák ezt a pontszámot mindkét irányba módosíthatják, ám az én ítéletem ennyi lett.
- Te Robi, ez a cucc finom. Beszélgessünk el szárnyas barátunkkal az üzlet lehetőségéről!

1 megjegyzés:

  1. Aranyos készlet, de szerintem sem érdemel többet az erős közepesnél.
    Néhány nagyon hasznos elemet azonban tartalmaz és a figek száma sem csekély, hanem éppen elég. :)

    VálaszTörlés