2 Végigjátszás (alternatívával): 60064 Arctic Supply Plane

Az év gyorsan elszállt, immár utolsó napjához értünk, mely sok havat ugyan nem, de némi sarkvidéki eredetű hideget csak hozott. Az idő gyors múlására utaló fenti kifejezés, és a mínuszok is megjelenik a  Kockashop.hu csapatától bemutatásra kapott 2014-es szettben. Előzőre a hathengeres belsőégésű motorokkal hajtott (egyesek szerint a Fairchild C119 modellje által ihletett) duplafarkú repcsi, utóbbira a hernyótalpas hótoló és a jéggolóbis vonatkoztatható. Itt jegyzem meg, hogy a City világa merőben hótolómentes, jó ideje, s a jövőre megjelenő 60083 Snowplow Truck meg igen túlméretes lesz, tehát érdemes lehet innen ötletet meríteni annak, aki kisebben gondolkodik. Nézzük hát, mivel foglalatoskodnak e szettben a kalandos életű sarkkutatók.

Üdv a City Arctic világában!

Statisztika
Ár: 14.990,- (ennyiért megvásárolható ITT)
Kockaszám: 374 db
Minifig: 3 fő (2 sarkkutató és egy pilóta)
Építmények: 2 db (a tipróláncos csoda a vontatmánnyal, a főszereplő repülőgép na és a számolatlan aprólék, ami a játékfaktoron javít)


 
Doboz: szokványos selyemfényű, elég erős kartontégla, az oldalon minifigurális bemutatóval, hátul pedig az ilyenkor szokásos akcióval, valamint a tasakonkénti építkezés előrevetítésével. Sajnos gyári alternatíva nem jelenik meg sehol, de ez számomra csekély probléma, majd építek, amit akarok. (Tulajdonképpen egyet már építettem is, azt hátul megmutatom).


Alapkészlet
Ahogy az a doboz hátoldaláról már kiderült, 5 tasak van a csomagban, ráadásul számozott változatban. Az már kevésbé érthető, hogy ehhez miért tartozik három útmutató, melyből egy kicsi tartozik a hótolóhoz és két nagyobb a repülőgéphez. Számomra kellemetlen tény, hogy az egész sorozat hemzseg a matricáktól, igaz, a logós levonók felhasználhatósága szerintem szélesebb körű, így megbocsátok, de a várható alternatívázás miatt most nem fogom felhasználni ezeket

Fura volt, hogy a dobozt elég jól kitöltötték a tasakok, ám az egyes zacskók tartalma már nem tűnt valami kövérnek a kiborításkor. A másik érdekesség, hogy a hatalmas lapok is egybe voltak csomagolva a többi elemmel, pedig ezeket hol csomagolás nélkül, hol külön nejlonba rakva prezentálják.

A sarkvidéket szimbolizáló logókból hármat is kapunk, a számomra csúfnak ható "ARCTIC-4" feliratból kettőt, és a két farokelem komplett díszítéséről is gondoskodnak a LEGO matricaistenei. Ez az ív egyébként már most pöndörödik, jobb lesz, ha súlyt helyezek a lesúlyozására.
Nos, aki eddig eljutott, most már ne álljon meg! Az első két tasak ugye a hótoló és vontatmánya lesz, erről szól az első füzet. Egyeskét kiborítva máris árnyaltabban szemlélem az eseményeket, hiszen így szebben fest a kupac, mint a tasakban. Egy sarkkutató, a kaszni felét kitevő mutatós pilótafülke, egy tolólap és két hernyótalp adja a csapat jellegzetességét.


Hurrá, sikerült jó szettet kifognom! Az ivararány-egyenlítési törekvéseimet szolgáló hölgyike standard sarkkutató ruházatban feszít ugyan, de arca megfelelően bájosra sikeredett. A kiváló síszemüveggel könnyen integrálható a téli sportot kedvelők körébe is.


A standardizálás természetesen a hátat és a kapucnit is érinti, így az Arctic egységeibe pompásan illeszkedik.


Nincs több figura ebben a csomagban, így most jöhet a hótoló megépítése. Az alváz jobbára a tengelyes elemekből áll, vakítóan sárga kitöltő elemekkel, melyek a könnyű beazonosíthatóság miatt, nem pedig a látvány szempontjából ilyenek.


Az építkezés jobbára lineáris, nagy meglepetéseket nem hoz, de így is sikerül minifig-kompatibilis, kompakt és mutatós végeredményre jutni.


A belső tér csak a sofőrnek elég, mert duplapötty vastagságú a felépítmény hátulja, viszont a tárolókban elfér egy kis jégcsákány és egy citromsárga bögre is (utóbbi kötelező City tartozék, mint tudjuk).


Ha a picur jégcsákány nem elegendő, nagyobban is utazhatunk! A másik oldalra egy lapát kerül, és tulajdonképpen kész is vagyunk, merthogy az elejét összerakni már igazán gyerekjáték.


Felkészültünk a télre!

Aki eddig hiányolta az emlegetett seronsztón-szerszámot (gy.k. ld.: Elemi ösztön c. film), az bal oldalt alul szemrevételezheti tartalékként, 6 másik maradék társaságában.


Nézzük most a konszolidáltabb látványt nyújtó második zacskót. Hát, ez elég soványkának tűnik, igaz, itt két minifig van, plusz itt jönnek a láda, a jéggömb és a kristályok is. Az első pillantásra igen vegyesvágott elemkupacból vajon mi lesz? Persze, hogy vontatmány, méghozzá számos szántalpon csusszanva.


Most két fickót kaptunk, egy Arctic öltözékes kutató és egy bőrdzsekis pilóta képében. A mostoha körülményeknek megfelelően borostás mindkettő, így a már megismert hölgyike kegyeiért való versengésben nem az arcszőrzet fog dönteni. A festések továbbra is kifogástalanok, a többszínűség nem jelent problémát, és örvendetes, hogy festéssel nem próbálnak meg szomszédos műanyagszínt elérni a figurákon, így nem sértik esztétikai érzékünket.

mit szóltok a brutál jégszeletelő fűrészhez?


A jégbe ágyazott gyönyörű ércek és kristályok sokasága várja a felfedezőket. Az útmutató szerin egy már a ládában vár az elszállításra, egy pedig még a jég fogságában van, de a játék során még bármi megtörténhet.


Kicsi szívem, kicsi szám, mindig nagyobbat kíván - tartja a versike, s ennek fényében essünk is neki az egyszerű, szántalpas vontatmánynak.

érthetetlen ez a szellős építkezés

ráadásul ezek is...

Olyan hihetetlenül egyszerű az egész, hogy ennyiből bárki képes reprodukálni, ha van megfelelő építőelem-bázisa odahaza. Mit mondjak, elég legyintőképesen semmi ez az utánfutó, viszont az Octan-színezetű üzemanyagos hordó, a nagy palack, de még a két rejtélyes láda is jókorát dob az egészen.
 

Öt maradékkal egész kellemes meglepetést nyújt a ketteske, ráadásul egy csap, és egy pisztoly is van köztük.


Ha csak eddig jutottunk el, már akkor is játékra kész a cucc, és tudunk havat tolni, vontatni, jeget fűrészelni és mintát dobozolni. Eme örvendetes ténynek állít emléket az alábbi fotó.
 

Végre eljött a főmodell építésének ideje, és nekikezdhetünk a tetszetős repcsinek. A két útmutató szükségességét továbbra sem értem, de bizonyára tökéletesen megmagyarázható ez a momentum is, mint bármi más.

közepes adaggal jelentkezik a 3. tasak

Ahhoz képest, hogy a szerkezet egyértelműen narancssárga, a fenti anyagmennyiség java része szürkeárnyalatos összetételű. Ennek megfelelő az első lépések során tapasztalható monokromatizálódás, melyet eleinte csak itt-ott tör meg a jellegzetes déligyümölcs-árnyalat.


érdekes a far felől való építkezés...

Ahhoz képest, hogy teherszállító repülőgépről van szó, a farokrészben lévő 4x4 pöttyös alapterületű tér igencsak kicsinek tűnik. A vonatokból ismerős dupla ablakelem utastér meglétét is előre vetíti, s valóban, a pilóta mögött ott figyel még egy ülés. A szárnyrögzítés fordított tetőelemei egyelőre igen instabilak, de ez később biztos megoldódik


A '70-es évek óta eltelt egy kis idő, így a műszerfal is fejlődött valamelyest. Így.


Egyetlen 1x1 méretű lap a maradék, az is fehér színben. Narancsszín járgánytól azért furcsa ez, nem?


A negyedik tasakkal még mindig nem értünk a végére, igaz, nem is kapunk túl sokat, inkább csak nagy elemek kisebb csokrát.


A harmadik füzet a két utolsó tasakhoz tartozik, méghozzá a szárnyak 4. zacsekos és a kaszni maradékának 5. csomagos kivitelezéséhez, melyeket itt tudunk majd lekövetni. Mivel a két szárny egymás tükörképe, így csak az egyik oldalt mutatom, a másik ez alapján könnyen elképzelhető.

a zöld csak könnyítés - végig a jobb oldalt jelöli

A jobb oldali farok egy iszonyú hosszú, narancssárga, ferde elem. Ilyen lesz a párja is.

itt még nincs kész a szárny...

de itt már igen, sőt a párja is

Ez igen gyors volt így, hogy a két szárny gyakorlatilag egyforma - a piros-zöld cserétől, és a tükrözéstől eltekintve. Ha már piros-zöld, emlékezzünk meg a két pöttynyi tartalékról is.


Az ötödik, ismét izmosabb csomag jő,  s az alkotás hamarost végső fázisba fordul. Nézzük!


Ezekkel a tetőelemekkel még nem futottam össze eddig, de nem is baj, annyira nem tetszik. Itt persze biztos funkcionális hasznuk is van, hacsak nem kitolásból keletkeztek ide. Mindenesetre negatív párjuk már régről ismert.

instant csónak, mi?

Az egybeöntött orr-részek nem szívem szerelmei, így ez sem nyerte el tetszésemet, de nézzétek az üvegezést, nem olyan, mint egy mellpáncél?


Az orr-részt pikk-pakk rendbe tudjuk így rakni, már csak a far marad félbehagyva. Hoppá, a hajtóművek is hiányoznak. Na, akkor bonyolultabb, mint gondoltam.


A régi Classic Town és Space készletekből ismert ferde ablakelemek utódja tűnik fel, immár szürke betéttel, merthogy ez a csomagteret fogja zárni, tehát nem kell üvegezni. Ez az elem - elődjeihez hasonlatosan - tetszik, és szívesen látott vendég otthonomban.


 Fordított tetőelemekkel körberakjuk, aztán felülről beburkoljuk, és máris kész a csodálatos raktérajtó. Valósághűség és használhatóság szempontjából ötös. A két farkat összekötjük - igen jelentős méretben...


 ...majd Technic és spéci szántalp-elemekből összedobjuk a billenőképes leszállótalpakat.

az első - az egy tengely miatt - "kormányozható"

Ezeket, és a motorokat kiépítve gyorsan a végére járunk a mai építkezésnek, és életképekben is gondolkodhatunk, de előbb megmutatom, hogy három a maradék, ismét egy zöld, egy piros üveg, és egy Technic záróelem.


Itt jönnek az  ígért életképek, okulásul. A tehergöbzi épp landol, míg a terepen épp kristály-feltárás zajlik, dobozolás kíséretében. Kész a cucc, lehet pakolni...


Alternatíva
Hamarosan útmutatóval is szolgálhatok, de addig is, fogadjátok szeretettel a Fokker F.25 Promotor legóváltozatát. Amint elérhetőek lesznek az egyebek, bejegyzés-frissítéssel élek. A jelzett modell nem futott be jelentős karriert, hiszen mintegy 20 darab készült belőle a II. világháború után. Két különlegessége a tolórotor és a dupla farok. A főmodellel való közösködése az utóbbiban nem véletlen, hiszen olyannyira megtetszett a kialakítás, hogy direkt ilyen mintára vadásztam. 


Emlékeztetőül itt az ötletadó gép is, melyet igyekeztem leutánozni. Nyilván nem lehetett pontosan, de a fotorealisztikus MOColáson kívül nem is ez a legó lényege - remélhetőleg.

 
Értékelés
 
Ötlet: 5/5
A jeges téma önmagában is nagy dobás, de hogy a távoli földek kutatóit legyen, mi ellássa, na az már kiemelten fontos. Hogy mindezt egy hiányjárgánynak mondható hótoló társaságában teszi a spéci repjárgány, az már az elképesztően fantasztikus kategória. Szerintem.
 
Kockák és doboz: 4,5/5
15eFt körüli összegért ilyen jelentős modell-kompozíciót szerezni, ez elég jó vétel. A darabszámra vetített bekerülési költség persze kissé magasnak mondható, de ezt háttérbe szorítja a menet közben felsorolt jóságok sora, és a teledoboz-szindróma ismét csak pozitívum.
 
Minifigek: 5/5
A leányzó önmagában főhajtást érdemel, az Arctic-öltözék a sorozatban kötelező, a pilóta meg újfent emel a szinten. Ötös.
 
Mindenféle szubjektív dolgok: 4,5/5
A kétfarkú göbzi valami űbernagy ötlet, a működő csomagtér szuper, igaz, lehetne nagyobb, a két ülés a gépben szuper, viszont mögötte befejezetlen a modell. A hótoló kissé nagyon kompakt, de jó, a hölgyszereplőért viszont mindenképp plusz pont jár.
 
Élmény/játszhatóság: 5/5
A kabintetők könnyen járnak, elég szereplő van, mindenkinek van feladata, a hótoló istenien működik, a böszmenagy repcsi pedig kiválóan kezelhető. A talpak síkra állíthatók, az első páros kormányozható, a csomagtér 4x4 mérete a ládához, de az üzemanyagos-palackos építményhez is elegendő. Akinek több Arctic készlete is van, ahhoz ez KELL, nincs vita. Nekem nagyon kellemes meglepetés volt, és ha több rokon készletem nem is lesz, ennek örvendek.
 
Összegzés: 24/25
Elképesztő, hogy ennyi pontot képes szerezni egy City szett, de ez tényleg ennyire jó.

2 megjegyzés:

 1. Jó kis bemutatás, várom nagyon a téma további darabjait.

  Valóban hiányzik a napsütötte legóváros életéből a négy évszak, de ne feledkezzünk meg a Winter Village témáról. A 10229 készletben pedig van egy igazán csinos hótoló, igaz, amolyan régimódi...
  http://brickset.com/sets/10229-1/Winter-Village-Cottage

  Az általad említett hótoló kicsit tramplira sikeredett, de a sószóró jó lett.
  http://brickset.com/article/13653/snowplough-truck-review

  A seronsztón-szerszám kicsit fájt, de évindítónak jó :))

  VálaszTörlés
 2. Ezt a nagy gépet a fiam el se bírná :D
  Jó kis készlet. Az alternatíva is tetszetős.

  VálaszTörlés