1 Végigjátszás: 21113 The Cave

Az időközben Ideas nevűvé avanzsált Cuusoo berkeiben 2012-ben dobták piacra az első Minecraft témájú szettet. Az indíttatás egyértelmű volt: ez is kocka, az is kocka, miért is ne kombináljuk? A kiadás - sorstársaihoz hasonlóan - igen mutatósra sikeredett, s egyben a Minecraft világának építőelemeit is szimbolizálta a kocka fazonnal. Még három ilyen mikro-témájú szettet dobtak piacra, majd nemrég ITT is felhívtuk a figyelmet a minifigurális változatok érkezésére. A várakozás azonban nem tartott 2015-ig, s a Kockashop.hu-nak hála, most be is mutathatjuk az új széria egyik tagját.


Statisztika
Ár: 8.200,- (amennyiben épp nem kapkodták el, ennyiért megvásárolható ITT)
Kockaszám: 249 db
Minifig: 2 fő (Steve és egy zombi)
Építmények: 2 db (maga a barlang, és természetesen a randa pók)
Doboz: hagyományos tégla, de még csak nem is csillogós, de hát ez van, ha minifigurákra térünk át a mikrovilágról. Zombi bácsi 1:1 arányú bemutatója fogad oldalt, míg hátul némi akció, egy pár bányászható kocka bemutatása, és egy napjainkban szokatlan momentum, jelesen az átépítésre unszoló képecske bal oldalt, alul.
A doboz - lásd Tarzant - nem eszelősen nagy méretű, de nincs is kitömve a két számozott tasakkal és az egyetlen útmutató füzettel. Első pillantásra visszatérünk az alapokhoz, azaz x2 kockák tömkelege vár az összeépítésre. Nyilván érdemes előbb kibontanom, mintsem félinformációk alapján ítéljek tévesen.


Az egyeske tartalma túlnyomórészt szürke, ami a címbéli barlanghoz passzol is, és valóban tömérdek x2 kocka (és lap) rejtezik benne. A rokonságról a legó és a Minecraft között már szóltam, így most magamat emlékeztetem: a Minecraft stilizált kockavilág, tehát ha a LEGO vissza akarja adni az érzületet, akkor valóban ez a "vissza-az-alapokhoz" megoldás a célravezető.

Steve-en kívül minden alapelem - mi kerül ezen ennyibe?

Nézzük hát meg először az egyetlen különleges dolgot, ami ebben a szettben az első tasakban fogad: a Minecraft-emberkét, azaz Steve-et. Steve feje bumszli és kocka. Bumszlibb, mint a hagyományos minifig-fej, és ráadásul bütyök sincs rajta. Na de akkor legó ez egyáltalán? Igen, és a bizonyítékot lássátok alant, melyből kiderül, hogy ha már el kell térni a hagyományoktól, akkor azt igyekeznek úgy tenni, hogy mégis a rendszeren belül maradjanak.

45° !!!

A dobozképről, de már a beharangozó piktúrákról is lerítt az emberke furcsasága, s valóban, igen idétlen őkelme így összerakva. Egyelőre nem tudtam megkedvelni, pláne hogy a minecraftosan elnagyolt teste önmagában is elég gyatra. (ráadásul atomkancsal, szegényke) Van viszont pixelcsákánya, ami akár érdekes is lehet.


A szerszám nyele kiváló minőségű, bordázott, feje pedig a nyélre 45 fokban elforgatott, pixelezett formátumú, igen meggyőző kivitelben.


Emberünk feje egyre kevésbé tetszett, midőn is közelit készítettem orcájáról, s ekkor tűnt fel, hogy a sík felületből valósággal kiemelkedik, és nagyon matt. Na, ez nekem már tényleg sok volt, így hát rögzült ellenérzésem az ilyetén minifigek iránt.


Ennyi siránkozás után jöjjön a barlang felépítése, ami a x2 kockáknak és lapoknak hála, igen látványosan, gyorsan halad, és egy-két érdekességet is felvonultat. Eleinte - magától értetődően - rengeteg szürke elemet építünk össze.

a x2 elemeknek lesz értelme, csak várjuk ki!

a 2x2 jumperek pedig külön fontossággal bírnak

Az eddigi darabos építkezésen sokan megbotránkozhattak, hiszen semmi áramvonal, semmi MOC-jellegű részletgazdaság nem jellemzi az építményt. A trükk most jön: a Minecraft bányászható kockáinak megtestesítése kezdi "felhozni" a szettet. Alant pár sima szikladarab, és némi arany plusz rubin, mint kitermelhető blokk látható. Ezek jellemzően egy-egy jumper elemre, esetenként egymásra ülnek majd, így nem adnak stabil részletet az egészhez, viszont könnyedén lehet majd őket fejteni, hiszen a fővájárnak ennyi igazán kijár.

beépítés előtt...

...és után

A hatalmas szürkeség után már könyörög az ember egy kis színért, ami el is jön berkeinkbe, némi láva, egy kis víz, és a kettő határán pár, feketébe fagyó szikladarab képében.Utolsó lépésként még némi kezelhetőség-növelő csempézés megy felülről.


A tartalékok "tömkelege" méltó az eddigiekhez. Egy kis szürke, és némi pötty.


A második zacsek már némi színt is mutat, és a minifigen kívül most egy pók is lesz, melynek feje egész extra darab. Azt persze nem tudom, ez jó-e, vagy sem... Mindenesetre a nugátszín ládikónak örülök, de még a baguette is jól jön.


A zombiról nincs mit mondjak, hisz ugyanolyan semmitmondó nekem, mint Steve figurája. Az, hogy ennek zöld, amannak meg barna a kockafeje, sokat nem lendít egyik irányba sem.

brrraaaiiiinnn!

A másik, immáron érdekesebbnek mondható alak a Pók, egy rusnya, fekete szörnyeteg, spéci fejjel, mely kobak kubatúrájában a minifig fejével mutat rokonságot, de a felfogatása más, hiszen nem nyakra, hanem egy 1x2 bütykös mezőre ül fel.

fekete pneumatika T-elemek...

büdösbogár póz - egyébként egész jól kezelhető

Bizonyos robbanószer is lesz itt, legalábbis amiről az alábbi fotó mesél, az valami ilyesmi.


Innentől megint jő a fantasztikus izgalmakat mellőző építkezés, az eddigiekhez hasonló módon.


Az alváz-összefogatás sem bonyolult...


...és már kész is a mű, nekieshetünk a játéknak.

de előbb vessük szemünket a maradékra!

üje Zombi, nekergessé' mán folyton! Bányásznom kéne!

a dinka zöldfejű miatt elveszett a gyufám, most gyűjthetek lávát a robbantáshoz...

A már beharangozott "inspiráció" megjelenik az útmutatóban, és ez is arra buzdít, hogy építgessük át az építményt. Tegyünk hát így.


ez már nem is igaz! Hogy ez mindenhol ott van!?


Értékelés

Ötlet: 3/5
A Minecraft, mint ötlet, esetünkben 0 pontos lenne, hisz ez inkább a magától értetődő kategória. A Cuusoo-s eredetitől való elszármazás a minifigurális lét felé optikailag rossz ötlet, viszont ha májnkaftozási igénye van valakinek, akkor logikus, és helyes lépés. A bányászat és tájrendezés így válik igazán kivitelezhetővé. Ezek után már csak a rokonai közé kéne valahogy bepozicionálni, de azokat még nem ismerem, így maradnék a közepes értékelésnél.

Kockák és doboz: 3/5
A kockák kimerítik az (sőt "Az") alap kategóriát, így nagy jóságokról nehéz lenne értekezni. A pár csukló és a Minecraft-specifikus darabok húznak csak fölfelé a pontozás elemi részén. A doboz a hagyományos vonalhoz illeszkedik, és a kockák után én visszalépésként éltem meg. Ez a véleményem persze - mint az borítékolható volt - nem jár vaskos pontadással.

Minifigek: 4,5/5
Ezeket csak MC-szettből szerezhetjük meg, s ha testük űberszimpla is, az a témából fakad, így fejet kell hajtsunk ez előtt. Minecraft rajongók széles táborának még mondanak is valamit a felvonultatott alakok, így a célcsoport biztos nem lesz csalódott. A festés nekem nem tetsző kivitelezése miatt fél pöttyöt leverek a maxiból.

Mindenféle szubjektív dolgok: 5/5
Az, hogy én nem mozgom otthonosan ebben a világban, még nem gátol meg abban, hogy ezt a szettet annak lássam, ami: nevezetesen egy legókockákkal játszható számítógépes játék-átültetésnek, mely pont a stilizált megjelenítésre bazíroz, és még buzdítanak is arra, hogy csináld magad mozgalom keretében alkoss magadnak világot, ami tevékenységet már pont elég régóta hiányolunk a LEGO oldaláról.Itt mondjuk elég kezdemény-jellegű ez a dolog, de legalább már van, sőt "B-modell" inspirációt is kapunk, nem csak buzdítást, így a maxipontot el is értük.

Élmény/játszhatóság: 5/5
Megintcsak azt nézzük, amire való. A jumperezett "kövek" stabilan pakolgathatók egymásra, de amikor bontani akarjuk, sem kell megfeszülnünk vele, hanem könnyedén tehetünk világunkkal, amit akarunk. A stilizált építkezés gyors is, és minecraftos is, tehát aki nem csak azért veszi, hogy egy ilyene is legyen, hanem a témán belüli játékra szánja, az könnyed használatra számíthat. A pók kezelését 5 perc alatt meg lehet tanulni, aztán már az sem jelent fennakadást (nekem legalábbis az első próbálkozásaim a pozicionálásra és rögzítésre, elég vigasságot okoztak nekem, s környezetemnek egyaránt)

Összegzés: 20,5/25
Érdekes darabbal sikerült most összefutnunk. Hármas és ötös osztályzatok váltakoztak, nem egyenszilárdságú a szett, ahogy sok más esetben megszokhattuk, de hát ez van, ha jól körülhatárolható réteget céloznak meg egy témával, remélve, hogy más is elcsábul kissé.

1 megjegyzés:

  1. Ez érdekes volt. Ilyent mondjuk biztosan nem vennék, de érdekes maga a téma és a megvalósítása is. Jó, hogy ilyen különlegességek is megjelennek az oldalon!

    VálaszTörlés