0 Végigjátszás (alternatívákkal): 60003 Fire Emergency

Lám, ennek is eljött az ideje. A LEGO kihívásos építgetése nyomán már értekeztem párszor, s csak a ténylegesen kezeim közé kapott készletről nem írtam különösebben. Eme hiánypótlást fogom most megejteni, egy hagyományos végigjátszás keretében.


Statisztika
Ár: 7.290,-..11.990,- (9.690,-)
Kockaszám: 301 db
Kiadás éve: 2013
Minifig: 3 fő, kik között két elszánt férfi és egy kőkemény lánglovaglány is akad
Doboz: hagyományosan selyemfényű City csomagolóanyag, közel négyzetes kivitelben
 


Alapkészlet
Kibontáskor gyorsan szembesültem azzal, hogy egy relatíve kis készletet is képesek manapság két füzetbe, és három számozott zacsekba tuszkolni, sőt, kapunk egy kis matricaívet is. Utóbbit nem használtam, mivel alternatívázni kaptam a szettet, és amúgy sem rajongok a levonókért.
 

A matricaív persze nem olyan rossz, végülis a rendszám könnyen ellőhető a famintázat esetenként jól jöhet, a pirosan sraffozott részek meg szintén kelendőek lehetnek.


Nyilván az első tasakkal kezdjük az építést. Amit kapunk, inkább kicsi, mintsem jókora kupac, s a nagy alváz sem emeli a fényét. Na ugorjunk neki!


Először a minifigek jönnek, kik mindannyian egyenruhába bújtatott tűzoltók, más-más fejjel és kiegészítő felszereléssel. Vidáman flexelő, nem szexistán ábrázolt hölgy, borostás fickó fejszével és fintorgó, légzőmaszkos lánglovag a kínálat. Kíváncsi vagyok, hogy fognak mind elférni az így már alulméretesre saccolt tűzoltóautóban? (A tippem az, hogy sehogy)


Akkor hát rajta, essünk neki a járgánynak, melyet csökkent méretűnek saccolok. A jókora alváz persze épp ellenkező dolgokat juttat az eszembe, úgyhogy hitem ezen a ponton kicsit meginogni látszik. Mondhatni szokványos építgetés jellemzi a darabot, s eleinte semmi különöset nem tapasztalok rajta.


A küszöb jó ötlet, a SNOT-orr meg szinte kötelezőnapjainkban. A díszítgetés meghozza hátulutőjét, s így lesz a kelleténél egy kockányival vastagabb az alváz.


Elől és hátul is csicsázunk egyet a kasznin. Aki kíváncsi rá, mivel, az hirtelen meg is láthatja itt alant.


kicsit Cadillac-szerű egyelőre

Az első tasakot kicsontozva, még mindig maradt 6 szem maradék, melyek apróságok, s csak a csap-elem nyújt némi pluszt.


A másodiknak számozott tasakból egy, az előzővel hasonszőrű és méretű kupac borul ki, benne az általam különösebben nem kedvelt kékített üveg-elemekkel. Ez utóbbiakat inkább jég- és víz-szimulációban szeretem látni, a szélvédő esetén nem annyira.


Az építkezés ím, tovább folyik, például a forgózsámoly körbecsempézésével, vagy a tűzoltófecskendő kiépítésével, de a vezetőfülke is hamarosan kész. Sajnos a jó minőségű zsinórra igen nagy csomót lehet csak kötni, ami sok helyet elvesz a csévetesten, így az nagyon tele lesz a zsineggel, de ami ennél is rosszabb, hogy hihetetlenül szorul az egész, tehát a gyereknek nagy erőfeszítésébe fog kerülni a tűzoltás megkezdése, az elpakoláshoz meg már a szülői segítséget sem fogja tudni nélkülözni.
A forgózsámoly forgó része jókora körlap, s erre épül fel az emelhető és kitolható létra, mely alkalmatosságot még sosem volt alkalmam közelebbről megszemlélni. Érdekes, sínes megoldással csusszan egymásba a két tag, ám nekem a '70-es évekbeli még mindig jobban tetszik.


a létra pont be tud feküdni a villogók közé

A tartalékok halmaza ez esetben egy tűzoltófecskendő, egy sárga lyukas pötty és egy villogónak való kék körcsempe. A lyukas pötty szerintem a "Legjobb Elem" kategória dobogós helyére várományos, így minden darabkának örülök. Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban én a maxifigek kezét használtam fel ezerféleképp, s most ebből nézek ki hasonló jóságokat.


A végső csapás következik, azaz a harmadik számozott boríték mélyére nézünk. Mivel a személyzet, és a jármű kész, így kizárásos alapon már csak az épület következhet, s egy nagyobbacska alaplap valóban ott feszít, együtt néhány nyolcpöttyös tetőelemmel.


Az építkezés meglehetőst egyértelmű, nagy meglepetések nincsenek, s végig kínosan ügyelnek a homlokzati díszítésekre.


A gyakorlóépület ledeszkázása matricázott csempékkel történne, ha hajlandó lennék levonózni, így viszont csak az útmutató vonatkozó piktúrájával illusztrálom eme lépést.


A valóságban ez így történt:

na így se rossz...

A dobozképből is kitűnik, de csak az építkezés során derül ki igazán, milyen cseles módon tették kigyújthatóvá és olthatóvá a házikó tetejét. Ha megfigyelitek, egy kis Technic segítséggel oldották meg a lángokat rögzítő elemek buktatását. Igen, a kék bütykös féltüskék (jó kis név, mi?) tarják majd a lángokat.


A tető felhúzása már nem ördöngösség, majd kerül még egy értelmezhetetlen zöld kuka és egy minek-ez-ide érzületű, de-jó-ha-van utóízű utcai világítás is a lak mellé. Ezennel kész is vagyunk az utolsó zacsekkal.


Jó szokásomhoz híven bemutatom a maradékok csoportosulását eme végső eresztésből, melyből megtudhatjuk, hogy most igazán csak semmiségek jutottak be tartalékosnak. Nem baj, ilyennek is kell lennie, az edigiek után igazán nincs miért panaszkodni.


Ahogy az lenni szokott, hőseink a végére birtokba vették, mi hozzájuk tartozik, s így néhány életképpel zárhatom mai posztomat.

Figyelem! Figyeleeeem! Kigyulladt egy ház! Riadó!Nehogy szétvágd, még leesem!

Gyerekek, új rekord!

Alternatívák
A már hivatkozott ABC-posztban megtaláljátok a többi résztvevő átépítéseit is, én itt csak a sajátomat tálalom újra. Két modell fért bele szűkös időmbe, s mindkettőnél igyekeztem tartani magam a City-szerűséghez. Így született a már többször bemutatott erdész-pickup és a tűzoltók törzshelye is, melyeket az idetartozás okán most itt is bemutatok.

B-modell: Red Pickup Truck
A favágók kedvenc fahurcolója számos kisebb-nagyobb változtatást szenvedett el a kísérletezés során, melyben olvasói segítséget is kaptam, így kialakulhatott egy elfogadható fazon. Ez, mint első próbálkozás - elment, de nagy reményeket nem fűztem hozzá, így már ekkor tervbe vettem valami egészen mást. Itt van néhány, csak úgy.
C-modell: Tavern for the Fiery Oven
A tűzoltók élete nem csak móka és kacagás a lángok között. Néha keményen fáradoznak a tűzoltás okozta punnyadtság legyőzésén, azaz esznek-isznak a közeli tavernában, melyet a tüzes kemencéhez címzett nyugdíjas lánglovag tulaja. A kertben hangulatos fáklyák közepette lehet eleszegetni, amit a szabadtéri fatüzelésű kemencében kisütött a főnök, de rossz idő esetén bévül is könnyed féltulkos étkezések zavarhatók le, amennyiben a látogatók serege azt kívánja.
Értékelés

Ötlet: 4/5
Tűzoltóság, tehát csontig rágott, létrás kocsi, az sem nagy szám, a romos ház a kicsukom-becsukom lángokkal viszont jópontot érdemel, hasonlóan a bájos hölgyeményhez.
 
Kockák és doboz: 3,5/5
A dobozban nagy terek maradtak szabadon, de hát ez a szokás, cseppet túlméretezik a csomagolást, hogy vonzóbb legyen. Az elemek halmaza nem túl csábító, jókora vegyesvágott, s főleg kisebb modulok építésére ad indíttatást, viszont néha pont erre van szükség. A bumszli alváz ellenérzéses darab, a tetőelemeknél nem szeretem a 8-pöttyöseket (1-2-3-4 rendben, ez viszont erősen korlátoz), viszont a létrának örülök. Mindent összevetve éppcsak túllő a közepesen.
 
Minifigek: 4/5
Tökegyforma szerelés háromszor! Eh... Szerencsére a fejek és az eszközök változatosak, és csak a leányzó mentette meg egy rosszabb pontozástól.
  
Mindenféle szubjektív dolgok: 4/5
Hiába bumszedli a járgány, a kissé Chibi-jelleg, és a megmarkolhatóság miatt elkezdett pozitívba kanyarodniaz értékítéletem, s a kihívásos alternativizálás során külön élveztem, hogy nehéz az alapanyag.
 
Élmény/játszhatóság: 3,5/5
Jól kezelhető a járgány, de három (sőt, tulajdonképpen még kettő) tűzoltónak (is) igencsak szűkös, és a kabintető nem felhajtható formátumú, hanem feszegetős. A tűzkezelés prímán megy, a "slag" viszont nagyon szorul. Ez biza súlyos mínuszokkal jár
 
Összegzés: 19/25
Cseppet becsúsztunk a húszas alá. Vagy túlontúl szigorú voltam, vagy ez tényleg ilyen. Nem rossz kis készlet, nem is űberdrága (igaz, nem is filléres tétel), és ez legalább nem a kommersz kivitelű tűzoltó szett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése