2 Végigjátszás: 10029 Lunar Lander (2003)

Ritkán látott gyöngyszem mai vendégünk, legalábbis ami a témáját illeti, mindenképp. Az elmúlt hetek üstökös-kutatási félsikerén felbuzdulva döntöttem eme szett bemutatása mellett, hiszen a hajdani holdra szállást ez a mostani próbálkozás bizonyosan nem űberelei, viszont a rokoni szálak tagadhatatlanok. A Tesók ringjében már jeleskedő, sőt egy Ezmiez? posztban is feladványosított készletről van szó, melyet 2003-ban sikerült piacra dobnia a LEGO-nak, s mely befoglaló témájának hiánya miatt sokat szomorkodom napjainkban.


Statisztika
Ár: 32.000,-..67.600,- (BL használt); 85.400,-..150.000,- (BL új)
Téma: Discovery
Kockaszám: 457 db
Kiadás éve: 2003
Minifig: 2 fő, méghozzá egyedi összeállítású fickók, igaz távolról elég egyszerűnek tűnnek, de akkor is...
Doboz: Jókora, mégis kitömött kartontégla, elég matt, nem hivalkodó, ám tetszetős kivitelben

A Classic Space gyűjteménnyel egy körön sikerült bontatlanul hozzáférnem, méghozzá a bontott ár alsó harmadában, de tudtam, hogy számomra ennél esélytelen a MISB-gyűjtögetés kivitelezése.Alapkészlet
Mint fentebb jeleztem, a doboz tetszetős. Nem túlcsicsázott, nem hivalkodó, de nem is pillantás-elcsúszik-fölötte kategória. Mivel egyetlen kép felér száz szóval, így nézzük inkább a vizuális infót.
 
elől a fő attrakció

hátul viszont egy kis okítás is elfért

Napjainkban kevéssé szokás, ám itt még keveredett az oldalélre is néznivaló. Jó, lehetne mondani, hogy ezt manapság megoldják a hátoldalon, de így nekem jobban tetszik.

holdfoglalásra fel!

így működik!

Pár tasaknyi szürke-bézs kombináció van belül, s egy kellemes útmutató füzet. Örvendetes tény, hogy nem vesződtek számozással, kár viszont a matricázásért. Nem merték nyomott alkatrésszel megoldani a szükséges helyeken?

szerencsére picur az a matricaív, és a zászlók ellőhetőek máshol is, ha ide nem kell...

Mint leszögeztem, egyedi figurákat kapunk, ráadásul egyből kettőt, ami igen menőséges dolog. A felsőrész és a hátipakk egyaránt ehhez a szetthez köthetők, s igen jó az összkép minden irányból, ha összeraktuk.Szokásomhoz híven ezután nekiugrom a holdkomp összerakásának. Nagy háromszög elemekkel indít a darab, ám érdekes módon a letöréseket nem töltjük ki, így az a részlet még várat magára


Sokáig nem kellett várakozni, vízszintes csuklóelemek tömkelege adja a hiányzó felületek pótlását.


A nyolcszögletű "doboz" gyorsan kialakul, néhány lap adja a merevítést, és keresztlyukas Technic-téglák szolgálnak majd valamiféle rögzítőpontokként.


Az útmutató nem hagy sokáig kétségek közt vergődni, hanem hamar tudomásunkra hozza: a fenti likakba a lábak fognak illeszkedni, s hogy a kitámasztás és a repülési fázis ide-oda átbillenthető legyen, egy épített Technic csuklószerkezet kerül alulra.

készülnek a lábak befogó szerkezetei

ez egy láb - gondoltam, jelzem

A lábak behelyezése nem ördöngösség, s közben a tető fogadó pontjai is kialakulnak.


látványos és egyszerű, nem?

Alulra óriás fúvókát, oldalra meg (pillanatnyilag hanyagolt) matricákat pöttyintünk. Előbbit fontosnak, utóbbit marginális érdektelenségnek tartottam.

bogárka, hanyatt
A landolóegység ezennel kész is van. A továbbiakban indító platformként működik a szállítóegység alatt, s mivel ez utóbbi még nem látszik, így joggal gyanakodhatunk, hogy most ez következik. Egy pár lépést megörökítettem, hogy nyomon követhető legyen a kabin kialakításának menete.

A héjazat világos és sötét szürke színekben játszik, s mostanra az utóbbi színben pompázó manőverező rakéták is felkerültek.Antennát kér valaki? Naná! Pici antennákból (vezérlőkarokból) csudi pofás kis darabot  dobhatunk össze.
ilyen közelről

ilyen meg felszerelve

Jobbra-balra régi kastélyos ismerős, egy-egy nyolcszögletű tetőelem kerül, további valósághű elemekkel bővítve az összképet. Egyelőre érthetetlen a hatalmas, kör alakú nyílás, bár így bizonyára könnyebb belül matatni.

tisztára Castle...


különféle antennák, ezüst rácsok, hangulatos forma...

Ez a nagy nyílás csak nem akar benőni, pedig így gyorsan elszökik az éltető levegő. Feltételezhetően ennek áthidalására születik most valami, de majdcsak kiderül.


Hát, ez így elég fura, de ha elrendezzük a dolgokat, mindjárt szebb eredményre jutunk.

jajj, de gyönyörű

Jobb oldalt a fehér zászló persze nem fehér, csak matricátlanul maradt.


Aki eddig kitartott, most jutalmul megszemlélhet néhány életképet, melyeken hőseink a holdraszállás alkalmából rendetlenkednek egy cseppet.

a létra ugyan nem húzható vissza, de a kabinajtó zárható

nemcsak zárható, de stabil is


Mire a végére értem, csak meggyőztem magamat, hogy üdvös lenne felmatricázni a dolgokat, annak rendje, s módja szerint, s meg is tettem eme fárasztó lépéseket. Akik olvasták a vonatkozó Tesók posztot, azok persze már előre tudták, hogy ez lesz a vége, de lehet, hogy volt kinek újat mondanom vele.

a régi természetesen jobb volt - kissé nevetséges a jobb oldali

itt viszont kellemes hatású a levonó


Értékelés

Ötlet: 5/5
Nagyon ritkán elővett téma, a szívemhez ráadásul igen közel áll, és több évtizede hasonló sem volt.
 
Kockák és doboz: 4/5
Jókora adag szürke-bézs kupac, sok érdekes és hasznos elemmel, a Technic részletek nem túl fajsúlyosak, de ami van az jó, több elem máshonnan be sem szerezhető, és így tovább. A dobozról már nyilatkoztam, nekem kifejezetten tetszik.
 
Minifigek: 5/5
Teljesen egyedi darabok, igaz a kettő egyforma, de máshonnan beszerezhetetlen, sőt nem csak a figurák összeállítása miatt, hanem két egyedi alkatrész használatából fakadóan. Igazi űrhajósok ezek, elégedett vagyok.
  
Mindenféle szubjektív dolgok: 5/5
Elfogultsági pontról lévén szó, szerintem sokat nem is kéne magyaráznom, ám ki kell emelnem a szép megoldásokat, a viszonylag egyszerű elemekből kialakított meglepő formákat, az esztétikus megjelenést, és még a matricák használata előtt is meghajoltam.
 
Élmény/játszhatóság: 4/5
Mozgatható lábak, szétválasztható egységek, és nyitható/zárható kabinajtó. Ennyit a funkciókról, melyek nem oly számosak, de a valósághűségre törekvés a nem  mobilizálható részletek terén bőséges brümmögési fázist adnak az egészhez. Kompakt, kézreálló darab, mind kiállításra, mind játékra alkalmas. Egy pötty mínusz a kabinberendezés hiánya, és a figurák behelyezhetőségének korlátozott mivolta miatt.
 
Összegzés: 24/25
Ez a krémek krémjébe tartozó szett méltán kapott ilyen magas pontszámot. Kíváncsi vagyok, a Cuusoo/Ideas Mars Rover be tudna-e mutatni ekkora pontszámot?

2 megjegyzés:

 1. Nagyjából három gondolat a készletről:

  1.) A témája zseniális, a holdraszállás számomra jó ideje egyik legérdekesebb űrkutatási részterület, főleg mióta olvastam Dancsó Béla Holdséta c. könyvét.

  2.) A készlet nagyon jól hozza a lényeget, tényleg mutatós, szép darab. Azonban a zászló nem hogy nem tetszik, hanem egyenesen ronda. Miért nem lehetett egy megfelelő méretű matricát gyártani?

  3.) A készlet bármely formájában nagyon durván túlárazott szerintem. Nyilbán ritka, de akkor is. 457 db ennyi pénzért? Húha, ezért ez nagyon nagy lehúzás mindenképp. (Nyilván mikor kiadták nem volt ilyen ára, de mára elszálltak az biztos.)

  VálaszTörlés
 2. Ritka és érdekes készlet, köszi a részleteket!

  VálaszTörlés