3 Tesók: 3189 vs 7189

Régen jelentkeztem már Tesók poszttal, így van mit bepótolnom. Bemelegítésül egy egyszerű aprósággal, nevezetesen a nem túl gyakran előforduló pajtákkal foglalkozom, abból is két, viszonylag új darabbal. Egyikük a Castle téma átnevezéses szériájából hagyományozódott ránk, méghozzá a Kingdoms nevezetűből, annak is az Ezmiez?-posztot megért, 2011-es kiadású 7189 Mill Village Raid nevezetű példányából. Az újabb is csak egy évvel frissebb ettől, hiszen a Friends téma 2012-es hozadékának, a lapjainkon már végigjátszott 3189 Heartlake Stables készletnek a központi eleme.Nézzük, mi az első, ami tesósági jellemzőként aposztrofálható egy alapvetően fiúknak szánt, történelmi témájú sorozat szülötte, és egy lányokat célzó, többé-kevésbé babaházas-tündibündis széria viszonylag City-kompatibilis építménye között. Nekem az első benyomásom a bézs szín gazdag használata volt, aztán nagy levegőt kellett vegyek, hogy további csatlakozási pontokra legyek figyelmes.


Kissé meredekebb szögből szemlélve a képet, észrevettem, hogy az alap is ugyanolyan színű, sőt annak befoglaló méretei is megegyeznek. (16x16 élénkzöld mindkettő. Érdekes, hogy ezzel együtt a Friends darabja mennyivel kisebb...). Szemfülesek emellett észrevehetik a Tesó-jellemzők újabb példányát is, hiszen a lócsemegék tárolásáról mindkét esetben gondoskodtak,

közben szemeteket vessétek a tetőrögzítő klipszekre! Minimum féltesók.jóllehet téma-kompatibilis módon, azaz a Kingdoms-eresztés egy barna kosarat, míg a Friends-cucc egy nagy, rózsaszín vödröt kínál e célra.
 

Eddig jutván újabb turpisságra derítettem fényt, méghozzá a padlaton a nagyon helyesen ott tárolt szénak képében, mely - mint tudjuk - a legóvilágban sárga (a valóságban a halványzöldtől a bézen át az aranyig bármilyen lehet, így ezért az egyszerűsítésért nem is oly nagy kár). Az alkalmazott elemekben mutatkozik eltérés, de a szín az passzol.

a Friends 1x2 recés elemmel operál...

...a Kingdoms pedig alap 2x2 kockákkal

Így közelről szemlélve a dolgokat, a létra szinte szemet szúr. Egy padlással bíró pajta esetén mondhatni kötelező darabról van szó, így hát nézzük meg, hogy a csajos verzióban is gondoltak-e erre az alapvető dologra! Naná, hogy igen csak épp köszönő viszonyban nincs az öregebb megoldással. De a létra megléte akkor is egy (jól van, sovány) tesósági faktor.

klipszes, rövid és világoskék, szemben a hosszú sima sötétbarna létrával

Nézzenek oda! A barna létra alatti hatalmas boltív a korábbi képeken látott bézs boltívre emlékeztet. Létezik, hogy ugyanazon elem lenne mindkettő, csak a színük különböző? Létezik. Nézzétek meg a következő képet, és belátjátok Ti is! Ha már eddig eljutottunk, a korábban jelzett klipszek funciójáról is meggyőződhetünk: mindkét esetben nyithatóvá teszik a nyeregtető szárnyait, tehát a féltesóságnál többről van itt szó. Tesók ezek.


Ha nézegetjük egy darabon a fenti képet, más is észrevehető. Hogy mire gondolok? Nézzétek meg az alábbi kiemelést, hátha úgy könnyebb lesz rájönni!


Nem, nem a tetőtlen ládikóra gondoltam, hanem a magas, meredek tetőelemekre. Ilyenekből egy csomó van a Kingdoms-hozadék pajtában is. Mennyi Tesó-elem...!
 
a padláson...

...de a földszinten is

Széleskörű örvendezésem a tesóság eddig tárgyalt mértéke fölött ezen a ponton megakadni látszott, hiszen milyen dolog az, hogy a két szereplő egyikén van ablak (sőt, ablakok), míg a frissebb darab oldala gyakorlatilag tűzfal simaságú. Szerencsére ez csak pillanatnyi megingás volt, hiszen a másik oldalon ott a létrával hasonlatos színű kétszárnyú nyílászáró a Friends-pajtán is, úgyhogy egy minimális tesósági fokozatot ez is ad az összképhez.

az íves ablaktáblák sajna nem nyithatók, de a nyílászáró-jelenlét így is egyértelmű

Mondvacsinálást is hagytam a végére. A fenti képen látható bütyökszínek bézs és zöld, mindkét esetben. Na jól van, nem cukkollak Benneteket, inkább felhívom a figyelmet a lócsemege-azonosságra, melyet én is csak most, a kép két szélét szemlélve vettem észre. Ez viszont már nem is oly távoli és mondvacsinált tényező, mint az előbbi.

Végül Tiétek a pálya!
- Mondjátok, Nektek melyik miért tetszik/nem tetszik?
- Netán megvan valamelyik?
- Egyáltalán, mi a véleményetek a gyorsan kihalasztott Kingdoms témáról, illetve a Friends lovas vonulatát nem hiányoljátok a City-ből?

3 megjegyzés:

 1. Jó kis Tesósági poszt volt.

  Azonban, szerintem a Castle mellett labdába sem rúghat a másik. (Egyik sincs meg, de komoly kinézetbeli minőségi eltérést véltem felfedezni.) Bár, a széna jobb a Friends-esben. :)
  De egyébként milyen LEGO elem a F-nek a tetője?! Még csak egy bütyök sincs rajta felülről! Nagyon nem szimpatikus ez így nekem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zoli, köszönöm a hozzászólást. Segítségül: az F-tető egy hatalmas csempe: http://www.bricklink.com/catalogItemIn.asp?P=48288&in=S , amely pl. a Modular Fire Brigade vagy a Tower Bridge szettekben is burkolóelemként van jelen, de az UCS járgányok info-táblája is ez, onnan talán hamarabb beugrik mindenkinek.

   Sajnos ekkorában nem tudtak már olyan szépet csinálni, mint a kisebbek, gondolom egyrészt mechanikai megfontolásból sem pont ugyanolyan, mint a szokásos kisebbek, de maga a méret is okozhatta, hogy ez csúfabb. Aki tudja, írja meg!


   Törlés
  2. Ez a 90498-as (http://www.bricklink.com/catalogItemIn.asp?P=90498&in=S)
   Sok set-ben jól néz ki a sima felület, de a itt tetőt leszámítva nem igazán lehet funkciója, nem lehet baseplate-nek használni egy moc esetében. Biztos olcsóbb 0.002 euróval az előállítása, mint a bütykösnek, bár ebben a színben csak a ebben a Friends set-ben szerepel, így jelenleg tuti többe kerül globálisan (raktározás, szállítás). :-)

   Törlés