1 Végigjátszás (alternatívákkal): 6896 Celestial Forager

Ígéretünkhöz híven újabb M:Tron végigjátszással jelentkezünk, ezúttal a csapatok ellátásáért felelős darabbal, és annak alternatíváival. Az ellátói mivolt számomra egész végig homályba vész, de ha már így nevezték el hajdan, akkor legyen. A közepes méretűek családját gyarapító készlet - nagyon helyesen - már tartalmaz mágnest, nem úgy, mint az aprólékok (lásd pl. Rékocs RK-írását).
Téma
Az M:Tron bányásznépei - nomád életvitelüknek megfelelően - jóval igénytelenebbek a többieknél, akik esznek-isznak, sőt mulatoznak bázisaikon. Mindazonáltal ételre, italra, szerszámokra, ruhára, miegyébre nekik is szükségük van, s az első berilliumláz ihlette hadtáp-járművek emtronosításával kiváló támogató eszközöket építettek maguknak. Elégedettségük oly mélyen szántó volt, hogy az évek során nem is modernizálták különösebben eme - saját értelmezésük szerint - igen funkcionális darabokat.


Statisztika
BL használt ár: 3.000,-..10.600,-
BL új ár: pillanatnyilag nincs, de a közelmúltban volt egy 30.000,- forintért
Kockaszám: 84 db
Minifig: 1
Doboz: a Particle Ionizer szettel együtt kísérleti vétel volt, így ismét nem tudok saját dobozt mutatni, de a Brickpirate újfent segítségünkre siet a dobozképek terén.

hozom már!

mágnesreklám

Építés
Ez a készlet még mindig a közepesek családjához sorolható, ám azok alsó perifériáján tengeti létét. Az amerikai - harciasabbnak szánt - megnevezés mellett az angliai névváltozat is fennmaradt az utókornak: Astro Wrecker. Ez utóbbi - bontási és/vagy mentési munkálatok végzésére predesztináló - elnevezés kissé talán érzékletesebb leírása a fizikai megvalósításnak, jóllehet, ez sem tökéletes. Gurulós járműről lévén szó, nem csoda a kerekek látványa, bár hatalmasnak tűnnek a jellegzetes színű elemeket felvonultató kupac mellett. Két pár mágnest is kiszúrhat, aki szemfüles.

sok az érdekes alkatrész

A minifigről nincs sok értekezni való. Hagyományos Smiley-arc, M:Tron egyenruha és egy rádió adó-vevő. Minden M:Tron szett minden egyes minifigje ugyanígy fest, ami jó is, rossz is, nézőpont kérdése, ki melyikre koncentrál. Én az előbbire.


Tizennéhány lépéses építkezésünk nem megerőltető, mégis fantasztikus - néhol meg bugyutának tetsző - megoldásokkal találkozhatunk már ennyi idő alatt is. Nézzük hát!
 
nagy vörösfejű űrgyík

ennél a résznél cseppet elbizonytalanodtam

hűha, micsoda csukló-megoldás

A mindenféle dőlésszögek bevezetése sokat dob ezen a furán gyíkszerű építményen, s ha jól figyelünk, észrevesszük, mi tette ezt lehetővé: a mágnesek alkalmazása, mely e szép sorozat vívmánya az űrben.


A pilótának csudijó műszerfal is dukál. Roppantul tetszik a megoldás, amivel kialakították. Ötös.


Innen már nincs megállás, csak a kerekeket pattintsuk még a helyükre, és a pilóta is a helyére ugorhat.


áru rakodásához készülj!


megfog...

emel...

Furmányos szerkezet ez, kicsit talán kevés az anyag, és a takarékossági megfontolások gyengítik egyébként korrekt jósági fokát.

Alternatívák

Három hátoldali variáció növeli vidámságomat, így nincs mese, össze kell rakni őket. Útmutató nincs, így azt is készítettem (lásd a piros linkeket), a jövő okulására.

B-modell: Duranium Harvester

Az első változat nekem valamiféle űrásvány-betakarítónak tűnik, így ilyen jellegű fantázianevet is aggattam rá. Nagyon tetszik, amit a kerítés-elemekkel műveltek, jóllehet fél órát biztos elmélkedtem rajta, hogy is van ez a képen. Kissé hajaz az amcsi nagy propelleres mocsárjárókra is, ám érdekes módon ez már csak most, az írás közben tűnt fel.a learatott kristályok ide hátra kerülnek

precíziós vezérlésével alacsonyan repülhet

amilyen csekély, oly jópofa

Kerekes alapmodellből gurulásmenteset csinálni mindig jó móka, s így volt ez most is.

C-modell: COM-Center with M:Jet

A második alternatíva egy magas építésű mozgó kommunikációs központ, plusz egy kis sikló. Az építkezés most sem lesz különösebben húzós, tekintve a kis elemszámot, de a csuklós-forgózsámolyos megoldás most is jó kis végeredményre vezet.


A pikk-pakk összerakható mobil páros nagyobbik részével elkészültünk, s nem tagadom, percekig elemeztem, hogyan nyiklik-nyaklik. A teteje kifogástalan, de a megemelés cseppet csúfra sikerült.


A kis jet tömve jóságos mágnesekkel, mi mást kívánhatna egy M:Tron polgár?


Egy szokásos trükkel fel is emelkedik a levegőbe, a jobb szemrevételezhetőség jegyében.


Néhány életképet is készítettem, csak a szokásaimhoz való ragaszkodás miatt.
Azért kissé furák így együtt...

D-modell: Resonant M:Sniffer

Végére maradt az igen erőteljesnek tervezett ásványszaglász holdtipró. Ez személyes kedvencem a négy modellből, annyira tetszetős a döntött alváz és az előre kukucskáló antennarendszer összképe. Cseppet egyébként ezzel is megküzdöttem, nem volt olyan egyszerű rajta minden, ahogy először elképzeltem.


Természetesen ez sem a széleskörű elemhasználatról híres, de amit használ, azt jól. Az antennarendszer felfüggesztése kissé azért instabil, így nem maxi az elégedettségem, de hát nem is az a feladat, hogy minden szett 25/25 pontot kapjon.igen meredek dőlése van...

Értékelés

Ötlet: 3,5/5
Gonoszkóp énem kissé lepontozta ezt a szerkentyűt. Valahogy sok a gyermekbetegsége, és a mágnes-használatával sem vagyok túlontúl elégedett. Kissé átgondolatlannak érzem az egész főmodellt, jóllehet, van benne szép megoldású részlet.
 
Alternatívák: 4,5/5
A B-modell a csekély anyagfelhasználástól eltekintve számomra meglepetés volt. Megkínálok neki 4,5 pontot.
A C-modell magasításával nem sikerült kiegyeznem, egyébként még mindig jobban tetszik, mint az A-modell: 4 pont
A D-változat személyes kedvencem, nincs mit szépíteni: 5 pötty
Átlagolva az pont négy és fél.

Kockák és doboz: 5/5
A doboz megérdemel egy ötöskét, az alkatrészek csekélyebb száma miatt csak 4,5-et adnék, de az érdekes darabok ezt is felhúzzák.
 
Továbbgondolhatóság: 3,5/5
A különös darabok és a bumszli kerekek erősen beszűkítik a lehetőségeket. Olyannyira, hogy két randa próbálkozás után abba is hagytam önmagam kínzását. Majd nyugodt körülmények közt, később újra próbálkozom.
 
Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Gurulva, vagy levegőben egyaránt kellemes élményt biztosít, némi belekötési ponttal persze. A modelleknél kifejtett vélemények ide is kihatnak, ám a mágnesek alkalmazása akkor is felfelé kerekít.

Összegzés: 21/25
A Cosmicopternél jelentékenyen alacsonyabb pontszám is a húszasok táborát erősíti. Nem meglepő persze, ez az egész széria jól sikerült.

1 megjegyzés:

  1. Szerintem aranyos készlet, mindig is tetszettek az M-Tron színek és figek is.
    A C alternatíva engem emlékeztet a korábban bemutatott 6930-as 6. alternatívájára: http://kockageneracio.blogspot.hu/2014/06/vegigjatszas-6930-space-supply-station.html

    A D-modell döntött alváza pedig a Blacktron II. hasonlóképp előre döntött űrjárgányaira emlékeztet, pl. erre: http://brickset.com/sets/6981-1/Aerial-Intruder vagy http://brickset.com/sets/6812-1/Grid-Trekkor

    Egyébként, szerintem jó készlet. Így látatlanban nekem 5-ös alá. :)

    VálaszTörlés