0 Végigjátszás (alternatívákkal): 42020 Twin-rotor Helicopter

A Technic, mint téma, nálam nem széles körben elterjedt végigjátszási forrás - legalábbis eddig biztosan nem volt az. Ma is csak egy picurka kerül terítékre, igaz két variáns is összedobható belőle. A kicsinységre tekintettel építettem egy viccnek indult MOCot is, de arról már úgyis tudtok, hiszen hajdanában szerepelt az egyik Ezmiez? posztban.


Statisztika
Ár: 2.350,-..2.790,- (2.990,-)
Kockaszám: 145 db
Kiadás éve: 2014
Doboz: szokvány selyemfényű dobozka, kicsi, kézreáll és elég stabil darab. Elől az A-modell, hátul a B-változat. Egyszerű, korrekt.

kicsit hegyes orrú...

Alapkészlet
A dobozka két útmutatót tartalmaz, egyet-egyet mindkét modellhez. A két tasak a nagyobb és az apróbb részeket rejti. Van ezeken kívül egy kis matricaív is, mindazoknak, akik szívesen ragasztgatnak. Jó szokásomhoz híven én ma sem ragacsolok.
 
tasakolva...

...és kiömlesztve - amúgy nem rossz az a matrica

Sok apróság jár a szetthez, úgyhogy sok pöcök, kis tengely és egyéb Technic jóság fog ma kezeink közé kerülni. Így van ez már az építkezés kezdetétől, mint az alábbi képeken is látszik.
Hát, eddig sok minden nem látszik a végeredményből, de napjaink Technic-stílusú építkezésére ez jórészt jellemzőnek mondható. Igen tömör, merevítésekkel teljes az egész, s lehet, hogy fele ennyi anyagból is meg lehetett volna csinálni, de akkor az átépíthetőségi faktor látta volna kárát. Folytassuk hát ismét néhány képpel.

targonca, vagy exkavátor lesz belőle?

innen sem egyszerűbb a kép...

Ugrunk egyet, s most egy másik traktus részletét kezdjük el bűvölni. Kezd platós teherautóra hajazni, de helikopterre még mindig nem. A szürke-kék-fekete színkombináció persze végigköveti az építkezést, de hát a címfotó alapján ezt is vártam.


kezd érdekes lenni...


Ahogy haladunk előre, úgy ölt más és más fazont az építmény. Deltaszárnyú vadászgép, G.I.Joe / Avengers / miegyéb harci szállító, Singer varrógép. Nekem legalábbis ezek ugrottak be az egyes lépések után.
A varrógép formátumot már én is át tudtam képzelni a későbbi helikopter-bőrbe, s nem is kellett csalódnom, jött a díszítő lépéssor.


propelleres mikrobusz

Innen már pikk-pakk megvagyunk, kialakul a kétrotoros mentőhelikopter végső képe. A farokrészen kivezetett csonk szolgál a rotorok együttes pörgetésére, amint az alant szemre is vételezhető.


nagyon pofás kis darab lett...

S ahogy az lenni szokott, tartalék elemek is vannak, méghozzá szép számmal. Biztosan közrejátszott benne az is, hogy a B-modellt is kifogástalan állapotba lehessen hozni, de ha mégsem így lenne, akkor sem vesztettünk semmit.


Alternatíva
Az egyetlen hátoldali variáns egy hagyományos formátumú helikoptert idéz elénk, és most talán nem is olyan nagy baj, ha mellőztük a matricázást. Mindenesetre az építkezés megintcsak "Technic"ás, agyontüskézet, folyton átalakuló formájú sűrítménnyel.

Egy virtuális Forma-1 versenyautó motorját idéző blokk kialakítása után újabb dolgokba foghatunk. Lám, ez a farokrész lesz.


itt válik egyértelművé...

Ugrásszerű a forma változása a következő lépésekben, s tekintetünk előtt kialakul a jellegzetesen hegyes orrú motoros szitakötő képe.A rotor meghajtása az oldalt elhelyezett fekete fogaskerékkel történik. Erről alább láttok illusztrációt.


Ujjmenés

C-modell: "The Fly" - ornithopter
A felvezetőben már említettem, hát most ide is rakom a "Legyet". Számos próbálkozást követően alakult ki a végső fazon, mely ötvözi az eredeti elképzelésemet, hogy legyen benne valami rovarszerű, illetve a Dűne című alkotásból is emeljen át némi jellemzőt. A korlátozott anyagmennyiségből ennyire futotta, de azért muris volt kísérletezni.


zümm-zümm

Okulásként álljon még itt mások alternativizáló képességének ékes bizonyságául pár átalakítás eredménye.

Plane - via janhomann

Plane - via Gebra

minden infó a képen

Értékelés

Ötlet: 4/5
Kicsit soknak érzem mostanában a helikoptereket a LEGO háza táján, ezért nem adtam maxipontot, de hogy ilyen kicsiben ilyen pofás darabot csináltak, mégis értékelem.
Kockák és doboz: 4/5
A kb. 150 elemre viszonylag vékonyka ár jut, igaz sok a kötőelem. Szóval van itt pro és kontra dolog is. Technic-őrülteknek kicsiny alkatrészbánya, de extraságot nemigen taléltam benne. A doboz szerintem nagyon rendben van, ráadásul passzol a sorba.
 
Alternatíva: 4/5
Nem tűnik kényszer szülte megoldásnak, hanem nagyonis önálló és teljes értékű darab. Nekem csak a kerék volt fájdalmas pont belőle, meg furcsállottam a hegyes orrkiképzést.
Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4/5
Technic, tehát valaminek működnie kell. A rotor működik, ennyi. Kicsi, tehát érjük be ennyivel. Amúgy kicsiségükből fakadóan jópofák a modellek. Továbbgondolható, átalakítható, örvendek.
  
Élmény/játszhatóság: 4,5/5
A kicsikék kézbe foghatóak, el lehet velük brümmögni. A rotorok jelentik az egyetlen működő képességet, de az most talán elég is. Ekkora méretben úgysem fér el semmi belül, a helikopter meg másra uccse való, csak hogy röpködjön, nem?
Összegzés: 20,5/25
Kedvemre való kis szett ez. Bő négyes átlagot elérni nem is rossz teljesítmény, és egy ilyen kicsikénél talán még dicső tettnek is betudhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése