1 Végigjátszás: 79108 Stagecoach Escape

Yihaaaa! - mondhatnám, hisz újfent vadnyugati témában játszadozom ma. Korábban egy Tesók és egy Ezmiez? poszt keretében már csicseregtem a mai darabról, így a komplett áttekintés alapjai már adottak voltak. A számomra roppant vonzó, hangulatos dobozkép predesztinálta a készlet megvételét, s már csak a megfelelő méretű lovakat kell valahogy előállítani, mert szegény fekete heréltek elég cseppek a batárhoz.
  

Statisztika
Ár: 11.836,-..15.000,- (15.990,-)
Kockaszám: 279 db
Kiadás éve: 2013
Minifig: 5 fő, Lone Ranger, Tonto, Red Harrington és 2 útonálló, Jesus és Barret
Doboz: korábbi társaihoz hasonlatosan visszafogottan fényes, masszív, elnyújtott téglaforma


ama hősök, s ellenfeleik

trezor, útipoggyász, benhúrozás...

Alapkészlet
Az előző végigjátszás után azt hihetnők, a számozatlan tasakok majd itt is előjönnek, de sajna nem így lett. Mint az alábbi vizuális segédlet is mutatja, itt bizony 3 darab, numerikus azonosítóval sorrendesített tasak foglalja magába a műanyag elemeket. Az útmutató érdekesmód nem gigantikus, illetve van ott még egy matricaív is, amit - mint később látni fogjuk - ma nem hagytam figyelmen kívül.


Lássuk, mit rejt egyeske! Meglepő módon ma a pacik is tasakolva voltak, holott ez manapság nem szokása a LEGO-nak. Ezen kívül pár emberke és némi szekérhez való alkatrész virít az asztalon.


Lone Ranger a szokásos monokróm formáját hozza, továbbra is korrekt módon. Jesus a marcona ellenfél bézs algöncein sötét chaps és bőrmellény feszül, míg a szilikózis ellen bandana védi becses légzőszerveit. A kalapvariációk simogatják western-kedvelő lelkivilágomat.

losz banditosz számomra menőbb...


Ugorjunk hát neki a tényleges építkezésnek. Lovak előre!


Hátulra meg a postakocsi kerül, úgyhogy itt az alkalom az alváz tákolására.


Most kerül beépítésre a jelzett Ezmiez? posztban többek által Technic-gerendának nézett 2 darab ferde, barna elem, mely a hátra rakott T-elemmel összedolgozva merevít és a rugalmasságért is felel egyidejűleg.A minden irányban nyiklő-nyeklő, mégis együtt mozgó, kellően alkalmatos alváz a lovakkal együtt ad stabil egységet.A két ló kitöltő betétjein felül is bőven akad tartalék elem, többek közt egy ezüst revolver és egy pár tőr, ami mindig jól jön. A pótkötélen viszont egyenesen meglepődtem. Felette gondoskodó ötlet.


Ahogy az sejthető volt, a második kupac piros-fekete, ami a kaszni építését vetíti előre. Mondjuk az már most látszik, ez nem lesz elég az egészre. Mindegy, majd kiderül pontosan, csak csináljuk!


Eme zacskóban egyetlen főszereplő tengeti rézbőrű mindennapjait. Tonto az összemaszatolt, kétarcú dzsekszperó-utánérzés az, az általam igen kedvelt madárkával.Ilyen kellemesség is került a készletbe. Ez bizony egy western-történet szereplőinek fontos kelléke, s mint ilyen nagyonis üdvös tett volt a LEGO részéről a szettbe iktatása.

"te jó ég, már ennyi az idő! mennem kell fejni!"

Érdekes részlettel kezdünk. Ez vajon mi lesz?

valamiféle katapult???

Tulajdonképpen sokat nem tévedtem. A poggyász tárolására és mozgalmatos kidobására szolgáló részlettel lettünk kész, mely később a postakocsi hátoldalát képzi majd.


A hintó csinoska oldalai jelentik következő lépéseink magvát. A klasszikus 1x3 piros ajtókért hála! Jók is azok, számos egyéb helyre is. Az árnyékoló rolók az ablakok fölött isteniek, a hengerek használata meg logikus és mutatós. A tető tuti eltávolítható lesz, a ritkapöttyös lezárásból legalábbis ez a gondolat fogalmazódott meg bennem.


Így fest összeépítve a két oldalfal és a hátoldal.


Ki ül a bakon? Még senki, mert csak most fogjuk összerakni. Az építés során időnként az volt az érzésem, hogy széthullik, de az utolsó pillanatban mindig sikerült lezárni, hogy stabilan egyben maradjon.


A kaszni többnyire kész, nagyon kellemes hatású összképet mutatva. A lámpások elől persze nem oly szépek, mint a klasszikus '70-es évekbeli, még SNOT-képtelen ős, de azért elég jók, hogy ne feledkezzek el megemlékezni róluk.


Érthetetlenül sok tartalék maradt megint, aminek csak örvendezni lehet, pláne azért, mert még egy zsebóra is akad köztük.


A harmadik tasak rejti a legváltozatosabb szín-kompozíciót, amiből már egy zöldségfestmény is kijöhetne, ha kellően kreatív lennék. Az ívelt hajóelemek, a barna ló, illetve a papírdobozos védelemmel ellátott ruhadarab jelentik az érdekesebb elemeket, továbbá 2 minifig is ide lett eldugva.


A pirosruhás, vöröshajú cicababa kb. ezerszer fest jobban legóba öntve, mint a filmen, és a gyönyörű zöld kalapért külön dícséret jár. A frizura pazar, a szoknya viszont szerintem el lett számítva, valahogy nem az igazi. Barret az útonálló fekete kalap-chaps párosítással próbál menőzni, melyet ruházatának szépen festett szürke összetevői hoznak egyensúlyba.


szasz bébi!

Barret bá nem vacakol - Winchester és dinamit...

Innen már egyenes út vezet a befejezésig, hiszen a hintó attól lesz teljes, ha van alja, ülései és teteje. Kezdjük is el alulról, ahogy az illik! A színes - később eltűnő - elemek építkezést könnyítő funkciója már régóta világos számunkra, de most is felhívom rá a figyelmet.


Innen már egyenes út vezet a befejezésig, hiszen a hintó attól lesz teljes, ha van alja, ülései és teteje. Kezdjük is el alulról, ahogy az illik! A színes - később eltűnő - elemek építkezést könnyítő funkciója már régóta világos számunkra, de most is felhívom rá a figyelmet.

hamarost mehet rá a kaszni...

bőrmatricázott üléstámlák bent...

Az is nagyot dob az összképen, amikor felrakjuk az alvázra.


Néhány csempe matricázásával és egy pár elemmel, amiből a tető összeáll, igen nagyot emelünk még a hangulaton, s már csak a széf, és a postazsák kell felülre, hogy kész legyen az alkotás


A teljesség kedvéért a páncélszekrényt külön is megmutatom.

masszív ajtaja van, az tuti...

A lókitöltő barna alkatrészek természetesen megmaradtak, csakúgy egy pisztoly, valamint két egyéb alkatrész is. Ez most nem akkora bőségszaru, mint az eddigiek, de nem vagyok telhetetlen.


Csak emlékeztetőül: az előzőleg tartalékolt Peacemaker ezüst, ez a mostani inkább vas színezetet mutat. Változatos felfegyverzéshez nélkülözhetetlenek!


Mivel elkészültem az építési fázissal, pár életképben megörökítettem a filmet nem feltétlenül szolgai hűséggel követő játszadozást, melyben Red Harrington játssza az útonállónyicát, Jesus és Barret kaszkadőr-képességeit próbálja csiszolni (eredménytelenül, így Barret inkább a kalapját tapossa, míg Jesus menekül), míg Tonto a hirtelen fékezésből eredeztethető arcon landolást tökéletesíti, tökéletesen tökéletlen megfontolásból.

hóóóóó!


Értékelés

Ötlet: 5/5
Postakocsi, ó, igen! Hatost neki, de minimum ötöskét. Nem részletezem.
Kockák és doboz: 4/5
Ismét megállapítottam, hogy durván túlárazott készletről van szó, a hasonló árú szuperhősös készletek többet nyújtanak darabra, minifigre nézvést, illetve a hasonló méretű szettek olcsóbbak. Nem nagy durranás film licenszelése is ilyen drága? A dobozzal elégedett vagyok, hisz szép és jó. A lovak árnyalnak a képen, csakúgy néhány jó darab.
 
Minifigek: 5/5
Kiváló darabok, igaz annyi LR és Tonto lesz a végére, hogy mindent elöntenek, viszont a változatos veszkócuccok jók, Red Harrington meg önmagában elviszi az egészet a hátán. Lehet, hogy egy Moulin Rouge MOC örülne a kisasszonynak, néhány társával egyetemben.
 
Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4,5/5
Nagyon jó az összkép, amit mutat, igaz, szegény lovacskák elég alultenyésztetten néznek ki a hatalmas kocsi előtt. Némi feljavítás örömteli lenne a végeredményre nézve, de dísz-értéke így is magas, és még a matricákon sem botránkoztam meg. (Csak halkan jegyzem meg, hogy azt a kevés matricát is elfelejthették volna ennyi pénzért, s jó kis nyomott csempékkel örvendeztethették volna a népet.)
 
bye-bye...
Élmény/játszhatóság: 4,5/5
A kocsiba ülés nehézségeit és a nagy méretet tudom felhozni negatívumként, egyébként a játszást igen elősegítő megoldásokkal gazdagon megtűzdelt készletről beszélünk. Próbálgattam minden módon kifacsarni, de ellenállt, így az ötöst csak az előzőek rontják valamelyest.
 
Összegzés: 23/25
Hoppá, ez igen magas lett. Elfogulatlanul mondhatom, hogy elfogult vagyok, és ez talán a ponton is látszik, de vállalom.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép készlet, csak a paripák kicsik hozzá, vagy a hintó túl magas építésű. De a figek is csodásak és az egész megjelenése. Szóval, tetszetős darab.

    VálaszTörlés