1 Végigjátszás: 565 (367) Moon Landing (1975-76)

Senki se menekül... avagy újra maxifiges végigjátszással dobogtatom meg saját és sorstársaim szívét. A mai, viszonylag monokróm csomag számos alternatívával is szolgál - melyre majd igyekszem egy későbbi időpontban visszatérni, ám ma csak a fő témára szorítkozom.

via museumofplay.org

Először is leszögezem, a most bemutatott szettet - szokásommal ellentétben - némileg hiányosan sikerült beszereznem, azaz nincsenek meg a maxifig-fejek, de ez szerencsére orvosolható probléma, viszont egyik fő okozója a nem-alternatívázásnak. A másik az, hogy nem volt szíven szétszedni a kész darabot, így lelkivilágom enyhüléséig ez az állapot várhatóan fennmarad.ilyen volt az európai tesó - via gimmelego

A dobozképek annyira vonzóak, hogy a kor szülöttjének óriási, elállíthatatlan nyálcsorgást okozott, s hát az is megérne némi ömlengést, ami hátul vala.

egy hátoldali poszt simán kijönne belőle...

Statisztika (367 és 565 együtt)
BL használt ár: 9.500,-..60.100,- (nekem valamivel 7.000,- forint alá jött ki az ára, igaz, a fejek hiányoznak, és matricailag is van hiányosság)
BL új ár: nincs (lehet, hogy ha lenne, már nem lenne...)
Kockaszám: 358..364 db
Maxifig: 3 fő
Doboz: a fenti képeken szemrevételezhető, hogy korjellemző fazonú a doboz, viszont pazar képeivel mégis kiemelkedik közülük, ami az említett gyermeklélek-vonzódást tovább erősítette, főleg olyan űr-őrült egyedeknél, mint én. A méret kellően nagy, hiszen itt még nem az egypöttyös elemek voltak jellemzőek, ámde nem túlzó, mint manapság bizonyos esetekben. 
Alapkészlet
Csak ismételni tudom magam a méretkérdés tekintetében, azaz a 360-darabos mai készletekhez képest jóval nagyobb kupacot kapunk, hisz itt főleg a nagyobbacska kockák dominálnak, manapság viszont rengeteg a picurka díszítőelem. Színösszetételről beszélni kár, gyakorlatilag csak kéket látunk, és első pillantásra a dobozképről visszaköszönő különleges elemeket is nehéz kiszúrni.
alapkocka-hegyek...

Ezek után ugorjunk neki a korjellemző lineáris építkezésnek, mely azért mégis hoz egy-két szép megoldást. Első építményként a holdjáró automobil jő, jelentős kiterjedéssel.


Hoppá, manapság a minifigeknek jár ekkora alváz... Csak szólok.

tejesüveg-akksi, festett orr-rész

A maxifig-építkezés sajátja, hogy együtt épül az emberke a járművel.

legkedvencebb kerekem...

sebváltó megvan?

Újabb korjellemző elem a tejfehér antenna. Akkoriban ez ment lakóházhoz űrjárgányhoz egyaránt, amit nagyon nem bántam sem akkor, sem most.

plusz egy utasnak van még ülés...

A felszíni randalírozásra való eszköz megépítése után jön a fő részlet, maga a leszállóegység, szintén kékben. Nem fotográfikus másolata lesz ez sem az eredetinek, de modellnek, emléknek, játéknak egyaránt tökéletes. Nagy kockákból építkezünk egy darabon, néhány érdekes részlet mégis kibontakozik a végtelenül egyszerű lépések során.


hoppá, néhány manőverező rakéta...


A korra jellemző részhez értünk, ismételten: a lapok bütykök közé illesztése igen elterjedt volt akkoriban, ma viszont a hivatalos tervezőknek tiltott pálya. Én nem vagyok ez utóbbi, tehát én manapság is simán alkalmazom.


A kabin kész, most már csak lábat kéne növesztenie, hogy teljes legyen az öröm. Nem ilyen egyszerű azonban a kérdés, hiszen a korlátozott anyag-választékból kell pofás, ám stabil megoldást kiagyalni...


... melyet a fenti doboz igyekszik megoldani, az ezután szerkesztett lábakkal kart-karba öltve (ha szabad ezzel a képzavarral élnem.


Íme a csúnyácska, de tényleg stabil megoldás:


A ma használatos, sokszor kicsi, gyorsan kopó/lazuló billenő-elemek helyett itt még a billencs-korszak egyszerű és nagyszerű, a többi elemmel amúgy méret-rokonságban lévő alkatrészét vetették be a létra dőlt helyzetben rögzítéséhez. Nem szúrja a szemet, sőt az adott környezetbe nagyon is illik.


Csempe kerül a tetejére, a könnyebb felhelyezéshez/levételhez.


Ifjú építőtitánok vágyálma,űr felé álmodozók szent grálja (ésatöbbi ésatöbbi) az, mi szemünk elé kúszik, amikor összepasszintjuk a részeket. Ajtó, ablak, radarantennák, manőverező rakéták... csodás gazdagsága ez a funkcióknak (nyilvánvalóan a megfelelő korszak mércéjével mérve), és még a kabin is különválasztható a platformtól...


A maradék kesentyűt már gyorsan össze lehet vágni, így az űrhajósok, és a radartányér egyértelmű figuráit, illetve a négykarú forgó pohártartónak tetsző akármit is, amit nem tudtam beazonosítani. A zászlón nem volt mit szerelni, hacsak a hajdani matricázást nem vesszük annak.így még kapaszkodni is tud...

További matricák is előfordulnak ám, ebből a szkafandereket díszítő kisebbre láthatunk példát feljebb, illetve a kiragadott dobozkép-részlet pedig mutatja az én példányomról hiányzó, a platformot díszítő, egyébiránt a zászlón elhelyezettel azonos levonót.A végére pedig álljon itt egy űrhajós úgy is, hogy nincs rajta a sisak, ismét a gimmelego blogról...Értékelés

Ötlet: 5/5
Eddigi áradozásaim azt hiszem elég hátteret adnak a fenti pontszám értelmezéséhez. Saját korában egyértelmű volt űberprofizmusa, manapság meg szintén nehéz a téma megfelelő jóságú versenytársát fellelni.

Alternatívák: 5/5
Öt, változatos témájú átépítést kínál a hátoldal, és korszakosan szemlélve nem is akármilyet. Részemről a gondolás és a TV-stábos variációk a nyerők.

Kockák (és doboz): 4,5/5
Hajdani áron bő három és fél angol font körül járt az ára, amit azért nem mondanék horribilisnek, s ahhoz képest milyen remek témát raktak elénk, csodás duplafalú tálalásban, cirka fontonkénti száz elemet kínálva. A kor szokványos elemeiből sokat, a csemegékből meg kellő mennyiséget nyújt, így panaszra nem lehet okunk. A jelenlegi árfekvést a relatív ritkasága nyomja fel, de hát a Marshall-kereszt majdcsak beáll.
Maxifigek: 4/5
Három egyforma fickó, igaz, szkafanderbe is öltözhetnek, meg hajadonfőtt is grasszálhatnak, ami viszont plusz. A matrica - mint azt példányom demonstrálja - tartós rajtuk, így nem is csepülöm eme részletet.

Élmény/játszhatóság: 5/5
Strapabíró, átgondolt építmény, és az alternatívákból is ezt nézem ki. Prímán játszható, az éppen az űrbe álmodó gyerkőcöknek akkor is nagy élmény, ha nem részletgazdag, de még a felnőtt gyűjtőnek is szerezhet nosztalgikusan szép perceket.
Összegzés: 23,5/25
A Homemaker és BSwP témák nagy kedvenceim, s ez is beleillik a sorba e tekintetben, csakhogy még azoktól is egy parszeknyivel feljebb van. Csoda, hogy nem csikartam ki neki egy maxipontot...

1 megjegyzés:

  1. Jó kis végigjátszás volt, köszönjük!
    Nekem tetszik a készlet, aranyos és bájos. A fiatalabb "tesója" még jobban tetszik, de ennek sincs oka szégyenkezni.

    VálaszTörlés