2 Végigjátszás: Pirates 6296 Shipwreck Island (2. rész) - Az alternatívák

A Pirates készletek meglehetősen nagy népszerűségnek örvendenek a világban, bár – jelenleg – nincs a LEGO termékpalettáján ez a téma, de a régi szettekre sokan nosztalgiával gondolnak vissza. Legutóbbi végigjátszásomban a 6296-os Shipwreck Island (Hajótöröttek Szigete) nevű készletet mutattam be. Akkor úgy búcsúztam, hogy az alternatívákról sem feledkezek el, hát most eljött az idő, hogy valóban megismerhessük a hátoldal lehetőségeit!
A 6296-os egy zátonyra futott kalózhajót mutat be, amiben még felismerhetők a hajótest maradványai és egy tépett vitorla. A sziget lakói két kalóz, egy csontváz (valószínűleg az egyik elhunyt társuk) és egy spanyol katona. A szárazföld felől ráadásul még egy krokodil is fenyegeti a nehéz helyzetbe került férfiakat.
Ez alapján a kép alapján dolgoztam, nem volt egyszerű...
Forrás: Flickr.com
A doboz hátoldala három darab alternatívát kínál, amikkel mi a továbbiakban alaposabban is megismerkedünk. Mivel sajnos nekem a doboz nincs meg, így az Interneten fellelt – nem túl nagy felbontású – balra látható kép figyelembevételével kellett dolgoznom a változatok kidolgozásakor. (Emiatt előfordulhat, hogy esetleg nem 100%-ban egyeznek meg azok, és amiket én most bemutatok, de az alternatívázás inkább az ötletelés és kísérletezés „tudománya”, emiatt talán nem is olyan nagy baj.)

Elsőként most is a múltkor megismert alkatrészekkel indult az építkezés, amiket az alábbi képen lehet szemrevételezni. (Ahogy korábban is említettem, három elemcsere előfordul a készletben, de ez semennyire nem zavarta az alternatíva „alkotásomat”.)

Aki esetleg lemaradt az első részről, ITT találhatja meg!


A múltkor már megismert alkatrészek ismét itt vannak felhasználásra készen

Lehetőségek:

1. Tengeri őrtorony

Az építkezés során a közbülső lépéseket nem örökítettem meg, mivel nem voltam biztos az irányban sok esetben, így mindhárom esetben csak a végeredményeket tudom prezentálni.

Tengeri őrtorony pihenőhellyel

Az első alternatíva szép, egyszerű letisztult formavilággal rendelkezik. Két fő részből áll ez az építmény. A torony alapzatát a készletben fellelhető szikla alkotja, ennek az üregébe sok értékes kincset lehet elrejteni. E felett egy ágyú vigyázza a rendet, míg legfelül egy pálmalevelekkel védett őrállás kapott helyet. Mindezek előtt egy kicsi stég biztosítja a nyugodt kikötést.
A túloldalon egy árbocból tákolt zászlótartó rúd kapott helyet, a köztük feszülő hálónak a segítségével pedig egyrészt biztosított az átjárás a két objektum között, másrészt a fáradt matrózok itt kipihenhetik a fáradalmaikat.A legnagyobb gondot az alapozásnál tapasztaltam, mivel a fellelhető darabok sehogy sem akarták kiadni a bázis alapköveit. Ettől eltekintve egy egyszerű, de nagyszerű darabnak érzem ezt a lehetőséget, ami némiképp emlékeztet az egy évvel későbbi kortársára, az 1997-ben kiadott 6249-es Pirates Ambush nevű bázisra. (Inkább csak az alapötlet hasonló, a megvalósítás természetesen a különböző alkatrészkínálat okán nagyon eltérő.)

Hátulról saját ötleteket tartalmaz

                                  
Egyébként meglehetősen sok elem maradt parlagon a kísérletezést követően, de ez szerintem semmit sem von le a modell értékéből.

Az útmutató hátoldalára is rákerült ez az alternatíva


2. Kis kikötő

Ebben a kis kikötőben is sok minden történhet...

A másodiknak választott változat egy kisebb méretű kikötőt mutat be. Van itt minden, amire egy ilyen helyen csak szükség lehet! Egy védett öböl biztosítja a kisebb tengeri hajók biztonságos kikötését, az őrtorony rész és egy ágyú a védelem érdekében épület, az óriás öreg pálmafára pedig egy darut szereltek, ami a vízi járművek gyors berakódását segítsék. A toronyba egy billenő padló segítségével lehet feljutni, ám alatta egy csontváz bújik meg, aki könnyedén megrémítheti a közelébe merészkedőket.Ennek a lehetőségnek a számomra legproblémásabb részét az öböltámfal környékének megtervezése jelentette. Valahogy nem akart összeállni teljes valójában az, amit a doboz hátoldalán látni véltem, ezért némiképp másképp fest ez az én változatomban.


Akcióban mindenki, aki csak létezik


A fel nem használt elemek között találjuk a tépett vitorlát – amit egyébként az első lehetőségről kifelejtettem, hiszen ott sem volt rá szükség.

A második lehetőség és a maradék elemek


3. Védett árurakodó bázis óriásdaruval

Kissé kaotikus, de jól játszható

A harmadik változat megépítése egy kis vitorlás összeállításával indult, amire nagy nehézségek árán a felcsavart vitorlát is rá kellett preparálnom. Egyébként, ez egy egyszerű, de csinos kis lélekvesztő, ami a funkcióját remekül ellátja.

Ez változat csak egy képen volt szemrevételezhető, így kb. ¾-ét saját kútfőre támaszkodva kellett kidolgozni, emiatt elég sok eltérés van az én végleges verzióm és a LEGO által megálmodottak között.
Végül is mindegy, hiszen annak a legjellemzőbb elemeit maradéktalanul nekem is sikerült előállítanom. Ilyenek voltak az óriásdaru (ami egy árbocrúdból készült), a csúszó talpra szerelt ágyú, a beépült pálmafa és a börtönszekció.
Néhol kissé kaotikus lett a végeredmény, de ha nem a képeken nézegetjük, hanem élőben, akkor egész pofásnak mondható ez a bázis.


A tervezés és munkálkodás után messze itt maradt meg a legkevesebb elem, szinte az összes 216 darabka felhasználásra került, csak alig 13 elem árválkodott a kézmenésem után az asztalon.
A megmaradt maroknyi alkatrész

Összegzés

A három alternatíva nem kevés, ráadásul meglehetősen változatos – még akkor is, ha mind a tengeri bázis témakörhöz kapcsolódik. Mindhárom kitűnően játszható, volt köztük olyan változat is, amit kissé fájó szívvel szedtem szét, hogy újat rakjak össze belőle. Az alkatrész-lehetőséggel is viszonylag jól gazdálkodtak a tervezők, csak a nagy leharcolt vitorlát használták fel viszonylag kevésszer.
Amit hiányoltam, egy igazi tengeri hajónak nagyon örültem volna, de be kell látni, hogy ehhez kevés az a 216 darab, amit a készlet kínál.

Értékelés

Végezetül nézzük a „szigorú” pontszámokat!


 • Ötlet: 4,5/5 – Kalózoknak egyébként én mindig örülök, és végre nem egy unásig lerágott csont a zátonyra futott hajó esete. (Talán csak a 6270-es mutat be hasonlót, de az sem azonos, így indokolt a magas pontszám.)
 • Kockák és a doboz: 4,5/5 – Talán kevés a speciális, – máshol nem előforduló darab – de azért van itt mindenféle hasznos elem, ami jól jön a kalózos haddelhadd eljátszásakor. A doboz a kor tipikus gyermeke; szép fedlap, a hátoldal az alternatíváké. A tartalom pedig egy kicsúsztatható tálca segítségével érhető el. (Csak a nagyobb készletek kaptok ekkoriban „ablakos” dobozt. Ez még pont a kívánt „lélektani” elemszám és ár alatt volt egykor, így maradt a tálcás megoldás.)
 • Minifig: 5/5 Itt hibátlannak érzem a szettet, hiszen a négy minifigura között találunk élőt és holtat is, ráadásul mindkét szembenálló frakció képviseltette magát. A felszerelésükre sem lehet talán panasz. Valamint nem elhanyagolható az sem, hogy egy éhes krokodil is jár a játékhoz, aminek a segítségével jelentősen növelhető az izgalomfaktor.
 • Alternatívák: 4/5 – Nem átlagoltam külön-külön az egyes lehetőségeket, de az erős négyes osztályzat szerintem indokolt a fentiek megtekintése után. Mindhárommal hosszan el lehet játszani, ráadásul, az összeépítésük sem kis feladat, szóval, az órákig tartó szórakozás garantált.
 • Élmény / játszhatóság: 4,5/5 – Bőséges funkciók + jó figurák + remek alapötlet = sok játéklehetőség. Nálam ez majdnem megért ilyen formulában egy ötöst, de mivel egykor a 6285-ösnél is csak ennyit adtam, itt sem volt szívem feljebb tornázni ezt a pontszámot. Így sincs miért szégyenkeznie, hiszen, a végeredmény nem lesz kevés!
 • Összegzés: 22,5/25 – Azt hiszem ez egy korrekt pontszám a 6296-os szettnek, ami bebizonyította, hogy nem kell soktízezres kalózhajó ahhoz, hogy változatos kalóztörténetek elevenedhessenek meg LEGO kockák segítségével!

Nektek mi a véleményetek a LEGO történelmi témáiról?
Közülük melyek a kedvencek és miért pont azok?
Kinek melyik a kedvenc verziója (főmodell, vagy az alternatívák) a 6296-osból?

2 megjegyzés:

 1. Alig vártam már, hogy jöjjenek az alternatívák. Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nagy kedvelőjük vagyok, és mindig szívesen nézem meg mások agy- és ujjtornáztatásának eredményeit. Most sem kellett csalódnom, jó szórakozás volt olvasni, és a képeket átböngészni is.

  Szerénytelenségem alapvetően a fősodor (ld. City) iránt a legkevésbé érdeklődő, így a tágabb értelemben vett történelmi témák (azaz a Pirates és a Castle mellett a kitalált, illetve modellezett űrdolgok is) nagyonis közel állnak lelkivilágomhoz, és azt vallom, hogy azok licenszelt sorozatokkal való helyettesítése rossz ötlet.

  A végtelen űr a legkedvencebb kedvencem, éspedig azért, mert csak. Indokaim kb. 17 A4-es lapra, 10-es betűmérettel férnének el, így most ettől jobban inkább nem részletezem.

  Az 1. alternatíva a kedvencem, valamiért az számomra a leghangulatosabb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Space készleteket magam is nagyon kedvelem, főleg a régiekre igaz ez a kijelentés. Főleg a Blacktronokat. (I.-t és II.-t is.) (Ha időm engedi egy Blacktron II. végigjátszást is összerakok a - szerintem - legszebb, (legjobb, legnagyszerűbb, ... :-) ) Blacktron-utód készletből.) Egyszer azért szívesen elolvasnánk azt a 17 A4 oldalnyi űrkedvelés-indoklást a Te részedről... ;-)

   Ezek közül nekem is az első tetszett a legjobban, pedig az volt a legegyszerűbb, de mégis. (Élőben azonban a 3. is remekül mutatott, még ha ez a képek alapján nehezen is hihető.)

   Törlés