2 Végigjátszás: Pirates 6296 Shipwreck Island (1. rész)

Forrás: Brickset.com
Mai végigjátszásunk alanya egy olyan kalózos készlet, ami az első Pirates-frakció utolsó előtti évében jelent meg, 1996-ban. Ekkorra kissé már kifutóban volt ez a téma, ugyanis, a LEGO új történelmi korszakokat bemutató szetteket tervezett, és inkább azokra koncentráltak erősebben. (Ilyen volt pl. a Western, ill. pár évvel később – a Pirates utáni évben – az Adventurers.) Igaz, 1996-ra jutott a harmadik nagy kalózhajó megjelentetése (6289 Red Beard Runner), de már észlelhető volt a lanyhuló érdeklődés. A mai választott 6296-os Hajótöröttek Szigete elnevezésű készletünk sem örvend olyan kultikus rajongásnak, mint pl. a néhány hónapja az oldalon is alaposan kivesézett 6285-ös Black Seas Barracuda. (I. rész, II.rész), vagy más, korai Pirates szett. (Akit esetleg a kalózok rövid története érdekelne, szintén az imént említett írás első részét érdemes elővennie.)

Alapok
 • Neve: Shipwreck Island
 • Sorozatszám: 6296
 • Téma: System / Pirate
 • Altéma: Pirates
 • Kiadás éve: 1996
 • Kockaszám: 216 (Peeron.com)
 • Minifig: 4 db (köztük egy csontváz) + 1 db krokodilAz eredeti ára közel 30 dollár volt egykor, ami szerintem korrekt lehetett érte abban az időben. Az én példányomat egy hazai aukciós oldalon szereztem viszonylag jó áron (kb. 3500 Ft volt emlékeim szerint), de kicsit hiányosan, pontosabban színcserésen. (Erről majd lesz szó kicsit később.) Mai használt árak a Bricklink szerint 9 ezer Ft-tól indulnak és közel 20 ezer Ft-ig tartanak. Újat 21 ezer Ft felett találhatunk ugyanitt.


Megmondom őszintén elsőnek nem annyira fogott meg a készlet, igazából csak a szép minifigurák és a tépett vitorla miatt licitáltam rá. De aztán közelebbről megismerve kicsit sem bántam meg a vételt, mert viszonylag kis mérete ellenére egy jól kigondolt, ötletes és kitűnően játszható szettet ismerhettem meg a 6296-os „személyében”.
A szokásos módon a személyes átvétel után előbb az elemek tisztítása, majd a leltározás következett. Az olcsó ár valószínűleg azért volt lehetséges, mert hiányzott az eredeti leírása és doboza, valamint volt néhány elem- és színcsere is a készletben. Konkrétan ezek: az ágyútalp az eredeti egyedi kék helyett piros színű volt, az egyik figura feje eltérő mintázatot mutatott, és a darut mozgató rúd is kissé rövidebb volt, mint kellett volna. (Ezekkel együtt tudok élni, mert nem vészes hiányosságok, bár idővel – ha tudom – majd eredeti állapotba szeretném hozni. Azonban most Nektek így kell beérnetek a 6296-ossal, de szerintem ebben a formában is jól reprezentálja az eredeti készletet.)

A téma:
A tenger rablói kis kalózhajójukkal a végtelen óceán egy pontján hajótörést szenvedtek, ugyanis, lélekvesztőjük egy alig látható zátonyra futott. Ezt követően évek teltek el, a hajótest nagy része szétmállott, de a legénység megtanult együtt élni a helyzettel: összetákoltak egy kis ladikot, élhetővé tették a hajóroncsot és még egy foglyot is ejtettek, egy arrafelé tévedt spanyol katona személyében. Egyetlen ellenségük maradt, a félelmetes Kroki, ami rendszeresen zaklatja az itt élőket… (Biztosan ez egy bordás krokodil, ami kimerészkedik akár a nyílt, sós vizű tengerekekre is.)

Forrás: Flickr.com

Az eredeti dobozról is kerestem képeket. Az előlap az „A” modellé volt, a hátlap pedig az alternatíváké. (Ezekre a következő 2. részben visszatérünk egy részletes, képes beszámolóval egyetemben!)
Érdekesség, hogy a doboz előlapján felfedezhető az összes minifigura, ám a leírásról egyiküket lefelejtették.

Forrás: Flickr.com

Ezek után szemrevételezzük az alkatrészeket!

Az elemek katonás rendben és a - nem eredeti - összerakási instrukció

A leírás, ahogy korábban is említettem nem eredeti, hanem egy kinyomtatott változat.

Az útmutató egy véletlen oldala

Ami elsőre is nyilvánvaló, hogy meglehetősen sok a speciális, mégis jól használható kis elem a készletben. Ilyenek pl. a fegyverek, a háló, a tépett vitorla, szikla, stb.


A számomra legérdekesebb elemeket külön is kigyűjtöttem, hogy közelebbről is megtekinthetők legyenek. Igazi ritkaságnak számít a vitorla – ami még egy évvel későbbi kalózos készletben bukkant csak fel, a 6281-esben – és a kék ágyútalp, amivel én nem rendelkezek.

 

A nálam már megszokott hosszas bevezető után ideje nekilátnunk az összeállításnak!


Elsőként a figurákat és a krokodilt kellett összerakni. Mindegyik szép festéssel rendelkezik, jól hozzák a megidézett kort. A krokodilt pedig a már valószínűleg kissé sokszor szereplő cápa helyett hozták be vízi ellenség gyanánt.

A zöld mellényes figurának sajnos nem eredeti a feje


A legénység után következett egy mutatós pálmafa gyors elkészítése, ami a majdan a sziget-hangulatot hivatott erősíteni.


A kék kabátos figura ezek után egy roppant egyszerű, de mégis jól játszható egyszerű kis ladikot kapott minden szükséges kellékkel.


Ezt követően kézbe vehettem a viszonylag nagy (16x32 pöttyös) kék színű építőlapot, ami a tengert volt hivatott megidézni, egyben az építkezésünk bázisa is lett. Erre elsőként az elsüllyedt (megfeneklett) hajó még vízből kiálló részeit és a sziget (ez a sárga szín rajta) alapjait fektettem le. Ekkor kezdett el nagyon tetszeni a készlet, ugyanis, néhány építőelem segítségével – szerintem – hihetetlenül jól sikerült megfognia a tervezőknek az enyészetnek kitett hajóroncsot. Tetszett, hogy bizonyos dolgok még jól felismerhetők – pl. a hajó körvonala – más dolgokat pedig már eltemetett a homoksziget.

Könnyen azonosítható a forma

Az építkezés következő fázisában a majdani játszhatóság miatt beépítésre került egy rejtett katapult és egy börtöncella is. A fogda hátoldalát egy szikla alkotta, amiből emiatt elég bajos lehet a megmenekülés. Közben egyre jobban felismerhető a hajóból megmaradt árboc majdani helye, valamint a hajóorr megmaradt dísze is.

Így épül-szépül a Hajótöröttek Szigete

A védekezésről hivatott gondoskodni az ágyú, ami egy forgózsámolyra került, így minden oldalra hatékonyan lehet vele tüzelni.

 

A hajóorron látható szerkezetről nem tudtom eldönteni, hogy elülső lövegnek szánták, távcsőnek, vagy csak egyszerű dísznek, de mindenesetre szerintem az is jól néz ki.

A hajóorron látható szerkezet micsoda? Dísz, löveg, vagy távcső? Azért, jól néz ki, és ez a fontos!

Közben tovább fejlődött a sziget és a roncs is. Hasznos kiegészítők és fontos részletek kerültek a helyükre.Az árboc és a megmaradt vitorlatartó rudak – direkt – kissé viharvert állapotban készültek. Élőben nagyon hangulatos, tényleg hihető, hogy egy megtépázott hajóroncsot látunk egy zátonyon.

Végül, egy pici kalózzászló, egy lámpa és a szaggatott fehér-piros színű koponyás vitorla is rákerült a roncsra, ezzel el is készült a Hajótöröttek Szigete!

Elkészült a főmodell

A következő képeken szemrevételezhető a kész építmény és a funkciók is bemutatásra kerülnek!

Funkciók számbevétele:
 • Tüzelőképes ágyú forgózsámolyon
 • Mozgatható daru, amibe a kincses ládát, vagy a csontvázat tehetjük
 • Katapult a tat részen. A szürke lapos elemre helyezett dolgokat kilövi az ötletes kis szerkezet
 • Rejtekhely az ágyú alatt. (Ide kerülhet pl. a kincses térkép)
 • Sziklába vájt börtöncella nyitható ajtóvalKitörés a börtöncellából

Rejtekhely az ágyú alatt


Érdekesség, hogy a korszak nagy kalózhajójához hasonlóan ennek az építménynek is a hátsó része egy koponyát formáz. Szerintem nagyon ötletes, és egyben összeköti egymással a két játékot.

A koponyás hátsó rész. Hasonló a 6289-es tatjához, csak éppen kicsiben

Ezt a szürke elemet tudja kilőni a kis katapult

Ezek után nézzük meg, hogyan mutat a 6296-os a korszak legnagyobb katonai hajója mellett! (A spanyol lélekvesztőt kicsit átalakítottam, de ezt talán nem lesz zavaró.)

Háborús történelmi idők... két különböző oldal...: Ellenfelek


Balra a 6296-os, jobbra a 6270-es
Azonos célok, de más korszak szülöttei
Végezetül pedig hasonlítsuk össze a 6270-es Forbidden Island-del is! Érdekesség, hogy a 6270-es közel harminc darabbal kevesebből áll össze, ám ennek éppen ellenkezőjét gondolhatnánk a kép alapján. Egyébként, véleményem szerint a 6296-ost szánták a korszak 6270-esének, hiszen, a funkciók és a megjelenés is sok mindenben emlékeztet egymásra. Mindkettőben van börtöncella, hajóroncs maradványok, egy katonai ellenfél, egy pici lélekvesztő és egy vízi ragadozó állat. Igazából, játszhatóság és kiegészítők szempontjából szerintem felveszi a versenyt a 1996-os szett az 1989-es elődjével. Az apró, kidolgozott részletek, és egyéb jóságok miatt nincs oka szégyenkeznie az újabb készletnek. (Pedig, ahogy előzetesen jeleztem, engem elsőre csak a vitorla és a figurák mozgattak meg korábban. De összeépítés után pozitív irányba változott a véleményem. Sőt, a hamarosan bemutatásra kerülő alternatívák okán pedig még kitűnőbbnek érzem ezt a közepes méretű kalózos LEGO játékot!)

Szerintem mindkettő remek játék, még ha kicsit különböznek is néhány dologban


Folytatása következik az alternatívákkal és a pontokkal kifejezett szöveges értékeléssel hamarosan!

2 megjegyzés:

 1. Jó nagy bennük a kalóz öntudat, hogy a tök felesleges vitorlát fennhagyták az időjárás viszontagságainak kitéve, ahelyett, hogy gondosan elrakják vagy valamiként hasznosítsák (pl. sátor).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van, ennek így tényleg nincs sok értelme, de ha úgy gondolkodunk, hogy így megadják a lehetőséget a készítők egy hajó MOC-hoz, akkor meg mégiscsak jó dolog, h van benne vitorla is. :)

   (Némi építőanyag még, valamint egy orrvitorla és már el is készülhet egy teljes értékű hajó kis kalózhajó. Hiszen, van itt legénység, vitorla, daru, fegyverek, ágyú, kincsesláda, árboc, stb.)

   Amit egyébként én furcsálltam, hogy csak ilyen pici kalóz zászló jár a készlethez, hiszen pl. a 6270-esen sokkal jobban mutat az a nagy lobogó. (Esetleg azt újratervezhették volna ekkora méretben, színben hozzáillőként.)

   Törlés