3 Nyaralási tipp

Ha még nem voltatok (eleget) nyaralni idén nyáron, akkor most itt a lehetőség hogy egy mennyei tengerpartra vetődjetek. A minap az Index-en és a BB-n is viszontláttam a hírt, és nem bírtam megállni, hogy legalább egy szösszenet erejéig ne számoljak be róla. A történet szerint '97-ben a Tokio Express névnek örvendő hajóról Cornwall partjainál 62 konténer - bennük többek közt bő 4-millió legóelem - pottyant vízbe, s mint az lenni szokott, a tenger érdekes dolgokat művelt ezekkel a csecsebecsékkel.

forrás: Lego Lost At Sea / Facebook (az Index cikkéből átemelve)

Egyes darabok már akár 2,5-szer is megkerülhették volna a Földet, annyit hánykolódhattak, de azért a java a közeli partokon köt ki. A nyilvántartás szerint rengeteg vízi témájú cucc van köztük, de többszázezer virág, sőt western is akad. No, ki megy vadászni egyet? Állítólag még mindig nagyon jó minőségben vetődnek partra a kis elemek.

Aki a darabkák sorsára kíváncsi annak javasolt megtekinteni Tracey Williams Facebook-oldalát, ha jobb dolga épp nem akad.

3 megjegyzés:

 1. Olvastam a hírt, de fenntartásaim vannak a hitelét érdemlően. Hogyan kerülhet partra egy-egy alkatrész? A Halacska legózni akar hát megkéri a Polip bácsit, hogy feszítse már ki a lezárt konténert. Ha ez megvan, a Rák bátyó vagdossa ki ollójával a göngyöleget, és a papírdobozok sokaságát, majd a rengeteg kis zacskót, hogy végre a halacska és barátja a Tengeri csillag összerakhassa a kedvencét, - stílszerűen - a kalózhajót. Az elmúlt 17 évben már ezernyi készletet raktak össze a homokpadon a mélyben. Persze egy-egy alkatrész önállósítja magát és kiúszik a partra lágy hullámok ölén. Ez így lehet. Az kizárható, hogy gyerekek játszanak homokvár építés helyett/mellett a kockákkal, amit az apály elvisz, aztán később visszaad a dagály másutt. Nem, ez túl banális lenne. :-)

  VálaszTörlés
 2. Vagy nagyon jól kiötölt és terjesztett hír, vagy igaz. Kiollóztam a listát, mi volt elvileg a rakomány:

  Toy kits – Divers, Aquazone, Aquanauts, Police, FrightKnights, WildWest, RoboForce TimeCruisers, Outback, Pirates
  Spear guns (red and yellow) – 13,000 items
  Black octopus – 4,200
  Yellow life preserver – 26,600
  Diver flippers (in pairs: black, blue, red) – 418,000
  Dragons (black and green) – 33,941
  Brown ship rigging net – 26,400
  Daisy flowers (in fours – white, red, yellow) – 353,264
  Scuba and breathing apparatus (grey) – 97,500

  Látszik, hogy jókora mennyiségű ömlesztett alkatrészt tüntettek fel, ami max kartonozva, raklapon utazott. 60 konténer biztos megütögette egymást is, meg a tenger se a kíméletességéről híres. Elég ha néhány kisebb-nagyobb rés keletkezett a konténeren, a többit a tenger az idővel karöltve elintézi. A hivatkozott mennyiség, és a nagyon szűk körű fellelt elemtípusok meg szerintem kizárják az egyébként logikusnak tűnő gyerekvár-elmosásos felvetésedet.

  Szóval maradok annál, amivel kezdtem: vagy jól felépített kamu, vagy igaz. Nem megyek oda ellenőrizni, csak poénos tájékoztatásnak szántam, hátha lemaradt róla valaki ebben a melegben :)

  VálaszTörlés
 3. Amennyiben ezek az alkatrészek külön kartondobozokban utaztak, akkor kimoshatta az óceán. Erről az esetről a történtek idején olvastam nyomtatott formában, azaz mintegy 17 évvel ezelőtt.

  VálaszTörlés