4 Végigjátszás (alternatívákkal): 6923 Particle Ionizer

Írói csapatunkban egynél több személy mondható Space-kedvelőnek, Rékocs a kezdéskor ki is emelt egy érdekes altémát (sőt az alapító poszt is arra utalt egyetlen képével), mely delejes alkatrészekkel tűzdelte meg az 1990-es kiadásakor amúgy sem sivár palettát. Sőt, még egy hátoldali barangolás is történt, majd csend lett az M:Tron háza táján. Mindezek tetejébe a múlt héten kis híján nem kaptam helyes megfejtést egy ebbe a sorozatba tartozó szett átépítésére az Ezmiez? rovatban. A netet böngészgetve is furcsállottam, hogy még csak megfelelőnek mondható képi anyag sem sok van, nemhogy részletes alternatíva-elemzés, vagy hasonló okosság, így a pillanatnyilag birtokomban lévő 3 szettet előkaparintottam a védett övezetből, hogy javítsak eme áldatlan állapoton. A távlati terveimben persze szerepel a teljes sorozat beszerzése és feldolgozása, de más terveim prioritása magasabb, így egyelőre eme hárommal (jó esetben a blogtársak gyűjteményéből továbbiakkal) érjük most be.


Téma
A korai Space témák elég szépen megalapozták az űr belakásának módozatait, így gyakorta találkozhattunk buggykkal, siklókkal, ilyen-olyan járgányokkal, űrállomásokkal. Ezek kezdetben az űr békés felderítését szolgálták (jópár, durván felfegyverzett cuccal, csak a biztonság kedvéért), majd a Futuron-Blacktron konfliktussal némi jó-rossz küzdelmet hoztak az amúgy is igencsak pezsgő galaktikus életbe. Aztán jöve a Space Police, segítendő szegény Blacktronilag elnyomott népeket, de még mindig a megszokott fazonban nyomatták: kicsi és nagy guruló és röpképes járművek, plusz egy bázis. A Legoland Space System utolsó lovagjaként aztán beköszöntött az emelt interaktivitásúnak szánt téma, a szigorúan kutató és mintagyűjtő népség mágnesekkel segített világa, a jellegzetes piros-fekete-neonzöld színkombinációban csinoskodó M:Tron. Az egész nem tartott sokáig, olyannyira, hogy szegényeknek már bázisra sem futotta, ám járműveik - fura megoldásaik mellett is - nagyon prímára sikeredtek, akkor is, most is megállják helyüket. További érdekesség, hogy a korrokon témákkal együtt számos kisszériás alkatrészt tartalmaztak, egész különös funkciók előállítását lehetővé téve, ám mégsem korlátozva túlontúl az alternatívák építésének lehetőségét.

Statisztika
BL használt ár: 7.100,-..15.000,-
BL új ár: hoppá, ilyen nincs se égen se földön...
Kockaszám: 173 db
Minifig: 2 fő
Doboz: nem gyűjteményes darabnak, csak kísérletképp vettem, így doboz sem járt hozzá. Ennek ellensúlyozására itt vannak az éterben a Brickpirate oldalán egy végigjátszás kapcsán fellelhető dobozképek.


eddig elég ismerős

messze ez volt a legnagyobb, amit leltem

Építés

Ez a készlet nagyjából középtájon helyezkedik el a szérián belül, Cosmicopter néven is emlegethető űrhelikopter fazonja jócskán egyedivé tette, a mágnesek használata meg annál is inkább vonzóvá tette a kor kölyöncei számára. A közepesség megállapítása a kiöntött kupac látványával együtt ad iránymutatást, hogy milyen merítésre számíthat az ember, ha ebbe a sorozatba vág.


A kor követelményeinek és nemtudomki marhaságának köszönhetően az épített robotkák számos fórumon a minifigek közé sorolódtak. Annyiban alkalmazkodom a közfelfogáshoz, hogy a tipikus (és egyetlen fajta) M:Tron minifig mellett mutatom be őkelmét, azonban én mindig csak alkatrészhalmaznak tekintettem, s tekintem ezeket ma is.


Kevesebb, mint 20 lépésből épül fel a spéci űrjármű, és sokáig nem is nagyon találni meglepő fordulatot az építés során, mely fordulatlanságot egy-egy spéci elem azért csak-csak kivált.


Műszerfal, egyszerű kormányszerkezet, jellegzetes M:Tron logók elszaporodása jellemzi a következő lépéseket.van ám itt szárny, bőven

Innen már tényleg csak némi finomítás, majd a hurcolandó konténer van hátra, aztán mehet is a menet.

szellős, áramvonalas, a domborúra belőtt első szárny meg isteni

lapraszerelt robot...

Figyeljétek a sorozatjellemző mágneses darut, hogy mennyire ki van találva, és emellett milyen egyszerű.
A szárnyvégi hajtóművek és rakétaszerű dolgok nem tűnnek veszélyesnek, a propeller meg bizonyára szubtéri védőpajzsot állít elő az emelt szintű védelem jegyében. Teszi ezt persze alapfunkciója, a légköri közlekedéshez dukáló rotor-feladat ellátása mellett.


tiszta Kék Villám


Alternatívák

A Rékocs alternatíva-újraalkotási képességeit csiklandozó 3 variáns (illetve csak 2, mert az űrmarkolót bevállalta így szemre) megépítését kénytelen voltam a netről vadászott fotók alapján elvégezni. Nem mondom, hogy egyszerű volt, de szerencsére sikerült a már bemutatott képet fellelnem, amiből ki tudtam silabizálni dolgokat. A mágneses építkezésben bírtam némi emlékkel a hajdanvolt tizenkétvoltosok vonatszerelvényei és az UCS Csillagromboló kapcsán is, de az M:Tron szériában eszelős töménységgel van jelen a névadó alkatrész, ami ugy nekünk JÓ. A sok spéci elem persze lankasztani látszik a B-modellesítési faktort, ám ez mégsincs így, s hogy mennyire, azt alant megmutatom.

B-modell: Quasar-class Interplanetary Carrier

Bizonyos Alfa-holdbázis-szerű érzetet keltett bennem az első variáns a dudor pilótakabinnal és a furmányos szárnyszerkezettel, mindezt darázsderékilag összekötve. Utólag visszanézve nem tudom, miért volt ez az érzületem, de túltettem magam rajta. A gerincvonal mentén viszonylag gyorsan ki tudtam ötölni, mi lehetett az eredeti elképzelés.


Aztán jött a szárnyak traktusa, na ott aztán vagy hatszor jól átépítettem, mire minden a helyére került.


Ez a középső, pár elemes rész sokáig bosszantott. Nem a bonyolultsága, hanem a pozíciója miatt. A végén már nem győztem hol eggyel előbbre, hol eggyel vissza pakolgatni. Végül azért csak sikerült.


Barátunk végre belakhatta űrhajóját, és lőhettem pár fotót a kész modellről. Hurrá!Ebből a szögből talán a legfurább, és most meg a Bosszúállók repcsijei ötlöttek föl elmémben, ahogy nézegetem a képeket.


Számos csuklós részlet rejtezik a modellben, így a konténerrögzítő mechanizmus, az antennák, a szárnyak mind-mind kívánság szerint állítgathatóak, ezáltal tovább variálva a sztorit, növelve a játékélményt.
C-modell: Sample Manipulator

Ez volt az a variáns, melyet Rékocs leűrdaruzott, s tette azt jogga, hiszen űr-témában járunk, és biz' ez a modell valóban egy darut formáz, látszatra fix alapút. Ha nem is minden pontban volt jellemző az azonnaliság a felismerésemre nézvést, azért elég gyorsan sikerült kialakítani a főbb jellemzőket, amire aztán a csicsázás már hamar felszaladt.kicsit merev a nyak, de egyébként rendben van


lám, még a megfogható fülekre is gondoltak

D-modell: Suborbital Voyager

A harmadik alternatíva az eddigieknél hagyományosabbnak tűnő vonalvezetéssel indít, ám mégis - vagy talán épp ezért - megkapó jelenség. Az aljáról nem rendelkezvén információval, kizárásos alapon kisegítettem magamat, s így a modellt is. Sokáig tudtam követni a dolgokat...


... de ez a kesentyűhalmaz megborított. Robot, vagy csak valamilyen gép/eszköz, nem tudom. Mindenesetre látványos és nehéz pontja az építésnek.

külön...

...és felrakva

Ezután a hátsó traktus varázsolt el az anyaggazdálkodási készségem feszegetésével, de végül siker koronázta tevékenységemet, s innen már ment az utánzás.


Ezek után már csak a kész modellt kell szemlélni, merthogy megvalánk.munkára fel!

semmi harciasság...


Egy kis csomagkezelés á'la M:DHLUjjmenés

Az Ezmiez?-hasábokon már bedobtam a találgatósdiba ehhez a szetthez készült változatomat, de úgy illik, hogy itt is megemlékezzem róla pár kép erejéig, sőt, mivel nem használtam fel mindent, egy kis kiegészítésre is maradt elegendő anyag, amit most szintén megmutatok.

E-modell: M:23 Skyhopper 'The Frog'

Az M:Tron ártalmatlan, cseppecske, egyszemélyes kompjaiként és kutatóhajóiként használt Cosmicopterek az olyannyira szeretett bányabolygóknak a Blacktronok általi megszállása idején villámgyors, precíz, és erőteljes mikro hadigépekké lettek átalakítva, így válván eme vészterhes idők M:Tron Seregének legkisebb bolygóközi vadászává. A korábban kizárólag bányászatra alkalmazott technika félelmetes rombolóerejét szabadon engedve nyílt csak meg az Univerzum szabad M: népei előtt a békés élet ígérete. "A Béka" kihasználta a bányászok széleskörű jártasságát a rombolás terén, ötvözve azt a totális védelemmel, kiváló manőverezőkészséggel. 3 pár fegyver a gép előtti manuális, vagy félautomata elhárítást, míg a tetőn elhelyezett lövegtorony dupla "Nagyapója" gigantikus cirkálók aprítására is elegendő MI-vezérelt, dinamikusan pozicionálható csúcsfegyvert jelentett ebben a járműkategóriában.

F-modell: Supply Station & Shelter

A már említett hadi körülmények miatt az M:Tron népek számos helyen hoztak létre erős magnetikus védelemmel ellátott menedékeket és kiszolgáló bázisokat. Sok ezek közül egy-egy menekült ideiglenes védelmét szolgálta, míg mások egész kolóniákat voltak képesek elrejteni.


Mint említettem, utóbbi az előbbi megépítése utáni maradékból jött létre, így egyidejűleg is megépíthetők.A végére egy kis digitális jóság is adódik zpaolo-tól. Eszelős dolgai vannak, de minimum ráér a fickó...

hol a határ a digitális fényképészet és a digitális modellezés között?

Értékelés

Ötlet: 5/5
Az egész sorozat egy nagy ötlet, de maga az űrhelikopter annyira eltalált, korában nagyot mutató dolog volt, hogy mindenképpen megérdemli a maxipontot.

Alternatívák: 4,5/5
Egyenként sorra véve a részpontok:
A B-modell ötpontos jóság, jól alkalmazza a csuklók adta lehetőségeket, jó a formája, ma is megállja a helyét, és nem utolsó sorban átgondolt építésének köszönhetően jól játszható, stabil: 5
A C-modell az M:Tron-jellemző daruk világába visz el, elég hányaveti módon. Jó elemhasználat mellett gyenge alapötletre visszavezethető hiányos kivitelezés jellemzi, és hát lebetonozott daruhoz túl macerás az építése. Azért fazonra nem olyan rossz, így meggonoszkodok neki egy közepesnél jobbat: 3,5
Az utolsó, D-variáns egy szokványos, mégis jól festő űrhajót hoz elibénk. Én elégedett voltam vele, a trükkös részek miatt meg külön jó: 4,5
Átlagolva, fél pöttyre kerekítve adódik a négy és fél

Kockák és doboz: 5/5
A doboz szimplán ötös, az elemek halmaza meg nekem aranybánya, rengeteg ritka, illetve jó kis űrös elemmel.
Továbbgondolhatóság: 4,5/5
A sok extraság az elemek között kissé nehezíti a szabad gondolateregetést, de távolról sem annyira, mint napjaink egyes City-készleteinél. A menőség oltárán feláldozott kissé korlátozottabb mozgástér viszont még mindig oly terjedelmes, hogy nincs is kedvem pontot vonni, de azért az igazság kedvéért felet lekapok.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
A főmodell és a két röpképes darab nagyon átgondolt, stabil és jól játszható darab, az űrdarunál sajnos vannak tervezési hiányosságok. A sok csuklós elem hosszú távon persze lazulhat, így az csökkentheti idővel a jelzett stabilitást, de egyelőre ilyet nem tapasztaltam..

Összegzés: 23,5/25
Lehet, hogy elvarázsolt, és ezért kapott ily magas pontszámot, bár most úgy érzem, objektíve is magas kategóriás szettről van szó. Majd meglátjuk, a jövendő segít megvilágosodni.


4 megjegyzés:

 1. Ez egy jó készlet :) Nekem csak egy M:tron készletem van: a 6989 Mega Core Magnetizer,sajnos hiányosan.De egyébként ezek a repülők jobban tetszenek mint a tulajdonomban lévő böhöm hatkerekű.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az M:tron széria még vitte valamire, jók is. A Mega Core Magnetizer a csúcs!

   Törlés
 2. Az M:tron rövidítés vajon a magnetron nevű ketyerére akar utalni? Vagy csak simán a mágneses alkatrészekre akar utalni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az M:tron névben az M nyilvánvalóan a mágnesek használatára utal(t), a tron meg amúgy is kedvelt kütyüszó volt akkoriban (mint mondjuk a váltóknál a tronic). Gondolom, a Blacktron mintájára szívesen adtak volna Magnetron nevet ezen népeknek, de az már "ketyereileg" foglalt, emiatt félrevezető lett volna, merthogy semmi közük nem volt hozzá. Később az "M:" tag további belemagyarázott vonatkozásokat is kapott, úgy mint "Mining", mivel többek szemében ezek bányászó fickók voltak, akik éltek-haltak a Tr-Neon-Green pöttyökért. (Biztos abból készítették a szélvédőket, radarokat, miegymásokat, már ha hihetünk a szemünknek.) Másik belemagyarázott értelem a "Mobile", hiszen, mint azt említettem, nem volt bázisuk, tehát tuti mozgó, nomád népek voltak.

   Törlés