5 Ötletes kúzó csajosodik

A LEGO Cuusoo-ból lett Ideas új témájáról ömlenek a jelentések világszerte, s ráadásul nem akármilyen vonatkozásban, hanem női szereplők ideális seregét felvonultatva. Harcos esélyegyenlőségi aktivisták, a feminista világrend sziklaszilárd (bocs, ez is férfinévre végződik, tehát helyesen: sziklaszilárda) élharcosai, és egyéb gyengenemileg fixált egyedeknek nagy fellélegzésre, a hozzám hasonló legócsajszi-kedvelőknek meg újabb gyűjtögetésre okot adó szett egy tudományos laboratóriumba kalauzol minket, ahol - hogy, hogy nem - számos fehérnép teszi a szépet dolgozik tudományosan. (A képek az Alatariel's Atelier blogról származnak)

a Friends-szériát idéző, de sima minifiges kiosztás - szép dobozban


Ilyen indítás után magas összegű befektetésre valószínűleg nem lesz szükség, ez azért nem egy nagy volumenű darab, ám a kor követelményeinek megfelelően aprólékosan részletes, csak valahogy a nőiség/nőiesség nem jelenik meg a figurákban. Igaz ami igaz, Ellen Kooijman eredeti ötlete elég jól lejön így is a képből, de valahogy a hölgyek a kiindulási állapotból számomra lejjebb csusszantak.

a laboráns hölgy romlott le leginkább...

Nézzük, mi változott. A Csillagász tábláján a végső állapot röhejes csillagképei bántják a szemet. Ez igen rossz húzás volt a LEGO részéről. A sokkal egyszerűbbnek ható eredeti jóval kellemesebb, megkapóbb látvány. Alatta a padló pepitasága úgy tűnik, sokkal kontrasztosabbá vált, de az alábbi kép tanúsága szerint csak az alaplap világosodott ki, ami érdektelen. A háromláb lecserélése madáritató jellegű alátámasztásra viszont ésszerű lépésnek tűnik számomra, és nem is lett rossz, a szeksztáns távcsőtől eltérő színét viszont nem értem.

szöszi a gukkernél...

A Régésznél a sötétben foszforeszkáló csontváz helyett szimpla fehér lesz jussunk. Egy kis spórolás úgy látszik sosem árt. A gerinctüskék jók a végleges darabban, sőt az egész dínószerűbbé vált (az eredetiben volt némi Alien-beütés), de a bordák leegyszerűsítése megbocsáthatatlan. A támaszték az új verzióban sokkal jobb.

groáárrrrr....

Elérkezett a Vegyész ideje is, itt azonban döbbenetes prosztósodáson ment át a figura. Mélységesen szánalmasnak érzem a LEGO ezen tettét. A két pöttyel mélyebb alaplap jó húzás volt, de ellensúlynak édeskevés, a jellemzően világos laborfelszerelés besötétítése előtt viszont értetlenül állok. Az üvegcserék logikusak,  a szekrénycsempézés pedig itt mindenképp hasznos és szép.

a vegyészek nem ilyen mufurcok

Ez az egész Cuusoo/Ideas dolog szép és jó, csak önmagában kissé nehezen értelmezhető. A Minecraft sikere persze azt mutatja, hogy amit érdemesnek találnak, azt beépítik a kínálatba, míg ezen kívül sokmindent nem tud felmutatni egy-egy MOC-gyanús darabon kívül. Ez a mostani még annak se tudható be, ezért merem remélni, hogy - ha nem is feltétlen csak hölgyekkel - de ez a babaház-berendezési ujjgyakorlat valamennyire tért nyer, így változatosabb végeredményt biztosítva majd a City témában utazóknak, s egyebeknek egyaránt.

Ti hogy vélekedtek a szettről, és remélt vonzatairól?5 megjegyzés:

 1. Tulajdonképpen jó készlet,de én nem érzem a cuusoo(immár ideas) témába illőnek.Nekem sokkal jobban tetszettek az eddigi termékeik,a BTTF(néhány hibával),a Ghostbusters és a minecraft(az az előttiek viszont nem igazán).Valahogy ez úgy egy kicsit lehúzza az ideas színvonalát,legalábbis szerintem.Mondjuk ez biztos jól megérte nekik,mert nem kellett licenszet vásárolniuk.Egyedül vagyok ezzel a véleménnyel...?

  VálaszTörlés
 2. Nem vagy egyedül, de pl. a Curiosity Rover szerintem megérdemli a helyét. Nekem tuti kell, igaz, ha lenne a LEGO-nak egy csepp esze, a régi szép hagyományokra való tekintettel maguktól is kiadhatták volna, mondjuk a Discovery sorozat kései leszármazottjaként.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem az az üzenet, hogy "több nő menjen TTK-s pályára" igenis üdözülendő, bár én vegyész vagyok, és itt kb. egyenlő az arány.
  Ami a készletet illeti, örülök,hogy nemcsak licenszelt készletek, és dögunalmas MOC-ok jelennek meg az idcuusooea égisze alatt, hanem ilyen sima is. Csak az a baj, hogy tök lassú, évente csak 1-2 készletet fogadnak el.

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 5. Én is tök örülök bármilyen olyan játéknak, ami a természettudományos gondolkodás felé tereli a gyerekeket (és a lányokat külön is) és nem nagyon jut eszembe olyan kutatói pálya, ami jobban fel tudná kelteni az érdeklődésüket, mint a paleontológia, vagy a csillagászat.
  Az egyetlen nagy bánatom a szettel kapcsolatban, hogy az eredeti látványtervhez képest a figurák szerintem igencsak gyengén sikerültek. Főleg a vegyésznőért kár; egészen ijesztő lett az ábrázata =/

  VálaszTörlés