4 Végigjátszás: 6930 Space Supply Station

Forrás: Brickset.com
A LEGO egyik leghíresebb témája az űrhöz és annak meghódításához kapcsolódik. Az első valódi minifigurák, amik „elhagyhatták” a Föld bolygó gravitációs vonzáskörzetét 1978-ban jelentek meg az első „Space” készletekben.
Igazi aranykorként a kezdetektől a nyolcvanas évek végéig tartó időszakot szokás hívni. A korai űrhajós készletekre egységesen „Classic Space” szettek elnevezéssel hivatkoznak napjainkban. A szigorúan vett korszakhatárt az első altémák („Space Police”, „Blacktron”, „Futuron”, stb.) felbukkanásáig szokás meghúzni, de tágabb értelmezésben még ezek a játékok is beleférnek a klasszikus űr tartományába. (Legalábbis az én véleményem szerint mindenképp.)

A Classic Space embléma
Forrás: Eurobricks,com

Mai végigjátszásunk alanya azonban minden kétséget kizárólag a „Classic” kor egyik jeles példánya, hiszen a megjelenése az1983-as esztendőhöz köthető.

Az időszak kínálatát főleg az űr békés meghódítását szolgáló különféle járművek (űrhajók, légkörben használható siklógépek és kerekes szerkezetek) és kisebb-nagyobb űrbázisok alkották. A „Space Supply Station” (talán „Utánpótlás Űrállomás”-nak lehetne lefordítani) a nevének megfelelően a második kategóriába tartozó kisebb méretű űrkikötő, ahol négy Classic Space Man teljesít szolgálatot.


(A korabeli űrállomások jellemzően két fő csoportra oszthatók: Egyrészt léteztek az egy alaplapra épített kisebb- és közepes méretű bázisok, másrészt afféle téma-zászlóshajóként rendszeresen megjelentek a két alapot elfoglaló komolyabb támaszpontok. A 6930-as az egy lapra tervezettek között a nagyobbak közé sorolható a maga 206 alkotóelemével.)

Egy 1983-as katalógusoldal a korabeli űrhajós szettekkel

Adatok:
 • Neve: Space Supply Station
 • Sorozatszáma: 6930
 • Téma: Space
 • Altéma: Classic Space
 • Kiadás éve: 1983
 • Kockaszám: 206 db (Brickset)
 • Minifig: 4 db
 • Használt ára: 9.200 - 41.000,- Ft-ig (Bricklink)
 • Új ára: 53.200 - 61.500,- Ft-ig (Bricklink)


Ennyi bevezető után a nálam már megszokottnak számító kis személyes történetemmel folytatom a posztot:
Mivel új állapotúként döbbenetes összegeket is elkérnek egy-egy ilyen korú LEGO-ért, így ez a beszerzési alternatíva az én esetemben szóba sem jöhetett. Maradt a hazai weblapok böngészése, hátha egyszer „beleszaladok” egy megfelelő ajánlatba. A kitartásom jutalmaként néhány hete egy aukciós portálon meglehetősen kedvező áron sikerült rábukkannom a kiszemeltemre. Mindössze 4.500 Ft-ot kért érte az eladó, ami azt hiszem nagyon jutányos árnak tekinthető, hiszen, sok helyen csak az alaplapért és a 4 db figuráért elkérnének közel ekkora összeget. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy sem dobozt, sem eredeti útmutatót nem kaptam ennyi pénzért a készlethez. A hiányzó leírást ezúttal egy Internetről kinyomtatott változattal pótoltam, így ez lesz majd látható a fotókon a továbbiakban.

A doboz és az útmutató

A doboz eleje
Forrás: Brickshelf.com

Forrás: Brickshelf.com
A fenti okok miatt eredeti dobozzal és útmutatóval nem szolgálhatok, így a világhálót hívtam segítségül ezeknek a bemutatásához.
Az alaplap formájához igazodva egy majdnem négyzet alakú dobozba kerültek az alkatrészek, ami a korszakban megszokott módon felhajtható tetővel rendelkezett. A fedlap hátoldalán négy darab ötletes alternatíva és a játszható funkciók bemutatása kapott helyett. Alatta egy átlátszó fólia védte az elemeket, egyben betekintést is engedett közéjük. A kráteres alaplap felett egy szintén áttetsző belső tálca segített az alkatrészek szortírozásában. Ennek két kör alakú „fiókja” volt, az egyikbe kerültek a nagyobb darabok, a másikba az apróságok.

A doboz oldalfalán a főmodellt lehetett ismét megcsodálni.

Forrás: Brickshelf.com

Rengeteg alternatíva található a hátoldalon
Forrás: Brickshelf.com
A hátoldal pedig már csakis az alternatíváké volt. Szám szerint négy lehetőséget kínáltak a doboz hátsó felén, ami így, – ha jól értelmeztem a fotókat – összesen hét új lehetőséget vonultatott fel. (Ez a szám úgy jött ki nekem, hogy némi átfedést fedeztem fel a felhajtható fedlap és a hátlap között.)
(Az alternatívák bemutatása ebbe a végigjátszásba most nem fért bele, de ígérem, ha igény jelentkezik, – és ha majd időm is lesz rá, – „megbirkózók” velük, és közzé teszem ennek az eredményét egy újabb poszt formájában!)

A doboz tehát a régi, „jó kiállású” fajtából való volt, amit minél többször látok, annál jobban hiányolok a saját készletem mellől…

A játék összeszerelési leírása kb. A4-es méretű volt, és eredetileg félbehajtva rejtette magába a doboz gyomra. Mindössze néhány oldalt tett ki az építkezés bemutatása, mivel a manapság megszokottnál jóval nagyobb léptékben haladt végig az építkezés folyamatán. Természetesen így is egyszerűen követhetők voltak a lépések, nem okozhatott senkinek problémát a rajzok értelmezése.

Az útmutató előlapja...
Forrás: Theplasticbricks.com
... és egy véletlen oldala

Az alkatrészek

A játék alapvetően három színben pompázik:
Az alaplap és néhány másik alkotóelem szürke, a majdani építmény uralkodó színe a fehér, míg a kékben megjelenő darabokat a tartóoszlopoknál és a díszítésnél lehet majd felhasználni. Mindezt kiegészíti két-két darab klasszikus mosolygós űrhajós minifigura, „akik” piros és sárga ruhában tevékenykednek az űrbázis környékén.

Katonás rendben az alkotóelemek

A legérdekesebb és legritkább darabok:
A Hold krátereit mintázó alaplap nem számít igazi ritkaságnak, de ez mindenképp egy jól sikerült és fontos alkotóeleme a készletnek.
A festett és ritkább darabok
A ritkább alkatrészek között említhetők a festett és az átlátszó kockák. A „Classic Space” logót tartalmazó fehér színű 1x2-es darab kissé megkopott, de mivel ilyenem van tartalékba, bármikor könnyen lecserélhetem. (De most a játékot úgy mutatom be, ahogy hozzám került, így az eredeti kopott embléma lesz látható a képeken.) Két számítógépet, két fehér nyilas, és két fekete csíkozott kockát találhatunk még a festett kockák között.

A figurák, a felszerelésük és a fémtengelyes kerekek

A leendő járművek kerekei még a jó öreg eredeti fémtengelyeken nyugszanak majd, valamint, szép számmal adtak a minifigek mellé különféle hasznos eszközöket is.

A négy klasszikus kisfickó

Ismerjük meg közelebbről a négy bátor űrhódítót is! Mindegyikük festett űrhajós emblémát viselt a melle közepén, a ruhácskájuknak megfelelő színű palackokat, kesztyűket és (rostély nélküli) sisakokat hordhattak.

Játékra készen...

Az építkezés

Első lépésben négy darab jármű összeépítésével kellett megbirkóznom.
Az első, kerekekkel rendelkező holdautó végtelenül egyszerű felépítésű volt. Ám, mégis jó megjelenést kölcsönzött neki a hátsó kis tárolódoboz és az orra helyezett átlátszó zöld hengerek. Néhány fekete színű űrhajós eszközt is a járgányra kellett helyezni. A sofőrje az első piros színű kisfickó volt.


A második kocsi darázsderekú lett. (Tehát, a fordulási funkciója is megoldott ennek az egyszerű megoldásnak köszönhetően.) A hátsó részére ismét szerszámokat kellett tenni, amik jól jöhettek a mindennapi tevékenységekhez és a kutatómunkához. A két kis hátsó tárolórekeszbe a begyűjtött mintákat lehetett rakni. Ennek a vezetője a második piros űrhajós lett.


A kész kerekes darázsderekú kutatójárműEzt követően kettő – teljesen azonos – mini űrhajót állítottam össze. Az alapjuk radarantenna volt, ami a lebegő funkcióhoz szükséges nullgravitációs teret hozhatta létre. Erre került rá a kormánykerék, zöld jelzőfények, egy nagyteljesítményű gravihajtómű és a kommunikációs antenna. A mini eszközök pilótái a sárga színű űrhajós lehettek. (Igaz, ha mindenki egy időben szeretne utazni, akkor üresen maradna az épület… De pl. egy katasztrófa esetén 100%-ban evakuálható emiatt a támaszpont. Tehát, nézőpont kérdése, hogy ez jó, vagy rossz dolog.)

A teljes járműpark és a pilótáik

A második fő állomás a korábban bemutatott űrhajósok összeállítása volt.

A négy minifigura minden oldalról

Teljes menetfelszerelésben

A harmadik lépés a bázis kialakítása volt, ami a tartóoszlopok alapozásával kezdődött. Ezt követte a kék színű támasztópillérek és a fehér alapok elhelyezése.

 

Az üreges részek az építményen a lebegőképes mini űrhajók leszállóhelyéül szolgál majd a későbbiekben. A kék tetőelemek a bázis csinosításáért és a szilárd alapok megteremtéséért feleltek.

Épül a bázis

A támaszpont jobb oldalán két széket, valamint ugyanennyi tárolószekrényt kellett elhelyezni. Ezek az irányítóterem részei lettek a jövőben. Ennek a tetejére nagyteljesítményű kommunikációs és radarantennákat raktam. Ezek az űr legtávolabbi zúgából érkező jeleket is képesek voltak érzékelni, valamint a kívánt információt bármeddig ki tudták sugározni a végtelenbe. A kisebb méretű – horizontálisan változtatható állású – kommunikációs egységek a saját járművekkel való kapcsolattartás elengedhetetlen kellékei lettek.


A bázis „megkoronázása” volt a két átlátszó szélvédő felszerelése. Ezek az irányítótermet védték a jövőben várható meteoritzáporoktól, egyben pazar kilátást biztosítottak a mögötte tartózkodóknak.

Már majdnem kész van

A teljes 6930-as szett

Az építkezés meglehetősen hamar véget ért, ezt követhette a játék, amire valóban lehetőséget nyújtott a sok jármű, eszköz és figura.

Néhány életképet készítettem a bázison folyó idegőrlő felfedezőmunkáról és a monoton hétköznapokról. A kisfickók jókedve azonban mindvégig töretlennek volt mondható, legalábbis, ezt bizonyítja a vidám arckifejezésük. Ez a munkamorál egyébként el is várt az olyan kiemelt munkakörrel rendelkező szűk közösségtől, mint amilyen a bátor űrhódítók…MadárperspektívábólJátékra termett

Végezetül, az egyik képszerkesztő programomnak köszönhetően a 6930-as számú Space Supply Station-t megcsodálhatjuk több perspektívából a Hold felszínén is…

Man on the Moon...

Búcsú: A Föld is megmutatta a legszebb arcát az űr bátor felfedezőinek

Búcsúzóul, nézzük meg a játékra adott konkrét pontszámokat is!

Értékelés:

 • Ötlet: 4/5 – Nem ez volt az első űrbázis, nem is ez a legkülönlegesebb. Mégis, végtelenül sok bájt sugároz magából ez a kicsi űrállomás, ami még abban az időben épült, amikor még nem hadakozás és hódítás volt a LEGO minifigurák feladata, hanem a békés kutatómunka.
 • Kockák és a doboz: 4,5/5 – A doboza azt hiszem csillagos ötös, talán ebben mindenki egyetért velem. Az építőelemek között sok a standard, általánosan elterjedt darab, ami némiképp elvesz a készlet exkluzív jellegéből, de ennek köszönhetően változatosan felhasználhatók a darabok, ami talán erősebb szempont egy építőjáték esetében, mint az előző.
 • Minifig: 4/5 – Négy mosolygós, klasszikus űrhajós azt hiszem éppen elegendő egy ekkora szetthez. Az egyetlen pontnyi levonásra azért került sor, mert nem a ritkább (pl. fekete) kisfickók közül kerültek ki az űr bátor felfedezői, hanem az elterjedtebb sárga és piros színűeket adták a játékhoz.
 • Alternatívák: 5/5 – Mivel, az alternatívák bemutatása beláthatatlan időre el van napolva az írás pillanatban, így – csak a képek alapján – bátorkodok pontszámot adni erre a szempontra. Remek, változatos, jól játszható, kreatív ötletek viszonylag kevés alkatrészből. Szerintem ez maximális pontszámra érdemes!
 • Élmény / játszhatóság: 5/5 – Felnőttként inkább az összeépítésen van a nagyobb hangsúly – ami egyébként szórakoztató kikapcsolódás volt. Gyermekként azonban valószínűleg hetekig el tudtam volna játszani a négy űrhajóssal és az űrbázissal. Valószínűleg még sokkal több felé építési változatot és játszható funkciót kitaláltam volna, mint a készlet tervezői.
Összegzés: 22,5/25 – Közepes méretű, valódi klasszikus űrkészlet az aranykorból…

- Kinek van meg a és mennyire kedveli ezt a készletet?
- Szerintetek melyek a legjobb Classic Space űrállomások?


4 megjegyzés:

 1. Amellett, hogy értem, és egyetértek a "főleg" kitétellel, nem mehetek el szó nélkül a valaha volt CS cirkálók egyik legnagyobbikának, a 6980 Galaxy Commandernek a felemlegetése mellett. 1983-as ez is, és hát meg van pakolva súlyos fegyver-hegyeknek látszó cuccokkal, de bőven.
  Miután oly kedvemre való a téma, és hál'Isten Zoli felpezsdített vele (köszönet, jó volt olvasni, az alternatívákra meg tesség időt keríteni!), amint kicsit sokkal több időm lesz, egy pár állomást és cirkálót előrántok én is nyugaloműző nyári nyálcsorgatás céljából. Ezek javához még a gyári alternatívákat sem építettem meg, így nagy lelkesedés van már most bennem, hogy milyen lesz.

  A kérdésekre:
  - nekem nincs meg, már vagy hatszor elszalasztottam egy jobban tetsző más miatt. Valahogy mindig úgy éreztem, hogy ebből kettő tenne ki egy igazit, és sose szántam rá magam. Talán majd mostanság :)
  - most épp a 6970 Beta-I Command Base a kedvencem, de ez képlékeny

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igaz, akkoriban is voltak azért néhol fegyvernek látszó dolgok, de mégsem csak a haddelhadd volt a fő csapásirány. Sőt, a katalógus fotókról nekem egy agresszív jelenet sem rémlik a Blacktron I. megjelenéséig, amikor a Futuron csúcs monorailjét ki nem siklatták valami galód módon. Szóval, ha voltak is fegyverek, nem azokon volt a hangsúly.

   A 6970 Beta I. C. nekem is megvolt; igaz, elég hiányos állapotban. Az valóban egy komplexebb, komolyabb játék, több egyedi elemmel. Nekem is az pl. jobban tetszett, de azért azokat nem 4500 Ft körül vesztegetik, hanem négyszer annyiért. (Jómagam is a hiányos 6970-est ennek az árának közel a duplájáért adtam el egykor.)

   Szerintem kedves kis készlet ez is, és ha lesz időm - talán nyáron - az alternatívákra azokkal sem szeretnék adós maradni.

   Egyébként pedig várjuk a Classic Space VJ-ket Tőled!
   Egy tipp: Ha a nagyobbak közül készülne MOC sokkal nehezebb lenne a megfejtés, főleg, ha nem használsz fel minden darabot és nem adsz minifig támpontot sem. :)

   Törlés
  2. Készül majd nagyobb MOC is, amikor lesz rá időm. A minifigtelenítés és mzoli ötlete együttesen megfontolandó, elsőre elég nehezítésnek tűnnek. Keddig még meglátjuk.

   Törlés
 2. Kiegészítés: Tegnap elkészítettem 5 db alternatívát. Szóval, lesz cikk amint lesz időm megírni, de a képek már megvannak!

  VálaszTörlés