0 Ötletek tárháza: 8891 Designer's Manual

Hosszú idő telt el azóta, hogy az ötletkönyveket bemutató házi sorozatunk („Ötletek tárháza”) legutóbbi része megjelent, éppen ezért ideje, hogy ismét terítékre kerüljön egy efféle LEGO kiadvány!
A mai napra választott példányunk az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb korszak szülötteként 1991-ben látott napvilágot. Sokunk számára ez az időszak a legszebb emlékeket idézi, nézzünk utána, hogy akkoriban milyen ötleteket kínáltak ebben az önálló kiadványban a cég háza tájáról!
A mű 8891-es sorozatszámot birtokolja, a tisztes keresztségben kapott neve pedig „Designer’s Manual” / „Designer’s Idea Book” volt. A címoldalra pillantva talán egyértelmű, hogy a Technic téma szerelmeseihez szól elsősorban ez a könyvecske.
Mint minden hivatalos ötletkönyv, ez is elsősorban a korszak aktuális alkatrészeinek a felhasználásával igyekezett bemutatni minél több fajta alternatívát. Azonban, a korábban bemutatott 8890-es kiadványtól eltérően nem egy-két készlet kombinációjából született variációkat ismertetett, hanem szinte azonosíthatatlan szülőktől származó hihetetlen fantáziadús alkotásokat rejtett ez a könyv.

Adatok:
  • Kiadás éve: 1991
  • Oldalszám: 100 oldal
  • Érintett témakör: Technic
  • Részletes leírással támogatott ötletek száma: 12 db
  • Matricaív: nincs
  • Beszerzési ára hazánkban: 1000-1400 Ft között használtanEz az 1991-es megjelenésű kiadvány összesen 12 darab, teljes mértékben kidolgozott és bemutatott komplex ötletet tartalmazott. Szó mi szó, ez nem kevés, ha valaki mindegyiket megpróbálta megvalósítani napokra való kikapcsolódást találhatott a modellek összebütykölése közben.

A szokásos, dupla oldalas többnyelvű köszöntő szöveggel indított a könyvecske, majd rátértek előbb az egyszerűbb, majd egyre komplexebb ötletek bemutatására.

Az első modellt én el is felejtettem lefotózni, de azért arról is emlékezzünk meg! Ez egy piros versenyautó volt, ami a címoldal jobb felső sarkában is megtalálható egyébként. Ha kicsit figyelmesebbek vagyunk, rögtön észrevehetjük, hogy minden kétséget kizáróan a 8815-ös – korábban az oldalunkon is bemutatott – Speedway Bandit alapjaira építkeztek az alkotók, megbolondítva többek között egy kis 8820-assal is.

Az egyedi Technic versenymotorcsónak

A második alkotás egy remek kinézetű Technic motorcsónak volt. (Volt valaha is Technic motorcsónak ez előtt, vagy után? Nekem nem nagyon rémlik…) Ebben nyomokban megtalálható a 8830-as készlet és nagyobb testvérei (8840, 8850) egészen biztosan. A figurák és az egyedi panel elem sokat segített az azonosításban.

A digitális naplementében is jól jön a segítség

A következő egy remek autómentő lett, amiben én belelátom némiképp a 8064-es Universal Motor Set egyik alternatíváját, de annál kidolgozottabb volt ez, és a színvilága is eltért attól.


Újabb kuriózum – sőt valószínűleg újabb egyedi ötlet volt – a sárga sárkányrepülő, ami zseniálisan hozza a modellként vett légi jármű formavilágát. Ez már egy elég komplex, komoly járműnek tűnik, elég csak a bonyolult merevítő kötélzetre pillantani. (Teljes valójában az általam fotózott 2. képen látható a kész repülőgép!) Szerintem az 1988-ban kiadott – és egyébként zseniális, mindenki figyelmébe ajánlott – 8855-ös Prop Plane elemiből készült az ötletkönyv eme modellje.


A következő egy sétáló (!) dinoszaurusz volt, amit egy 9V-os motor és ötletes mechanika segítségével bírhatunk közlekedésre. Ugyanígy, egy hasonló motorral képes közlekedni a dínót követő piros-szürke színű sífelvonó is.
Hasonló tudású, mint a 8460-as, csak más technikai megoldásokkal

A 8460-as teljes valójában. Ugye, hasonlítanak?
Forrás: Brickset.com

A nagy mobil daru már erősen idézett egy néhány évvel későbbi 1995-ös megjelenésű LEGO terméket, a 8460-as Pneumatic Crane Truck-ot. A legfőbb különbség, hogy itt nem pneumatika segítségével, hanem a Flex System megoldással érik el a hasonló funkciókat. (Valószínűleg a megépítéséhez elengedhetetlen a 8074-es készlet megléte a sok flex kábel miatt…)

A darut egy óriás tengeralattjáró követte. (Itt ismét ismerős lehet későbbről az ötlet: 8250 Search Sub 1997-ből). Azt kell mondanom, hogy a pneumatikus és egyéb technikai megoldási az 1991-es ötletet még komolyabb modellé is avatják, mint az hat évvel későbbi utódját. (Igaz, ekkor még nem létezett légtartály, ami meg a 8250 mellett szóló nyomós érv.)

"Search Sub" ez is, csak kicsit más felfogásban...

... és a hat évvel későbbi 8250-es szett
Forrás: Brickset.com

Nem tévedek nagyot (ld. markoló kanalak és a sok sárga színű Technic gerenda és légrendszer), ha a 8862-esre tippelek, mint alkatrészforrás. Igazából egy darab ilyen készlet nem is lenne elég ennek a megalkotásához…

A könyv egyik csúcsmodellje

A pneumatikus, motoros lépegetőről nekem azonnal az „Aliens – A bolygó neve: Halálikonikus rakodógépe juttatt az eszembe, amivel Ripley hadnagy sikeresen vette fel a küzdelmet az Idegen királynő ellen a Sulaco űrhajó fedélzetén. (A film 1986-os, így az ötletkönyv összeállítóban is élénken élhetett anno ez a jelenet.)
A korabeli Technic készleteket ismerve korának legkomolyabb pneumatikus rendszerét rejtette magába a 8891-es ötletkönyv eme modellje. Ráadásul, képes volt a „lábait” is automatikusan mozgatni, egy – a „szívét” adó  9V-os Technic motor segítségével.


Az említett filmjelenet: Lépegető vs. Alien királynő
Forrás: Reelclub.wordpress.com

Lenyűgöző…, ne feledjük, 1991-et írtunk ekkor. Még tervezőasztalon sem létezett a Mindstorms.

Robot rodeó - A műbika nagyon ötletes lett

A következő ötlet (robot rodeó) inkább a 8094-es Control Centre adta lehetőségek prezentálása, de az irányítható repülőgép és a második – guruló – sárga színű dinoszaurusz már technikailag is zseniális volt. Ráadásul 1991-ben elég jól előrevetítette az 1995-től forgalmazott 8485-ös sorozatszámú Control Centre II. három fő alternatívája közül kettőt…

Ezen mondjuk, érdemes lenne elgondolkodni, hogy vajon innen származik az ötlet, vagy ekkor már fejlesztették a 8485-öst és az ottani terveket adaptálták a könyvecskébe?
Esetleg erről van valakinek némi információja?

Az 1995-ben megjelent 8485-ös Technic készlet modelljei
Forrás: Brickset.com

Majdnem ugyanez az egyik ötlet a 8485-ben,
csak ott helikoptert mozgathatunk repülőgép helyett


Mindenesetre, számomra az egyik legérdekesebb Technic ötletkönyv címre esélyes a 8891-es. Minden érdeklődő számára javaslom a beszerzését, vagy az ingyenes elektronikus verzió letöltését! Szerintem nem fogtok benne csalódni! 100 oldal, tele ötletesebbnél ötletesebb gépekkel, járművekkel, robotokkal. Ebben valóban megmutatkozik a korabeli studos Technic minden előnye!


A 8891-es ötletkönyv hátoldala

Ha tetszett ez a kis kedvcsináló, akkor töltsétek le ingyenesen INNEN ezt a könyvet, hogy tovább böngészhessetek, vagy hogy életnagyságukban is megépíthessétek a fenti modelleket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése