9 Családi legózás: 10666 Digger

Relatíve régebben volt már családi legózás a blog hasábjain, ezért a mai napra összepattintottunk egy igazán röpke kis végigjátszást a szokásos nyüzsit bemutatva. A szettet a Kockashoptól kaptuk kicsit repiajándék gyanánt, hadd örüljenek az ifjoncok is.

Annyiban azért extra eme poszt, hogy a LEGO egy új szériáját tárgyalja kreatív formában, eleddig ugyanis a Junior téma nagyon friss a kínálati palettán. Célközönsége elsősorban a DUPLO-Basic vonal fölötti apróságok, bevezetésül az alap legózós játszadozásba.
Őszintén megmondom, hogy szerintem ezt kicsit parasztvakításnak érzem, az elemek teljesen sztenderd legók, jelen téma simán beillene a City témába (Construction), semmi különös a feliraton kívül, főleg építésügyileg.
Mindazonáltal legózni lehet vele, ergo nagyot nem tévedett a TLC :-)


Alapok

Neve: Digger/Munkagép
Témakör: Juniors
Kiadás éve: 2014
Kockaszám: 75
Minifig:1

Ára 2.990ft, azt kell mondjam, hogy egy névnapi ajándéknak tökéletes, legós szemmel tekintve picit túlárazottnak vélem, de még valahol belül van a tűréshatáron. Dobozos, minifiges, fiús.


Némi kitekintésként olvassátok el a LEGO közleményét is az újdonságot illetően. Nem tudom, ki írta, de kérdeznék tőle pár apróságot a leírtak alapján. Örülnék, ha nektek is lenne mondandótok, véleményetek!

A gyerekek játszási szokásai az életkorukkal folyamatosan fejlődik, ezért fontos, hogy az ehhez szükséges eszközök is velük együtt fejlődjenek. A 4-7 éves korosztály számára nagyon vonzóak az idősebbeknek szánt építőjátékok, de sok esetben ezek a játékok még túl komplexek az Ő korukhoz.  Az anyukák éppen ezért nehezen találnak ennek az életkornak megfelelő, kreativitást fejlesztő játékokat, amelyek a gyermek aktuális képességeihez mérten vannak kialakítva. Ahogy gyermekeink keze egyre nagyobbá nő, úgy válnak egyre kisebbé a LEGO® kockák, amivel játszanak, hiszen kézügyességük az idő elteltével fejlődik.  A kisebbeknek szóló készletek nem, míg a nagyobbaknak szólóak túl nagy kihívást jelentettek a gyermekek számára, így ebben a 4-7 éves korosztályban kevesebben élhették meg az igazi LEGO® építés örömeit.

A LEGO® Juniors készletek kifejezetten annak érdekében készültek, hogy az óvodás korosztály számára a hagyományos és az annál kicsit nagyobb LEGO® elemekkel való játék sikerélményt okozzon.

Az új fejlesztés kiváló átmenetet képez a LEGO® DUPLO és a LEGO® építőkockák világa között, és külön előnye, hogy minden későbbi LEGO® készlettel összeépíthető, így hosszú távon nyújt fejlesztő és kreatív kikapcsolódást gyermekeink számára. 


A termékek különleges kiegészítőket tartalmaznak: a modellek előrecsomagoltak, és játékos építési útmutató jár hozzájuk, amelyek segítik a kicsiket a gyors sikerek elérésében. 


Korosztályhoz szabott témák:

A gyermekjátékok esetén kiemelkedően fontos, hogy mindig a korosztálynak legizgalmasabb és legmegfelelőbb témákat dolgozzák fel, így gyermekeink könnyebben tudnak azonosulni a szereplőkkel, nagyobb vágyat éreznek a játékhoz. Ennek következtében a tanulás és fejlődés folyamatát a szórakozáshoz kötik, nem alakul ki bennük semmilyen negatív tudattársítás.

10673_box3_in

A LEGO® Juniors készletek minden 4-7 éves kisfiút és kislányt elvarázsolnak.

A fiúk akár autóversenyzőkké is válhatnak, kedvükre építhetik fel a versenypályát és küzdhetnek meg a győzelemért. A játék tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerre több gyerek is részt vegyen az izgalmas játékban. Mivel a LEGO® Juniors készleteket kifejezetten a korosztály képességeinek megfelelően állították össze, a kicsik önállóan tudnak részt venni saját LEGO® kalandjukban.A kislányokat is el fogja varázsolni a LEGO® Juniors Hercegnő kastélya készlet. A képzelet és a szórakozás világában nemcsak a mesebeli rózsaszín palotát és felvonóhidat építhetik meg, hanem a hercegnő együtt csúszdázhat gyönyörű kiscicájával. A kreativitás és a változatosság érdekében a szett átalakítható játszótérré és hercegnői hálószobává is, ahol számos további kalandot eleveníthetnek meg az apró kezek.


A LEGO® Juniors kínálatában mindemellett megtalálhatók mind a valósághoz, mind a fantáziavilághoz közeli termékek is. 
Építés

Az időjárás szabta határokat feszegettük mostanában a közös programokat illetően, de mivel nem tudunk mindig odakint motorozni-biciklizni, a zárttetős elfoglaltság is nagyon fontos. A hatalmas ömlesztett dobozt a kisebbik miatt nem szívesen veszem elő a sok apróság miatt, így kapóra jött, hogy kiszúrták az egyik felső polcon az 10666-ost. OK, lássuk. 
A szokásos metódust követtük, tehát elővétel, visítás, ugrabugrálást követően extázisban elkövetett dobozbontás majd zacskószakítás. A sztenderd kezdet, ha nem így lenne, azt hinném, hogy betegek :-)
2 zacskó, külön a gép alváza plusz a kis füzet. Gyerekjáték!


Nehézségi szint?
Valahogy nem stimmel a képarány. A figura ismerős mindenhonnan

Ilyen típusú egybealvázat már anno is csináltak, akkor Racer sorozatba tették őket, de a nem túl dicső évtizedbeli Systemekben is szerepeltek.

Nem sok elem, de innentől kezdve teljesen City a hangulat, "bonyolultsága" is azzal ér fel. Valamit rosszul értelmezek a témával kapcsolatban? OK, nincsenek nagyon apró elemek, de valahogy nekem a Junior kritérium nem teljesen tiszta.


Gyorsan összeállt, nem vitás. Jöhet a fülke, a kabintető vázszerkezet és a pár kiegészítő.
3 darabos momentum


Értékelés nincsen családi legózásnál, jó volt. Az időfaktort nézve kb negyed óra alatt raktuk össze közösen a munkagépet, volt benne bőven nem konkrét építés.
Fél óra játék után kezdődtek a gondok az enyém-tied huzavonával, ezt már annyira nem tolerálta a szerkezet és kezdett darabolódni, így egy időre felkerült közös megállapodás elapján a polcra későbbi, nyugalmasabb időkre. Van már ott néhány építmény, nem fog unatkozni.

9 megjegyzés:

 1. Per pillanat idő híján csak egyet emelnék ki:

  "A játék tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerre több gyerek is részt vegyen az izgalmas játékban." vs "Fél óra játék után kezdődtek a gondok az enyém-tied huzavonával, ezt már annyira nem tolerálta a szerkezet és kezdett darabolódni"

  Hacsak nem utóbbit értették az előbbi alatt, akkor fenn vagyok akadva. Ha meg igen, akkor meg én beszélni másik magyar lengvidzs.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó lengvidzset beszélsz, de az előbbit a Cég mondta, utóbbi pedig az általam tapasztalt valóság volt :-)

   Nincsen itt ellentmondás, csak a srácaim nem Lego-kompatibilisek. Még!

   Törlés
 2. Szerintem azért van létjogosultsága, mert a "sima" készletekben egyre több a technic, snot, stb. Ráadásul ahogy néztem egyre kevéssé játékállóak (swooshable). Ha az épületeket nézed a juniorban, ott azért vannak ordas nagy elemek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elképzelhető, de itt jelen esetben az alvázon kívül semmi olyan tervezési, építési, felhasználási megoldást nem tudok mondani, amitől ez bármennyire is különbözne egy átlag City kisebb gépezettől.

   Törlés
 3. Szerintem sincs baj ezekkel a kicsiknek szánt szettekkel. Teljesen jól használhatók, az elemszáma kisgyermekként számontartható szinten marad, vannak nagy elemek, amik a Duplo-ról való átmenetkor jól jön, ráadásul, vannak standard LEGO darabok is, amik később jó szolgálatot tesznek ha már komolyabbakra (nagyobbaknak valókra) át lehet térni.

  Pl. ez http://brickset.com/sets/10674-1/Pony-Farm kimondottan aranyos ebből a szériából szerintem. Pl. ebben az esetben egy hasonló darabszámú Friends-szel összevetve az ára vagy (http://brickset.com/sets/3184-1/Adventure-Camper) vagy 1/3-al kevesebb. Szóval, nem is olyan drága ez szerintem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Semmi baj nincsen velük, kivéve annyi, hogy szvsz kicsit újracsomagolása a ma futó szetteknek némi átdolgozással körítve. Én inkább marketingfogásnak és az ebből fakadó akarásnak tudom be a kiméraságát.
   Most őszintén, én 6-7 évesen már basiceztem keményen, azok tényleg nagy és korosztálynak valók voltak. De ezeket inkább érzem megfelelési kényszernek, mint tényleges megoldásnak.

   Ettől persze játszhatóak, csak úgy vélem, hogy szimplább, leegyszerűsítettebb jobban mutatna a korosztályos gyerek kezében.

   Törlés
 4. 1. Nem jó készlettel kezdetek a Juniors témában. Ahogy néztem a kínálatot ez a munkagép a legkomplexebb mind közül. Az épületeket tartalmazóak más elemekből építkeznek.
  2. Ne csodálkozz, ha huzavona és darabolódás lesz a járgány sorsa, ha két gyereknek egy készletet bontasz! Ez előre borítékolható. :) (A LEGO is azzal számol a leírásában, hogy 1 gyerek 1 készlet)

  A jövőben tudnátok bővíteni a lányoknak készült készletek végigjátszását, ami nem csak Friends mini?
  Én a hercegnős rózsaszín dobozt vettem meg a 4 éves unokahúgomnak, holnap gyereknap alkalmából meg is kapja, de természetesen a 2 éves tesójának is vettem valami kis DUPLO-t, remélhetőleg 5 perc erejéig meg lesz a békesség :) .

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 1. Nem ez a legkomplexebb, közel sem. Ráadásul darabszámban az alsó szegmensben játszik.
   2. Nem csodálkoztam, én azon már túl vagyok. A gondot a sok kis elemből álló problematika okozta.

   Hogy mit hoz a jövő, az még számunkra is rejtély :-)

   Törlés
 5. *kezdtetek
  *rózsaszín vödört

  VálaszTörlés