0 Végigjátszás: 70400 Forest Ambush


Brickset.com
Az oldalunkon időről-időre feltűnnek olyan apróbb készletek, amik sok esetben képesek ugyanannyi élménnyel szolgálni, mint a jóval nagyobb méretű társaik. A mai napra választott darabunk is egy kisebb példány; amiről remélem, – miután végigolvassátok ezt a végigjátszást, – Ti is ugyanígy fogtok vélekedni!
Jelen végigjátszásunk alanya hazai keresztségben „Erdei rajtaütés” nevet viseli. Ezt a kicsi, „Castle” témába sorolt játékot a Kockashop.hu oldal bocsátotta a rendelkezésünkre. Az ilyen méretű LEGO-t szokás – kissé lenézően – „egyszerű seregépítő készlet” kategóriába sorolni, azonban, véleményem szerint a 70400-as sorozatszámú szett ennél azért egy kicsivel többet érdemel. Hiszen, nem csak figurákat és felszerelést találunk a dobozban, hanem konkrét ötleteket is kínálnak a tényleges játékhoz. Éppen ezért, ez most egy rendhagyó végigjátszás lesz, hiszen, nem egyedi alternatívákat készítettem a végére, hanem néhány „történetet” próbálok majd elmesélni a szett segítségével… De ne szaladjunk ennyire előre, először nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat és adatokat!

Adatok:
 • Neve: Forest Ambush
 • Sorozatszám: 70400
 • Témakör: Castle
 • Kiadás éve: 2013
 • Kockaszám: 90 db (Brickset)
 • Minifig: 4 db + 1 kutya
 • Ára: 2.420,- Ft – Ennyiért megvásárolható ITT. (Az Árgép szerint jelenleg hazánkban ez az elérhető egyik legalacsonyabb ár, máshol 3.000,- Ft-nál is többet is elkérhetnek érte.)


A doboz és az útmutató

A csomagolóanyag sajnos a postának „köszönhetően” egy kicsit megsérült, ezért nem makulátlan a fotókon látható doboz. Igazából, némiképp a LEGO is ludas a dologban, mivel meglehetősen vékony falu kartonba csomagolta a játékot és emiatt viszonylag könnyedén behorpadhat a játék „kültakarója”. Azonban, a belső tartalom szerencsére sértetlenül vészelte át a fél országot átszelő utazást.

A hátoldalra sajnos, – manapság megszokott módon – ezúttal sem kerültek alternatívák, hanem inkább a játszható funkciók bemutatására helyezték itt a hangsúlyt.
A játék 14 x 12 x 4,5 cm-es méretű kockába került, amit teljes egészében kitöltött a kétzacskónyi építőkocka és az aprócska, félbehajtott útmutató. A leírás egyszerű lépésekben mutatja be az összeállítás folyamatát, a legutolsó belső oldalak egyikére pedig a megszokott alkatrészleltárt helyezték el.


Az útmutatóban látható termékreklám meglehetősen hangulatos lett

Az alkatrészek

A megszokott, ezúttal sem túl rövid bevezető után ismerjük meg végre a játékot is közelebbről!

A doboz alaposan tele volt

A két zacskó kibontása után az alkatrészek között elég nagy változatosságot láttam. Ez bíztató előjel volt, hiszen, sok értékes kiegészítővel, – és néhány, számomra – új elem megismerésének lehetőségével kecsegtetett a készlet. (Valójában soha nem volt ez előtt lovagkori LEGO-m, így az egész téma újdonságként hatott. A történelmi sorozatok közül korábban csak a kalózokkal és a western-figurákkal kötöttem közelebbi ismeretséget.)


Laikusként a legérdekesebb daraboknak a 4 figurát (2 sárkányos gonosz, 2 hős királyi lovag), a felszereléseiket (sisakok, számszeríj, kardok, pajzsok), valamint a kutya bábút gondolom. Valamint, tetszett az is, hogy eddigi, nem túl gazdag LEGO „gyümölcsöskertem” – ami máig csak egyetlen egy banánból állt – tovább gyarapodott egy szép, termetes zöldalmával.


Az aranyak színe azonban némiképp csalódást keltő, valamiért nem a régi, szép fényes pénzérmékhez hasonló csillogásúak, hanem tompa színekben készültek. (Igaz, „élőben” még mindig sokkal jobban néztek ki, mint itt a képeken.) Az drágakövek azonban tényleg kincsektől elvárt külsővel bírtak, ennek örültem.

Az építkezés

Nagyon szép festésű, jól felszerelt figurák
Az összeállítás a korlátozott elemszám miatt nem tartott túlzottan hosszú ideig, mindössze néhány percet vett csak igénybe. Azonban, nekem mégis sikerült egy óriási hibát elkövetnem: ránézésre azt gondoltam, hogy a két sárkányos lovag teljesen azonos ruhácskában feszít. Így sokat nem is teketóriáztam, összeraktam őket, ahogy a kezem ügyébe kerültek a szükségesnek hitt darabok. Sajnos, pont nem jól jött össze a mutatvány – pedig 50% esélyem volt a helyes megoldásra – ugyanis, mégsem azonosak, és juszt sem dolgoztam megfelelően. Hibámat egészen a fotók válogatásáig, majd az írás megkezdésének pillanatáig nem vettem észre, így következetesen, de rosszul vannak összeállítva a sárkány hadtest hős daliái. Ezúton is elnézést kérek minden vájtszeműtől!Ami az elején nagyon tetszett a figurákon kívül még, hogy mindegyiküknek jutott egy-egy szép fejvédő páncélsisak, amik közül ráadásul három formailag is eltért egymástól. Fegyver is jutott mindegyik katonának, amik szintén elég változatosak voltak.

A figurák összeállítása után a következő harci feladat a kincsesláda szállítására szolgáló kis kézikocsi hadrendbe állítása volt. Ez a meglehetősen egyszerű szerkezet az értékek biztonságos szállításán túl a királyi lovagok felszerelésének egy részét is szállíthatta.
Persze, ha egy szép lovat is mellékeltek volna a készlethez, akkor nem csak emberi erővel lehetne mozgásra bírni a kis kordét. Ebben az esetben a szett azonban biztosan drágább árkategóriába lett volna beárazva. Így a paciról ebből az okból le kellett mondanunk, és ezért maradt a kétkezi munka a királyi katonáknak. Igazából, a kétkerekű járgány – a felhasznált minimális anyagmennyiség ellenére, – az elkészülte után, már egészen jól nézett ki.Az utolsó harmadban a sárkányos haramiák rejtekhelyét készítettem el.


Egy egyszerű, hatszögletű alaplapra kezdtem el az építkezést. A búvóhely barna és sötétszürke színű darabokból állt össze, a zöld szín a növényzetnél jelent csak meg később. A tervezők két studos Technic elemet is felhasználtak; mindkettőnek funkciója lett később: az egyikből „lövedékeket” lehetett kilőni, míg a másik a kidönthető fa rögzítésére szolgált. Az építmény álcázását némi lomb segítségével oldottam meg, az almafát pedig az imént említett módszerrel rögzítettem.
Így pár perc építkezés után össze is állt a teljes készlet.

A kész építmény elölről...

... és hátulról

A kis elemszámához viszonyítva egészen soknak számít a ráadásként adott hat extra darab.

Az extrák, köztük több hasznos elem is volt

Játék

Mivel alternatívákat nem készítettem, most akár végig is érhetne az „Erdei rajtaütés” bemutatása, azonban nem így lesz, mert néhány rövid történetet szeretnék meg elmesélni a 70400-as szettel.

1. történet: A bátor kutya
- Kapd el őket Bajnok!
- Jaj, rettegek a kutyáktól, inkább meneküljünk!

2. történet: Pihenőidő- Barátom, mennyi kincset bíztak ránk!
-  Biztos, hogy elvigyük ezt mind a királynak...?

3. történet: Alma-sztori

- Figyeljé má',... kérlek ne bántsá'! Beszéljük meg, csak viccültem, hisz ismersz!


- Most beburkolod az egészet?! ... azt hittem, elfelezed velem...

4. történet: Az alma-csapda

- Ébresztő, közelednek!

-Én már olyan éhes vagyok, hogy nem is bírom tovább...

- Almaaaaaaaa!!!

- Ne szaladj előre fegyvertelenül, te ifjonc!


- Jaj mit tettetek? De most ezzel nagyon felhúztatok!
Meneküljetek, ha kedves az életetek!

- Tisztára megveszett ez a bolond, meneküljünk má'!


- Hála égnek, mindenki jól van! Nem esett bajuk egy kis ijedtségen kívül...

- Köszönjük neked, hogy megmentettél minket!
- Remélem, tanultatok az esetből,
egy katonánál a fegyelem a legnagyobb úr, nem az éhség!

Végül, álljon itt még néhány életkép az összegzés előtt!

Minden együtt az összeállítás után

Erdőbe helyezve

Értékelés
 • Ötlet: 4,5/5 – A Castle 2013-as szettjei közül ez a legkisebb elemszámú, de még így is sok lehetőséget rejt magában. Szerintem megérdemli a magas pontszámot.
 • Kockák, figurák, doboz: 4,5/5 – Az építőelemek változatosak, a figurák (4 emberke + 1 kutya) nagyon rendben vannak. A doboz nem túlméretezett, de egy kicsit készülhetett volna erősebb kartonból is, így kevésbé lenne sérülékeny. Emiatt a fél pont levonás.
 • Ára: 5/5 – Ennyi minifig, felszerelés és egyéb építőelem alig 2.400 Ft-ért? Erre mondják, hogy nagyon jó ár-érték arány!
 • Építés nehézsége: 2,5/5 – Nem nagy kihívás, bár hibázni így is lehet. (Ld. korábban leírtak.)
 • Élmény, játszhatóság: 4,5/5 – Ezúttal egy komplex kis történetet is kap a készlet megvásárlója, amit némi fantáziával könnyedén tovább lehet bővíteni. Jól játszható, élvezetes készlet.
Összegzés: 21/25

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése