2 Végigjátszás: 3367 Space Shuttle


Folytatom a számomra többé-kevésbé szokatlan vidékekre történő kiruccanásaimat, így a mai napon a City témában 2011-ben megjelent űrvonzatú szettet építgetek egy cseppet. Az űrhöz való vonzódásom még általános iskolai éveim és a Classic Space megjelenése előtt kezdődött, ám ez sem lett volna elég, hogy magamtól beszerezzem ezt a darabot. Ha City van rajta, akkor könnyen elsiklik felette a pillantásom, nem tagadom. Másnak viszont szemet szúrt, s nem volt rest tenni a megszerzése érdekében, s így történt, hogy szüleimtől ezt kaptam tavaly születésnapomra. Az indok: ők “szoktattak” legóra 3 évesen, s ez a rászokás látványosan nem változott az elmúlt évtizedek alatt. Némi izgalom azért vegyült érzéseik közé, hogy vajon nem nevetem-e ki őket, de ettől kár volt félni, nagyon örültem.


Háttér
Az űrsiklók alkalmazásának 30 éves évfordulója egyben az utolsó felszállás éve is volt, így szép és aktuális lépés volt a LEGO részéről egy általánosan elérhető szett megalkotása. Ezt a lépést tette hatékonyabbá a NASA oktatási progamjával való együttműködés, melynek során jobban odafigyeltek a valóság-közeli megvalósításokra, és a LEGO részéről a City témába integrálhatóságra. A két igyekezet némileg támogatta, némileg kiütötte egymást, így egy-egy kompromisszumos megoldást be kellett vetni, és az élethűség jegyében a többek által utált panelek is alkalmazásra kerültek (sikerült-e elérni a célt, vagy sem, nézőpont kérdése). Mindezekkel együtt is a – végül meg sem jelent polybagot is beszámítva – 5-darabosnak szánt sorozatnak a legkarakteresebb darabja lett, jóllehet a 3368 Space Centre több, mint kétszeres darabszáma, és földön játszható kivitele szélesebb körű játszhatóságot biztosított, mint ez a darab.

Statisztika
Ár: 7.760,-..12.000,- (de nekem ajándék volt :D)
Kockaszám: 231 db
Minifig: 1 fő asztronauta (+1 űrséta-felszereléssel)
Doboz: szokásos, majdnem matt, közepesen erős kartonból, nem túlságosan nagy, de azért túlméretes tégla

nagyon jellegzetes, nagyon látványos

Alapkészlet
A dobozon már elől is találunk érdekességet, és ráadásul nem is pozitív jellegűt. A panelhasználat hátulütője feltűnően jelen van már itt is, amely szerint az illesztés – megfelelő pozicionáló/merevítő rész nélkül – cseppet pontatlan.

jajjajjaj

Hátul viszont már örömteli eseményeknek lehetünk szemtanúi. Itt mutatják be, miként is javasolt játszani az űrkomppal, nem beszélve a príma kis műholdról, melynek pályára állításáról is nekünk kell majd gondoskodni.
nyálcsordító tálalásban nincs hiány


2 számozott csörgős zacsek, egy fekete lap (ez miért nem fért be valamelyikbe?), egyetlen útmutató és egy nem túlzó matricaív kapott helyet a dobozban. Ez most érintetlenül marad, jóllehet tetszik. Inkább majd máshol/máskor használom fel.

nem egy kövér felhozatal így elsőre


Az első tasakot kiöntve több, csak ebben a szettben előforduló darabbal találkozunk. Ilyen maga az egybeöntött orr-rész, vagy a hatalmas szárnyelemek (jó jó, a fekete változatból egy darab előfordult egy 2012-es Batman szettben is)


Az eredetileg 7-fős legénységre tervezett űrsikló LEGO-megvalósítása most csak egy fickót bír el, így nem is kapunk többet. Nagy kúlságnak is mondhatnánk, s talán az is, hogy ilyen testfelépítéssel csak ebben a szettben szerepel őkelme (ezen kívül csak egy űr-témájú “Activity Book” szereplője volt)
Ennyit a minifigurális vonatkozásról, lépjünk most műszakibb pályára. Első építményünk a már említett műhold, mely jópofa egyszerűségével pillanatok alatt magával ragadott. Ilyesmikkel a komplett eget be lehetne telepíteni!


Az építkezés dandárja persze még csak most következik. Az űrsikló alvázát a hatalmas lapokból pikk-pakk összedobjuk, és ráadásul – elsőre – mily gazdaságtalannak tűnő módon. Pár perccel később már változott is véleményem, mégse olyan elvetendő mód ez.


Szárnyak és törzs megalapozva, kezdődjön hát az “érdemi rész”, esetünkben a pilótafülke kialakításával. Gömbölyded alj, szokványosnak nevezhető műszerfal, és City-kompatibilitásra törekvő piros kávésbögre kerül elhelyezésre. Ez utóbbi bizonyára képes mesterséges gravitációs tér létrehozására, hisz másként csak díszként funkcionálhatna.


Nem tart semmiből az alvázhoz rögzítés, s az erős átfedésekkel történő szerelés csak megerősít abban, hogy ezt bizony keményen játékra tervezték.

eddig még bármi lehetne

A következőkben szimmetrikus építkezés során épülnek a falak, merevítések, majdan a pilótafülke hátulja.


kamionosok előnyben - bögre, mint kötelező City-kellék

Előkerül az egyedi orr is, a bele helyezendő ablakkal, miközben a fenti 1x2 füstüveg a két kitekintő nyílás vizuális egyszerűsítéseként jelenik meg valódi funkció nélkül.

az egyik legjellegzetesebb résszel sokat nem vacakoltak

A dobozról már kiemelt panel-illesztési hiba a valóságban is megfigyelhető, oldalanként eltérő mértékben.

illesztési hiba - itt kisebb

...itt meg jóval nagyobb

Túl sok tartalékot nem kapunk, de hát ez is több. mint a semmi...


A másik tasak tartalma a fekete-fehér fővonulat mellett némi piros felhozatallal is tarkított. Nagy extraságok azonban itt már nemigen vannak.


Nos, az említett pirosakat gyorsan ellövöldözzük, nem vitás, ezek lesznek felelősek a raktárajtók nyithatóságáért.

4 csukló 3 ajtóhoz?

A farrész pillanatnyilag elég zavarosan gyermeteg...

no, itt fennakadtam cseppet

Viszont amint felkerül a raktér nyitható burkolata, s csakúgy a fékszárnyak, máris jobban fest az összkép.

ez viszont nagyon szép


kicsit még mindig fura, valami hiányzik

A hátul kialakított 3db keresztnyílásba Technic-tengelyekkel rögzítjük a narancs izzásimitációval szépített főhajtóműveket, alulra pedig gyorsan elkészülnek a futóművek, melyek a valódihoz hasonlatos, előre billentett tartást adnak majd a szerkezetnek.Szépen utánozza az eredetit a mellékhajtóművek kúpos burkolata. Nem másolat, de remek leképezés.

igen, ez hiányzott, teljes a kép

Kész az űrrepülőgép, meg kellene hát tölteni tartalommal. Esetünkben ez egy sárga robotkarban és egy űrséta-felszerelésben csúcsosodik ki, s itt jön képbe a már összeépített műhold is a maga kinyitom-becsukom napelem-szárnyaival.


tádámm!

Kíváncsi voltam, hogy rögzített műholddal is behajtogatható-e a robotkar, s lőn, bepasszítható. Nos ennek kifejezetten örvendeztem azután, hogy az útmutató ennek ellenkezőjéről igyekezett meggyőzni, miszerint a műhold leszerelését javasolta ebben az esetben.

rejtekadó erdőbe vele!


Pilótánkat viszonylag egyszerűen irányító pozícióba juttathatjuk, csak le kell kapjuk a gömböc fülketetőt, s máris ugorhat a minifig a kék székbe. Bögre bá' persze ott figyel folyamatosan, hogy kamionsofőrök is könnyen átképezhetők legyenek az űrteherhordásra.


Két fotón megörökítettem a legutóbbi éjszakai leszállást is, ezek alant szemrevételezhetők.


Meglepő módon két különböző abroncs is megjelent a tartalék-csapatban. Sose baj az ilyen. Amúgy miniaprólék az egész, de legalább kissé több darabos, mint az első tasakból maradt kupac.


A végére hagytam csemegének a vonatkozó széria jópofaságát (köszi NASA), mely a készlettel bemutatni szándékozott eszköz valós hátterét igyekszik a játékos elé tárni, ezzel még nagyobb elmélyülést biztosítva a témában.Értékelés

Ötlet: 4/5
Nem először fordul meg az űrrepülőgép a LEGO berkeiben, így eredetinek semmiképp nem mondanám, de City-közelbe hozni NASA támogatással, az már említésre méltó. A játszási szempontokat, és a valósághoz ragaszkodást ötvözni próbáló, pont a nagy alkatrészeiben egyedieskedő, enyhén gazdaságos hatást keltő megoldás önmagában erős közepes lenne, az előbb említettekkel megfejelve azonban szebb és jobb képet mutat.

Kockák és doboz: 4/5
A doboz átlagosnak mondható, mind kivitel, mind túlméret alapján. A kockák nagyobbrészt általánosan ellőhető darabok, a matricák nem tolakodóak sem méretben, sem mennyiségüket tekintve, az egyedi óriás-háromszögek meg külön megérnek egy misét. Kicsit kevésnek tűnik a darabszám az árhoz viszonyítva, még akkor is, ha kapunk egy príma befejezéssel bíró útmutatót, és nem 1x1 lapok, pöttyök, és sajtok teszik ki a darabszám felét. Kissé kettészakít ez a kettősség, és lehet, hogy nem vagyok teljesen objektív, amikor az egyrészt hármasra, másrészt négyésfélre gondolt pontszámból kompromisszumos négyeskét faragok.

Minifig: 4/5
Egyedi összeállítású fickó, ami sok pluszt jelent. Testrészei mindazonáltal több-kevesebb helyen már előkerültek, így kénytelen voltam jelentős lelkesedésemből visszavenni. A narancs napokuláré nekem nem igazán tetszetős, a fancsali ábrázat meg érthetetlen. Egy ilyen menőséget vezetni, mint az űrrepülőgép, az minimum “everything is awesome” azaz “minden szupi szuper” kategóriájú jóság, tehát értetlenül állok a fejválasztás előtt. A felsőtest fél ponttal azért visszapofozza a cseppet megzakkant pontszámot.

Élmény/játszhatóság: 5/5
Masszív, jól kézbe vehető, az orr-panel nem zavaró, a robotkar szuper, a műhold állat, a hajtóművek nagyon ott vannak a szeren, és még a fékszárnyak is segítenek a nagyobb játékélmény elérésében. Repül, gurul, nagy vonalakban élethűen viselkedik, jól ki van találva az egész. Kicsit fura , hogy a koplett kabint le kell venni a pilóta miatt, de mit számít az egész mellett?

Mindenféle szubjektív dolgok: 4,5/5
Nem akármilyen módon kapott szülinapi ajándék, ami miatt egyéni hozzáállásom máris saccolható. A Discovery sorozat NASA-támogatott szimplásított folytatásáról lévén szó, újfent pozitív a megítélésem. Sem a Technic ördöngősségét, sem az UCS részletekbe hajlását, sem az aranykor bájosan játékos és játékosan bájos, kockásító egyszerűsítéseit nem akartam benne keresni, s milyen jól tettem. Önmagában is megáll a lábán, hát még ha van hozzá 1-2 másik is a kis szériából. A szárny túlegyszerűsítése miatt van egy kis ellenérzésem, hiszen az a jellegzetes törés nagyon hiányzik a látványból.

Összegzés: 21,5/25
Nincs mit hozzátennem az eddigiekhez, hacsak azt nem, hogy meglepően élvezetes volt egy City témájú szettel foglalkozni, még akkor is, ha városépítésben nem gondolkozom pillanatnyilag jópár évtizede.


2 megjegyzés:

  1. A city-space logóról azt hittem először, hogy itt is valamilyen április elsejei turpisság lett :) A készlet amúgy jó, szülőktől Legót kapni örömteli lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Maga az ötlet nagyon tetszik, de valahogy a régi ürsiklók jobban tetszettek, mert nem ilyen nagy egybe orr elemmel rendelkeztek. (Igaz, ez jobban hasonlít a valódira, de mégsem az igazi szerintem.)
    A színei is jók, bár a piros szárnyösszekötő elemeket nem értem. A pohárka meg egyenesen vicces, azért ide valami jobbat is kigondolhattak volna, még ha City, akkor is. A műhold aranyos, meg a Canada Arm is jól használhatónak tűnik.

    Nem rossz, de nekem sokkal jobban tetszettek a régiek. Ráadásul, azok értelmesebben használható játékmenethez adtak eszközt, mert vagy volt kilövőállás üzemanyagtartállyal és rakétákkal hozzá, vagy az űrsikló szállításának történetét "mesélték" el. (A replülőgép hátán a nagyobb távolságokra, vagy kamionnal motoros felvezetéssel. Ami mondjuk kevésbé valóságos.) Üdv!

    VálaszTörlés