2 A LEGO Model Team története - Az utódok (4. rész)

A LEGO „Model Team” (MT) témájával foglalkozó házi sorozatunk az elmúlt héten – a III. rész megjelenésével, – akár véget is érhetett volna. Ebben a három felvonásban bemutattuk az összes vonatkozó készletet, amiket a cég 1999-ig kiadott. Ez volt utolsó olyan esztendő, amikor még új MT-szettek jelenhettek meg, majd ez követően hosszú csend következett. A történet itt valóban megszakadt, de a rajongók még mind a mai napig hálás szívvel gondolnak vissza arra a bő évtizedre, amikor a LEGO a Model Team sorozatában a vizuális realizmust határozta meg legfőbb irányelvének.
Ennek az írásnak most már nem is igazán a Model Team további részletezése a célja, hanem inkább fel szeretnénk villantani néhány olyan témát és meghatározó készletet, amik az elmúlt másfél évtizedben továbbvitték az akkor elejtett zászlót.

Időközben a LEGO is felismerte, hogy a valóságosabb kinézet jobban eladhatóvá teheti a termékeit. Ezért szinte minden témájuknál, az ilyen irányba való elmozdulásukat tapasztalhattuk.
Gondolatban gyorsan mindenki vessen össze egy mai „City”-s, és egy nyolcvanas években született repülőgépet! Vagy ugyanezt tegyük meg egy akkori, és egy mai „Technic” szettel! Ugye, hogy ez a valóság? Attól most tekintsünk el, hogy ezt milyen „áron” (panelekkel, speciális – nem sokcélúan használható – alkatrészekkel és hatalmas egybeöntött darabokkal) érték el ezt, de tényleg ilyen az „új világ”. Minket azonban ezúttal nem ezek érdekelnek, hanem az a néhány sorozat, ami legalább valamennyire megpróbálta folytatni az 1986 és 1999 között lefektetett alapokat.


Ha esetleg valaki lemaradt a korábbi részekről, akkor az alábbi linkeken elolvashatja az előzményeket:


A LEGO 2001-ben – valószínűleg az akkori sorozatos kudarcok hatására – elhatározta, hogy újra megjelentet 10000+ sorozatszám alatt a korábbi legnagyobb sikerű készletei közül néhányat. Ez lett a „Legends” téma. Itt adták ki ismét az olyan klasszikusokat, mint pl. a sokak által vágyott 9V-os „Metroliner” vonatot, vagy az – oldalunkon korábban (I., II. rész) alaposan kivesézett – „Black Seas Barracuda” kalózhajót. Ilyenformán egy korábbi Model Team szett is bekerülhetett a Legends válogatásba. Ez volt az 5541-es „Blue Fury” újra kiadott változata, a 2004-ben megjelent 10151-es „Hot Rod”.

10151 Hot Rod


Adatok:
 • Alkatrészszám: 421 db (Brickset) / 421 db (Peeron)
 • Téma: Legends / Model Team
 • Megjegyzés: az 5541-es „Blue Fury” változatlan, újra kiadott verziója
 •  „A” modell: amerikai stílusú hot rod / hot road
 • „B” modell: gokart
 • Korabeli ára: 40 USD
 • Mai használt átlagára: 17.900,- Ft (Bricklink által megadott átlagár. A legkisebb és a legnagyobb összeg között hatalmas különbségek is lehetnek! Függ a doboz és útmutató meglététől, az extra elemektől, stb.)
 • Funkciók: kormányzás, a hátsó csomagtartó felnyitható
 • Ritkább elemek: krómozott kipufogó elemek és lámpák, matricás elemek

(A fenti jobb oldali kép forrása: Brickset.com)


Forrás: Brickshelf.com
2004-ben az 5541-es a „Blue Fury”-ra esett a LEGO választása, hogy reprezentálja a Model Team témát a Legends sorozatukban. Talán, érthető is a döntésük, hiszen, bizonyos szempontból különlegesnek számított ez a hot rod a többi készlet között. Ugyanis egykor, ebben jelentek meg elsőként a krómozott alkatrészek, valamint a kék-szürke színvariációjával is kitűnt a többi piros-fehér-fekete-sárga darab közül. Valószínűleg kereskedelmi sikert is aratott az előd – köszönhetően a nem túl magas; 40 dollár körüli vételárának.


Így hát, 10151-es sorozatszám alatt kapott még egy utolsó megmutatkozási lehetőséget a Model Team téma, ami ezzel együtt összesen tizenhat készletet foglal ma magába. Sajnos, itt lezárult a Legends 2001-ben indított sorozata is, ezt követően több régi szett már nem kapott „új esélyt”. (Nagy kár hogy így döntöttek, legalábbis én személy szerint nagyon örülnék, ha egykori nagy klasszikusok így újra forgalomba kerülhetnének…)

Forrás: Brickshelf.com

A hot rodot természetesen lehetett kormányozni, előre szép motorkulissza került, kétoldalt pedig krómozott kipufogócső rendszerrel volt felszerelve. A hátuljára egy ajtó mögött egy csomagtartót is elhelyeztek. A formáját is nagyon szépen eltalálták – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a poszt III. részében, többen is a kedvencetek között említettétek az eredetijét.

Forrás: Brickshelf.com

A „B” változat sem módosult, ezúttal is egy gokartot lehetett építeni a járgány elemiből.

Összességében szép lezárása lett ez a fenti témáknak; méltó módon búcsúzott a Model Team és a Legends is ezzel az autóval.


Most, hogy a fenti szettel lezártuk a históriánkat, ugorjunk néhány évet vissza, majd előre, és nézzünk utána, hogy milyen utódokat nevezhetünk meg a LEGO egykori és mai termékpalettájáról, amik szép vizuális megjelenésükkel továbbvitték a Model Team-hagyományokat!

A MT mindvégig csak különféle közlekedési eszközöket (pl. autókat, kamionokat, repülőgépeket, hajókat, helikoptereket) mutatott be a története során, azonban én most önkényesen egy kicsit bővebbre húzom a határokat. (Ez persze csak egy szubjektív lista, egyéni válogatás. Nem biztos, hogy Ti is így látjátok, de a megjegyzések között bátran lehet kommentálni, bővíteni vagy szűkíteni ezt a válogatást!)

 Advanced Models 


Véleményem szerint, a legkövetkezetesebben Model Team-hagyományokat folytató LEGO témának az „Advanced Models” (AM) tekinthető. Igaz, a szettek legnagyobb része nem közlekedési eszközöket formáz, hanem inkább épületeket és építményeket. A választásomat mégis indokoltnak érzem, nézzük mivel magyarázható mindez!

3450 Statue of Liberty

Forrás: Brickset.com
A 2000-ben megjelent Szabadság-szobor volt az első darabja az új sorozatnak, ami messziről nézve jól hozza az eredeti amerikai Liberty Islanden elhelyezett jelkép formavilágát. Közelebbről megvizsgálva azonban észrevehető, hogy a meglehetősen kevés fajta alkatrész az apró finomságok megmutatására már nem igazán alkalmas, hiába a majd’ 3000 darab alkotóelem. Persze, ezt biztosan nem játéknak szánták, hanem a dolgozószoba, vagy a vitrin mutatós díszének, aminek pedig maradéktalanul képes volt megfelelni. Mindenesetre az AM-sorozat ezzel, és egy óriási méretű LEGO minifigurával (3723) indult útjára.

Ám a következő évek egyes terméki már akár Model Team készletként is megállták volna a helyüket! Nézzük melyek voltak ezek!

Advanced Models: Aircraft


3451 Sopwith Camel

Forrás: Brickset.com

Ezzel indult az Advanved Models „Aircraft” elnevezésű altémája, amelyiknek mindegyik darabja méltó örököse a korábbi szép előzményeknek. Napjainkig összesen öt darab repülőgép jelent meg ebben a körben, a legutóbbi – ugyancsak Sopwith Camel nevű – 2012-ben.

Forrás: Brickshelf.com

A Sopwith Camel egyébként az első világháború egyik leghíresebb – nagyon jól manőverezhető – vadászgépe volt.

10024 Red Baron

Forrás: Brickset.com

A háromfedelű Focker DR-1 Dreidecker alapján készült „Vörös Báró” a legendás Manfred Albrecht von Richthofen báró repülőgépének a modellje. Az első világégés legeredményesebb és talán legismertebb vadászgépe volt ez a gép.
A LEGO több mint 660 darabból állította össze a kockásított változatát.

10124 Wright Flyer

Forrás: Brickset.com

Az amerikai Wright fivérek készítették el az első működőképes repülőgépet, ami 1903. december 17-én 39 métert volt képes a levegőben tölteni 12 másodperces repülési ideje alatt. Ezzel a géppel indult a modern kori motoros repülés története. A LEGO-tól szép gesztus volt, hogy nem feledkezett el erről a fontos eseményről, és 2002-ben megjelentette ezt a készletet.

Forrás: Brickshelf.com


10177 Boeing 787 Dreamliner

Forrás: ManulasMania.com

Az altéma legnagyobb elemszámú (közel 1200 darabos) játéka 2006-ban került kiadásra, ez az eddigi egyetlen modern repülőgépe az Advanced Models-nek.
Forrás: Theplasticbrick.com
A Boeing repülőgépgyár legújabb, szélestörzsű utasszállító repülőgépe, a 787-es 2011-ben állt szolgálatba. A LEGO a virtuális modell megjelenésének évében jelentette meg a saját példányát, amikor abból még nem is az igazi létezett valódi működőképes gép, hiszen, azt csak a következő esztendőben, 2007 júliusában mutatták be.
A LEGO modellje a Star Wars téma néhány exkluzív készleténél megszokott körítéssel került kiadásra; egy állvány és egy információs tábla is a Dreamliner szett része lett.

10226 Sopwith Camel


Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com
Újabb első világháborús gép, ami a 3451-es újraértelmezése volt. Az alkatrészszám közel 900 darabra növekedett, így még több finom részlet és apróság lett az új 2012-es megjelenésű repülőgép része.

Ez a szett még napjainkban is forgalmazásban van hazánkban, így könnyedén megvásárolható több webáruházban és a LEGO-márkaboltokban. A jelenlegi új ára 25 ezer Ft felett van.

Advanced Models: Maersk


A Maersk Group egy konténerszállító óriásvállalat, ami ugyancsak dán illetőségű, akárcsak a The LEGO Company. A játékgyártó a ’70-es évek közepe óta ad ki Maersk-készleteket, amiknek legújabb példányai közül néhány ebbe az altémába került bele.

10152 Maersk Sealand Container Ship

Forrás: Brickset.com

Konténerszállító hajóóriás 2004-ben mutatkozott be, amit hat évvel később újra megjelentettek 10155-ös szám alatt „Maersk Line Container Ship” név alatt.
Szerintem ez lett az eddigi legszebb Maersk konténerszállítója a LEGO-nak.

Advanced Models: Vehicles


A leginkább Model Team közeli altéma járműveket mutat be.

10187 Volkswagen Beetle

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com
2008-ban adták ki a sorozat első darabját, ami a legendás német „népautót” modellezte.
A részletesen kidolgozott belsővel és reális motortérrel rendelkező Bogár több mint 1600 darabból állt össze, így alulról megközelítette a legnagyobb Model Team járművet, az 5571-es Giant Truck-ot.


Sajnos, kormányzási lehetőséget nem építettek bele, ami ekkora méretnél már érthetetlen „feledékenység”, de minden más szempontból szépen sikerült.

10220 Volkswagen T1 Camper Van

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com
Egy újabb Volkswagen jelent meg 2011-ben, ez a híres T1-es „hippi lakóbusz” alapján épült. Sajnos, a kormányzás ezúttal is elmaradt, de a berendezés ha lehetséges, még jobban kidolgozott, mint a másik VW esetében volt.
Az altéma legújabb, harmadik darabja idén fog megjelenni, ez egy „MINI Cooper MK VII”-t fog modellezni és a LEGO-nál 10242-es sorozatszámot kapta.

(A személyes kedvencem AM-készletek közül az űrkutatással foglalkozik. Emiatt készítettem így el a poszt IV. részének kezdőképét is.)

Advanced Models: Space


Mindössze egy készlet és annak újra kiadása képviseli ezt a vonalat.

10213 Shuttle Adventure

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com
Az egyik legjobban játszhatóbb AM-készlet az űrkutatás egyik leghíresebb járművét örökítette meg. Nagyban növelte a szett játszhatóságát és valósághűségét, hogy az űrrepülőgéphez tartozó a hatalmas rozsdabarna színű külső üzemanyagtartályról és a két gyorsítórakétáról sem feledkeztek el a fejlesztők. Fontos megemlíteni, hogy a 10213-ashoz adtak három standard méretű minifigurát is, amik közül kettő űrhajós volt, egy pedig a földi kisegítő személyzethez tartozott – neki volt még egy kis járgánya is. Járt hozzá még négy darab reflektor is, amik a kilövésre váró Orbitert, az üzemanyagtartályt és a rakétákat „világíthatták” meg.
A készlet 2010-ben jelent meg, és 1204 darab elemből állt össze. (Közel annyiból, mint a Technic 8480-as Space Shuttle-je!)
A következő évben – az igazi űrrepülőgép-program nyugdíjazásának évében – 10231-es szám alatt ismét megjelent a fenti készlet „Shuttle Expedition” néven.

És végül, még néhány épületet és építményt nézzünk meg az AM-sorozatból! Szerintem nagyon szépek ezek is.


A fenti képek forrása a Brickset.com-on: 10234, 10181, 10189, 10243

 Creator 


A következő téma, amit mint lehetséges MT-utódot szeretnék bemutatni valószínűleg mindenki jól ismeri, ez a „Creator”, a LEGO „alkotó” sorozata. (A készleteket elemszám szerinti csökkenő sorrendben válogattam.)

Creator: Expert


10233 Horizon Express

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com

A tavaly megjelent vonat a francia TGV modelljének is felfogható. A színvilág és a kialakítása is erre utal. (Sajnos, alapból nem motorizált a készlet, ehhez külön kell megvásárolni a kiegészítőket.) Amiért mégis a poszt része lett ez a készlet az a szép vizuális megjelenés, amit nagy egybeöntött elemek alkalmazása nélkül értek el.

10241 Maersk Line Triple-E

Forrás: Brickset.com

A több mint, 1500 alkotóelemből összeállított Maersk konténerszállító hajó az idei évben jelent meg, és kb. 60 ezer Ft körüli összegért vásárolható meg. (Az oldalunkon korábban egy posztban is foglalkoztunk már a készlettel és az új Maersk-kék színnel is.)

A fenti képek forrása: Brickshelf.comBrickshelf.com

Eddig az Expert altéma, most nézzünk néhány Creator gépjárművet is, ami kis kompromisszummal, de akár a Model Team témakörön belül is megjelenhetett volna néhány évvel korábba!

5893 Off-Road Power

Forrás: Brickset.com

Nekem erről a 2010-ben megjelent készletről egy kicsit az 5581-es „Magic Flash” jutott eszembe. Hasonló a téma, szép, arányos a megvalósítás is. A „B” és a „C” modell is jól sikerült.

7347 Highway Pickup

Forrás: Brickset.com

A kamion egészen szépen sikerült, de a kis terepjáró valahogy arányt tévesztett vele összevetve. Azért a csőrös miatt szerintem megérdemli, hogy megemlítsem, és a többi alternatíva sem sikerült rosszul.

6752 Fire Rescue

Forrás: Brickset.com

Sajnos, nem kormányozható a nagy tűzoltókamion, de formailag szépen összehozták ezt a járművet. A készletből építhető többi modell is vizuálisan jó megjelenésű volt.

Creator: Designer Set


4404 Land Busters

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com
Megmondom őszintén, amikor ezt legelőször megpillantottam néhány éve nem is hittem, hogy igazi LEGO, hiszen feltűnően igyekeztek a tervezők a jellegzetes bütyköket eltűntetni. Azonban, ahogy egyre többször nézegettem, nagyon megtetszett – annak ellenére, hogy sajnos nincs meg – most már igazán szépek látom ezt a nagy, sárga színű terepjárót.
Ráadásul, összesen kilenc modell megépítéséhez adtak ötletet a leírásában. (Igazán jó kezdeményezés volt a rövid életű Designer Set-vonal.)

4403 Air Blazers

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com
Csak az összeállítási útmutatója van meg ennek a szettnek, de szerintem ez egy remek példája a LEGO leleményes tervezésének. A főmodell kinézetében közelíti az 5542-es MT-helikoptert, de a többi nyolc alternatíva miatt annál sokkal játszhatóbb készletnek tekinthető.
Ráadásul, a piros-fehér-fekete színekből áll össze. Ugye, mindenkinek ismerős ez a színösszeállítás korábbról?

Végül, még két 700 darabnál kevesebb elemszámú Creator játékot mutatnék, amik még talán érdemesek a cikk tematikájába tartozóként megemlítésre.

4993 Cool Convertible

Forrás: Brickset.com

Ez már nem Designer Set LEGO-ként jelent meg, de ez a masszív sportautó és alternatívái is ismerős színvilággal rendelkeztek és megjelenésükben is rendben voltak.

31011 Aviation Adventures

Forrás: Brickset.com

Tavalyi készlet szépen kidolgozott főmodellel.

 Technic 


A LEGO technikai készletei is az egyre nagyobb vizuális realizmus irányába indultak el néhány éve. A korábban megszokott csupasz „csontvázszerű” kinézetet a panelok megjelenésével lecserélték kevésbé „szellősre”.

(Itt is alkotóelemek száma szerinti csökkenő sorrendben kerülnek terítékre a mi szempontunkból legérdekesebbnek tűnő darabok.)

42009 Mobile Crane MK II

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com

2013-as Technic készlet, ami a mai napig megjelent legnagyobb elemszámúnak számít. 2606 alkatrészből lehetett elkészíteni ezt az óriási mobil darut.

8110 Mercedes-Benz Unimog U 400

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com

Távolról, kissé hunyorogva nézve nagyon-nagyon hitelesen hozza a Mercedes Unimog-jának a formavilágát.

8258 Crane Truck

Forrás: Brickset.com

A nagy piros darus kamion kabinjának kialakítása és az alternatívája miatt itt a helye ennek a készletnek is.

8285 Tow Truck

Forrás: Brickset.com

A 2005-ös megjelenésű óriás kamion is közelítette a Model Team szettek vizuális igényességét.

41999 4x4 Crawler Exclusive Edition

Forrás: Brickset.com

Ez az exkluzív távirányítós terepjáró már az oldalunkon is szerepelt korábban egy több részes végigjátszás formájában. (Akit részletesebben érdekel, itt olvashat még sok-sok izgalmas információt József „tollából” a készlettel kapcsolatban: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész)
Formailag megvizsgálva talán nem is vitás, kijelenthetjük itt a helye ennek a 2013-as csodának is.

8458 Silver Champion

Forrás: Brickset.com

Forrás: Brickshelf.com

Az „Ezüst Bajnok” Forma 1-es versenyautó a régi típusú panelok ellenére is szép, arányos darab.
Ezt követően a többi hasonló méretű versenygép (Williams, Ferrari) már nem a Technic alá besorolva jelent meg, hanem a „Racers” része lett. (Pl. 8461, 8653, 8674, 8157, stb.)

(Valójában ezt a felsorolást még jóval tovább lehetne folytatni, hiszen, a Technic témakörben még sok szép darabot találhatunk.)

 MOC - Egyedi alkotások 


Befejezésképpen, a legvégére hagytam a talán legfontosabbakat… A legszebb, leginkább hagyománykövető Model Team stílusú kreációkat igazából nem a gyári készletek között érdemes keresni. Egyes rajongók házilag, – a meglévő alkatrészek felhasználásával, – tulajdonképpen tökéletes MT szetteket képesek létrehozni. Nézzünk meg ezek közül néhányat kedvcsinálóként!

Forrás: Brickshelf.com

 
A fenti képek forrása: Brickshelf.com, Brickshelf.com

Forrás: Mocpages.com

Forrás: Gaasedal.dk

Forrás: Mocpages.com
Titeket is arra biztatunk, hogy bátran kísérletezzetek, alkossatok, legózzatok!


Ezzel véget ért a LEGO Model Team-mel foglalkozó poszt sorozatunk, reméljük érdekesnek találtátok ezt a négy részes összefoglalást!


Az írás során felhasznált legfontosabb információforrások:

2 megjegyzés:

 1. Fura, hogy akármelyik kvázi-utód témát nézem valahogy mindenképp hiányérzetem van a Model Team-hez képest. Persze lehet, hogy ez csak pszichés eredetű, mert egyik-másik itt bemutatott készletnek tényleg nincs oka szégyenkezni, de valamiért mégis úgy érzem, hogy az MT az MT, más nem érhet a nyomába. A MOC-ok nyilván marha jól néznek ki, de talán már túlságosan is élethűek és monumentálisak. Azért az itt felsorolt készletek közül is elfogadnék jópárat. A 4404-el pl sokáig szemezgettem én is. Még talán a 6753-at hiányolom a listáról, ami nekem is megvan és igen pofás jószág.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Ozzman!

   Azt hiszem, minden pontban egyetértünk, tényleg bennem is mindig maradt egy kis hiányérzet minddel kapcsolatban.

   A 6753 valóban befért volna, - nekem főleg a csőrös kamion autómentő tetszik - de valahogy kimaradt, pedig sokáig szemeztem vele valójában. De ezért is jó a megjegyzés lehetőség, itt lehet ezeket pótolni!

   Köszi a hozzászólást, üdv!

   Törlés