14 A LEGO Model Team története (1995-1999) - 3. rész

A LEGO Model Team” témájával foglalkozó sorozatunk a harmadik részéhez érkezett. A most következő írás a kilencvenes évek második felébe repíti vissza a Kedves Olvasót.
A Model Team (MT) napjainkra kultikus státuszt vívott a dán játékgyártó termékei iránt érdeklődők körében. Igaz, mindössze tizenhat készletet élt meg a sorozat 1986 és 2004 között, azonban mindegyik meghatározó darabja lett a saját korának. Egységes jellemzője volt valamennyinek a vizuális realizmus, ami mellé néhány működő funkció is társult az esetek többségében.
LEGO gyűjtemények féltve őrzött, – sokszor egyben legértékesebb – példányai kerültek ki közülük. Egyes gyűjtői állapotban megmaradt MT készlet értéke akár vetekedhet a ma forgalmazott, legdrágább LEGO játékok árával is. Éppen emiatt, jellemzően csak a legelszántabb rajongóknak van meg az összes, de némi kitartással bárkinek beszerezhető egy-egy szép darab. (A Model Team-et bemutató posztokban mindvégig törekedtem az objektivitásra, de néhány szubjektív vélemény minden esetben az írások része lett. Titeket is erre buzdítunk, bátran írjátok meg a személyes véleményeteket és az élményeiteket a kommenteknél!)

A korábbi részeket az alábbi linkekre kattintva lehet elérni, ha esetleg valaki lemaradt volna az előzményekről:


 
A legutóbb az 1994-es esztendővel hagytuk abba. Akkor a második legnagyobb elemszámmal rendelkező 5591-es sorozatszámú „Mach II Red Bird Rig” került terítékre utoljára. Most folytassuk innen a történetet, nézzük meg, mi minden történt az ezt követő években!

A Model Team embléma
Néhány korabeli katalógus
 1995 
 


1995-ben ismét csak egy taggal bővült az eddigi lista; ám kárpótlásként megjelentek a krómozott hatású elemek. Ezek jelentősen növelték a készletek exkluzív jellegét, hiszen, még ma is sokkal nehezebben beszerezhető darabok, mint a hagyományos alkatrészek.

 

5541 Blue FuryAdatok:
 • Alkatrészszám: 421 db (Brickset) / 419 db (Peeron)
 • „A” modell: amerikai stílusú hot rod / hot road
 • „B” modell: gokart
 • „C” modell: nincs (1994-től kezdődően sajnos nem voltak alternatív „C” változatok a dobozokon.)
 • Korabeli ára: 39,5 USD
 • Mai használt átlagára: 10.400,- Ft (Bricklink által megadott átlagár. A legkisebb és a legnagyobb összeg között hatalmas különbségek is lehetnek! Függ a doboz és útmutató meglététől, az extra elemektől, stb.)
 • Funkciók: kormányzás, a hátsó csomagtartó felnyitható
 • Ritkább elemek: krómozott kipufogó elemek és lámpák, matricás elemek

Az Egyesült Államok felé való újabb nyitás bizonyítéka volt ez a hot rod, ami az amerikai szemek számára valószínűleg még kedvesebb lehetett, mint az európaiaknak. A járgány különlegessége – a korábban említett krómozott elemeken kívül – hogy a sorozat egyetlen kék alapszínű modelljét tisztelhetjük az 5541-esben, illetve annak újrakiadásában. (Ugyanis fontos elmondani, hogy ezzel a készlettel találkozni fogunk még egyszer, hiszen 2004-ben a LEGO a „Legends” témakörben ismét megjelentette ezt, 10151-es szám alatt.) A többi MT szett színvilága a piros-fehér-fekete-sárga színtartományban mozgott, itt mégis jelentősen eltértek ettől a kék és szürke színek alkalmazásával.

Szép autóhoz szép csomagolás járt
Forrás: Brickshelf.com

Viszonylag olcsó ára miatt Magyarországon is gyakran felbukkan különféle aukciós portálokon, így aki szereti az efféle járműveket, könnyedén hozzájuthat.
Érdemes összevetni az első 1986-os MT készletekkel is, mert azokhoz képest sokkal több a lekerekített, gömbölyded részlet az 5541-esben. (Mindez természetesen nagyban köszönhető az azóta megjelent új alkotóelemnek, amik korábban még nem álltak rendelkezésére a tervezőknek.)

Forrás: Brickshelf.com
A „B” változat egy mutatós gokart volt, ami akár a testvére is lehetne a piros-fehér színű 5540-es F1-es versenyautó egyik alternatívájának. Összességben egy szép, arányos darabot sikerült összehozniuk a fejlesztőknek a rendelkezésre álló alkatrészekből.
Sajnos, „C” modellel már nem kényeztette el a LEGO a Model Team készletek vásárlóit 1994-től, így itt sincs harmadik lehetőség, a továbbiakban csak a saját képzeletére támaszkodhatott a játékos.

Ezen kívül 1995-ben több készletet nem adtak ki a témában, valószínűleg ekkor már erősen készült a LEGO a sorozat legnagyobb dobására, ami a következő évben érkezett. 1996 
 

A téma legnagyobb elemszámú, legértékesebb, legkultikusabb, és a Brickset-en a legmagasabb – 4,65/5 – átlagpontszámmal értékelt darabja 1996-ban jelent meg, ez volt az 5571-es.

5571 Giant Truck / Black CatAdatok:
 • Alkatrészszám: 1757 db (Brickset) / 1743 db (Peeron)
 • „A” modell: amerikai csőrös kamion
 • „B” modell: platós teherautó
 • Korabeli ára: 139 USD
 • Mai használt átlagára: 73.600,- Ft
 • Funkciók: kormányzás, ajtók nyithatók, rekeszek tele szerszámokkal
 • Ritkább elemek: kerekek (abroncsok és felnik), szélvédő, ajtók, ablakok, krómozott lámpák, antennák és kipufogó darabok, matricás elemek

Minden tekintetben ez lett a MT leg-leg-leg darabja. Részletgazdagságban, vizuális kidolgozottságban még ma, – „születése” után közel húsz esztendővel – sem jelent meg méltó vetélytársa a LEGO járművei között. Az a több mint 1700 alkotóelem, amiből összeállították a piros-fekete színű kamioncsodát, még ma is tekintélyparancsoló mennyiségnek tűnik. Korának talán legnagyobb elemszámú LEGO-ja volt, de még ma is csak a Technic, a Star Wars, a Creator és néhány külön gyűjtőket megcélzó témában találkozhatunk ennél nagyobb készletekkel.

A teljes 5571-es minden alkotóelemével
Forrás: Brickshelf.com
Az alkatrészek egy része olyannyira ritka, hogy csak méregdrágán lehet hozzájuk jutni, már ha éppen találunk belőlük eladó darabokat. Ilyenek pl. az ajtók, a kerekek és a szélvédő. (A Brickset-en a Model Team tekintetében az 5571-es vezeti a „legvágyottabb készletek” listáját is.)
A csőrös valóban minden részletében kidolgozott, átgondolt, ennél részletgazdagabb – ekkora méretarányban – szinte már nem is lehetne. Talán csak egyetlen hiányossága van, mégpedig az, hogy a hátsó futóműnél „elspórolták” a tengelyenkénti négy kereket.

Azok a bizonyos drága alkatrészek
Forrás: Ebay.ca

A kamion az egyik elnevezését az orron látható, ugrásra készülő fekete macskáról kapta, míg a másikkal („Giant Truck”) az óriási méreteire utaltak.

Akár főmodell is lehetne a "B" lehetőség
Forrás: Ebay.ca

A „B” változat egy robosztus teherautó volt, ami hasonlóképpen aprólékosan kidolgozott, mint a főmodell. (Ez szerintem, külön készletként is megállta volna a helyét, és még így is „verte volna az ellenfelek” legnagyobb részét.)


Külföldi oldalakat böngészve többféle, okosan továbbgondolt verzióval is lehet találkozni. Gyakran megnövelt tengelytávval rendelkező monstrumok köszönnek vissza a képernyőről, vagy éppen impozáns pótkocsikkal felszerelt szerelvények. Ezek közül látható itt is egy szép példány.


Nem lehet kis darab...
Forrás: Brickshelf.com

Magyar aukciós oldalakon ritka vendég az 5571-es. Ha elő is fordul alkalomadtán, akkor a leendő vásárlónak mélyen a zsebébe kell nyúlnia; hiszen, a nemzetközi árakhoz hasonló összegekért hajlandók csak megválni tőlük a tulajdonosaik – az esetek nagy részében. 1997 
 

Az 1997-es esztendő egyik érdekessége, hogy ekkor adták ki a téma egyetlen promóciós készletét.

2556 Ferrari Formula 1 Racing CarAdatok:
 • Alkatrészszám: 580 db (Brickset) / 580 db (Peeron)
 • „A” modell: Forma 1-es Ferrari versenyautó
 • „B” modell: nincs
 • Korabeli ára: ? (Shell promóciós készlet)
 • Mai használt átlagára: 8.200,- Ft
 • Funkciók: kormányzás, levehető motorházfedő alatta kidolgozott motortérrel
 • Ritkább elemek: orrkúp elem, kerekek, festett és matricás elemek

A sorozat első darabja volt ez a tűzpiros versenyautó, ami nem a megszokott 55XX sorozatszámot kapta. Ennek az eltérésnek az oka az volt, hogy világszerte a Shell céggel kötött promóciós szerződés keretében forgalmazták. A doboza is ennek megfelelően eltért a már megszokott sötétkék-világoskék színvilágtól, hiszen, sárga alapszínű csomagolóanyagba került a 2556-os.

A többitől eltérő, sárgás-lila színű doboz hátulról - Sajnos, nincs "B" modell
Forrás: Brickshelf.com

Abban is eltért az elődöktől és az utódoktól, hogy ez a Model Team sorozat egyetlen darabja, ami elnevezésével egy valódi tárgyra utalt. Hiszen, a dobozon nagy betűkkel virított ez a felirat: „F1 Ferrari”. Mivel, a valódi versenyautókon is sok a díszítő- és reklámfelirat, így itt sem spóroltak velük. A leghangsúlyosabb helyeken helyezték el a „Shell” és a „Ferrari” emblémái és feliratait, sajnos, a legtöbb esetben matricák formájában.

A kép jobb oldalán a saját 2556-osom látható, vele szemben pedig, a Technic 8440-es F1-es autója
- Majdnem azonos méretarány, mégis két eltérő szemléletmód

Ez a szett nekem is megvan, így „testközelből” nyilatkozhatok róla: nagyon tetszik a formája, szépek a színei és azon ritka készletek egyike, ami sokkal jobban néz ki az életben, mint a dobozfotókon. Azonban a matricaprobléma itt is előjött; jó, ha ezek ötöde megmaradt a megjelenése óta eltelt több mint másfél évtizedben, a többi egyszerűen lepergett a helyéről.

A legnagyobb hibája talán az, hogy sajnos nem adtak semmilyen formában „B” modell építésre vonatkozó instrukciókat a LEGO tervezői. Tehát, sem az útmutatóban, sem a dobozon nincs más, csak a főmodell. Azonban, néhányan összeraktak egypár szemrevaló alternatívát. Ezek közül az ötletek közül látható lentebb három darab.

Igaz, hogy ezek nem "gyári" alternatívák, de azért egy megtekintésre mindenképp érdemesek
Forrás: Brickshelf.com

Még egy dolog jutott eszembe erről a készletről és benzinforgalmazó óriásról: Egykor ezt a remek szettet is meg lehetett venni Shell-promocóban, tavaly pedig csak a sok aprócska – alig néhány darabból összeállított – autót kínálták ugyanígy. Azt hiszem óriási a kontraszt, és nem a fiatalabb készletek javára…

Érdekesség még az is, hogy amikor ez a játék megjelent, éppen nem számított „világverő” Forma 1-es autónak a Ferrari, hiszen a jó évek már rég mögötte, illetve még előtte voltak. Igaz, Michael Schumacher személyében már ott volt 1996-tól egy akkori kétszeres világbajnok a csapatnál, de az igazán jó eredmények csak a 2000-es évek első felében érkeztek, amikor fél évtizedig nem akadt legyőzőre a Ferrarit kormányzó Schumacher. Ettől függetlenül a 2556-os LEGO orrán az „1”-es rajtszám díszelgett már 1997-ben is. Megelőlegezték a német legendának és a tűzpiros versenyautónak a későbbi jó szereplést.

 

5561 Big Foot 4x4Adatok:
 • Alkatrészszám: 761 db (Brickset) / 748 db (Peeron)
 • „A” modell: 4x4-es terepjáró kisbusz
 • „B” modell: kvad-szerű terepjáró
 • Korabeli ára: 88 USD
 • Mai használt átlagára: 26.500,- Ft
 • Funkciók: kormányzás, ajtók nyithatók
 • Ritkább elemek: kerekek, ajtók, szélvédő, krómozott és matricás elemek

A 1997-es év második darabja ez nagy kerekekkel rendelkező gépjármű volt. Ennek az érdekessége az, hogy észrevehetően támaszkodott a múltra. Hiszen, egyrészt a feldolgozott téma az 1991-ben megjelent 5550-es „Custom Rally Van” verseny kisbuszos alapötletének egyfajta újragondolásának is felfogható. Másrészt, meglehetősen nagy számban használja a korábbi évek krómozott alkatrészeit is, pl. a lámpákat és a kipufogócsonkokat.

A 4x4-es terepjáró fehér-piros színvilága is megszokottnak tekinthető, hiszen, már az első esztendőben, 1986-ban is kiadtak egy ilyen alapszínekben pompázó szettet, az 5540-est. A megjelenését igazán vagánnyá és egyedivé teszik az óriási gumiabroncsok. Ezeken kívül a kisbusz rendelkezik motorkulisszával is, ez vezetőülések mögött, az utastérben kapott helyet, félig-meddig a padlózatba süllyesztve.

Forrás: Brickshelf.com

Sajnos, nem rendelkezik valódi független kerékfelfüggesztéssel az 5561-es, pedig sokat dobott volna a funkcionalitásán. Ettől eltekintve jól játszható, aprólékos készlet.

A - szerintem - kevésbé sikerült "B" modell
Forrás: Brickshelf.com

Forrás: Brickshelf.com
A „B” változat egy terepjáró képességekkel rendelkező kvad-szerű járgány lett. Ez észrevehetően nem olyan gondosan kidolgozott, ráadásul, – ránézésre – a rendelkezésre álló alkatrészeknek csak felét használja.

Magyarországon meglehetősen ritka és drága darabnak számít, bár azért néha, akár korrekt áron is ki lehet fogni közülük egy-egy szép példányt némi türelemmel. 1998 


Az 1998-as esztendő egy újabb érdekességet hozott a Model Team téma életében: Ez volt a második, egyben az utolsó olyan év, ami nem a szárazföldi közlekedést választotta fő témájául. (Korábban csak az 1993-as megjelenésű „Sea Jet” versenymotorcsónak volt eltérő a fő irányvonaltól.)

5542 Black ThunderAdatok:
 • Alkatrészszám: 483 db (Brickset) / 483 db (Peeron)
 • „A” modell: helikopter
 • „B” modell: motoros hószán
 • Korabeli ára: 40 USD
 • Mai használt átlagára: 16.000,- Ft
 • Funkciók: ajtók nyithatók, propellerek forgathatók
 • Ritkább elemek: szélvédő (ilyen színben egyedi), ajtók, matricás elemek


Szerintem az egyik legjobban sikerült darabja volt a teljes sorozatnak a „Hornet” („Darázs”) nevű 5542-es. Egyrészt, nem a megszokott kamion/autó téma köszönt vissza a hatalmas helikopterben, hanem egy teljesen egyedi, korábban soha nem látott részletgazdagságú légi járművet alkottak meg a tervezői. (Az 5590-es és 5591-es kamionokhoz tartozó helikopter, illetve repülőgép nem voltak ilyen aprólékos kidolgozású darabok.)

Nagyon hangulatos volt a helikopter doboza
Forrás: Brickshelf.com

A helikopter színeit is szépen eltalálták, a fekete-sárga színkombináció is ütős volt, igazán vagány megjelenést kölcsönzött neki, ráadásul, a szépemlékű „Blacktron” széria színeit jutathatta az eszünkbe.
Érdekesség, hogy a légi jármű méretarányában a LEGO minifigurákhoz igazodott – valójában ekkorának kellene lenniük a helikoptereknek a Town/City világában… Persze, azok a játékok nem modelleknek készültek, így nem várható el azoktól ez a kidolgozottság és méret.

Erről a helikopterről egy filmes élményem jutott eszembe, mégpedig Stallone kilencvenes évekből származó klasszikusa; a „Cliffhanger – A függő játszma” c. mozi. Valószínűleg a dobozképek „tehetnek” erről, mert havas hegycsúcsok közötti repülés közben ábrázolták ezt az égi járművet.

Nekem is van egy kissé matricahiányos 5542-esem, de mivel nincs összeállítva, és korábbról fotóim sincsenek róla, így máshol kerestem képeket. Egy magyar gyűjtő Brickshelf galériájában találtam a lenti látványos beállítást az összeállított helikopterről.

Tiszta Cliffhanger-hangulat...
Forrás: Brickshelf.com

A „B” alternatíva ismét havas tájakra kalauzolta el a vásárlóját, hiszen egy motoros szánt lehetett építeni a helikopter darabjaiból.

A motoros hószán, mint "B" modell
Forrás: Brickshelf.com

Az 1998 nem hozott több készletet, és ekkor már csak egyetlen igazi év volt hátra a sorozat életéből. 1999 
Ez volt az utolsó olyan esztendő, amikor még teljes értékű, új Model Team szettek jelentek meg. Erre az időszakra jutott a napjainkra második legdrágábbá lett darab, és az egyik legkisebb elemszámú is.

5533 Red Fury


Adatok:
 •  Alkatrészszám: 393 db (Brickset) / 390 db (Peeron)
 • „A” modell: dragster
 • „B” modell: versenytraktor / erőhúzó traktor
 • Korabeli ára: 50 USD
 • Mai használt átlagára: 6.800,- Ft
 • Funkciók: kormányzás, állítható hátsó spoiler
 • Ritkább elemek: hátsó kerekek, matricás elemek

A teljes Model Team sorozat második legkevesebb alkatrészből álló tagja a 5533-as számot kapta; ennek mindkét alternatívája erősen amerikai hatású volt.
A főmodell egy látványos dragster képében érkezett, aminek a teljes hossza több mint, 40 cm volt. A MT világában már megszokottnak számító piros-fehér színvilággal rendelkezett ez a karcsú versenyjárgány.

A "Power Puller" akcióban
Forrás: Ebay.co.uk

A készlet legérdekesebb és egyben legértékesebb alkatrészei a hátsó kerekek, hiszen ezeket korábban csak a legendás 8880-asban és egy másik Technic játékban (8857) találhattuk meg.

Forrás: Flickr.com
A „B” modell egy amerikai erőhúzó traktor (Power Puller) volt. Ez a verzió is kormányozhatónak készült, ráadásul, az ekkor újfajta – és elég ritka – fogasléces kormányművet használta. A traktorhoz egy ellensúlyként funkcionáló eke is tartozott, amit az igazi erőversenyeken is felszerelnek az ilyen „szörnyetegekre”.5563 Racing Truck


Adatok:

 • Alkatrészszám: 788 db (Brickset) / 787 db (Peeron)
 • „A” modell: versenykamion
 • „B” modell: amerikai terepjáró / jeep
 • Korabeli ára: 80 USD
 • Mai használt átlagára: 57.000,- Ft
 • Funkciók: kormányzás, nyitható ajtók, levehető benzintankok, állítható hátsó spoiler
 • Ritkább elemek: kerekek, ajtók, szélvédő, gallytörő rács, krómozott és matricás elemek


A korszak lezárásra született meg a negyedik legnagyobb Model Team LEGO.
Napjainkra – ritkasága és alkatrészei miatt – a második legdrágábban megszerezhető tagja lett a sorozatnak. (Csak az 5571-es, ami még ennél is komolyabb árakon cserél gazdát.)

Ez nagyon szép, sajnos nekem nem volt hozzá dobozom
Forrás: Brickshelf.com
Nekem is megvolt korábban ez a kamion, amiről a Brickset-re is írtam akkor egy kis értékelést. A véleményem röviden összefoglalva: Szép és aprólékosan kidolgozott versenykamion, kellemes színvilággal. Az egyedi (ajtók, gallytörő rács), a nagyon ritka (kerekek), és az elszórtan előforduló (krómozott) alkatrészek miatt „házilag” nehezen reprodukálható darab. (A matricák valamiért nem a könnyen lejövős fajták voltak, szépen a helyükön maradtak a sok-sok év és vizes mosás dacára is.) Egyetlen hibát róhattam fel csak neki, mégpedig azt, hogy a járgány nagyon „orrnehéz” volt. (Ez a kormányzásánál is észrevehetőnek bizonyult.)
(A saját példányomat azóta már eladtam, így sok fotóm nem maradt meg róla. Emiatt máshol kerestem illusztrációt a bemutatásához.)

Vannak gyűjtők, akik elkészítették ennek a kisebbített változatát is, az alábbi képen szemrevételezhető az eredeti és a mini variáns. (Ilyen képeket lehet keresni a többi MT LEGO-hoz is. Vannak köztük nagyon jól sikerült, szinte már megtévesztően jól kinéző kicsi reprodukciók is!)

Maxi 5563 vs. mini 5563
Forrás: Brickshelf.com

A doboz hátulján a terepjárót mutatták be
Forrás: Brickshelf.com
Az 5563-as „B” változata egy amerikai jeep volt. Ezt is lehetett kormányozni, és még olyan apróságokra is gondoltak az alkotók, mint pl. a benzineskanna, ami a pótkerék helyére terveztek. Némiképp nagyobb darab volt ez egyébként, mint a korábbi MT terepjárók. (Pl. 5510, vagy 5580 alternatíva.)

A végére még egy érdekes adalék:
A Town-vonalról ismert olajipari LEGO cég; az „Octan” „szponzorálta” az év mindkét Model Team versenyjárgányát. Az 5533-ason és az 5563-ason is egyaránt felfedezhetők az Octan cég emblémái.


Ezzel lezárult egy közel másfél évtizedes korszak a LEGO életében. A sorozat „Model Team” név alatt összesen 15 készletet élt meg, a 2000-es évektől már nem adtak ki több ilyen LEGO-t, csak egy „reprint” készletet – 16-diknak – 2004-ben. Ennek a miértje – feltételezhetően, – az értékesítési számok táján kereshető. (Bár, erről nincs konkrét kimutatásom, de milyen más okból állítanának le egy sikeres sorozatot?!) Egyébként is, ez az időszak a LEGO legsötétebb korszakára esett, sok jó téma hullott el ekkoriban, vagy változott meg végérvényesen. (Pl. Western, Pirates, ill. a Technic „studless” lett.) A lényeg a téma szempontjából csak annyi, hogy a Model Team 1986 és 1999 között létezhetett.


Végül néhány kérdés a végére:

 • Kinek melyik készlet volt a kedvence ebből az időszakból és miért? 
 • Ha fel kellene állítanotok egy MT Top 5-ös listát, akkor az hogy nézne ki?
 • Szerintetek mi volt az oka a sorozat 1999-es leállításának?

A poszt-sorozat lezáró részében hamarosan utánajárunk a MT lehetséges utódainak, ha kedvetek van, tartsatok velünk akkor is!


Az írás során felhasznált legfontosabb információforrások:
 • Útmutatók és katalógusok: Worldbricks.com
  (A katalógusoldalakat előbb kimásoltam a pdf-ekből, majd körbevágtam azokat, ezért nincs ezekhez konkrét forrás megjelölés! A Model Team logók esetében is ugyanígy jártam el.)
 • Képek: Brickset.com, Brickshelf.com
 • Az "adatok" mellett látható képek kivétel nélkül a Brickset.com oldalról származnak! Szám szerint, hivatkozásokkal: 5541, 5571, 2556, 5561, 5542, 5533, 5563

  14 megjegyzés:

  1. Kalapot LE! Zabáltam az egész sorozatot, mert eddigi ismereteimet több helyen kiegészítette, összefogott, szórakoztató módon. No meg ugye számomra ez a sorozat volt a járművek terén "Az" etalon.

   Ebből az eresztésből az 5541 Blue Fury nekem a nyerő, de Top5-listának az összeállítására nem vállalkoznék. Az nehéz dió lenne.

   Az 1999-es leálláshoz szerintem a cég elharapózóan rossz üzletpolitikája vezethetett. Gondolom drágának ítélték, meg ezerféle vacak témát hoztak be, és ez már úgyis régi volt stb.

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. Örülök, h informatívnak találtad az írást.

    Én megpróbálkozom - így a megjegyzések között - egy szubjektív MT Top 5-ös listával a teljes sorozatot tekintve:

    1. 5590 "Whirl and Wheel Super Truck" /// Sajnos nincs meg.
    2. 5542 "Black Thunder" /// Megvan
    3. 5571 "Giant Truck / Black Cat" /// Ez sincs meg, de nem is lesz valószínűleg.
    4. 5581 "Magic Flash" /// Megvan
    5. 5540 "Formula 1 Racer" /// Ez sincs még meg, de szeretnék egy szép példányt belőle.

    Bár, lehetséges, ha holnap kérdeznék, kicsit már más lenne, mert nagyon nehéz szívvel hagytam ki kb. még a megmaradtak felét...

    Törlés
  2. Szia Zoli, ez a rész is nagyon jól sikerült. :) Képeket akkor nem csinálok, mert szerintem találtál szépeket hozzá. Esetleg majd ha egyben lesz a sorozat 12 darabja (ami nálam a gyűjtés végét jelenti), arrról készítek egy új képet, és beszúrhatod, ha gondolod. Az 5563-ast nemrég bontottam fel, és szerintem is orrnehéz kicsit, ezért építettem is hozzá első tengely tartót ugyanúgy, mint az 5571 alá. Abban is egyetértek, hogy az 5571-et pont négy kerék válaszztja el a tökéletességtől, kár érte.

   Nálam a TOP5: 5580, 5571, 5590, 5541, 5563

   És a leállás kapcsán: valóban a LEGO sötét korszakára esett, ez lehet a legfontosabb ok (növekvő költségek pl. az ultradrága króm elemek miatt, csökkenő eladások). Szerintem a téma vérfrissítésre szorult volna, amihez lehet, hogy a kellő kreativitás sem volt meg akkoriban. Ami viszont érdekes, hogy azóta azért elkezdtek hasonlóan színvonalas készleteket kiadni más téma (pl.advanced models) alatt, amiről gondolom a negyedik részben lesz majd szó. Érdekes, hogy ezekből (nekem) valami mindig hiányzik, amikor összevetem az MT sorozattal, pl. VW T1-nél a kormányzás elhagyása volt nagyon fájó pont, ami miatt nem is került be a gyűjteménybe...

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. Szia Interceptor! Nagyon örülnénk, ha egyben lenne a 12 darab és ha arról küldenél egy csoportfotót. Ezt beszúrnánk ennek a végére, vagy ha több látványos képet készítesz, akkor csak egy rövid szöveges képekből álló posztot is készítenék - ha a "főnökség" is úgy akarja. De mindenképp jöhetnek képek, az biztos!

    Köszi a Top 5-ös listád, remélem, mások is "leadják a voksot", és így meglátjuk, hogy a mi kis "közösségünkben" mi a rangsor.

    Az általad is említett "Advanced Models" a jövő heti befejező rész "gerincét" adja. Kevés szöveggel, sok képpel. :) Szia! Z.

    Törlés
   2. Szia Zoli, rendben, remélem, 1-2 héten belül meglesz a csoportkép és küldöm. A MT sorozatod színvonalas lett egyébként (gondolom a negyedik részt sem fogod összecsapni :) ), nagyon örülnék, ha a Technicet is folytatnátok és mondjuk egy éven belül megíródna a teljes sorozat, mert ha szétnyúlik, akkor kisebb az esély a befejezésre. Korábban Technic kapcsán Technicopedia volt volt az egyik referencia oldal, de a készítője sajnos nagyon elmaradt az évek anyagának előállításával, így egyre csökken a jelentősége sajnos (pedig segítséget is ajánlottak neki).

    Törlés
   3. Szia! Rendben, előre is köszi a képeket!
    Igyekszem nem összecsapni a befejező részt, de még csak az anyaggyűjtésnél tartok, így előre ezt nem garantálhatom.
    A következő nagy projekt a Technic következő 3+4 részének legyártása. Szóval, elvileg, ha tudjuk tartani a határidőket, akkor pont december végére lesz meg az is napjainkig. Felét én csinálom, 1995-től pedig majd Josszó egészen 2014-ig.
    A Technicopedia valóban zseniális, de nem csodálom, h elfogyott a szerkesztő türelme, mert hatalmas munkát csinált már 1995-ig is. (Ilyesmire én nem mernék vállalkozni, még egy év ilyen szintű feldolgozása is hetek munkája lenne...) De, talán majd valamikor folytatja, ha elég biztatást kap. (Remélem.)
    Köszi a visszajelzéseket! Üdv! Z

    Törlés
   4. Szia Zoli, kicsivel később ugyan, de meglett a 12 Model Team készlet, kép is van róluk, amin együtt szerepelnek. Ha még aktuális, akkor elküldöm, ha megadod az email címed. Üdv K

    Törlés
   5. Szia Károly!

    Persze örülnénk neki! Szívesen írok róluk 2 sor bevezetőt és feltesszük az oldalra a képeket! (De ha akarod, a szöveget Te magad is megírhatod, pl. hogyan kerültek hozzád, mit szerettél meg bennük, stb. Ha ilyent nem írsz, akkor én leírom, hogy kinek a MT-gyűjteménye és melyik micsoda. De a MT-posztok régisége miatt ez mindenképp egy új napi bejegyzés lehetne az oldal tetején szerintem.)

    (Fontos: Most túrázni megyek jövő hét elejéig, ezért nem fogok jelentkezni egy darabig, de ha elküldöd, július elején meglesz!)

    e-mail: zkockageneracio [kukac] gmail [pont] com

    Köszönjük előre is!

    Nem baj, ha több képet csatolsz - sőt, az lenne az igazi - és fontos, hogy legalább képernyőméret nagyságban, tehát, ne mini fotók legyenek, mert azok nem mutatnak. Legjobb valamilyen semleges háttér (pl. fehér fal, stb.) de Rád bízzuk a kompozíciót. (Lehet akár dobozzal, anélkül, ahogy Neked tetszik.) Ha szöveget is írsz, akkor se szúrd bele a képeket, hanem külön kell csatolni, a szövegben csak a képek helyét kell jelölni. Én meg majd úgy összeszerkesztem, ahogy szeretnéd. Ha nem lesz szöveg, akkor rám kell bíznod magad. :-)

    Köszönjük előre is! Üdv!

    Törlés
   6. Szia, az összesről készült képet tudom most elküldeni, szívesen írok cikket is a készletekről készített külön fotókkal, viszont ez 1-2 hónapig biztos eltart, tekintve, hogy lakásfelújítás indul nálam, így egy ideig ez leköti minden energiámat. Üdv K

    Törlés
  3. Nagyon jó kis összefoglalás, már vártam a harmadik részt. A Model Team katalógusfotókat én is nyálcsorgatva néztem gyerekkoromban, és ez a mai napig így van. Sajnos sosem volt és a mai napig sincs meg egyik sem közülük, de nem tartom kizártnak, hogy 1-2 nem horror árút beszerzek majd a jövőben.

   Ha választhatnék 5 készletet, akkor így nézne ki a listám (megvenni nem biztos, hogy ezeket venném, már csak az ár miatt sem):
   1. 5590 - Whirl and Wheel Super Truck - egyértelműen a legjobban kinéző készlet, ha csak egy elemű lehetne a listám ez lenne rajta.
   5571 - Giant Truck - a legnagyobb, legrészletesebb nem maradhat ki természetesen, a csőrös kamionok meg amúgy is gyerekkorom nagy kedvencei voltak.
   5550 - Custom Rally Van - egyszerűen csak tetszik, más magyarázat nincs
   5540 - Formula 1 Racer - autó és Forma1 b*ziként nem meglepő, hogy szinte csupa 4 vagy több kerekű készlet szerepel a listámon és nyilván ennek is ott a helye.
   5542 - Black Thunder - hogy ne csak autók/kamionok legyenek, ez a helikopter tényleg baromi jól néz ki.

   Kíváncsian várom a befejező részt is. Az Advanced Models mellett gondolom a Creator is szerepel majd benne. Számomra ez utóbbi inkább méltó folytatás, még ha nem is minden tagja. De amit pl Nahanael Kuipers kihozott az 5867-ból az valami fantasztikus. A legózásnak erről kell szólnia.

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. Az ahelyzet, hogy ezzel a cikksorozattal Zoli kolléga kőkeményen belecsapott a lecsóba, nekünk, kicsit megfáradt blogolóknak meg feladta a leckét.

    Egyik szemem sír, a másik nevet :-)

    Törlés
   2. Szia! Köszi, hogy a saját top 5-ös listádat megosztottad velünk! Arra meg csak biztatni tudlak, hogy 1-2 kedvezőbb árut szerezz csak be, szerintem nem fogod megbánni! Kis kitartás, és ha szerencséd van a fenti átlagárak feléért is kifoghatsz 1-1 szép példányt! (Nekem több is így van meg.)
    Üdv!

    Törlés
  4. Sziasztok! Csatlakozom az előttem szólókhoz, remek írás, öröm végigolvasni . Mivel nekem nem volt és nincs meg egyik sem, a top 5 kérdésében nem foglalnék határozott állást, mindenesetre a két korábbi nagy kamion és a helikopter eléggé bejönnek :)

   Bár pontos számokat nem láttam, gyanítom, hogy 1999 táján a LEGO cégnek nem ment annyira jól, mint manapság. A Model team olyan téma, ami elsősorban tinédzserek, felnőttek számára vonzó, és akkoriban még nem igazán érezte a LEGO, hogy a videójáték-generációt hogyan lehet megfogni, AFOL vagy más netes LEGO-közösség pedig alig létezett. Szerintem egész egyszerűen a célcsoportban akkoriban nem volt annyira "cool" a LEGO, és mivel valahol vágni kellett, erre esett a választás. Ráadásul akkoriban nem volt netshop sem, szóval a viszonylag szűkebb rétegeknek szánt készleteket jóval drágább volt piacon tartani, mint manapság.

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. Szia Peter!

    Örülök, h tetszett a poszt!
    Anno én is nagy örömmel olvastam a Te írásaidat Technic témakörben, nagy kár, h a Kockak.hu oldalad "leállt".

    Köszi az értékes meglátásokat a cég 1999-es hányódásával kapcsolatban. Jó, hogy kibővítitek a leírtakat, így helyére kerülnek a mozaikdarabkák. :)
    Üdv!

    Törlés