8 A LEGO Model Team története (1986-1994) - 2. rész


Folytatódik a LEGO szép emlékű „Model Team” (MT) témáját bemutató sorozatunk. Az első részben az előzményekkel és a játékok általános jellemzővel foglalkoztam.

Ezúttal az 1986 és 1994 között megjelent, – napjainkra talán már klasszikusnak számító – szetteket mutatom be. (Mindvégig törekszem csak az objektív tények talaján maradni, de néhány esetben, egy-egy személyes történet, illetve szubjektív vélemény is bekerült az írásba.)

A LEGO 1986-tól 1999-ig adott ki ilyen márkanév alatt – elsősorban gyűjtőknek szánt – készleteket. A 2000-es évek elején a legsikeresebb témákból kiválasztottak néhány népszerű játékot, és újra elérhetővé tették azokat, a korábbiaktól eltérő sorozatszámok alatt. 2004-ben a Model Team készletek közül is megjelenhetett egy régebbi jármű ilyen formában, így összesen 16 darabra nőtt a MT-játékok száma. Most közülük az első nyolccal ismerkedhetünk meg alaposabban!

Ha valaki lemaradt az előzményekről, akkor IDE KATTINTVA elérheti az első részt!A Model Team embléma


 1986 Az első Model Team szettek érdekessége, hogy mindháromhoz egy-egy szép plakátot is csomagoltak, ami az adott járművet ábrázolta valamilyen látványos nézőpontból. Egy másik említésre méltó dolog, hogy kétféle dobozban kerültek forgalomba ezek a készletek; az első – 1986-os – példányokat világosabb kék színűbe csomagolták, míg a később megjelentek, valamivel sötétebb kék göngyölegbe kerültek.

Az 5580-as régi típusú, világosabb doboza és a hozzá járó plakát
Forrás: ebay.com

A LEGO 5540-es posztere
Ilyeneket később már nem adtak a készletekhez
Forrás: Bricklink.com
Furcsa lehet még az is, hogy a járművek rendszámtáblájában (vagy típusjelzésében) itt még nem „MT” (Model Team) rövidítést használták, hanem „MC”-t.


5510 Off Road 4X4

Forrás: Brickset.com

Adatok:
 • Alkatrészszám: 285 db (Brickset) / 284 db (Peeron)
 • „A” modell: terepjáró jeep
 • „B” modell: mozgó daru
 • „C” modell, csak ötletszinten: terepjáró kamion
 • Korabeli ára: ?
 • Mai használt átlagára: 8.800,- Ft (Bricklink által megadott átlagár. A legkisebb és a legnagyobb összeg között hatalmas különbségek is lehetnek! Függ a doboz és útmutató meglététől, az extra elemektől, stb.)
 • Funkciók: kormányzás, kézzel működtethető csörlő
 • Ritkább elemek: szélvédő, Fabuland ásó, matricás elemek

A teljes sorozat legkisebb darabja, azonban a viszonylag kevés kockából is sikerült megtalálni a klasszikus amerikai terepjáró formavilágát. Már a kezdeti időkben is gondoltak olyan fontos apróságokra, mint pl. az ablaktörlő, visszapillantó, bukókeret, vagy működő csörlő.

A motorháztetőt nem lehet felhajtani, így ennél a típusnál nincs semmilyen motorimitáció, ami pedig a MT egyik jellemző ismertetőjegye.

Szerintem egy ilyen "Jeep Renegade CJ" lehetett a minta
Forrás: blog.jeep.com
A saját, matrica nélküli példányom is emlékeztet a felső képre

A „B” változatként az útmutató egy talán kevésbé jó kinézetű daru építéséhez ad instrukciókat, ami azért, ezek ellenére is egy jól játszható alternatíva.

A doboz hátoldalán látható a harmadik lehetőség is
Forrás: ebay.com

Mindkét változat Technic alapokra épül, hagyományos fogasléces kormányzással.

Érdekesség, hogy nem Town típusú lapátot helyeztek el az autó oldalán – hiszen, az túl kicsi lett volna rá – hanem, egy Fabuland ásót, mert az méretében sokkal jobban illett a terepjáróhoz.

Hazánkban viszonylag gyakran előforduló modellről beszélünk, bár sok esetben nem az eredeti kiadásról lehet szó, hanem egy-egy újraépített változatról. (Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor érdemes figyelni a matricák meglétére, valamint az originál útmutatóra és dobozra is, – akárcsak a többi Model Team szettnél... Néhány éve én is megvettem ezt a készletet, azonban a fenti eredetiséget „igazoló” dolgok hiányoztak, így valószínű – hiába hiánytalan példány – de nem egy korabeli darabhoz jutottam. Mivel kedvező volt az ára, és még így is jól „hozta” a hangulatot, kicsit sem bántott a dolog, így is a polc egyik szép dísze.)


5540 Formula 1 Racer

Forrás: Brickset.com

Adatok:
 • Alkatrészszám: 451 db (Brickset) / 431 db (Peeon)
 • „A” modell: Forma 1-es versenyautó
 • „B” modell: duplaszárnyú repülőgép (biplane)
 • „C” modell, csak ötletszinten: gokart
 • Korabeli ára: ?
 • Mai használt átlagára: 10.900,- Ft
 • Funkciók: kormányzás, levehető motorháztető, alatta részletes motorimitáció
 • Ritkább elemek: átlátszó sárga és fekete színű csövek, Model Team kerekekből 10 darabot tartalmaz, matricás elemek

Magyarországon ez az F1-es kocsi valamiért a kevésbé népszerű MT-készletek közé tartozik, pedig nagyon szépen sikerült eltalálnia a tervezőinek az akkori idők versenyautó-megjelenését. Az egyik legérdekesebb tulajdonsága a levehető motorházfedő, ami alatt megcsodálható a V8-as motorblokk. (Ezt a funkciót azóta sok-sok modell másolta, pl. a Racers nagy F1-es autóinak is ez az egyik látványos megoldása.)

A régi típusú doboz hátoldalán látható a levett motorházfedő,
valamint a "B" és "C" modell is
Forrás: Brickshelf.com

Érdemes megfigyelni azt is, hogy több Model Team kerék egymás melletti összekapcsolásával érték el az abroncsok vastagságának megnövelését. Ez egyébként, jól jöhetett a készlet továbbgondolásakor is, hiszen, rögtön tíz darab ilyen futófelülethez jutott a vásárló, ami meg már majdnem elegendő lehetett egy nyergesvontató reális megvalósításához is. (Persze, plusz alkatrészekre is szükség volt még ehhez.)
A színeit is sikerült nagyon szépen eltalálnia a tervezőknek, a kevés fekete mellett a vörös és a fehér színek dominálnak.


Az 5540-es szerintem erre az 1986-os McLaren F1-es hasonlít igazán
Forrás: Euro-t-guide.com
A „B” modell egy szép, de viszonylag egyszerű biplane volt, aminek talán a legérdekesebb részleteit a motor kreatív kialakításánál és a szárnyak összekötő rúdjainál érdemes keresni. Ami miatt külön kiemelendő ez az ötlet, hogy nem egy közúti járművet, hanem egy légi közlekedésre termett gépet sikerült kigondolni az alternatíva alkotóinak.

A „C” változat csak az útmutató végén és a dobozon jelent meg, gyári instrukciók nincsenek az összeállításához. Ez egyébként, egy olyan gokart volt, ami valamennyire emlékeztetett egy kortársára; a 8842-es Technic készlet főmodelljére.


5580 Highway Rig

Forrás: Brickset.com

Adatok:
 • Alkatrészszám: 667 db (Brickset) / 637 db (Peeron)
 • „A” modell: amerikai csőrös kamion
 • „B” modell: jeep utánfutóval
 • „C” modell, csak ötletszinten: európai kamion
 • Korabeli ára: ?
 • Mai használt átlagára: 22.700,- Ft
 • Funkciók: kormányzás, előredönthető motorháztető, alatta részletes motorimitáció, ajtók
 • Ritkább elemek: az ajtók egyediek, a motorháztető oldalfalát alkotó panelok is csak itt találhatók meg, szélvédő és ablakok, átlátszó sárga csövek, Model Team kerekekből 11 darabot tartalmaz, matricás elemek
A téma és a korszak talán legkultikusabb darabja ez az amerikai kamion. Ez talán nem is csoda, hiszen az évtized három modellje közül ez volt a legnagyobb és a legkidolgozottabb. A másik kettőhöz képest megnövelt elemszám – több mint 600 darabról beszélünk – további részletek megjelenítését tették lehetővé.

Az 5580-as egy újabb típusú doboza
Forrás: Brickshelf.com
A csőrös jármű orra előrehajtható volt, és így meg lehetett szemlélni a részletesen kidolgozott motorimitációt, aminél még olyan apróságokra is gondoltak, mint pl. a hűtőventillátor, és a szelepsapka. Ezen kívül olyan részletek is a helyükön vannak, mint pl. a visszapillantók, ablaktörlők, kémények, üzemanyagtartályok, indexek, kürtök, helyzetjelző fények, stb. Sőt, még a pilótáknak hálófülke is készült, azonban, ez belülről ki volt töltve a kormány forgatómechanikájával, hiszen a kabin hátsó részére került pótkerékkel lehetett irányítani a vontató első futóművét.
Az egyedi és éppen ezért ritka panelok, és ajtók is tovább növelték a készlet értékét. Ha valaki esetleg egy hiányos, de olcsó darabba belefutna, a vásárlás előtt ezeknek a meglétét a legfontosabb ellenőrizni. Hiszen, ha ezek közül akár csak egy darab is hiányzik, sok utánajárásra lehet szükség, amíg azt sikerül beszerezni. (Ha pl. néhány lámpa, vagy akár a kémény hiányzik, bátran vásároljuk meg, ezek könnyen pótolható darabok.)

A hátoldal a funkcióké és az alternatíváké
Forrás: Brickshelf.com
A „B” verzió egy utánfutóval is felszerelt terepjáró volt, ami azonban nem használta a ritkább elemeket. Szép és arányos ez a járgány, talán némiképp még emlékeztet az 5510-esre is. Azonban, érezhetően nem főmodellről beszélünk; érdemes rápillantani az első fényszórókra, vagy a pótkerekes kormányzásnál látható hosszú kinyúló tengelyre.
A harmadik, – csak a dobozon látható – alternatíva talán a jeep-nél jobban nézett ki. Ez egy európai kamion volt. Valószínűleg csak a témaismétlés elkerülése miatt lett belőle a hármas számú lehetőség.

Az évtized végéig csak ezt a három típust adta ki a LEGO a Model Team-sorozatban, tehát nem bővült tovább a termékpaletta 1990-ig. A téma életében ez a három esztendőnyi kihagyás volt a legnagyobb szünet, ami az új készletek megjelenéséig eltelt. (A 2004-es kiadású 10151-esnél a négy évnyi időközt nem veszem figyelembe, hiszen, nem új játékról van szó ebben az esetben.)


 1990 
5590 Whirl & Wheel Super Truck

Forrás: Brickset.com

Adatok:
 • Alkatrészszám: 1063 db (Brickset) / 1031 db (Peeron)
 • „A” modell: helikopter szállító kamion / európai nyergesvontató helikopterrel
 • „B” modell: reptéri tűzoltóautó
 • „C” modell, csak ötletszinten: amerikai platós teherautó
 • Korabeli ára: 80 USD
 • Mai használt átlagára: 26.800,- Ft
 • Funkciók: kormányzás, ajtók, helikopter rotorja forgatható
 • Ritkább elemek: az ajtók, szélvédők és ablakok, légterelő panel, Model Team kerekekből 19 (!) darabot tartalmaz, matricás elemek

Sokak számára a legszebb, legvágyottabb Model Team LEGO. Szerencsére, nem ez a legdrágább készlet, – elemszámra is csak a harmadik a sorozatban – így talán elfogadható áron lehet megvenni még ma is. (Mivel újabb darabról beszélünk, gyakrabban megvan hozzá az eredeti doboz és útmutató, mint a nyolcvanas évekből származó testvéreinek. Az országban is gyakran lehet vele találkozni különféle aukciós portálokon.)

Poszter – tudtommal – már nem járt hozzá, akárcsak a többi, később megjelenthez sem.

Az 5590-es doboz hátsó része
Forrás: Theplasticbricks.com
A kamion, pótkocsi és a helikopter is remek megjelenésű, ráadásul, nagyon jól illik hozzá a vörös-fekete színkombináció. (Engem kicsit a korabeli M-Tron Space világra emlékeztet.) Sajnos, személyesen még nem „találkoztam” a készlettel, de csak a képek alapján is kijelenthető, hogy az egyik legjobbja a sorozatnak. Én magam talán csak egyetlen – kicsit kukacoskodó – hibát rónék fel neki: a légi darázs nagysága egyszerűen túl kicsi a kamionhoz képet. (Ha hozzá illő méretarányút keresünk, akkor érdemes a poszt harmadik részére várni, mert abban lesz egy ideális léptékű darab.)

A „B” modell egy reptéri tűzoltókamion volt, ami – a kissé futurisztikus formája ellenére, vagy pont azért – de nagyon jól nézett ki. A helikopter szélvédőjének felhasználása nagyon vagány megjelenésűvé tette ezt a gépet.
A dobozra felkerült harmadik alternatíva egy csőrös teherautó „személyében” érkezett; ehhez a megszokott módon nem járt gyári leírás.

A "B" modell egy CGI-képen
Forrás: ImageShack.us

1990-ben ezen kívül nem adtak ki több MT-készletet, de a következő új termékre most már csak egy évet kellett várni.


 1991 

5550 Custom Rally Van

Forrás: Brickset.com

Adatok:
 • Alkatrészszám: 525 db (Brickset) / 509 db (Peeron)
 • „A” modell: rally kisbusz
 • „B” modell: terepjáró jeep
 • „C” modell, csak ötletszinten: rövid orrú kamion
 • Korabeli ára: 49,5 USD
 • Mai használt átlagára: 11.000,- Ft
 • Funkció: kormányzás, ajtók nyithatók
 • Ritkább elemek: az ajtók, szélvédők és ablakok, matricás elemek

Ennek a készletnek a bemutatását egy kis személyes történettel kezdem: Gyermekkoromban számomra ez volt az egyik legvágyottabb LEGO-készlet. Hogy miért pont az 5550, arra már nem emlékszem, de biztos, hogy ez volt az. Sajnos, akkor nem kaphattam meg, de az újrakezdésem is pont ehhez köthető. Véletlenül megláttam egész kedvező áron egy aukciós oldalon, amikor nem is ezt kerestem. Sőt, még csak nem is LEGO-ra vadásztam, mindössze egyszerűen „beleszaladtam”. Így, ezt vettem meg elsőként az „új gyermekkoromban”…

A saját egykori 5550-esem:
Egy matrica rossz helyre volt felrakva, egy meg hiányzott

Az 5550-es számú rally kiszolgáló autó szerintem nagyon eltalált formával rendelkezett, és a színvilága is egyszerre azonosíthatóvá és egyedivé tette. A kormányzását a tetőn elhelyezett pótkerékkel oldották meg, a Technic készletekhez kikísérletezett módon. A négy darab – vonatoknál is használt – ajtó jelentősen növelte az értékét.

Az 5550-es doboz hátsó felén
 a szokásos funkciók és lehetőségek kaptak helyet
Forrás: Brickshelf.com
A „B” alternatívaként egy szép jeep-et lehetett építeni, ami mindenféle komolyabb kompromisszum nélkül remekül hozta az amerikai terepjáró klasszikus megjelenését. A „C” verzió egy kisebb kamion volt.

(Egyébként, a személyes sztori befejezése az lett, hogy másfél év után eladtam az 5550-esem. Igazi okot nem tudok mondani, hogy miért, mert még ma is tetszik, de hirtelen felindulásból így döntöttem. Legalább valaki másnak is örömöt szerezhet.)

Érdekesség, hogy az 5581-es szettben szinte egy az egyben lemásolták ezt a járgányt, csupán néhány részletben van jelentős eltérés: pl. hátsó ajtó, első lökhárító, és a pótkerék helyzete. Persze, a legfőbb, rögtön észrevehető különbség a színbeli eltérés. De nagyjából a régi terveket porolhatták le és bővíthették ki 1993-ban. (1992-ben nem volt új MT LEGO.)


 1993 
5521 Sea Jet

Forrás: Brickset.com

Adatok:
 • Alkatrészszám: 401 db (Brickset) / 398 db (Peeron)
 • „A” modell: verseny motorcsónak
 • „B” modell: mocsárjáró hajó
 • „C” modell, csak ötletszinten: repülőgép
 • Korabeli ára: 36,5 USD
 • Mai használt átlagára: 8.000,- Ft
 • Funkció: dupla dönthető motor, hajócsavarok forgathatók,
 • Ritkább elemek: íves elemek, matricás elemek

Egy újabb közlekedési eszköz, de semmi köze nincs az eddigi közúti- és légi járművekhez. Ez jó irány, hiszen, a kamion-terepjáró vonalból talán már túl sok volt ekkora a sorozatban. A „Sea Jet” csónak a cseppfolyós halmazállapotú közeg meghódítására született, bár természetesen nem fürdőkádba volt való, hanem inkább vitrinbe. Ez a készlet némiképp kilógott a társai közül, hiszen egyáltalán nem tartalmazott kerekeket, így aszfaltszaggató járművet még az alternatívák között sem találhattunk. (Ugyanez elmondható lesz majd a következő részben is egy termékre.)

Szegényem kissé matricahiányos állapotban van

Ez a versenymotorcsónak vizuálisan ismét csak rendben van, de a valóban működő funkciók száma nem túl sok. (Ez mondjuk nem olyan nagy probléma, hiszen, nem erre született a téma.)

A repülőgép ("C" modell) annyira azért nem lett szép
Forrás: Brickshelf.com
Ezt a típust itthon meglehetősen olcsón be lehet szerezni – igaz, doboz nélkül – kb. a nemzetközi ár feléért. Ebből is van egy példányom, amit nagyon szeretek, még egy pótkocsit is építettem hozzá egykor, hogy az akkor még meglévő 5550-em vontatni tudja. Erről a versenymotorcsónakról valahogy nekem mindig a Miami Vice TV-sorozat jut eszembe, ami meg gyerekkori jó élmény, így a kevés egyedi alkotóelem ellenére is kedvelt darabja a gyűjteményemnek.

Az útmutatóval támogatott második modell pedig egy mocsárjáró hajó, amiről ismét egy TV-sorozat, mégpedig a CSI:Miami ugrik be nekem. Úgy tűnik, ez egy ilyen készlet, mindig valami bevillan róla. Ha már a villanásokról beszélünk, nézzük meg a ’93-as év második darabját is:


5581 Magic Flash

Forrás: Brickset.com

Adatok:
 • Alkatrészszám: 784 db (Brickset) / 785 db (Peeron)
 • „A” modell: motorcsónak szállító kisbusz
 • „B” modell: drugster
 • „C” modell, csak ötletszinten: platós teherautó
 • Korabeli ára: 79 USD
 • Mai használt átlagára: 17.000,- Ft
 • Funkció: kormányzás, ajtók, motorimitáció a motorcsónakon
 • Ritkább elemek: az ajtók teljesen egyediek, szélvédő és ablakok, matricás elemek

A „Varázslatos Villanás” motorcsónak szállító kisbusz: Olyan, mintha egy 5550-ből és egy 5521-ből gyúrták volna össze az ötletet, kiegészítve egy kis utánfutóval. Tehát, az idea talán nem volt új, de a játszhatóság irányába nagyot lépett a sorozat. (Ezt leírhattam volna az 5590 kapcsán is.)

Ahogy korábban is említettem, a közúti járművet a vagány fekete-vörös-sárga színvilága különböztette meg főleg az 5550-től. Egy dologban mondjuk visszalépés volt tapasztalható; mégpedig abban, hogy az addigi négy darab vonatajtó kettőre csökkent, mert hátulra már másmilyen szerkezet került. (Igaz, a kisbuszra került ajtók egyedi festésűek voltak, sehol máshol nem használta fel ismét a LEGO.)

A doboz szemből nézve...

A pici utánfutóban nem volt semmi különleges, de a motorcsónak a csekély mérete ellenére is nagyon jól nézett ki. De igazából sokkal kisebb méretű lett, mint a „Sea Jet”. Ami furcsának tűnt az 5581-es vízi járművével kapcsolatban, hogy nem stimmelt a kisbusszal a méretaránya, mert az előbbi inkább minifigura léptékű volt, míg az utóbbi nem igazán.

... és hátulról

Egy dragster lett a „B” modell, amihez ismét jól mentek a fekete-piros-sárga színek, a doboz hátulján bemutatott harmadik alternatíva pedig egy platós teherautó képében érkezett.

(A sorozat meglévő darabjai közül ebből sikerült a leginkább gyűjtői darabot (dobozos, útmutatós, kifogástalan állapotút) kifognom, ami némiképp kárpótol az eladott 5550-ért.)


 1994 

5591 Mach II Red Bird Rig

Forrás: Brickset.com

Adatok:
 • Alkatrészszám: 1172 db (Brickset) / 1166 db (Peeron)
 • „A” modell: repülőgép szállító kamion
 • „B” modell: jeep utánfutóval és drugsterrel
 • „C” modell, csak ötletszinten: nincs
 • Korabeli ára: 110 USD
 • Mai használt átlagára: 30.000,- Ft
 • Funkció: kormányzás, ajtók, motorimitáció a kamionban, repülőgép csörlőzése a pótkocsira
 • Ritkább elemek: az ajtók, szélvédők, Model Team kerekekből 10 darabot tartalmaz, matricás elemek

Mára a második legnagyobb Model Team készletnek számít ez a repülőgép szállító kamion, de megjelenésekor a leghatalmasabb elemszámúként adták ki.

A színei ezt is könnyen felismerhetővé tették, kicsit amerikai hatású lett a kész modell. Ezt erősíti a csőrös kamion – ami egyébként egy leheletnyivel kidolgozatlanabb lett, mint az 5580-as – és a sok csillagos matrica.
A jeep és dragseter nekem jobban tetszik, mint a főmodell
Forrás: Plus.google.com


Valószínűleg eredetileg az 5590-es helikopterszállító nagyobb testvérének szánták, aminek egyébként meg is felelt. Kinézetre is jól sikerült a teljes szerelvény és a jet is, de a méretaránybeli eltérések itt is szembetűnők. Sőt, tudtommal, a repülőgép még a minifigura léptéknél is kisebbre lett tervezve. De ettől az apróságtól eltekintve egy remekül játszható – talán a legjobban az összes közül – modellt adott ki a LEGO 5591-es szám alatt. A repülőgép felcsörlőzhető volt a pótkocsira, aminek a hátulján elhajtható volt egy része, hogy felférjen oda a gép. A pótkocsi lekapcsolható volt, majd ez után ki lehetett stabilan támasztani, akárcsak az 5590-es esetében. Valamint, a kamion első kerekei itt is kormányozhatók voltak természetesen.

Az alternatíva nagyon szépen és arányosan sikerült. Szerintem, itt a színvilág is jobban illik a témához, ami egy dragster szállító terepjáró volt.


Néhány kérdés a végére:
 • Kinek mely darabok vannak meg, és mi miatt szereti azokat?
 • Melyik a kedvenc az eddig bemutatottak közül, és miért pont arra esett a választás?

A Model Team sorozatot bemutató posztunk ezzel a második részének végéhez érkezett.
A folytatásban megismerkedünk az 1994-1999 között kiadott készletekkel.Az írás során felhasznált legfontosabb információforrások:
 • Útmutatók és katalógusok: Worldbricks.com
  (A katalógus oldalakról készült képeket előbb kimásoltam a pdf-ekből, majd körbevágtam azokat, ezért nincs hozzájuk konkrét forrás megjelölés! A "Model Team" logók esetében is ugyanígy jártam el.)
 • Képek: Brickset.comBrickshelf.com

8 megjegyzés:

 1. Az 5581 színvilága (ami nekem nagyon tetszik) a 6357-es Town készletben is visszaköszön.

  VálaszTörlés
 2. Sziasztok,

  MT rajongóként nagyon vártam a folytatást, és nem is csalódtam. :) Nekem az összes darab megvan ebből az időszakból (az F1 autó beszerzés alatt), és mindet összeépítettem. Szerény véleményem szerint a LEGO top 3-as sorozata az MT, és még mindig viszonyítási pont.

  Az én kedvencem egyértelműen az 5580 csőrös kamion, valószínűleg a gyerekkori élmények miatt ('92 Karácsony) egészen különleges helyet foglal el a gyűjteményemben, és ma is a legféltettebb darab dobozostul-matricástul. Ami még különlegessé teszi, hogy a (szerintem nélkülözhetetlen) pótkocsi megépítését teljes egészében a képzeletre bízták. Gyerekként rengeteg fajta MOC pótkocsit építettem hozzá (pl farönk szállítót a Karácsonyi vakációból). Olyan boldog voltam, amikor megkaptam, hogy elvittem még a nagyszüleimhez is vidékre megmutatni a csőröst. Ami érdekes még, hogy színvilágában nagyon illik hozzá a kétmotoros 5521 jacht (engem is a Miami Vice-ra emlékeztet, illetve balatoni luxusjachtokra), ezért legutóbb ez alá építettem egy szállító pótkocsit, és rákötöttem az 5580-ra, ami így egy elég brutális kamionná bővült. :) Tervbe van véve egy folyékony nitrogént szállító pótkocsi utánzat építése is hozzá (a T2-ben szereplő kamion után), ha elkészül, majd rakok fel képet róla.

  Amúgy engem soha nem zavart a méretaránybeli eltérés, valahogy el tudtam képzelni ekkora méretű helikoptert és repülőt a kamionokhoz, de tény hogy leginkább az 5591 repülő mérete sántít, az lehetne nagyobb is.

  Egy kérdés: nekem is úgy rémlik, hogy az 5581 truck ajtajai festett vonatajtók, de akkor miért adtak két sárga csík matricát a készlethez? Egyszerre matricázott és festett az alkatrész? (most nincs nálam, hogy csekkoljam)


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Interceptor!

   Köszi a részletes élménybeszámolót!
   Az 5580 tényleg nagyon remek készlet, nagy élmény lehetett egy ilyent birtokolni gyerekként (is).
   Az 5581 ajtajai tényleg olyanok, hogy festett sárga csíkok már "gyárilag" rajtuk vannak, de adnak hozzájuk matricákat is, amikkel jobban hasonlítanak a többi sárga színhez, matricához. Hogy miért van így, én sem értem, de ez biztos. (Néhány hónapja került hozzám a cikkben is látható dobozos példány és sajnos az ajtók matricái már felpöndörödtek a széleken és alatta látszik, hogy bizony ott a sárga festés alattuk.)

   Egy kérdés, kérés, persze csak ha kedved van hozzá:
   Mivel épp most készülget a 3. rész, ha szívesen viszontlátnád az abban szereplő készletek ismertetése mellett a saját példányaidat, akkor küld el nekünk és ha jók a képek (semleges háttér, szép, élés, nagyméretű, stb.) akkor betenném forrásmegjelöléssel. (Azonos tematika, képek tekintetében is, tehát jöhetnek doboz képek, vagy magáról a készletekről is.) Szóval, a 94 utániakról kellenének képek, ha Te is úgy gondolod. (A zkockageneracio [kukac] gmail.com címre küldheted a héten bármikor.) Előre is köszönjük!

   Papírbabának:
   Valóban stimmel a színvilág, a téma pedig akár az 5590 kistesója is lehetne. Attila, "Tesók" posztba akár mehetne is!

   u.i.: A 3. rész lehetséges, hogy két hét múlva érkezik csak, de azért igyekszem vele.

   Törlés
  2. A tavaszias idő ellenére érzékelhetően el vagyok havazódva, ezért nem igazán írok/kommentelek pillanatnyilag, de a Tesók-felhívás kihagyhatatlan volt. Megnézem, én mit tudok tenni az ügyben, s legfeljebb képi segítséget kérek. Az MT pedig a gépesített Top számomra, kb úgy, mint a Paradisa a minifigurális vonalon. Nagy köszönet a feldolgozásért. (Előre elkészült posztjaim is kifogytak, de már látszik egy kis könnyülés, és hamarost újra ontok magamból némi ömlengést, a magasb okulás érdekében.)

   Törlés
  3. Szia Zoli,

   Képeket az 5541, 5542, 5563, 5571 készletekről tudok Húsvét környékén küldeni, ha ez így jó. A többi készlet nincs meg (és nem is lesz, mivel nem tetszik).

   Üdv
   Kari

   Törlés
  4. Szia!

   Rendes vagy, jó is lenne, de szeretném még húsvét előtt véglegesre elkészíteni. Azért köszönöm, legfeljebb ha mégis átküldöd, majd utólag majd beszúrom őket a posztba. Köszi! Üdv!

   Anaknak:
   Köszi az észrevételt, azt hiszem, igazad van. A kamionoknak valóban inkább kipufogója van, a hajóknál mondjuk kéménynek.
   Köszi, üdv!

   Törlés
 3. Én nem tudom felétek mi a szokás, de errefelé a házaknak van kéménye a járműveknek meg kipufogója. :)

  VálaszTörlés
 4. Jó kis összefoglaló cikk lett. Elfogultság nélkül már most látom,hogy a Creator járművei csak a nyomukban lépkednek.
  Örömmel olvasom,hogy a Miami Vice fíling előjött.Nekem is a legkirályabb sorozatban látható motorcsónak ugrott be először.
  Nekem az az érzésem hogy ezek a szettek,mintha bentragadtak volna a Lego tervező asztalán 1987-1990 között,mert tiszta 80-as évek hangulatát idézik a járművek formái.Én egy ideig azt hittem hogy ezek mind a 80-as évek darabjai.
  Az 5590-es helikopterének arányaival nincs semmi gond,de az 5591-es repcsije viszont kicsi.Az 5591-es látva mindig az eredeti (igazi) Transformersek (Starscream,Optimus) jutnak az eszembe alternatíva megépítéseként,nem tudom miért.
  Az 5581-es meg olyan mint ha a német piacnak szánták volna.

  VálaszTörlés