2 Végigjátszás (alternatívákkal): 6882 Walking Astro-Grappler (1985)


Újabb Classic Space támájú szettet csűrök csavarok ma, méghozzá az eddigiektől jelentősen eltérőt, hiszen sem kereke, sem szárnya nincs a jómadárnak. Egy érdekes fazonú lépegetőről van szó, ráadásul egy sokcsuklós karral felszerelve. Több érdekesség is van még a szerkezeten, de azokra úgyis kitérek a továbbiakban.


Téma
Az LCS International ismeretlen vidékek új megközelítésű felfedezésére különleges járműkategóriákat is bevezetett kommersz vonalai mellett, melyek közül ma a kőzetkutatásban és -szállításban fényeskedő nagyágyúja, a Tritium-powered All-Terrain Unit (T.A.T.U.) és a köré épülő termékcsoport kerül górcső alá. A nevezett lépegető a Betelgeusei Duránium-bányászat megindításához lett egyedileg fejlesztve, de annyira bevált, hogy hamarosan más anyagok kinyeréséhez is egyre széleskörűbben kezdték alkalmazni, míg végül egész járműcsalád alakult ki körülötte.

Statisztika
BL ár (használt): 3.300,-..9.400,- (kb 4.200,- forintba került, pazar állapotú, gyűjteményes darab)
BL ár (új): 34.000,-..40.300,-
Kockaszám: 86 db (saját doboza, Peeron), 87 db (BL)
Minifig: 1 fő
Alternatívák: 4 db, összeépített állapotban fotózva a hátoldalon
Doboz: USA-beli fazonú téglaforma, Legoland szalaggal és elemszám-jelöléssel elől, megnevezéssel oldalt, alternatívákkal hátul.Alapkészlet
Még mindig karcsú szettnél járunk, amit mutat a finom kis leporelló formátumú útmutató, és most még egy alternatíva is elfért rajta a főmodellen kívül


Ma a kék elemek dominálnak, mellettük a szokásos szürke beütésekkel, és egy fekete szkafanderes CS fickóval. Sok az érdekes formátumú elem, így már most látszik, hogy nem szokványos járgányok kerülnek ma terítékre.

rengeteg kellemes elemet fedezhettek fel eme szettben

A T.A.T.U. könnyen karbantarható, nagy teherbírású súlypont-áthelyezéses mozgatórendszerrel szerelt felderítő- és bányagép, így összeállítására bármely komolyabb felszereltségű telep vállalkozhat, szállító-kapacitást spórolva a gyártónak, amit az nem rest némi engedménnyel honorálni. Nézzük, mi elég képzettek vagyunk-e a szakértő szereléshez. Forgózsámoly-redszer képezi a szerkezet lelkét, melyre csúszópaneles rögzítéssel kerül fel a felépítmény alváza.


okos megoldás, de intenzív használat elkoptathatja a csempéket

A speciális robotkar a legoptimálisabb helyre kerül, így könnyedén kiszolgálva a legmeglepőbb igényeket is. A duál alváz-megerősítés a dolgozó kényelmét és biztonságát hivatott szolgálni. Ilyen kategóriájú járműnél ez már azt hiszem, elvárható “luxus”.Mozgás-rásegítéshez tetra-trícium mikroimpulzus-hajtóművek, mintatároláshoz sugárvédett konténerek járnak.


A lábak párhuzamosítása is forgózsámolyokkal történik.


Amint összeáll a szerkezet, megtekinthetjük, hogyan is kellene azt használni. Ebben segít az LCS feketébe öltözött munkatársa is.

munkára fel!Alternatívák
Útmutató a régi jó szokásokhoz híven nem jár az alternatívákhoz, ám edzett legós nem retten meg ilyen apróságtól. A hátoldalon viszont ritka figyelmesség a LEGO részéről, hogy a végtelen számú lehetőségre külön felhívja figyelmünket.


A B-modellel indítunk, ami önkényesen a bal felső szerkezet lesz. Ez – az építkezés menetét, és a végeredményt tekintve is a főmodell egyszerűsített, fülkétlenített változata, mely könnyed eleganciával egy perc alatt összedobható.
Kicsit bumfordi a hatalmas lábak lábak miatt, és relatíve kevés darabot is emészt fel a rendelkezésre álló mennyiségből, így egy ujjmenés erejéig majd még visszatérünk ide. A rásegítés itt is tetra-trícium mikroimpulzus-hajtóművekkel történik. Az irányítás minikarokkal, a kutatás a már ismert robotkarral történik. Hátul felismerhetetlen funkciójú kis robotkarok figyelhetők meg.
yippiééA C-jelű modell elég elképzelős, hiszen csak a techno-rovar látszik az előtérben, míg a háttérben leledző bányászegység inkább hozzávetőleges, mint kivehető. Mindegy, én azért nekiálltam, és alkottam valamit, ami hajaz a képre, de előbb itt a bogárka.szimm-szimm, érdekes kőzet...


gazzda errre

A trappoló valahol az A- és B-modellek között helyezkedik el, fura reflektor-kialakítással, csak szélvédős fél-fülkével, és egy kis puttonnyal a feltárt kőzetek szállításához. Az alkotói szabadság persze itt kissé elkapott, a már jelzett fotográfiai hiányosság miatt.
A D-modell végre kiszakad kissé a klisék közül. A kisebbik tag egy szuszpenzoros minisikló, két pirozafír deflektorral, és egy minikonténerrel a sürgős szállítások elvégzéséhez.
A nagyobb egység egy telepített kutatóközpont, karolóplatformokkal minisiklók fogadásához, robotkarral a biztonságos feltáráshoz és anyagmozgatáshoz, és hatalmas holokivetítővel az eredmények könnyebb kiértékeléséhez.


valami turpisság van a dobozon, mert ilyen felemás színű lett


egy kis átpofozás után szimmetrizáltam


Duoszuszpenzoros lebegőegység érkezik E-modellként köreinkbe, melyen kis, forgatható robotkarok találhatók a biztonságosság jegyében, kettős tárolószekrény a megbízható mintatovábbításért, szabadalmaztatott spiralizátor-hajtóműpár hátul.

ohó! ezt ki kell próbálnom!


hogy duruzsol a kicsike...


na suhanjunk!

Itt is sokminden megmarad, így az ujjmenés várható hozzá.


Ujjmenés
A már emlegetett okokból kissé nekiveselkedtem, s hamarosan megszülettek bolondozásom eredményei. Először a B-modellhez gyártottam egy Bálna-osztályú mini teherhajót, melynek sugárvédett puttonyában a világ legveszélyesebb anyagmintái is nagy biztonsággal szállítmányozhatók. Az orr-részben elhelyezett dupla hárítópajzs-generátor megbízható védelmet ad akár hosszabb utakon is, a csillagközi kommunikátor pedig hátul kapott helyet. Beosztása szerint ez lett az F-modell.
pakolésön


útra fel!

G jellel láttam el az E-hez készült, kis hatótávolságú kabin-indításra alkalmas platform, és egy mini felderítő/kutatómodul kombinációját.
H-modellként még egyet bűvészkedtem az elemekkel, hogy a Bálna mellett esetleg kialakítható-e nagyobb hatótávolságú teherszállító. Nos, amint az már eddig is lejött nekem, s talán Nektek is, elég korlátozottan mozoghatunk az adott elemhalmazból. Nehéz elszakadni a földtől egy ennyire felszíni munkára kialakított szettnél.
érzékeny rakományok szállításához...

Hát, nem annyira jó, mint amennyire nem, de ezt sikerült összetákolnom, mielőtt belefáradtam volna.


Értékelés

Ötlet: 4/5
A lépegetők ritkán visszatérő darabok a szériában, tehát mindenképpen jónak mondanám, de elég meredten kiképzett lett az alkotás, így kissé visszafogja lelkesedésem. A kék színvilág egyébként jót tesz neki, úgy érzem.

Alternatívák: 3,5/5
A B-modell az “A” lebutított verziója, nekem kissé nagyon kevés: 2,5
A C-modell megizzasztott (pozitívan) és a bogár is jópofa. A nagyobb szerkezeten még csiszolni is lehetne, nem olyan rossz az: 3,5
A D-jelű darab kicsit önmagának való, cseppet érthetetlen, de valamiért tetszik: 4
Az “E” azonosítóval ellátott sikló szerintem nagyon jól sikerült, de önmagában egy cseppet kevésnek érzem: 4

Kockák és doboz: 4,5/5
Szép látvány kiborogatva, a színekkel is elégedett vagyok, és nagyobb projekthez rengeteg remek darab van benne. Önmagában ugyan kissé kötött emiatt, de azt majd alant. A fekete CS-gönc is jól megy a készlethez, így azzal is elégedett vagyok.

Továbbgondolhatóság: 3/5
Hiába nagyobb a mennyiség mint korábban, azok összetétele a fő csapásirányban való gondolkodást segíti csak, a többi irányban bénítólag hat. Erős közepes az érzetem ebben a kérdésben, de persze lehet, hogy csak kevés időt töltöttem el az agyalással.

Élmény/játszhatóság: 4/5
Nem túl változatos, nincs kiemelkedően jó az alternatívák között, ám a robotkar sokmindenért kárpótol. Kicsit nehézkes a lépegető-funkció használata, úgyhogy lehet, hogy anno a LEGO ezt nem gondolta át eléggé.

Összegzés: 19/25
CS-szetthez szokatlanul alacsony pontot kapott szegényke, és csak a viszonylag elrugaszkodott témának köszönheti, hogy ennyit is sikerült összekalapálnia. Azért nem bánom, hogy beszereztem, nem kell ám megijedni!

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik ez a kék - átlátszó sárga színvilág. Szerintem szép a gép is. Jópofa és ötletes. Elfogadnám ezt is szívesen.

    A fekete Space Man pedig nem is a leggyakoribb, emiatt küön pirospont az alkotóknak. (Ilyenem pl. még soha nem volt, még csak nem is láttam "élőben" fekete űrhajóst.)

    Szóval, nálam szerintem magasabban lenne az összpontszám, olyan 5-ös alá, vagy 4/5-öd. :)

    VálaszTörlés
  2. A színvilág nekem speciel alapból a kedvencem a többféle eresztés közül, így ebben maxira egyetértünk. Jópofa is ötletes is, de nekem mégis hiányzik belőle valami. Valami differenciálás meg kellett, így nálam most kissé gyengébben szerepelt, mint a többi. Másnál más pontot kapna, de ettől szép ez, nem?

    VálaszTörlés