2 Végigjátszás alternatívákkal: 31009 Small Cottage

Forrás: brickset.com
A Creator készletek egy jelentős csoportja, az emberek mindennapi életterének az egyik legfontosabb szegmenséhez; – az otthonaik modellezéséhez – kapcsolódik. Ezek a szettek jellemzősen három teljes értékű épület létrehozásához adnak ötleteket (3 in 1 sets). Talán, emiatt is meglehetősen közkedveltek ezek a játékok a legósok körében.  Azonban, sajnos, az oldalunkon az „alkotó” téma a népszerűségével ellentétben, mégis kissé alulreprezentált. Ezzel – a képekkel alaposan illusztrált végigjátszással – igyekszünk javítani az eddigi statisztikán. A Kockashop.hu oldalnak köszönhetően, a 31009-es sorozatszámú kis házikóval ismerkedhetünk meg alaposabban.

Mielőtt bemutatnám a mai napra szánt készletünket, nézzünk utána néhány „elődnek”, amik a nyolcvanas-kilencvenes években okozhattak nagy örömöt a kis játékosoknak. (Ezek, korukból adódóan, még nem a Creator témakör játékai, hanem a Town nagyszerű szettjei.)Egy kis múltidézés
Forrás: brickset.com

A kis múltidőzésünket követően, ideje visszatérnünk a 31009-eshez!


Adatok
 • Neve: Small Cottage
 • Sorozatszáma: 31009
 • Téma: Creator
 • Téma csoport: Basic
 • Megjelenés éve: 2013
 • Kockaszám: 271 db (Brickset)
 • Minifig: 1 db
 • Építmények: Három teljes értékű modell: 1.) hétvégi házikó 2.) szélmalom 3.) kis ház
 • Ára: 6090,- Ft (Ennyiért megvásárolható ITT)

Mielőtt a készlettel alaposabban is megismerkednénk, vegyük kicsit közelebbről is szemügyre a „göngyöleget”, ami elsőnek felkeltheti az érdeklődésünket!

Ebben a hagyományos, majdnem négyzet alakú, 28*26*6,5 cm-es, közepes méretű dobozba kerültek a házikó alkotóelemei. A felső felén az 1. számú modellt csodálhatjuk meg legnagyobb méretben, alatta pedig a másik két építmény látható kissé kisebben.

Az oldallapokon újabb képeket, információkat és alkatrészleltárt találhatunk. (Ez utóbbinak a megjelenítését én nagyon jó ötletnek tartom, hiszen, már a boltban felmérhető, hogy mi minden lapul a dobozban.) A feliratok között, mint mindig, ezúttal is nagyon jó érzés olvasni, hogy „Components made in Denmark, Hungary…”.

Egyébként, ez a doboz további játékra is csábíthat, hiszen a Kockashop.hu matricája a vásárlót az oldalon beváltható hűségpontokhoz és további nyereményekhez is segítheti.

A doboz oldalról

A hátoldal az építkezés utáni játékhoz nyújt remek ötleteket, valamint bemutatja a három építmény funkcióit.

A hátoldal a három modellt egyenértékűként kezeli

A méretarányok szemléltetéséhez a dobozokhoz odaraktam egy régebbi - nem a készlethez tartozó - minifigurát is:


Kis ház doboza a 7291-es motorépítő Creator készlettel összevetve szemből nézve azonos méretű, azonban a mélysége annál nagyobb. Erre szükség is van, hiszen a 31009-esben több tucat darabbal többet találhatunk. (Egyébként nem annyira csúszkálnak benne az alkatrészek, tehát indokolt ez a dobozméret.)

Felbontás után én ezzel a 16*16 fejes építőlappal találkoztam elsőként. A régebbi, azonos méretű plate-ek ennél egy kicsivel alacsonyabbak voltak, hiszen, alulról nem rendelkeztek legópöttyökkel. Ez jó fejlesztés, hiszen, az új lapokra nem csak felülről, hanem alulról is építkezhetünk.

A három modellhez három darab útmutató dukál.

A leírások elő- és hátlapjai
A jobb alsó képen látható kisfiú évek óta kiabál - Komolyan aggódok már érte...

Az útmutatók 1-1 "random" oldala
A mellette lévő képen pedig az utolsó lépések láthatók

A doboz és a tartalom – itt még négy zacskóba csomagolva.

A 31009-es: A doboz, a három leírás, a nagy építőlap, és a lényeg, ilyenkor még négy bontatlan zacskóban
Matricaív - vagy festett különleges elem - azonban nincs a készletben

Ezek a – számomra – legérdekesebb építőelemek. A tetődarabokat a sötétkék színük miatt tettem az izgalmasabb elemek közé. Nekem nagyon tetszik ez a mélykék árnyalat, ez a szín jól illik a később elkészült modellekhez. (Igaz, ezt az árnyalatot fényképeken elég nehéz pontosan visszaadni.)

A legérdekesebb alkotóelemek

A kedves arcú, mosolygós főszereplőnk egy jól guruló gördeszkával van fölszerelve. Egyébként, – kissé egyhangú ruhatára ellenére,  ilyen összeállításban meglehetősen ritka, hiszen emellett csak egy másik exkluzív minifigura csomagban volt ezidáig megtalálható.

Iszik és "vezet"?   :-)

A fotózás és ismerkedés után kiterítettem az építőelemeket.

Induljon a játék!


Az 1. modell – A hétvégi ház

Az építkezés menete viszonylag egyszerű, jól követhető, következetes lépések sorozata.
Elsőnek az épület alapjai készültek el. Az alsó részre a szürke szín két árnyalata került. Külön felhívnám a figyelmet olyan kedves részletekre, mint pl. a lábtörlő, ami a fekete rácsból készült.


Már itt jól látható az egyik fontos funkció: Ez a kinyitható oldalfal, ami a később berendezett belső eléréshez elengedhetetlen.

Ezek után elkészült az épület berendezése is; ez egy kis asztalkából, polcból, lámpából és egy székből állt.


A szürke elemek a kémény helyét jelölték, aminek az alsó részén egy ötletes szabadtéri sütő is helyet kapott.

 

A hétvégi ház egyik legjobb ötlete; a tolóajtó is elkészült ekkorra. Nekem nagyon tetszett, mert szép és látványos volt, és ami talán még fontosabb, vaj puhán és tökéletesen működött.A fehér darabok a később elkészült tető vonalát jelölték. Ez a rész úgy lett kialakítva, hogy egy mozdulattal leemelhető volt róla a felső rész, de alapesetben – néhány kapcsolódási pontnak köszönhetően – mégis jól megtartotta a háztetőt.A második nagy munkafázisban tehát a tető készült el. Ez elég egyszerű volt, hiszen inkább a szilárd szerkezet kialakításáról szólt ez a rész. Mégis, a végeredmény elég impozáns, hiszen, jól néztek ki a tetőablakok, amik a padlástérhez tartoztak. Az egyik ablakba még néhány zöld „növény” is elhelyezhettem. Szép kialakítása ellenére, mégis ezt mondanám az épület talán legkevésbé játszhatóra épített részének. Hiszen, itt nem beszélhetünk valódi padlástérről, az ablakokból azonnal a ház alsó szintjébe pillanthattam. Persze, tudom, a kis méret miatt, valódi tetőtér kialakítása lehetetlen volt.


Az első épület elkészült, azonban a modell még nem teljes

Az építkezés utolsó harmadában az udvar és egy kis kerti tavat építettem.
Az külön tetszett, hogy olyan részletekre is odafigyeltek a tervezők, hogy a tavacska közelében sötétebb színű a növényzet, hiszen ott több vízhez juthattak. Nagyon ötletes, attól tartok, hogy nekem ez nem jutott volna eszembe. (Így a tetőtér hiánya miatti előző mínuszt, most egy plusz pont kiegyenlítette.)

Néhány színes „növény”, és „virág” ide is került, valamint egy külső kis kerti asztalkát is készítettem. Az ajtó melletti virágosládára külön felhívnám a figyelmet:


Az építkezés után a 277 darabból csak a lenti néhány alkatrész maradt az asztalon.

A megmaradt építőelemek

Néhány „életkép” az első modellről:


A kisfickó fürödhet a kerti tóban, süthet kolbászt a kinti sütőjén, sőt száguldozhat is egy nagyot falatozás közben a gördeszkáján.
Összességében egy jól játszható, ötletes modellnek mondanám az első lehetőséget.


A kerti sütés jutalma egy kis száguldozás a szabadban

Búcsú az első épülettől


A 2. modell – A szélmalom:

Előzetesen ez a változat jobban tetszett, mint a harmadik. Később a tetszési sorrend nálam mégis megfordult. Nem azért írom ezt, mintha nem lenne szép a második modell; a szélmalom, de egészében tekintve végül mégis ezt láttam a legkevésbé sikerültnek.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük inkább át az építés menetét!

A LEGO kupac elterítésével kezdődött a munka ezúttal is.


Az első lépésekben – a legötletesebb sikerült rész, – egy kis dombocska készült el, amire majd a szélmalom kerül a későbbiekben.


Igazi színkavalkád, a végeredmény mégis a tervezőket igazolja majd!

Sok-sok növényt, kitaposott lépcsőket és lábtörlőt is készítettem. Jó hogy ilyen apróságokra is gondoltak a játék tervezői, hiszen az ilyen részletek nagyban fokozzák a valósághűséget.
Azonban, a figyelmes megfigyelőnek az is feltűnhet, hogy az előzőnél is sokkal kisebb alapterületű építményt húzhatunk csak fel ezúttal. A belső tér nagy részét pedig rögtön elfoglalta néhány hengeres formájú, fehér színű – számomra azonosíthatatlan funkcióval rendelkező – 1*1-es elem. (Talán a gabona ledarálása után ezekbe lehet elhelyezni a kenyér alapanyagát, a lisztet.)


Ezek után a szélmalom épületének egyik oldalfala készült el, amire egy ötletes kialakítású – de sajnos csak a semmibe vezető – létra került.

A függőlegesen elhelyezett barna színű, nagyobb méretű hengeres darab és rajta fekete csap elem, a malom őrlőjének kivezető kürtője lett. Ez kreatív és ötletes megoldás volt szerintem.

A szélmalom belső berendezése

Ami miatt azonban kicsit morcos vagyok a LEGO cégre, hogy az útmutatóban ábrázolt színek bizony sokszor csak megközelítőleg hasonlítanak a valóságra. A mai modern technológia mellett azért ennél valamivel jobb színhűség elvárható lenne. Ennek az illusztrálására született ez a kép, ami a valóságban még nagyobb eltérést mutatott:

A fejlődés nem állhatott meg, a malom tovább csinosodott.
Mondjuk, a gördeszka ebben az alternatívában némiképp indokolatlan, de legalább egy közlekedési eszközre szert tett a magányos munkás.


A második, egyben utolsó nagy munkafázisban a levehető tető és a malom forgólapátjai készültek el.


A felső rész ezúttal is meglehetősen masszívra sikerült. Az biztos, hogy leemelés közben senkinek sem esik darabjaira a tetőszerkezet, ez pedig jó dolog. De ezzel az is járt, hogy nem is túl látványos a végeredmény.


Meglehetősen sok, – a három alternatíva közül talán a legtöbb – alkatrész ennek az összeállítása után maradt meg.

A szélmalom építése után maradt meg a legtöbb kocka

Néhány funkció-bemutatóval és életképpel búcsúzom a szélmalomtól:


A fenti képen látható udvari lámpára eddig még nem is hívtam fel a figyelmet, ezúttal ezt pótolom. Tessék megfigyelni, hogy azért a részletekre itt is odafigyeltek.


A játszható funkciók

A szélmalom munkában


A 3. modell – A kis ház:

Ahogy az imént jeleztem, előzetesen – csak a képek alapján – ebben a lehetőségben „bíztam” a legkevésbé. Mégis, kellemesen csalódtam. Nézzük, miért is írom ezt!

Az építkezés első lépései ezúttal is az alapnál kezdődtek. Érdemes megfigyelni, hogy itt nem olyan módszerrel lesz játszható az épület belseje, mint az első két modellnél, hanem egy teljes rész mozgatható lesz, külön alaplapokon.

Növények, kerti csap (!), és egy kis tó ide is került.Azt is jó ötletnek tartom, hogy ezúttal a pázsiton kijelölték a szürke színű lapos elemek az ajtóhoz vezető utat. Sőt, még egy kis virágos dombocskát, – néhány sziklával is ellátva – terveztek ehhez a házikóhoz. A már ilyenkor elkészült ablakpárkány alá virágok kerültek, és a kilátás is igazán fenséges lett, hiszen rögtön a kis privát tavacskára pillanthat az épület majdani lakója.

Szép, nagy üvegfelületként készült el a kis otthon egyik oldalfala, ám ezúttal oda tolóajtót nem tettem. Ugyanis, az ehhez szükséges szürke alkatrész a – gördeszkás trükközésre szolgáló – korlát része lett.


Egy virágosláda és egy kültéri lámpa még otthonosabbá tette az összképet.


A belső térbe is jutott berendezés: Egy kis dolgozósarok készült a szétnyitható épület egyik felébe. Ezt egy (kolbászból készült) ötletes olvasólámpa és egy bögre varázsolta igazán otthonossá.


A másik felébe pedig egy háromlángú sütőt és egy forgószéket helyeztem.

Ezt követően már az „ácsmunkák” következtek: A tetőfedés mellett a tűzhelyhez tartozó kémény is elkészült. A padlástér ezúttal sem lett beépített. (Fontos elmondani, hogy a tető ezúttal fix lett, tehát nem leemelhető. Ez mégsem jelent problémát, hiszen az épület egy babaházhoz hasonlóan szétnyitható.)

Ezzel gyakorlatilag el is készültem a harmadik alternatívával.


A harmadik modell elkészülte után
nekem ezek az elemek nem kerültek beépítésre

Végül következzenek a szokásos játékos fotók a funkciókról és a kész modellről!
Deszkázás a korláton


Összegzés

Összességében egy jól sikerült – játszható és variálható – készletnek tartom a 31009-es Small Cottage-t.
Érdemes megfigyelni, hogy kevesebb, mint 300 darab alkotóelem felhasználásával egy igazi – jó értelemben vett – múltidéző, mégis modern szettet sikerült előállítaniuk a LEGO tervezőinek. Természetesen, nem ez a legkidolgozottabb LEGO Creator ház, de nem is annak készült. Az apró, bájos részletek – számomra – könnyedén feledhetővé teszik az esetleges hiányosságokat.
Ez egy viszonylag olcsó lehetőség azoknak, akik egy valódi Creator épületre vágynak, ráadásul, sok változatosan felhasználható elem saját alkotásokban is jó szolgálatot tehet.

Végezetül nézzük, az ilyenkor megszokott konkrét pontszámokat!


Értékelés

Mivel, meglehetősen hosszú lett a végigjátszás – és már sok mindent leírtam pro és kontra korábban – csak 1-1 rövid mondatra korlátozom magam a pontozás mellett.

 • Ötlet: 4,5/5 – Nem az első, nem is az utolsó Creator épület, de mivel a City-s vonal lakóházakkal csak mostohán ellátott, megérdemli a magas pontszámot, a változatos felhasználhatósága miatt is. (Hiszen, pl. városfejlesztéshez is kiváló vétel lehet.)
 • Kockák és a doboz: 4,5/5 – Szép és indokolt méretű dobozban sok, jól hasznosítható elem. Majdnem 5-ös, de azért ehhez még hiányzott valami kis plusz.
 • Minifig: 4/5 – Aranyos, bájos, és jó, hogy egy Creator készletben egyáltalán van figura, de a „ruhácskája” meglehetősen egyszerű. Ezért az egy pontnyi szigorú  levonás. Egyébként, egy második emberke még tovább javíthatta volna a játszhatóságot, de nem leszek telhetetlen.
 • Alternatívák: 4,5/5 – A lehetőségekhez képest egészen jól kihozták a szettből a maximumot. A korábban már kitárgyalt kis hiányosságok miatt azonban fél pontot itt is elveszek.
 • Élmény / játszhatóság: 5/5 – Mindegyik modellt igazi élmény volt megépíteni, ráadásul, kivétel nélkül mindhárom játékra is ideális. Mindez köszönhető az ötletes kiegészítőknek, a masszív felépítésnek és a készletben rejlő továbbfejlesztési lehetőségeknek.
 • Összegzés: 22,5/25


2 megjegyzés:

 1. Nagyon ízlésesen tálalt, ötletes kis készlet, köszönöm a cikket :) Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy egy creator ház és 1-2 zazskós lego emberke és már van is egy játszható kezdőcsomag. Okos :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zeon!

   Örülök, hogy tetszett az írás! Egyébként, tényleg jó ötletek voltak a házikókban, jól kitalálták mindhármat a tervezők. Ami nekem elsőre furcsa volt, hogy meglepően kicsikék élőben. Részletesebben kidolgozottabbak, mint az elődök, de méretben nem történt változás. Míg, ha megnézed ma az autókat, azért nagyobbak, mint a 80-as években született járgányok. Ettől eltekintve jó kis készlet, szerintem aki beszerzi, nem fog benne csalódni.

   A kezdőcsomagos dologban is teljesen egyetértünk. Pl. egy Creator ház + egy-két Bricks & More elemcsomag (pl. egy tetős + egy kisebb alapkockás) és még valami spécibb sokkerekes Creator járgány; és máris van egy modern nagydobozos "Basic"-ed. Mert akkor ennyiből már szinte minden összehozható lesz lesz, legyen az autó, épület, építmény, bármi. (Mondjuk, ezt tényleg csak zárójelben jegyzem meg, már elkészült - de megjelenésre vár - egy olyan végigjátszás Józsitól, amiből ki fog derülni, hogy City-s járgány is simán variálható, nem csak a Creator!)

   Üdv!

   Törlés