0 Végigjátszás: 75037 Battle on Saleucami


Egy webshopnak köszönhetően alkalmunk nyílt (és várhatóan nyílik) némi kitérőket tenni olyan tájakra is, melyre még vagy nem vetemedtünk, vagy amelyekhez egyszerűen más preferenciáink nyomán még nem jutottunk el. Ennek mai vetülete egy olyan készlet, melyről a hírek felröppenésekor még esetleges vételi várományosként gondolkodtam, ám a tényleges megjelenését követően, a doboz szemrevételezése után letettem. Nekem a robotok nem jelentenek nagy vonzerőt, a klónharcosokkal nem vagyok kibékülve, a körítés meg nem billentett át ezen a passzivitáson. A Kockashop.hu csapata szerencsére rendelkezésünkre bocsátotta ezt a darabot, így most alkalmam nyílik kivesézni.

kiegyenlítettek az erőviszonyok...

Statisztika
Ár: 5.050,- (ennyiért megvásárolható ITT)
Kockaszám: 178 db
Minifig: 1 fő (BARC azaz “Biker Advanced Recon Commando” Trooper)
Robot: 2 harci droid és 2 szuper(!) harci droid
Építmények: 3 db (bunker a robotoknak, STAP azaz “Single Trooper Aerial Platform” az egyik harci droidnak és egy BARC Speeder)
Doboz: fényes, közepesen merev kartonból készült tégla – rajta körmatricán egy nyereményjátékra való felhívás

a teljes létszám - elég visszafogott


hoppá, itt nyerni is lehet!

viszont gyűjtőknek rossz hír: a matrica leszedi a "fényt"

Alapkészlet
Kis matricaív, 3 különböző méretű tasak, és egy útmutató füzet fogad bennünket, amint kibontjuk a dobozkát.


Vegyesfelvágott elemhalmaz kerül ki a zacskókból, s ráadásul jórészt viszonylag aprókák. Gondolhatnánk, micsoda aprólékos szépségű építkezést fogunk most véghezvinni, de a dobozkép nem igazán ezt látszik alátámasztani.

innen nézve egész tetszetős, de hogy ez 170+ lenne?

Stanecli-mami Sale Cunami Saleucami neve “ismerősen” cseng minden hozzám hasonló CW fan fülében. Tehát konkrétan nem mond az égegyadta világon semmit. Bizonyára igen fontos és tanulságos csatát vívtak ott valakik, ezért is öntötte a LEGO ABS-be ezt az emlékezetes eseményt. Ennyit az ironikus hangvételről, mellyel egyidejűleg bevallom, az homokzöld gazakon kívül egyedül az újdonságként beharangozott rugós kilövő egység keltett bennem érdeklődést a szett iránt. Előbbi azért, mert tetszik, utóbbi meg azért, mert ki nem állhatom a mindenféle lövöldöző egységeket, ez meg ráadásul rugós, és merev hegyű lövedéket képes kirepíteni. Erőhatás/Hatótáv/Sebzés? Tesztelendő.


Minifigekkel most – a Battle Pack kategória dacára – nem árasztanak el minket, csak egy klónharcosra futotta (nem, a robotok per def. nem minifigek, akárki [pláne a LEGO] akármit mondjon. A hangzatosnak semmiképpen nem nevezhető BARC Trooper elnevezést köszönöm, én meglennék enélkül is, sőt mint mondtam a klónharcosok am blokk nem izgatnak. Rozsdás vagy festett az a bal kar? Mindegy, biztos ezért olyan morc a fickó. A festésre egyetlen porcikájában sem lehet panasz, hiába, ez egyre jobban megy a cégnek.


most már láttam ilyet is közelről...

A robotok a szokásos fazont hozzák. Van 2 bézs harci droid, és két, enyhén metálos (lehet, hogy zenei értelemben is?) szuper droid. Előzőre egyenes és hajlított kar egyaránt rakható, de esetünkben egyikük két hajlított, míg másikuk egy egyenes, egy hajlított kart kap. Az “ólomkatona-talpaknak” örülök, nagyot lendítenek a játszhatóságon.

a "kopasz" csak ideiglenesen került tappancsra


Neki is veselkedtem ezután a húzósabb dolgoknak, hisz még csak most jöve a 3 építmény. Először a STAP kerül kialakításra, állítólag konföderációs színezettel. (ha mégse, akkor tévedtem). Ennek is “ólomkatona-talpa” van, ami ismét pozitívum.


Sötét és hagyományos kék elemekből, meg egy csepp matricából áll össze a homlokrész, a szárnyak (ezek eredetileg a robot lábtámaszai is, de a LEGO-geometria itt sokat torzít) pedig sötétkék zászlóból vannak.
Innen már csak néhány ugrás, hogy kompletté váljon a szerkezet, némi hajtóművel, fegyverzettel, és magával a droiddal. Összehasonlításul alant a forrásmű is.
Kevés szóval, több képpel következzék most a droidok rejteke, ama techno-organikus katyvasz, amit vagy Lucas bácsi környezete, vagy a LEGO fejlesztői agyaltak ki, és az előző, összefoglaló jellegű negatívum mellett kb. 2 jó dolgot lehet róla elmondani. Itt szerepel valami mocsári növényként a tetszetős, indás gaz, és a droid-talpak is itt kapnak szerepet (ld. a bézs 2x2 lapokat, széles sajt-elemekkel körbebástyázva)
balról jobbra csökken a látvány élvezeti értéke

passzentosan beállíthatók a robofickók

Berendezve a csatateret, valami ilyesmit láthatunk viszont. Vagy nagyon vacak droidok ezek, vagy BARC Trooperünknek praktikusabb lett volna barna nadrágot húzni, mielőtt egyedül kikezd velük.

gyalogosok

légi támogatással

Lám, csak elértünk a központi csodához, a BARC Speederhez. Szürke-fehér-bordó elemek halmazával indítunk, s a tendencia a későbbiekben is ugyanilyen vonalon várható. Az elnyújtott felépítés stimmel, a színhasználatnál meg a már szokásos legósított eltévelyedés figyelhető meg.


Itt-ott matricázgatással is múlathatjuk az időt, és minden idők számomra legmurisabb matricáját is itt láthattam viszont. A matricaív miatt már tervezgettem, hogy mennyi mínuszt adok, de ezzel lekenyereztek. Nem mínuszolok ezen okból.


Ahogy folytatjuk az építkezést, optikailag úgy szakadozunk el az eredetitől. Kezd aránytalanná válni, de persze a kézbevehetőség oltárán is fel szoktak áldozni dolgokat (most viszont úgy érzem, szimplán rossz a tervezés).
Végére maradtak a sítalpak, amiknek helyét látatlanban nehéz lett volna kitalálni. Szerencsére mostanra már nyilvánvaló, így nem okozott problémát a felpattintás a megfelelő helyekre.

téliesítés? dehogy

mindenki együtt

összevetésül - hát, mondjuk hozzávetőleges a modell

Szép adag tartalék-elemet kapunk, ez dícséretes...
 
szép kupac, jó kupac

Pár képkockányi üldözés is jár ide a (majdnem) végére.

bzzz! áddjá még mággát! tulerőőbén vággyunkkk!


bzzz! állsóréndűűű értéttlén húmmanóóóid!

bzzz pfff...


Végül elvégeztem a fegyverzet tesztjét is, melyben kiderült, hogy a nappalit simán átrepülte a lövedék, így ki kellett próbálnom milyen erőhatás ébredhet egy közelről elsütött rugós fegyver lövedékének becsapódásakor. A kis felületű, de legalább legömbölyített, hosszú lövedék várhatóan jelentős, pontszerű energiaátadásra képes, ami miatt már előre viszkettem. Érzésre elég veszélyes. Lássuk, mi lett a kísérlet eredménye, melyben egy arasznyi távolságból egy kifeszített, erős (nem T. gazdaságos “átlátokrajta” típus, hanem jó masszív, nem szakadós) alufóliadarabra lőttem. Az eredményt nézzétek meg az alábbi, cirka 8 tizedmásodpercet bemutató filmkivágáson, illetve a végeredményt mutató fotón.Igencsak beigazolódni láttam hát előzetes félelmeimet, annál is inkább, mert a fólián a félgömb-benyomódás alján parányi repedést is megfigyeltem. A második lövés ugyanide már átszakította volna. Nosza, Jackass-művelet indul: előbb tenyéren, majd kézfejen lőttem magam. Előző csak kellemetlen volt, de a második csontot kapott, és fájt. NEM gyerek kezébe való. Földön égen nincs olyan gyerek, amelyik a vonatkozó biztonsági előírásokat betartaná, még ha atomjól nevelt is. A játék hevében könnyedén okozhatnak egymásnak ijedelmet, szerencsétlen esetben szemsérülést. Talán nem elég maradandó sérülés okozására – bízom a fejlett minőségirányításukban és a gyerekbiztonságra törekvő módszereikben, de elég egy kissé harciasabban kivitelezett játék, egy törött/repedt lövedék, minderre ráadásul egy véletlenül rossz irányba történő lövés, és az immár kihegyesedett pálcika szépen beleáll valami puhább alkatrészbe. Sajnos azt kell mondjam, ez súlyos mellényúlás volt a LEGO részéről, még ha sejtem is, miért emellett voksoltak.


Értékelés

Ötlet: 3,5/5
Battle Pack (BP) esetében mit illik mondani, pláne ilyen marginális szűkebb téma esetében? A BP-k már önmagában jó dolgok, hiszen a seregépítést szolgálják, ám ezt 5-6eFt-ból még licensztéma esetén is rossz néven veszem, főleg, hogy a sereg jó része nem is minifig. A sima seregépítésen felül persze kapunk járgányokat is, ami viszont globális pozitívum, jóllehet esetünkben a SATP az, amit igazán értékelni tudok, míg a BARC Speeder cseppet bumfordi, elferdített mivolta nálam a súlyos közepes kategóriába esik. A táj-katyvasz mini terepasztal-kiegészítőként értelmezve még csak-csak elmegy, de ahhoz meg sok elemet kóstál, így inkább lehúzza az értékelésemet.

Kockák és doboz: 4/5
Rengeteg, főleg apró, ám jól használható darabok. Szinte bármelyik igen jól jön akármikor, ebből a szempontból még a robot-alkatrészek is hasznosnak bizonyulhatnak. A doboz kellő méretű, talán picit túlméretes, de ehhez az árhoz ekkora illik. A szép fényes felület sokat dob a látványon, ami szokásos pozitívum. Nagyjából elégedett vagyok, és ahogy megígértem, a matrica miatt ma nem mínuszolok.

Minifigek és robotok: 4/5
CW-fanoknak biztos nyálcsordítós (vagy nem), de nekem a BARC Trooper különösebben nem hajdejó. Korrekt kivitelezésű, azzal gond nincs, de az arc sem megnyerő, a ruházat meg elég “visszafogott” érzelmeket vált ki belőlem. A harci droidok a kommersz, jól megszokott darabok, ezeket még kedvelem is, de különlegesség nincs bennük. A választható kar-konfiguráció viszont hasznos, és kellemes plusz. A “szuper”-ek nekem sose tetszettek, bár meg kell mondjam, azért azok is rendben vannak. Most vagyok gondban a szubjektív ítéletemmel. No mindegy, megpróbálom kivonni a saját érzést ebből a pontból.

Mindenféle szubjektív dolgok: 2,5/5
Veszélyes fegyver? Ezt nekem senki nem adja el hasznos jellemzőként. Enyhén nevetségbe hajló mocsári bunker – semmi extra, inkább visszatetsző. Seregépítő cuccként egy marék droidot elsózni, na neeee. A kilövő-modul oldala viszont remek MOC-elem lehet, a spéci mintázatával, ami akár előnyösnek is vehetünk. A szuperdroidok kissé szorulnak, a fickó cseppet gagyisztikusnak tűnik, bár ez gondolom a forrásműhöz való viszonyomból is táplálkozik, a sima harci droidok meg szokás szerint cseppet nyiklő-nyaklók. A STAP jópofa, talán egyetlenként a szettben, míg a BARC, hm hogy is mondjam? Vizuális élvezeti értékét tekintve jobbára kihívásokkal küzd. Nekem nem tűnik úgy, hogy sikerült elkapni az eredeti fílingjét. A robotok alá szerkesztett talpak egyaránt előnyösek és bosszantóak. Utóbbit azért mondom, mert szerencsétlen droidok csak derékszögesen tudnak a helyükre állni, elfordulásra esélyük nincs.

Élmény/játszhatóság: 3,5/5
A talpak miatt sok plusz jár, de roppant kiegyenlítetlen ez így, amiért meg mínusz. A BARC Speeder otromba, bár a lövő-funkcióra van kihegyezve, ami jól kézre áll. Bevitt találatnál tuti borul/csuklik (nem “úgy”, hanem össze) a droid. Az élvezetes és változatos játéktól ez azért nekem messze van.

Összegzés: 17,5/25
20 pontosra elősaccolt Battle Pack, de sajnos menet közben még ebből is vesztett. Még egyszer, nyomatékkal felhívom a tisztelt szülő-közönség figyelmét, ezt a lődöző marhaságot ne nagyon engedjék ifjoncok kezébe. Engem a hideg rázott ki a kísérletek során. Amúgy a sok BP között még ez volt az egyik legszimpatikusabb, hiába a minimális minifig-szám.

Végül hadd éljek építő jellegű javaslattal az üzlet felé: a matricát NE ragasszák értékesebb, netán egyenesen gyűjteménybe szánt szett dobozára, vagy térjenek át egy sokkal nyomtalanabbul eltávolítható variánsra, hiszen ezek után szakmai öngyilkossággal is felér egy ilyen tevékenység. Kevésbé sasszemű, vagy a dobozzal nem törődő gyűjtőket persze a fénytelenítés ezen matricás módja sem fogja aggasztani a jövőben sem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése