10 Végigjátszás: 71006 Simpson House 1.rész

Azt már észrevehettétek, hogy blogunkat könnyed formában támogatja a kockashop.hu. Ennek folyományaként néhanapján összedugjuk kis fejünket és előállunk valami naggyal, ami kihívás nekünk, lehetőség nekik. 
Eddig csak három kisebb végigjátszást olvashattatok a koprodukció folyományaként, jöjjön most egy igazán komoly darab első harmada, melyről anno Rékocs is beszámolt, és testületileg azt mondtuk az akkor még csak képekről ismert készletről, hogy ezzel mindenképpen foglalkoznunk kell, akár így, akár úgy, mindegy, de már maga a téma is annyira adja magát, hogy nem lehetett kihagyni.

Egy kis eszmefuttatás a margóra:
A LEGO, nálam a licenszelt termékek kategóriagyőzteseként, lassan már azt sem fogom tudni, hogy mi a cég jövőképe az animációs filmgyártáson és IT-s játékiparon túl. Ja igen, hát persze, az R betűs termékek kiadása ABS köntösben. Ebben óriási a TLC, utánanéztem röviden a témáknak, van itt minden, kicsiktől a nagyokig, senki ne szenvedjen hiányt. És az irány? Mindegy, ha az eredeti ment, itt is menni fog, naná!
Jó ez így? Bizonyos pontig igen, semmi bajom a licensszel, jól kigondolt rendszer ez. A baj az, hogy lassan felfalja a TLC önmagát, az eredeti és régről ismert legózást, az igazi kreatív játékot. Tegye össze a kezét a kedves olvasó, és válaszoljon őszintén. Hányszor szedett szét ilyen készletet és használt fel máshol? Szerintem sokuk rendeltetése az, hogy összerakják őket és mehetnek a polcra porfogónak, néha ránéznek, de egyébként don't touch. 
Rosszul látom? Lehet, beszélhetünk róla, sőt, szándékozom utánamenni a kérdésnek.

Egy biztos, én nem örülök ezen témák ilyen mértékű gyarapodásának, van egy olyan sejtésem, hogy a cégalapító sem értene ezzel az irányvonallal teljes mértékig egyet, de el kell fogadnom, amit a számok mutatnak, mégpedig hogy a TLC mégis jól csinálja azt, amit kigondolt anno ezen koncepció mentén. Úgy vélem, hogy topmenedzserek hada és marketinges szakemberek komoly gárdája töri magát azért, hogy a cég minél sikeresebb legyen, ennek meg is vannak az eredményei, de minek az árán? Lassan a márka elveszti egyediségét a önnön termékpalettáján, saját termékei visszatérően sémázhatóak, nem látok bennük nagy újítást, fantáziát, de legfőképpen kiemelkedő tervezői kreativitást. Az említett átvett témák meg adják magukat, minden előnyükkel és hátrányukkal.


Tehát Simpsonozzunk!

Előrevetítem, hogy anno néztem rengeteg epizódot a sorozatból, aki látta és rendelkezik a szériáról némi információval, az tudja, hogy egy, hm, elég sikeres rajzfilmes karrierről beszélünk, hatalmas anyaggal, régről eredeztethető múltra, komoly szatírával és véres mindennapokkal. Való ez egy gyereknek? Költői kérdés volt :-)
Mondjuk ki, hogy nem, nem csak a mondanivalója, epizódonként változó brutalitása miatt, hanem a rejtetlen, kendőzetlen szókimondása és mondanivalója miatt sem. Némileg már 20-on éves fejjel anno nézve volt már annyi sütnivalóm, hogy el tudjam dönteni a humor/fikció és a valóság közti különbséget, de hogy ezt egy 10 éves fiatal miként tenné, arról megmondom őszintén, hogy nincsenek jó megérzéseim. Nem akarom ekézni a produkciót, de be kell látnunk, hogy messzire jutottunk a gyerekrajzfilm kategóriától, a Kisvakondtól (OK, más kultúra, de ennyire?) Én nagyokat nevettem általánosságban véve a poénokon, jól szórakoztam, de a minap sikerült pont egy olyan részt kifognom, amiben ha nem lőttek szitává 10 karaktert, akkor egyet sem. Nagyon ambivalens.
Ennyi elővélemény talán elég ahhoz, hogy lássátok, nem vagyok felhőtlen híve a sorozatnak, de szokás szerint ezzel valószínűleg megint kisebbségben vagyok :-)

És mi a helyzet a 71006-os készlettel?
Tisztán legós szemmel: ez nagyon király!


Adatok

Név: A Simpson ház
Téma: Simpson
Darabszám: 2523
Kiadás éve 2014
Minifigek: 6
Ár: 64890 Ft
 


Simpsonék Ned-del via facebook/LEGO

Alapok

Tehát a boltban járva és előzetes felderítést végezve készleteket illetően sikerült kiszúrnom egy vonatos doboz mögött. Viccből meg is jegyeztem aztán, hogy ez például jó közös kezdés lenne. Válaszuk nem késett sokat, vihetem! Óriási!

A doboz hatalmas, autó kötelező a szállításhoz, az ép megérkezéshez. Felcipelve a lakra anyósom csak hűházott egy nagyot, Rékocs meg egyből rávetette magát. Srácok nem voltak jelen, szándékosan így időzítettem.
Tehát súlyos a kicsike, kellően nagy is a maga szolid kartonjában.

6 minifiggel, sok kiegészítővel és elvárásaim szerint sok érdekes megoldással felvértezett végigjátszásnak nézek elébe, a mérete miatt aggódom az építés időtartama miatt, ezt bizony bírnom kell fenékkel és derékkal.
Aztán egy szombati, szép napos délután nagyobbik fiam társaságában nekiestünk a pakknak, jöhetett az építés első fázisa. Dobozbontás, zacskókiszórás, elrendezés és szelektálást követően konstatáltam, hogy itt bizony komoly munka készülődik, jól sejtettem.
20 zacskó + füzetes, matricás nejlon, a kicsiket (tudjátok, a zacskókba csomagoltakat) nem is számolom majd útközben, ez már így is kellően impozáns mennyiség.

20 elemes zacskó, apró nélkül. A Nap is besüt, az Égiek is kíváncsiak :-D

Építés


Öszerakásik kibontva, 3 füzet kipotyog, gyerek repül rájuk a zacskók fölött, esélytelen minden próbálkozásom az egyik megmentésére, finom kérlelésem hat csak a kis kezek szorítésára.
Hurrá, kezdünk!

Gyorsan átlapozom az első instrukciós oldalakat, úgyis ezzel kell kezdeni, mire számíthatok. Összeszedem a 1-es és 2-es zacsikat, többit gyorsan vissza a dobozba és el vele, tapasztalat, hogy jobb, ha nincsenek kéz alatt.
Kiszórom az 1-esek tartalmát, Homer és Bart már messziről kiszúrható, gyermekem is egyből vetődik. OK, indítsunk velük, megadás alapfokon.


Bart és Homer, a Simpson család két lókötője

Kicsit jobban kivehető két figura, apa és fia via facebook/LEGOSaját tálalásban így festenek, no fotosopp. Maguk a figurák tökéletesek, semmi hiba, masszívak, kézbe fogva nagyon jópofák, főleg Homer kopasz feje.Bart görkorcsolyája és Ned Flanders (Homer-ék jólelkű szomszédja) tulajdonában álló talicska nem kihívás, maximum a stencil felragasztása helyesen. Naná, hogy elsőre sikerül csálén felraknom.
Két napozóágyat is meg kell alkotnunk pirosban, az építésük nagyon ötletes, elsőre sikerült is elrontanom az elsőt. Rosszul kezdek :-(
Pluszként kapunk mindkettő mellé cseresznyével megbolondított poharat, így élvezetes a pihenés.A kerti idill a tengeren túl nem létezhet grillező, kerti sütő nélkül, így Simpsonéknál is alap egy ilyen felszerelés. Természetesen nem saját, Ned ismét nagyvonalúan nem zárta el jól.
Építése nem különösebben izgalmas, de mindenképpen pozitív, hogy itt már érezhető, hogy nem elnagyolt megoldásokat fog felvonultatni a készlet tervezője, ugyanis kellően részletesre sikerült eme egység is. Jó kezdés, "Property of Ned Flanders" matrica ide is kell .

A legidősebb Simpson gyereknek saját görpályája van El Barto felirattal, Maersk kék eredetileg is, vagy csak én vagyok színtévesztő? A szerkezetet pillanat alatt kialakul, többet kell kutakodnom az elemhalmaz között időben. Hiába, öregszem.Elérkeztünk a család gyönyörű színvilágban pompázó négykerekűjéhez.
Eredetileg Plymouth gyártmány, rózsaszín (ezt hogy???), elsősorban Homer használja, ez látszik is rajta a bal oldalán lévő sérülésből, amit soha nem javíttatott meg a széria alatt. Igénytelen verda, a legós változtatás a tető levétele egyedül, ez játszhatnék szempontból érthető húzás volt.

Alváz készen, padlólemez behegesztve

Segítő kezek éppen fényszórót építenek be. Nem futószalagos a tempó

Mivel már alakul rendesen a gépjármű, azt el kell mondjam, hogy a 6 stud szélesség sokkal jobb személyautónak, mint a furcsa 4 studos megoldások. Ugyanakkor furcsa, kinézetre nagyon rendben lévő, de legós szemmel elsőre mindenképpen a creator vonal jut eszembe róla, annyi plusszal, hogy ide bizony beültethető a minifig. (Hozzáteszem, hogy a minifigek furcsa arányai miatt nem lehet úgy autót építeni, hogy az arányos legyen mellettük.)
A méretéből és funkcionalitásából következően sok érdekes építési technikát bevetett a tervező, ezzel ugye némileg csökkent a masszivitása a szerkezetnek, cserébe nagyon jól működtethető. Ülés maga nincsen, de négy figura alapból befér. Két ajtós a csöppség, komoly hűtőráccsal, anyósülés előtti autórádióval (matricázni kell), és egy jópofa csomagtartóval.
 


Csomagtartó, és tényleg pakolható!Maradék, valami ránézésre nem stimmel, később majd kiderül

Tehát eddig ennyi, némi összeállítás és jelenet az eddigiekből azért kijár.
Jól látható a koccanásos sérülés, de kit izgat??


Épüljön az ingatlan!

Simpsonék Springfieldben laknak, címük Evergreen terrace 742. Eredetileg az épület is rózsaszín volt, a későbbi epizódokban lett világos barna (nekem bézs).
2 részből áll, az egyik egy garázs földszintből és ráépítésből áll, a másik a nagyobb, a tényleges ház. Elég nagy, Amerikában mi nem az, itt ugyebár a rajzfilmes fikció némiképpen megzavarja az átlag  valóságot, de még így is sok magyar család irigykedne, jogosan.

Alaprajz, mi most a jobb oldali résszel foglalkozunk via facebook/LEGO


De haladjunk szépen sorjában, kezdjük a garázzsal.

Kezdetek, és valami kimaradt, úgy hiszem

Valami ilyensmi lesz majd a garage via facebook/LEGO


Méretes alaplappal indítunk, csempézünk, falazunk, ami kell. Nagyobb paneleket is be kell építeni, így nem annyira darabos az épület, gyorsabban készülünk el, néhol viszont eléggé el van aprózva a falazat, gondolom így volt anyag a házhoz a raktárban. Mert tervezésileg nem egészen értettem egy két sarkosított megoldást.

A garázsban komoly felszerelések kellenek, szerelni, barkácsolni. Simpsonék jól el vannak látva ezen a téren, kérdés persze, hogy mind az övék-e. Legózva nagyon élvezetes ezen színes és kicsi egységek összerakása, beillesztve őket a nekik szánt helyre pedig teljesen megváltoztatja a puritán belső teret.

Munkaasztal, satu, partfis, szerszámok, polc, láda, szekrény, plusz az apró. Van itt minden, jó kis szereldeGarázskapu, biztos rögzítésselSegítőm nem lankad, igazi kőműves

A homlokzati rész a fektetett ablakkalA tető van hátra, ez jellegzetes barna, minden cicoma nélkül, a cserepeket a bütykök imitálják, egyébiránt  4 darab 6*8-as plate alkotja merevítésekkel együtt, egyik oldalán pedig plusz egy sorral.
Alulra lámpák kerülnek, ezek jelzésértékkel bírnak, ugyanakkor szerepük van a tető pozicionálásában.

Tető egyik feleItt lehet látni, hogy a tető nem rögzített, maga a kialakítása tartja a helyén, a lámpák igazából megakadályozzák, hogy lecsússzon a helyéről. A lukak a falban az összepasszentolást hivatottak megoldani

Ennyi lenne az első rész, remélem élveztétek. Én minden bizonnyal, időt tekintve az eddigiek kábé két és fél órát emésztettek fel. Ez lehetett volna kevesebb is fotózás és gyerekfelügyelet nélkül, de két órát simán el lehet szórakozni pusztán az építéssel, legfőképpen a kellő elem kikeresésével. Néha teljesen begolyózott a szemem, de mire kiakadt volna, ráleltem a bizonyosra. Na meg bevontam az ifjoncot is, meglepően gyorsan tanul, és még nincsen 4 éves :-)

Alant még találtok fotókat az eddigi építményekről, hamarosan folytatjuk!

10 megjegyzés:

 1. Sziasztok!

  Ez igen, nagyon szép, érdekes végigjátszás lett! Várjuk a folytatást!
  Nekem ez jobban tetszik, mint a Star Wars, ha már licenceről beszélünk, bár azért ott is van néhány ehhez fogható (vagy felülmúló) zászlóshajó.
  Jópofák a figek is, nagyszerű, h aki akarja gyűjthetőként is megszerezheti!

  VálaszTörlés
 2. Nekem is elég vegyesek az érzéseim ezzel a licenc-hullámmal kapcsolatban,elég borús jövő áll a ,,sima" témák előtt azt hiszem... :(((((
  A készletről:Mikor először hallottam,hogy kiadják Simpsonék házát nagyon megörültem,mikor megláttam az első képeket is ,aztán éreztem,hogy valami mégsem az igazi....Nos,hát ez a valami az ÁRA......Egyáltalán nem értek vele egyet.....Persze tele van jó sok tan kockával,különleges színekkel,de nem hinném,hogy lenne szívem szétbontani és alkatrészeit felhasználni ilyen borsos ár mellett ......Ha választanom kellene ilyen árban készletet,én inkább valamelyik moduláris házra szavaznék,ilyen áron már majdnem kettőt is kaphatnék,szinte dupla ennyi alkatrésszel.....Ettől függetlenül jól néz ki,egyébként is imádom a Simpson családot :)

  VálaszTörlés
 3. Jaj, jaj! Simpsonék nem Philadelphiában laknak, hanem Springfieldben! De nem a sok-sok létező egyikében, hanem egy fiktívben. Ez a Philly ez honnan jött?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jajj-jajj biza, ezt elírtam, teljesen emlékezetből valamiért Philly ugrott be, de Springfield a helyes.
   Hm, hülyülök :-)

   Törlés
 4. Sziasztok,
  újonként "idearcátlankodok", de a 90es évek LEGOi között felnőve én is mélységesen egyet kell értsek a döntött résszel. Sajnos a LEGO eredetiségének fennmaradása és a licenszelt pénzhajhászat tökéletesen fordított arányban van, ami szerintem szomorú. Ma már gyakorlatilag a City-n és a Technic-en kívül nincsenek eredeti készletei a LEGOnak. A mai gyerekeknek lassan ez már nem egy különálló, kreatív játék, hanem a nagy brandek (SW, DC, Marvel, LOTR stb.) plusz termékei és ez nem vezet jó irányba egyáltalán. Titkon bízom benne, hogy miután kellően az egekbe szökik az üzlet ezekből, fejlesztenek újabb világokat a jövő gyerekeinek, mint anno az Ice Planet, a Blacktron szériák, az Islanders vagy a Forestmen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Szerintem mindannyiunk nevében írhatom, hogy örülünk, hogy "idearcátlankodtál", sőt eme jó szokásodat a jövőben is tartsd meg! Sok szeretettel üdvözlünk!

   A licence témával azt hiszem nagyrészt mindannyian hozzád hasonló véleményen vagyunk, én magam is az általad írt témák nagy barátja vagyok.

   Azonban, ennél a készletnél az a véleményem, hogy nagyon jól néz ki, szuperek a figek, igényes a házikó (a garázs külön csillagos 5, amit eddig ismerünk belőle alaposabban). Egyetlen komoly gondom van vele: Mégpedig az ára. Na, az szerintem brutális. Ennyi pénzért már kis túlzással de bármelyik Technic flagship megvehető, ami meg azért tömve van elektronikával és sok-sok funkcióval. Ez szép ha elkészül, lehet vele utána játszani, de nem látom be mivel tud többet, mintha megveszek 4 doboz Creator LEGO-t ennek az árának a feléért / kétharmadáért. Szóval, ez nem tetszik benne. De a készlet profi, ha valaki megteheti, biztosan szeretni fogja.

   Üdv!

   u.i.: Szerintem a City már annyira nem is kreatív témája a LEGO-nak, inkább akkor már a Creator.

   Törlés
  2. Na és most már TNMT is van...

   Jogos a Creator észrevétel, épp ma be is zsákoltam gyorsan 2doboz Creator 3:1-t az unokaöcséimnek húsvétra Spar akcióban jóárasítva. Egy problémám van velük (ami persze igazából nem az én problémám lesz, de akkor is), hogy a megépíthető 6 modellből 3 nem minifig kompatibilis. Ezt nem is igazán értem, ma azért ez talán elvárható lehetne.

   A nem licencelt témákhoz kapcsolódva még szétnéztem az aktualitások között:
   - az Agents téma még nem megjelent idei készletei egész mutatósak, legalábbis van jópár elem olyan színben is, ami eddig szerintem nem is létezett, de félő azért, hogy 20 év múlva ezek sem érnek a 80-90-es évek klasszikusai nyomába.
   - Mixels talán jópofa, bár van 1-2 ilyesztő karakter, ami nem tudom mennyire gyereknek való
   - Friends, Hero Factory, Chima, Ninjago szerintem borzalmasak

   Törlés
  3. Licensz dömping van. És ez elszomorít.
   Legyen azok jók és rosszak, mindegy, nem saját ötlet.

   Törlés
 5. Helló!
  Nagyon jó a ház, a berendezés, és az apró részletek. Ebből már majd nem bármilyen házat összelehet rakni. De az ára tényleg brutál. Én inkább a 42030-ast fogom megvenni helyette. Remélem készítesz róla videót is, és felrakod a You-tube -ra. Nagyon érdekel, hogy mi van benne még.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontosan, ebből nem fogunk alternatívát készíteni :-)

   Törlés