2 Végigjátszás: 70010 Lion CHI Temple (2. rész)


Ilyen irdatlan hosszú megszakítás után itt a folytatás: rátérünk a falak felhúzására, illetve a teljesség eléréséhez szükséges épületrészletek kialakítására, melyre mindösszesen 4 tasaknyi alkatrészünk maradt a húzós első félidő után. Mindjárt neki is eshetünk a 6-os jelű tasaknak, mely telis-tele kék üveg-elemekkel. Felhasználási célpontja saccolható.


Bal oldalt aszimmetrikus barna dolog kezd felépülni, tippem szerint a felvezető lépcsó képében, míg az üvegezéssel szépséges víz/CHI-ömleny kialakulásának kezdeti szakaszába nyerünk bepillantást. A különféle boltívek alkalmazása a háttérben tovább emeli az építmény fényét.Micsoda kis “kuckó” épült a királynak! Fölötte némi csempézés és négypont-rögzítés, tehát borítékolható a némileg mobilizálható emelet. Közben a lépcső is kész, és hiába üt el a napsárga/szürke (egyébként igen jól festő) színsémától, nagyon is odaillő.Kezdünk isteni magasságokba érni, midőn a dús folyammal felfele törünk. Nagyon mutatós, és kezd nagyon nehézzkessá válni a megmutatása, olyan hatalmas. No, itt ötlött eszembe, hogy stabilitástesztet végezzek az épületen: belemarkoltam, felemeltem, dőltögettem és ráztam, ám se széthullani nem akart, se nem nyiklett-nyaklott a szerkezet. Megdöbbentő volt, mit ne mondjak, s elégedettek vettem tudomásul a kísérlet eredményét.

nem hittem, de kiderült: gyerekbiztosan stabil a szerkezet

a kis fehér üveg alkalmazása igen sokat emel a látványon

Nézzük, mi fán (sziklán, műanyagon stb) terem a jósolt mobil-emelet! Enyhén heripotteres, kissé keletiesbe hajló, és némi nugátkrém-bezavarással bíró fülke az, kék (egyébként matricázandó) zászlókkal. Eme kék darabok majdnem elcsábítottak a matricázásra, de végül ellenálltam.


biztos kerül valami hátulra is...
A fülke tetejére hatalmas vállvért-szerű sárga, és arra egy bölcsőszerű fehér valami kerül, mely egyáltalán nem ront az eddigi összképen (sőt!).


kezd gigantikussá válni

Az arany CHI-kristály – melyet az Oroszlánok feladata mindánáron megőrizni – óriási, pulzáló CHI-gömböt generál maga körül (más magyarázat szerint a hegyekből alázúduló vízesés burkolja jótékony víz- és párabuborékba). Mindez a már említett bölcsőben pihen, s a víz/energiafolyam kialakítása is most ér véget. (ismét megjegyzem, nekem ez egész elképesztő módon, de tetszik)tulajdonképpen nem értem, miért lazán csatlakoztatták a felső szintet (mondjuk így se borul szét)


Tovább habzsolkodhatunk a maradékokban, melyek száma újfent nőtt egy cseppet.

"aranyos" kupac


Újabb csomaghoz értünk, mely most néhány nagy és rengeteg kanárisárga elemet rejt magában. Annyit kanáriztam már, hogy egy fotón meg is mutatom a különbséget a hagyományos legósárga és az újabb kanárisárga között. Nem színhű a kép, csak a különbség bemutatására szolgál. Látszik, hogy az újabb szín valamivel sötétebb, narancsosabb árnyalat, ami az életben leginkább úgy csapódik le bennem, hogy sokkal élénkebb, vidítóbb színről van szó.


Nosza rajta, folytassuk, amit elkezdtünk! Pikk-pakk fent vannak a hatalmas sötétbarna elemek. Gyors pillantás a dobozra, és már világos is: a kapu-oroszlán oldalsó sörénye az. Matrica? Felejtős.


Ha már elkezdtük, hát ne álljunk le, csináljuk meg az első pillantásra a retinámba égett ikonikus oroszlánfejet. Furán indul, de aztán megvilágosodom hamar. Megjegyzem, itt egy kicsit kapkodtam az építés során, annyira magával ragadott.azonnal beazonosítható

A kétoldalt 1-1 bütyöknyit kiálló kockáknak fontos szerep jut. Ezek fogják közre a kapu két oldalán felhúzott faldarabokat, így a fej mintegy függőleges sínre kerül. Már az építkezés eleje óta tudjuk, hogy a várak rostélyához hasonlatos mozgásra lesz majd felkészítve az oroszlánfej, s most láthatjuk is az ennek lehetőségét biztosító első momentumot. A fejet két Technic-gerenda rögzíti a vízszintesen mozgatható palló szerkezetéhez, így téve lehetővé a vízszintes mozgatás függőlegesbe fordítását. Talányos szerkezet!

LIFT (Lernon Instabil Felvonó Tányérja, ha valaki nem tudná)


mozgó-mozgalom

Nos, így elég kopasz őkelme, hát mi lenne, ha befejeznénk a sörényét? Nem bonyolult maga az építkezés, de hangulatos a végeredmény. CHI-vető is kerül, bár meglehetőst fura kivitelben. Értem én a csíziót, de ez a gizda, nyiklő-nyakló valami, ami a leeresztett állapotú fej fölött keletkező hézag védelmét hivatott szolgálni, nekem nagyon nem tetszik. Szerencsére igen apró momentum ez a hatalmas kolosszusban.
reszkessé mán!

no azért, akkor pihenek

Ismét néhány darabka növeli a tartalékosok seregét.


Most, hogy már a központi épület kész, itt az ideje, hogy az oldalszárnyakat is rendberakjuk. Mielőtt azonban ezt megtehetnénk, még valami feledékeny tervező tévelygésétől vezérelve van mit a várra helyeznünk. Ez a két helyre kis lobogó a várfalak jobb és bal oldalára kerül majd.

az ilyen még Classic Castle-ben is jól mutatna

Ezek után már semmi sem foghat vissza, elkészítjük az egyik szárnyat, melyben egy kis cella is helyet kap.


hoppá, mégis felhasználjuk az előbbi maradék kulcsot


Rejtett csapóajtó is van ám, csak hogy a védelem még hatékonyabb legyen. Az oldalszárny több lépcsőben kihajtható a homlokzat síkjába, vagy akár az oldalhoz vissza, ahol rögzítőkapocs is segít a stabilitás fenntartásában. Igazi mobilizálható épület lesz ez így.

a fogak mitől feketedtek be? Blendamed szabira ment?

minibörtön rebellis állatoknakEgy pár szem maradék, hogy megint jókedvre derüljek.

a zöld 2x2 kört kis híján lehagytam...


A másik szárny felépítéséhez felszakíthatjuk az utolsó tasakot is, mely nagyrészt hasonló elemkupaccal büszkélkedhet, mint az előző. Nem kell nagy jóstehetség: hasonló lesz a végeredmény is, némi organikus elütéssel. Az egyik alapvető különbség a cella helyett feltűnő mozaikdíszes padló (esetleg szőnyeg?).

jól sejtitek, ma érintetlen marad a matricaív
A másik, nagyobb léptékű másság egy pofás toronyban ölt testet. Kicsit furmányos a tető kiképzése, de nekem hatásosnak tetszik.


nagyon hangulatosan indul - ellesendő

Fent egy Bionicle gömbcsukló-befogó van, abba vajon mit fogunk fogni? Bizony, egy általam nem kedvelt, de legalább balesetveszélytelenített rugós kilövőszerkezetet. Ezzel apríthatja majd valamelyik Oroszlán az ellent, megfelelő választékot előidézve amazok frizurája tájékán.Harry Potter más színben?

A rejtekajtó itt is megvan, a díszítése viszont más, ami kellemes hatású az összképet tekintve.


durván oda... az a hatalmas fegyver

Nézzük az ágyút is, hogy fest odafönn.

a csuklóval szabadon pozicionálható...

...és stabil!

A végére közepes mennyiségű apróság marad, így lesz egy plusz piciantennánk, és kardunk is. Hurrá!


Eljöve hát az építkezés vége, így nem maradt más hátra, mint megnézni az összképet, s némi játszadozást előadni. Tessék:

nézzük meg kétféle megvilágításban is! - így is jó...

de napfényben első osztályú

szerény utazó vagyok, békével jöttem

hogy-hogy mi ez a kezemben? hát sétapálca!

mindenki teljes harci díszben...

a Krokik tehát a jogos önvédelem jegyében járnak el...

persze Varnyú sógor besegít nekik

oppá, ez így szűk egy cseppet!

nos, az Oroszlánok türelme is véges...

a Sasoké meg végtelenül korlátozott...
végül egy csoportképre csak összeálltak a felek


Értékelés

Ötlet: 5/5
Első pillantásra megragadta gondolataimat a látvány. Tetszetős színvilág, nem habzószájú öldöklés mindenfele, gyönyörű folyók övezik, a járgányok közül csak a Krokómobil vacak cseppet, a többi egyszerű, masszív, tetszetős, szerintem a Chima téma csúcsa ez, és még a Castle téma is átirigyelhetne belőle dolgokat.

Kockák és doboz: 4,5/5
Szép, de nem túlfényezett, kellemes doboz, jóllehet még kicsit zsugorítható lett volna. A kockák szép számban, jó kiosztásban vannak a szettben és elképesztő adag az össz-tartalék mennyisége. A kanárisárga-szürke kombó nagyon ott van a szeren. 5%-ot sem tehet ki a nehezebben széleskörűsíthető elemek kupaca, az meg már a statisztikai hibaarányba is belefér. A kockák kapcsolódása méltó a LEGO-hoz, erős és stabil, az illesztések szépek, a kockák fényében jobbára nincs kivetnivaló (egyet találtam, ami kicsit gyengébbnek tűnt ebből a szempontból, de elfelejtettem lekapni) A fehérrel a szokásos baj van, azzal nem tudnak mire lenni: régebbi és újabb eresztések is kerülnek egyazon szettbe, s a régieken pici elsárgásodás mindig megfigyelhető, bár ez sosem éri el az offenzív szintet. Színkeverési hibára szintúgy nem bukkantam.

Minifigek: 4/5
Gyönyörű festés, szépséges köpenyek, némely állat elképesztően jól sikerült, a fegyverek viszont nem tetszenek. Némelyik állat feje elég bamba, sajnos.

Jópofaság és egyéb szubjektív dolgok: 4,5/5
Hatásos összkép, jó arányú a két sereg összetétele, igaz a járművek terén a gazdák elsöprő erőfölényben vannak, tehát az ostrom kimenetele így bizonyosan nem kétséges. A CHI-folyam a hatványozott kedvencem, az oroszlánfej-kapu ötletes és megkapó, igaz a mögötte megbúvó CHI-ágyú enyhe nevetőgörcs okozására is alkalmas lehet. A figurális megvalósítás inkább tetszik, mint nem.

Élmény/játszhatóság: 4,5/5
Nagyon masszív, strapabíró az egész, csak a kapu mögötti pilincka fegyver és a Sasrepcsi szárnyai veszélyeztetettek cseppet. Egyensúlyban van játék-szempontból, minden mészlete hozzáférhető, értelmezhető és értelmes. A Krokijármű állkapocs-klaffogása nekem értelmezhetetlen jellemzője e szettnek, igazából zéró játékélmény-növelő hatása van. Sajnos az Oroszlánok két sárga Speedor-járgánya meg nem tolható ki a rejtekhelyről, csak épp megbillentik a vízesést. Egyébiránt minden ízégen játékra van tervezve és teremtve.

sajnos lendületből sem lehet kilökni...

Összegzés: 22,5/25
Kéremszépen ez már az igen jó kategória, és ebben még az is benne van, hogy visszafogtam magam, holott a végére suklóból rávágtam volna a 24/25-öt. Csak ajánlani tudom ezt a készletet, nagyon jó alternatív kastélyosdi kihozható belőle. A Chima többi dolga továbbra is erőst távolságtartásra ösztönöz, egyelőre nemigen tervezek újabb vételt e témában.

2 megjegyzés:

 1. Szia!

  Az épület tényleg nagyon ötletes és érdekes az építése is. Tetszett a végigjátszás, bár a 2. rész sokkal jobban, mert abban nem voltak azok a furcsa járművek.
  A végeredmény is szép lett. A pontszám is korrekt.

  A matricázásra miért nem került sor? Szétszeded és másra használod fel az elemeket, vagy eleve elutasítod?

  Sziasztok!

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Borítékolható volt, hogy a 2. rész lesz az érdekesebb. Örülök, hogy tetszett.

  A matricázásra nekem általában jó indok kell. Tipikusan nem szeretem, ennél a szettnél meg az újrahasznosítás veszélye amúgy is fennállt, így inkább tartózkodó voltam. Utólag lehet, hogy a szőnyeget/mozaikot és a zászlókat felmatricázom, de majd még kitalálom :)

  VálaszTörlés