2 Végigjátszás: 70010 Lion CHI Temple (1. rész)


A Legends of Chima piacra dobásakor néhány köbméter gőzt többen kipöffentettünk magunkból mérgünkben, hiszen az összes reklám, körítés és miegyéb az agresszív eltolódást prognosztizálta. A szedett-vedettnek ható harci és mindenféle szettek sem a megkedvelés irányába tolták érzületemet, ám az általam olyannyira kedvelt kanárisárga/napsárga elemek elszaporodása egyre többször csavarta fejemet egy-egy, mélyebb szemlélés után ijesztő készlet irányába, mígnem meg nem jelent a mai játszadozásom tárgya. A nálam simán oroszlánvárként aposztrofált, de hivatalos szinten CHI-templomnak elnevezett készlet óriási méreteket öltött, és már a dobozon számos tetszetős dolgot mutatott magáról, így elcsábultam, s Karácsonyra beleugrottam eme csodavilágnak szánt valamibe. Jó döntés volt-e, vagy sem, most még nem árulom el, majd kiderül a továbbiakban.

alul a célobjektum...

Téma
Kivételesen eltekintek a név szerinti hivatkozásoktól, és egy kicsit szabadabban értelmezem a történéseket. Oroszlánék átgondolt védelmi rendszerrel felturbózott várukba húzódtak vissza, amikor a Holló- és Krokodil-csapatok egyesített támadása megrengette territóriumuk biztonságát. Szárnyas támadások esetén persze a Sasok is szívesen a királyi nép mellé állnak, s most sem történt ez másként, s csak az elvakultan gonosz Krokik röhögtek harsányan, amikor először kiszúrták: egy nőnemű harcos érkezett ellenfeleik támogatására. Vidámságuk gyors lohasztásra ítéltetett, amikor a Sas-úrnő büntetőleg hátsón illette őket. Szerencsére eme vidám momentumot, s még számos másikat is el tudjuk majd játszani mai alanyunkkal.

Statisztika
Ár: 31.599,-..42.540,- (36.990,-)
Kockaszám: 1258 db
Minifig: 7 fő, (3 Oroszlán, 1 Sas, 1 Holló, 2 Krokodil)
Doboz: fényes, de nem licenszfényű, erős, hatalmas tégla, ragasztószalaggal zárva

Tarzan lenni erős, Tarzan állni méretarány

akciódús sorozathoz akciódús hátlap, naná

Alapkészlet
A doboz hátoldalán magyar nyelven is közlik a tisztelt vásárlóval, hogy micsoda fantasztikus dolgokat vihetnek végbe az egyes működő dolgokkal. Gyerekeknek szánt szett, jórészt gyerekbarát képekkel. A képek alapján nem mondanám nagyon veszélyesnek a lények ábrázatát sem.

Az egész hóbelevanc 11 tasakot tartalmaz, meglehetős összsúllyal.

méretszemléltetés 48x48 alaplappal - rengeteg anyag, de jó-e?

A 9 számozott csörgős és 1 számozatlan puha nejlonzacskó mellett a 11. a lenejlonozott, kartonnal erősített csomagolású útmutató-kupac a matricaívvel.

szinte mindenhol virít egy kis türkiz üveg, vagy kanárisárga - tetszik

ezt nem fogom majd felhasználni

3 füzet - 3 méret... jajj

Figurák
Az első zacsek érdekessége a külön csomagolt 3 oroszlánfej. Nem tudom, a többi mit vétett, hogy nem tasakolták be, de ezektől van menőbben kiképzett is azok közt.

mondjuk már innen látszik, hogy szépen kivitelezettek

Hárman fognak köpenyt viselni, és ráadásul nekem tetszetős színűeket, hogy korrekt legyek.

nyamm...

Némi általam még kevéssé tapasztalt figura-alkotó elem is előkerült, így azokról is gyorsan lőttem 1-2 képet.

ettől nem pörögtem fel túlságosan...

de ezeket szeretem...

Mindezek után elég bizakodva fogtam a minifigek összerakásához, hiszen ennyi jóság biztos kárpótol akár néhány durva hibáért is. Cúf-gonosz módon a Rosszakkal kezdtem a sort, melyekből mindhárom az 1. tasakban leledzett, így viszonylag gyorsan átfogó képet nyerhetünk róluk. Először megmutatom kopaszon a fránya bagázst, aztán majd regélek a meglátásaimról.

a sok kiegészítő miatt szokatlanul bőségesnek tetszik

én-vagyok-a-szélesszájú-bééééka,

édesapám-legszebb-iva-dééééka!

Nos, a Krokodilok viszik a negatív pálmát, az biztos: ótvar-randa fejük egy B-kategóriás zombi-MOC keretein belül képzelhető el, míg korpuszukba belemagyarázható némi egyéb marhaság is, de csak fifikás hozzáállással. A Holló őkelme viszont nagyon menő szerelésben feszít, szerintem az széles körben felhasználható lesz. A fej nem brutális, de két nagyjából azonos arc minek? (no persze ez igaz a többi alakra is) Általánosságban elmondható, hogy piszkosul odafigyeltek a LEGO-nál, nagyon príma mindnek a festése.

Felcuccolva minden kesentyűt, így néznek ki a Gonoszok. Bizony jó munkát végeztek az állatfejeken is. Sokat javult az általános megjelenése mindháromnak. A fegyvereket mindenesetre már a Ninjago-ban is furcsállottam, ezek meg különösen rettentőek. No ez a pont például növeli az agresszió-érzetet.

Texas-tól Darth Maulig minden előfordul itt

kampókezű (-szárnyú) madár? na neeee...

szegény köpeny, cseppet furán áll...

A jófiúk közül 3 Oroszlán kapott helyett ugyanitt, így most ők jönnek soron.

ez se semmi teríték...


cseppet vicc

Fejeik több-kevesebb sikerrel elsüthetők érdekes fizimiskának, felsőtesteik közül csak a kék a széles körben használható, a másik kettő visszafogottabban, ám az egységes lábak jó alapanyagnak tetszenek. A fejek a földön még jól festenek, de felrakva valahogy furák.

Nosza, dobáljunk fel mindent, s meglátjuk, ezek a fejek (a hátuljukat nézve) biztos feltűnnek majd néhány érdekes MOC-ban. A fegyverzet itt sem nekem tetsző, hacsak az ősz fickó lándzsája/jogara.

az a görbe T-betű micsoda?A Sas segítő a 2. tasakba keveredett, de én most előre ráncigálom, hadd tudjuk le a minifig-vonalat mielőbb. Őasszonysága igen szép, díszes, széleskörűen felhasználható ruházata dicséretes, és még a mini-fejével is egész ki vagyok békülve.


találd meg a 17 különbséget a két arc között!

A sisakszerű nagy fej sajnos valahogy ennél sem ad jó hangulatot, ha fejként szemléljük, sisakként viszont elmegy. Sőt. A fegyver viszont újfent röhejes.
Járművek


Most, hogy az élőlényeket kipipáltuk, jöhetnek azok járgányai, hiszen milyen állat az, akinek még egy nyamvadt Speedorra se telik? No nem is titkolózom tovább, hanem egyből fejest is ugrok a Sas-kopterbe vagy nevezzük aminek csak tetszik. Dűnén nevelt énem személyi ornitopternek akarja nevezni, de az előző is megteszi. Normál kék bázissal indít, majd fehér és sötétkék elemekkel bővül a csepp járgány.


Hamarosan a Chima-jellemző óriásszárnyak is felkerülnek, s egy találó csór-elem zárja az építkezést. Egy matrica is kerülne rá hivatalosan, de én megmakacsoltam magam: nincs matricázás.hopp, erről csak megemlékezünk

A következőkben két tökéletesen azonos, immáron agyonmatricázandó, ám általam mégis kopaszon hagyott kétkerekű oroszlánjárgány kerekedik ki számos lépésben. A középvonalba szerelt széles kerekekkel egész jó hangulatúak lettek – pláne ebben a színben. (a jóságfaktornál eltekintettem a nem tetsző karmok/fogak/mittoménmik értékelésétől, mert azok legós értelmezésével még bajaim vannak)


ötletes

mondjuk a nugátkrémet hátul nem értem...

egy csepp sci-fi beütésük is van

Maradt viszont annyi maradék az első tasakból, hogy máskor az egész szetthez nem jár ennyi. Ez meglepett így elsőre, aztán kapcsoltam: eksönös készlet, azaz tuti veszik majd el ilyen-olyan aprólék, hát hadd örüljön az a kölök egy napnál akár kicsit tovább is, hogy még van mivel játszania. Ettől függetlenül, netán pont ezért, igen nagyra értékelem a gesztust.


A második tasak elemeiből (Sasné után persze) egy Krokodiloknak való hernyótalpas kúszik elő, méghozzá a sárgákhoz hasonlatos centrális hajtással kezdve, jóllehet, hátul egy széles kerék helyett már két, széjjelebb helyezett keskeny kapott helyet. Sebaj, így is stabil, jól kézbentartható.elől fog, hátul kampó...

A pirosozás, aztán csempézés után végre valami furmányos dolog is kezd kialakulni. Egyértelműen a fölső állkapocs szerepét betölteni kívánó karosszéria-modul van most soron, aminek biztos van/lesz valami gyakorlati haszna is, csak énnekem arról sejtelme sincs. A kommentmezőben nyugodtan lehet ám segíteni, ha valakinek van tippje, netán egzakt tudása a darabról!

micsoda húsos falat! szép egészséges íny...


Lám, nem is kellett tovább várni, kész van ez a brümmögő is.


kissé zavaros hatású

No meg persze van egy csepp lélekzsírozó tartalék-halmaz is, csak hogy még odább legyek, s vissza.


Megjegyzem, az olivzöld elemek többeknek biztosan hiánypótló jóságok, de én nem vagyok elájulva tőlük, mert annyira nem kedvelem ezt az árnyalatot. Mindegy, a legológiai diverzitást őrizni, sőt fokozni kell! Megvagyunk hát minden járművel, lássuk, mi fán (?) terem ama CHI templom!

Épület
Az építkezés nagyon szimmetrikusan, egyszersmind szemnek tetszőn indul, s hamarosan alakot öltenek a víz/CHI-folyások (kinek-kinek ízlése szerint) A többek által sokat szapult alaplap szóba sem jön, igaz, az általam kedvelt sima alaplapot sem adják hozzá, pedig örültem volna. No mindegy, ez már ilyen, és előre félek, mennyire lesz kezelhető egy ekkora, már induláskor nagy épület.Elől többszínű, ám talán pont emiatt jól festő tócsa/pacsa (...) alakul ki, előtte pedig hip-hopp felhúzunk egy kanárisárga járólapokkal burkolt nagy kőlépcsőt, hogy végére is járjunk a 3. zacskónak, egyszersmind teljesítve a táv harmadát.

a sárgával toldott Technic tengelyek vajh' mire valók?

így önmagában kissé viccesen hat - a barna agyart meg nem értem

Enyhe pofára eséssel felérő az egyetlen pöttynyi tartalék az előzmények után, de összesítve még mindig igen jól állunk.


Hamarosan kereszt- és hosszirányú merevítésekbe fogunk, melyet nagyobbrészt ráadásul hagyományos, de irdatlan hosszú kockákból oldunk meg.


közeledünk valami függővasút felé?

Hébe-hóba némi díszítgetés is kerül a vázszerkezetre, így egy-egy nugátszín tégladarab, vagy ferde elemek, mígnem egyszercsak két 1x1 Technic elem, két kék bütyköstüske (örök téma, ki, mit, hogyan nevez :D) és egy fehér 4-es varázspálca segítségével egy érdekes kompozíciót kapunk. Az összeállítás pontosságát növeli, ha az alábbiakban bemutatott módon, egy 4 bütyök hosszú elemen végezzük az összeállítást.Most néminemű díszítés és csempézés következik...


Majd pedig előkerül az egyik 32-es tengely, és építünk egy lapos valamit, amibe alul beleszúrjuk a tengelyt, felül pedig deszkaimitációval tesszük viládossá: ez egy csapdává tehető bejárati pallózat.
A 4. tasak után kissé megnövekedett a tartalék mennyisége, így most 3 darabka figyel az asztalon. Még a végén visszajavulunk.


Az ötöskéhez segítségképp bizony előkapunk jópár sötétszürke hosszúlkodó kockát, és több lapot is a számozatlan polietilén tárolóalkalmatosságból.


A hosszúak majd a víz/CHI áramlásának adnak karakteres határokat, és biz az az áramlás hangulatosan ki lett találva, ahogy az 1x4 világoskék/türkiz üveg csempék és pöttyök váltakoznak, ezáltal hullámvert, illetve habzó effekteket okozva.Ezután hirtelen felpörögnek az események, hiszen a nagy lapokkal gyorsan lefedjük az ásítozó lyukakat, s már épül is egy forgatható márványtrónus, és egy CHI-kristály tároló asztal/kübli/akármi.


A varázspálcás betétre vízesés/CHIesés szimulációját pattintjuk (megjegyzem, az elején a képekről is ez tetszett már a legjobban)Az utolsó lépésekben pedig megláthatjuk, ahogy elkezdi növekedését a vár/templom falazata. 


Ismét kicsit növekszik a tartalék-kupac, aminek csakis örvendezni tudok.


Túl a zacskók felén, de még a teljes homályban tapogatózva, most egy rövidebb időre kétségek közt hagylak benneteket, s a nemsoká olvasható 2. félidőben felépítjük ezt a csodaépületet.

2 megjegyzés:

 1. Hali!

  A Chi templom szerintem jól fog majd kinézni, ha elkészül - már most is szépen alakul, de a figurák járművei nagyon nevetségesek. Gyakorlatilag csúnyák. A figeknek meg minek ennyi óriási fegyver? Ráadásul, bár a festésük elég szép, inkább félelmetesek (mindegyik), főleg maszkok nélkül.
  Szóval, eddig NEM MUST HAVE-kategória...
  Helló!

  VálaszTörlés
 2. Nálunk most dúl a Chima láz, de ezerrel. Riszpekt a hosszú és alapos posztért!

  VálaszTörlés