9 Végigjátszás: 6404 Carriage Ride


Ma a világegyetem legótörténelmének definíciószerűen legeslegjobb szériája egy kicsinységét fogom reflektorfénybe vonni. Az az igazság, hogy hajdan a Fun Fair mellett még több kisebbet is vettem belőle a csemetének – azóta jobbára a Technic böszmék és a Creator sportosak nyűvője – ki azzal az elfogadható kijelentéssel élt, hogy még csak gondolni se merjek nevezettek kisajátítására, tudniillik az a cukiság az övé és punktum. Mit tehettem hát, mint hogy elkezdjem összevadászni egy építhető és egy “lezsírozott” példányban eme szeretve tisztelt, körberajongott, és azóta is hagymázas álmokat okozón hiányolt témát. Ma tehát rózsaszínbe öltözik ismét a blog, s talán az anti-Friends hívek sem kapnak heves gyomorrángást, amikor tekintetüket írásomra fókuszálják.


Háttér
A LEGO időről időre kísérletezett a teljes gyerekpopuláció magához édesgetésével, de valahogy az ivararány mindig kedvezőtlenül alakult. Ennek okát jobbára maga a cég szállította, túlzottan kalandos és/vagy fiús sorozatainak garmadájával, könnyfakasztóan Barbie-szagú szörnyedvényeivel, és kínosan inkompatibilis marhaságaival. Egyszer valamiért mégis sikerült lelkivilágot közömbösen nem hagyó módon a gyerekek, s csakúgy szüleik érzéseibe tiporni, midőnis megalkották a Paradisa Town-kompatibilis, ám felette jól szerepjátszható, pihizős, és nem offenzíven csajos világát. Ez a beletiprás azonban igen pozitív előjelű volt, nem úgy a széria megszüntetésének híre, melyről nyomdafestéket nem tűrő hivatkozásokkal tudnék csak megemlékezni. A sorozat 1992-97 között élt és virágzott, ám ez csak mindösszesen 18 készletet jelentett. Hja kérem, ma fél év alatt megjelenik ennyi egy témából.

via Aurélie

Nem húzom hát tovább az idegeiteket; a mai választottam egy “kopaszon” beszerzett kedvenc, mely ugyan nem egy nagy darab, de a sorozatban van 6, ami ettől is kisebb, a Paradisa-jellemző csikó/póni két fellelési lehetősége közül az egyik, és ránézni is valódi kikapcsolódás.


Statisztika
BL használt ár: 4.500,-..7.100,-
BL új ár: 7.400,-..22.400,-
Kockaszám: 60 db
Minifig: 2 fő
Doboz: esetemben nem volt a tételben, és ebből még nem szereztem bontatlant, így felelős nyilatkozattétel kizárt, ám a fellelt fotókat azért megmutatom

elől - via lego.wikia.com

hátul - via uglycat

és persze oldalt is van pár...Alapkészlet
A készlet tartalma abszolút nem ordítóan lányos. Túlnyomó többségében fehér, némi rózsaszínnel és halványzölddel megspékelve. A két minifig, a madár és a lovak mindezt persze jól megtöltik majd élettel, s persze a növényi hangulatfokozás sem marad el.


Gyönyörő, karcmentes pacival kezdünk ma, melyre máris felraktam a kék nyerget. Ezzel a színnel nemigen voltam kibékülve már akkoriban sem, s ez azóta sem változott. Miért is nem barna?


Miniék ketten sürögnek-forognak a szettben. Egy pincér-típusú hetykebajszú kocsis, és egy macskaszemű, rúzsos ajkú leányzó, kinek lovazás iránti vonzalmát ruházata igen meggyőző módon mutatja. Teljesen Town-kompatibilis mindkettő, amennyire én meg tudom állapítani. Ha nem így lenne, akkor is így van.

szép pár...

korjellemző egyszerű hát

Nézzük most a póninak dedikált csikóságot, mely barna szőrzetével a “sárga” lószín-megnevezéssel illethető, lábai állása szerint lépés jármódban közlekedik éppen, s anatómiai korrektség vádja ezen felül nemigen érheti. A bütykökre állítást mind a négy lába támogatja.

cuki


Ugorjunk hát neki az egyszerű és nagyszerű építkezésnek. Figyelem! Nem giga-paneles építkezés következik, mégis ragyogóan beazonosítható minden, a játék során nincs szükség varázsmutatványokra, jól és élvezetesen kezelhető a kis szett. Szóval induljunk neki a füves alaptól, melyre a lovasoknál gyakran alkalmazott fehér falak és egyebek kerülnek, és egy-két paradicsomi rózsaszín dolog is kerül.


oh sole mio...

A madár és a csikó egy mozdulattal feldobja az egész látványát, pedig még nem is vagyunk kész. Nekem mindenesetre már így is elég pihentető a látvány.Most jön maga a főszereplő, ama lovaskocsi. Semmi túlbonyolítás, felesleges cicoma, csakis párkockás aranyosság az ami “szép lassan” kialakul. Itt használjuk fel az érdekes, csuklós forgózsámolyt is, mely – meglepő, vagy sem, de – számos szettben feltűnt '86-tól.A helyre kis bakon kívül még két utast is képes lesz elszállítani a fehér kicsi-kocsi, méghozzá az árnyas, olaszos hangulatú árkádok alatt lelt kávézói üldögélő-alkalmatossággal megegyező székekben.


Paripát a kocsi elé, aztán mehet a menet, avagy a vidám játék!


gyia!


hölgyem...

áh, mily remek itt a cappuccino...


Alternatívák
Szokványos eset, hogy az útmutatón kevesebb az alternatíva, mint a doboz hátoldalán, de az útmutató legalább teljes terjedelmében rendelkezésemre áll. Szegényke egyébként olyan kicsi tárolóban volt, hogy a hátoldal nem volt elég többre, mint egyetlen változatra, s az oldalakra jutott még három pici kép.


Elsőként ezeket, közülük is az alsót építettem meg, mondván, az a B-modell, ha a doboz hátulja is megjelenítette. Egy rusztikus beütésűnek szánt, ódon kocsikerékkel ékes kis kerti lugas/szaletli/miegyéb, és egy egyszemélyes lovasfogat a cél, mely a főmodellre hajazó módon bájos, legalábbis a kis kép alapján. Meglátjuk, mi lesz belőle. Hasonló kezdéssel indíthatunk, mint az első verziónál, és a kerítés-kiképzés itt különösen tetszik.Íme a fogat. Szerintem úgy jó, ahogy van.


Piknik-szigeti kiránduláshoz, bódító koktélszürcsölgetéshez, mediterrán utánérzések kiváltásához kitűnő a végeredmény.

életkép a köbön

A "C" változat egy mini-Lovi lelátója is lehetne, sőt konkrétan a My Fair Lady vonatkozó jelenete is eljátszható rajta, persze a szükséges modernizálás mellett. Az első lépések még nem mutatnak rettentő eltérést a másik két modell indító lépéseitől.


Hamarosan viszont egész más karakterűvé válik az építmény. Két sorban ülések, a csikó külön karámozva, bizony, ez már versenyért kiált.Itt is van hát a híres nevezetes zsoké (mit zsoké, Zsoké!), amint győzelmi körét rója éppen, a gyengébbik nem jelentős örömére.

drágám, ne feledd: az utolsó körön kell igazán meghajtani!

A továbbiakban már csak az elképesztően kicsi forrásanyagra támaszkodva tudtam folytatni, de ez nem gátolt különösebben a vidám építgetésben. Jöjjön hát a D-modell! Ismét a szokásos kezdés, minimális csavarral, hiszen kevés lapunk van, valamivel pótolni kellett. Újabb kerthelyiségünk lesz, nem vitás.


 Boltívek, bozótok, s máris belakható. Nos, ennek is más a hangulata, mint a korábbiaké.

nincs is sok jobb a forró csokoládénál...

talán csak egy piros madár, főleg ha magával hurcol egy csinibabát

és akkor azt mondta: Pittyu okkos madárrr...

Az E-modell egy - az adott kockákhoz mérten - díszes felépítményű hintó, mely már tényleg csak az inspiráció miatt van jelen, hiszen nagyon kevés elemet használ fel, s mégis nyerő fazont ad.


furán díszes kocsi, kvázi egy nyitott hintó


pihenésképp egy kis sétakocsikázás, hintón, virággal


Értékelés

Ötlet: 5/5
Leányzók kocsikáztatása meglehetőst romantikus jellemzőkkel bír, így a célcsoportot szerintem szíve közepén találta a LEGO ezzel a szettel, kicsiben is pompázatosat alkotott. Jó színhasználat, ló, csikó, vonzó körítés, mi kell még?

Alternatívák: 5/5
Üdítően sikerült pár kocka arrébbhelyezésével egész más hangulatú, de az A-modellre mégis hajazó jelenetet B-modellesíteni, míg a C-modell egyenesen óriási dobás volt szerintem. A picike képpel inspirált D-verzió jórészt "A"-klón, mégis más az érzületje, Az E-modell meg a szokványosnak mondható, "pár kockából is lehet bűvészkedni"-kategória hozadéka; elájulni nem fogok tőle, ám mégis tetszik. Csatlakozik a cím-témához, mégis teljesen más.

Kockák (és doboz): 4,5/5
A dobozon - kis mérete ellenére - négy alternatíva van. Ez még az aranykor hozadéka. Egyébként kellemes, jól használható darabok, semmi panel, vagy használhatatlan akármi, sőt a menet közben jelzett alkatrészi jóságok miatt kifejezetten jó eresztésnek mondanám. Pöttyet kevés, ezért mínusz egyketted.

Minifigek: 5/5
A kisasszony kétszer is feltűnt ebben az összeállításban, az ipse viszont egyedi, csak erre az egy szettre jellemző. Korképnek is beillő fazonok, a lófarkas haj, és a Paradisa lány-fej nekem a többözösen KELL rovatba sorolandók, és hát ide veszem most az űbercuki csikaszt is, melyre egyszerűen nem tudok póniként gondolni. Hatost nem lehet adni?

Élmény/játszhatóság: 5/5
Menet közben szerintem eléggé ecseteltem, hogy egyszerűségében nagyszerű az egész, óriási élmény vele a játék, meg hát elfogult is vagyok.

Összegzés: 24,5/25
Paradisa esetén drasztikusan rosszabbra tőlem ne számítsatok a későbbiekben sem. Odáig vagyok meg vissza az egész vonulatért.


9 megjegyzés:

 1. Szia Attila!

  Nagyon örültem, hogy egy régebbi szettre esett a mai bemutatásod. Igaz, ez már épp az én szunnyadó korszakomban jelent meg, így csak mostanában láttam elsőként, de nagyon bájos. (Szerintem legalább annyira, mint a Friends, csak ezzel a fiúk is nyugodtan játszhattak.) A Paradisa akkoriban nekem a különleges baseplate-ek miatt tetszett, meg jópofa volt a világ is amit bemutatott.

  Ebben a kis póni (vagy csikó) nagy vonzerő, akárcsak a nagy fekete paripa, ami egyébként szerintem ont jó kék nyereggel. (Legalábbis nálam a feketéhez jól megy a sötétkék nyereg.)

  A készlet remek, a képek jók, várunk még hasonlókat a Paradisa világából (is)!
  Üdv!

  VálaszTörlés
 2. Valamiért nagyon ismerős ez a szett, kedves Cikkíró! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért, mert valakinek (akinek történetesen a neve, születési ideje és helye, anyja neve, személyi száma és még néhány marginális jellemzője fedésben van az én adataimmal) eladtál egy ilyen készletet, már egyből gyanakodni kell? :D

   jelzem, a másik is sorra kerül majd... meg olyanok is, amik nem Tőled érkeztek

   Törlés
  2. Hm, ez a meghatározás lassan már filozófiai magasságokba emelkedik, szóval maradjunk annyiban, hogy igen :D
   Nagyon furcsa volt viszontlátni a szettet, de nagyon örülök, hogy jó kezekbe került.

   Törlés
 3. Aranyos szet, jók a saját alternatívák! Azt lehet tudni, miért kaszálták el a Paradisát annó?

  VálaszTörlés
 4. Nagyon örülök a bejegyzésnek, nagy kedvencem a Paradisa! Nekem a 6416-os Poolside paradise van meg, tavaly nyáron sikerült megszerezni, de tervezem a 6411 vagy a 6414 beszerzését is...;)

  VálaszTörlés
 5. Örülök a tetszési index alakulásának, és természetesen lesz folytatás. No persze az idei hozzáállásom a végigjátszásokhoz az ide-oda ugrálást helyezi előtérbe, így a következő megjelenés időpontja megjósolhatatlan. :)

  A Paradisa-vonal kinyírása az emberiség elleni bűntettek kategóriájába tartozik, és okát homály övezi részemről. Ha megtudok valami okosságot természetesen közkinccsé teszem.

  VálaszTörlés
 6. A cukormázas színű Paradisa nekem is tetszik.Gyerekként biztos hogy nem kértem volna főleg hogy már a gyerekorom végén jelent meg,de utólag látva jó kis széria volt.Érdekes ahogyan összegyúrták a lovarda és tengerpart témát és főleg hogy nem csúszót el csak lányos játéknak, a fiúk is megtalálhatták a szerepüket.Én még ide venném 19.nek vagy is 0. szettnek a 1990-ben megjelent 6376 Breezeway Cafe-t.Szerintem egy elő szele lehetett a Paradisa vonalnak csak még nem voltak pasztell színek,ha korlátokat és székeket rózsaszínre cseréljük bele is illik.

  VálaszTörlés
 7. Én nagyon szerettem ezt a szériát, bár egy darabja sincs meg. Biztos túl égőnek gondoltam, hogy fiú létemre ilyet kérjek/vegyek. Olyan nagyon tengerparti-felhőtlen-pihenés-gondtalanság hangulata van!
  Örülök hogy más is szerette.

  VálaszTörlés