2 Végigjátszás: 60016 Tanker Truck

Mai napi végigjátszás cikksorozat részeként szeretném nektek bemutatni ezt az új, City témakörben kiadott tartálykocsit. Őszintén megvallom, hogy az elmúlt 2 évben csak Technic készletekkel foglalkoztam, azokat is gyári állapotukba összeállítva, nem pedig MOC-olva őket. Régóta vágytam már egy könnyedebb, egyszerűbb, szabadabban összeépíthető kisebb, kevesebb darabszámú készletre, amihez most sikerült hozzájutni a kockashop.hu jóvoltából. 


via brickset.com

Adatok

 • Név: Lego 60016 Tanker Truck
 • Téma: City
 • Kiadás éve: 2013
 • Elemszám: 191
 • Minifig: 1
 • Ára: 4500-5500 Ft (pl itt)

Az új jövevény doboza
Aki interneten nézelődik, a webshopokon, de akár a Lego oldalán is jópofa szövegeket találnak egy-egy készlet mellett, amivel az eladásokat próbálják ösztönözni. Ennél a szettnél ez a következő:

"Szállítsd az üzemanyagot LEGO® City-be a tartálykocsival! Vigyél egy újabb szállítmány benzint a benzinkúthoz! Tolass a megfelelő helyre az autóval, csatlakoztasd a tömlőt, és töltsd fel a tartályt! Utána mássz fel a tetőre és zárd el az üzemanyag szelepet. Olyan sok autó, kamion és motorkerékpár közlekedik LEGO® City-ben, hogy a tartálykocsi sofőrének munkája sosem ér véget." - hát nem aranyos?

A készlet tartalma:

 • Kamionsofőr minifigura
 • Felcsévélhető töltőcső, tűzoltó készülék
 • Töltőállomás
 • Az elmaradhatatlan kávéscsésze a fülkében, és létra a tartálykocsi hátulján
 • A kamion méretei: 8cm magas, 19cm hosszú, 7cm széles

A doboz hátulján a megvalósítható szituációk egy része látható.

Hősünk akció közben
A webáruház saját matricával hívja fel a figyelmet, hogy náluk bizony nyerni is lehet. Aki kedvet kap az építéshez, és annak megörökítéséhez, mindenképpen keresse fel a képen szereplő oldalt. Ki tudja, lehet hogy az író nyereménye egy ugyanilyen klassz tartálykocsi lesz :D
A kávésbögre valami rejtélyes oknál fogva védjegyévé vált a kamionos lego készleteknek. Így egy ideje minden ilyen készlet alaptartozéka egy kávésbögre. A következő képen minifigünk ezzel pózol.
A piros kávésbögrével boldog munkásember

 
Kezdődjön a legózás érdemi része, az építés


Két zacskót kapunk, egy vaskos építési útmutatót, és egy matricaívet. A nagy zacskókon belül van még egy kisebb is a kicsi elemek számára.
Kicsomagoljuk az alkatrészeket, egyáltalán nem tűnik kevésnek ez a 191 db, sőt meg kell mondjam, meg is lepődtem, hogy mennyi minden van a készletben. Én régebbi készletekkel rendelkeztem idáig, így elég sok apróságra rácsodálkoztam, rengeteg új alkatrészt véltem felfedezni a csomagban. Így pár perc amolyan ismerkedéssel telt el.


Kicsomagolva

Először a kis töltőállomást építjük össze. Már ez a kis építmény is nagyon adja az érzést, itt bizony komoly üzemanyag-vételezés fog zajlani :)

A töltőállomás

Most már következhet a teherautónk alváza. Talán annyit mondhatok, hogy szintén a régi City készletekhez képest ez már az elején is baromi nagy :)Van egy kis színkavalkád az alvázban, ez miatt a saját építményeinket nehézkes egyszínűre megépíteni, csak törekedhetünk az ideális színátmenetekre.


Sokféle szín az alvázban
A tűzoltókészüléket (poroltó) tároló rekesz

Az üzemanyag töltő fecskendő, amiből rejtélyes 
módon kaptunk egy pótdarabot is, ez látszik a háttérben

Számomra egy érdekes elem, amiből rögtön 3 db-ot is kapunk. Ez az úgynevezett SNOT építési technikát könnyíti meg. Az elemeket nem studdal felfele fogjuk használni. Ilyen módon részletesebb, szebb, összetettebb modelleket tudunk készíteni. Így készül a teherautó frontja, és a hátsó lökhárító is. 


SNOT technika
Első lökhárító rendszámmal
Hátsó lökhárító rendszámmal
Felkerül a plató is
Az alváz készen
Elkezdjük építeni a fülkét, a jellegzetes Lego Octan zöld-piros-fehér színében
A homlokfal is ugyanazzal a technikával épül,
mint a lökhárítók, és az elsővel egy síkban lesz

Bekerül a sötétített üveg

Visszapillantó tükrökkel már 8 stud széles lesz kamionunk

És végül következzék, amiért a választás erre a készletre esett: a rengeteg dologra felhasználható tartály. Később majd megmutatom mennyi mindenre használható.
A tartály összeépítve és felmatricázva és ...
... felhelyezve a kamionra
Az elkészült készlet egyben

Végezetül, de a cikk vége előtt még megosztanék veletek pár általam készített alternatívát. 
Kíváncsi voltam, hogy ennyi év után tudok-e még legózni úgy, ahogy régen, kötöttségek nélkül, szabadon, egyedi ötletekkel. Utólag elmondhatom, hogy elég jól sikerült, jöttek az ötletek, és az új járgányok.
Ez ultrabrutál lett :-D (depi)
Értékelés 


Ötlet: 4/5
Minden Lego City város alaptartozéka egy tartálykocsi. Az Octan sorozatnak eléggé sok tagja van, így óhatatlanul is összehasonlítja az ember a többivel. Ez a készlet a 3180-as "könnyített" változata, de korrektül megtervezve. Az egy pont levonás, mert egy igazi tartálykocsi az úgy néz ki, mint a filmekben: nagy csőrös vontató, hosszú pótkocsival, 18 keréken :)


Kockák és doboz: 4,5/5
Kellemes doboz, sok akcióval rajta. Az elemek száma sok, de sok különleges alkatrész is van közötte, amiknek az általános felhasználása nehézkes. 

Minifigek: 4/5
Aranyos figurát kapunk a készlethez, de én örültem volna még egy másik fickónak is, aki a kutat kezeli. A városunkba beépítve, ahol a benzinkút 24 órában nyitva lesz, szükség lesz a kúthoz is személyzetre :).

Élmény/játszhatóság: 5/5
Egy üzemanyag-szállító tökéletes alapanyag a szórakozáshoz. Szállíthat üzemanyagot, balesetet okozhat/szenvedhet, felrobbanhat, segíthet a tűzoltóknak vizet vinni, segíthet a lerobbant autóknak. Maga a témakör is nagyon jó, de a játszható szituációk száma is szinte végtelen.

Továbbgondolhatóság: 5/5
A megépített alternatívák csak egy része a készletben rejlő lehetőségeknek. A tartály rész szinte mindig tökéletes valamilyen szállítmánynak. Én felhasználtam őket tartályként, platóként, áruként, még szállítható toi-toi wc-nek is tökéletesek :).

Összegzés: 22,5/25
Ár/érték arányban egy jó készletről van szó, mely rengeteg lehetőséget rejt magában még akkor is, ha esetleg a főmodellre ráunnánk. Azonban vigyázzunk! A készlet mellékhatásaként késztetést fogunk érezni újabb modellek beszerzésére. Én most a hasonló léptékű tűzoltókocsit, és a farönkszállítót szemeltem ki :).

Szóval csak óvatosan :D


2 megjegyzés:

 1. A bemutatás alapján nekem tetszik a készlet. Jó a formája, szépek a színei és van benne lehetőség alternatívázni is.
  Ez pont egy olyan járgány, amiben nem zavaró a méretnövekedés a '80-90-es évekehez képest, hiszen egy tanker nem akkora hosszúságú és szélességű az útakon, mint egy Smart.
  Jó, hogy a játszhatóságra is gondoltak, bár még egy kútkezelő figurát valóban "elviselt" volna a készlet. De lehet, hogy ez egy olyan figura, aki többfunkciós; előbb feltölti a kutat, majd kiárusítja a naftát sk. :)
  Üdv!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én kicsit negatívabb véleménnyel bírok.
   Tucatjárgány, jól játszható, városba kell, de annyira egyformák ezek a teherautók már, hogy emiatt nálam lassan lepattannak a kívánságlistáról.
   Nagyon hiányolom a pluszmodelleket a hátsó oldalról, de már 10-en X éve!

   A csőrös alternatíva elég bestiális lett :-)

   Törlés