0 Ötletek tárháza: 8890 Ideas Book


A minap indított új poszt-sorozatunk – az „Ötletek tárháza” – egy újabb LEGO könyv bemutatásával folytatódik. A mai napra választott – több mint negyed évszázados – Idea Book a 8890-es sorozatszámot kapta megjelenésekor. A korábban megismert 260-as könyvecske több témakörhöz (pl. Basic, Town, Space, stb.) nyújtott játékos ötleteket, azonban 8890-es csak a Technic szerelemeseihez szólt.
Mint minden ötletkönyv, ez is a saját korszakának kínálatából megépíthető modellekre koncentrált elsősorban. Mivel, 1987-ben – a kiadás évében, – a Technic háza táján a legnagyobb szenzációnak az egy évvel korábbi megjelenésű Arctic Action széria számított, az ötletek jelentős része ezekre a készletekre épült.

Adatok:
  • Kiadás éve: 1987
  • Oldalszám: 52 oldal
  • Érintett témakör: Technic
  • Részletes leírással támogatott ötletek száma: 8 db + 3 db (bemutatás nélkül)
  • Matricaív: nincs
  • Beszerzési ára hazánkban: 800-1200 Ft között használtan

Elsőként nézzük meg, hogy eredetileg melyik szetteket szedték darabokra ennek az ötletkönyvnek az összeállítói, hogy azokból a saját változataikat létrehozhassák!

Fontos megemlíteni, hogy teljes létszámban képviseltette magát a már korábban is említett Arctic Action-sorozat:
   

 

 Valamint, rajtuk kívül még megtalálhatók a könyvben a következő készletek darabjai is:
A fenti képek forrása: Brickset.com

(Az elődök felkutatása ezúttal nem volt túl bonyolult, hiszen, a hátsó borítón pontosan felfedik, hogy az ismertetett alternatívák minek az alkotóelemeiből épültek fel.)

A szokásos, többnyelvű üdvözlő-kedvcsináló szöveges oldalpár után, elsőként egy sivatagi furikázásra termett alternatívát mutattak be. (Az egész könyvecske a versenyzés-témakört, és az ehhez kapcsolódó tevékenységeket járta körül. A sivatagból indult ez az utazás, ami végül a levegőben fog majd véget érni.)

Versenyszellem

Ezután egy futurisztikus, négylábú, motorizált sétáló szerkezet következett. Egyébként, – véleményem szerint – ez az egyik legizgalmasabb és legkreatívabb modell a 8890-es ötletkönyvben.


Másnak a fantáziáját is megmozgathatta ez járgány, hiszen újragondolta ezt a régi ötletet, csak itt már modern alkatrészekkel is találkozhatunk:

Forrás: Youtube

A 8890-esben a következő részletesen ismertetett modell egy trike volt, ami csak egy készletből, az ismert és népszerű 8842-es számú gokartból épült fel.

Ezt a háromkerekű motort meg szeretném valamikor építeni

A korszak egyik nagy fejlesztése az első generációs pneumatika volt, aminek hatékony felhasználására a 22-es oldaltól láthattunk konkrét példákat.

Az első generációs pneumatika

Részletesen mégsem egy ilyen, légsűrítéses elven működő gépet mutattak be, hanem helyette egy, egyszerűbb felépítésű repülőgép ismertetése következett. A pilóta LEGO maxifig végre elemében lehetett a felhők között, hiszen máskor is a lég az igazi közege. (Ld. 86408680 és 8855)


A következő, sárga színű, tárcsás járgánynak a tényleges funkcióját nekem sajnos nem sikerült pontosan meghatározni, de egy pillantást azért ez is megérdemel.

A hátsó tárcsa funkciójára nekem nem sikerült rájönni

A következő szekció az egyik legjobban játszható területre kalauzolta el az „olvasót”; mégpedig a Forma 1 világába. Volt itt minden, ami egy jó kis versenyzéshez elengedhetetlen: szerviz, közvetítő fülke, pódium, rajtgép, kerékcsere lehetőség és természetesen egy villámgyors versenyautót is elhelyeztek az itt lévő ötletek között.
Azonban, igazából csak a fenti versenyjárgányt segítettek megépíteni, a több dolgot csak a fotók alapján rakhatjuk össze.

A bal felső sarokban látható épület megépítéséhez sajnos nem kapunk pontos instrukciókat

Ezután egy daru következett, ami egyébként indokoltnak is tekinthető, hiszen, ezzel folytatható a korábban megkezdett autóversenyes történet...
... Egy baleset történt, ezért szükség van a gyors mentésre a pálya mellett. Ezt egy motorizált teherdaruval lehet a legkönnyebben megvalósítani, így azt építhettük meg a következő oldalak alapján. Szükség is volt a gyors munkára, hiszen a kiszakadt bal első futóművet csak a pályán kívül lehetett teljesen helyrepofozni…


A történet folytatásában egy útról lesodródott teherautó utasain segített az egyik versenyautó vagány pilótája. Egyébként, ez a fehér platós kamion az egyik – mai szemmel is – legszebb modell, amit ez a könyv kínál. (Én elsősorban emiatt a fehér teherautó alternatíva miatt vásároltam meg egykor ezt az ötletkönyvet. Nekem nagyon tetszett a formája, kialakítása és az is, hogy két Technic maxifig is helyet kapott a vezetőfülkében.)

Személyes kedvenc


Az utolsó oldalpárra egy szép léghajó került, amihez azonban sajnos nem mellékeltek részletes leírást, így csak saját kútfőből lehetett ezt elkészíteni.

Léghajót épített már valaha valaki Technic LEGO-ból?

A hátsó borítóra a már korábban bemutatott ötletek kerültek, valamint egy kis segítség ahhoz, hogy mely készletek felhasználásával lehetett eljutni a kívánt végeredményhez a legegyszerűbben.

A hátsó borító segít a modellek eredetijének beazonosításában

Összességében elmondható, hogy nem ez tekinthető a legjobb, legkidolgozottabb ötletkönyvnek, amit a LEGO valaha is kiadott, de a Technic-témakörhöz készültek közül talán ez mutatta be a legtöbb játszható ötletet. A 8890-es Idea Book létrehozásakor nem a bonyolult technikai megoldások felsorakoztatása lehetett az elsődleges cél, hanem inkább a termékcsoport eredeti céljára, a szabad játékra kívánták felhívni a figyelmet. Szerintem sikerült ez a céljuk; hiszen néhány készletből 52 oldalon keresztül szabadon építkezhettünk, tervezhettünk, és legfőképp játszhattunk.

Ha tetszett ez a kis kedvcsináló, akkor töltsétek le ingyenesen INNEN ezt a könyvet, hogy tovább böngészhessetek, vagy hogy életnagyságukban is megépíthessétek a fenti modelleket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése