6 Nyomtatnál legót?

via 3dprintboard.com
A technikai fejlődés megállíthatatlan, egyik legújabb őrülete napjainkban a 3D nyomtatásban érhető tetten. A módszer világos mindenki számára, aki már nyomtatott ki bármit is az otthoni hardverén, ezt az élményt spékelje meg annyival, hogy nem papírt és nem szöveget/képet vesz ki 2D-ben, hanem valami térbeli tárgyat. Nagyon jó dolognak tartom a lehetőséget, az ilyen gépek már megjelentek a piacon, ráadásul egyre olcsóbbak, persze ez ma még relatív.
A dolog pikantériája, hogy a nagy port kavart fegyvermásolatok mellett a mi témánk, nevezetesen a legókockák is áldozatául esnek eme otthoni gyártásnak, és nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy hova vezethet az négy fal közötti saját használatra történő nyomtatgatás.

A LEGO ezért szeretne elébe menni az eseményeknek, nagyon helyesen, és próbál már az eshetőséggel számolni és foglalkozni a kérdéssel. Nehéz dolguk lesz, a legós társadalom híres a kreativitásról, úgy hiszem, hogy lesz a közeljövőben példa a házi kontra Lego kockák megjelenését illetően.

Őszintén szólva nem gondolom, hogy a napi 7 millió elemet fröccsöntő gyártókapacitást emiatt csökkenteni kellene, de elvi és jogi szinten mindenképpen érdekes állapotot teremt az új technológia idővel, érintve a használtpiacot is, sőt, mi az hogy!

Én már tudom is, mit kellene elsőként printelnem :-)

6 megjegyzés:

 1. Nagyon azért ne legyenek meglepődve, ha az emberek otthon kezdenek kockákat nyomtatni, egy promo videóban ők is mutatták hogy a tervezők először így próbálgatják az új elemeket náluk. Persze valószínűleg a nyomtatott kockák (még) messze vannak mechanikailag a fröccsöntöttől, meg nem is tudom pl egy ívelt felület mennyire lesz szép, de gondolom ez az idővel változik.
  A TLC helyében nem is a reprintektől félnék, attól szerintem még messze vagyunk, hanem a gyári vs otthon gyártott építőjáték (akár készleteket is letöltve) meccsen izgulnék. Ha 10-ed áron itthon bármilyen klassz cuccot ki tudok nyomtatni amit egy moc-os oldalról letöltök és összerakjuk a deddel, valószínűleg nem érdekelne hogy 3-4 év (5-6 hónap) múlva tönkremennek az elemek, vagy nem olyan színesek.
  Te mit nyomtatnál ki elsőre? :) Én valószínűleg olyan figurákat amik a fiamat foglalkoztatják a lego világba helyezném, pl. XY mesehős szuperszörny fejét minifig fejnek, ilyesmik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Figura nem izgat, viszont pár kuriózum elem igen, amit képtelenség ma már lassan megszerezni. Ajtó-ablak-zsanér, ilyenekre gondolok elsőre.

   Törlés
  2. Régen, az utcán kiszúrtam, pár (zöld) ablak zsalut (a régi fajta) félig a földbe döngölve. Na gyorsan begyűjtöttem, elég sok volt ott. Azóta nem igen van hiány belőlük. :)
   Én leginkább most pár Electric and Sound elemet szeretnék beszerezni. De ilyet még nem lehet nyomtatni.

   Törlés
 2. Ha van esze a Legonak, ők maguk indítanak olyan internetes zenebolthoz hasonló szolgáltatást, ahol meg lehet vásárolni a kockák nyomtatható fájljait. A fájlcserélőkön így is-úgy is fel fognak bukkanni a kockák, viszont így lenne legális alternatíva is.

  VálaszTörlés
 3. Olyan eszetlen messze még a kétféle módszer eredménye egymástól, hogy pillanatnyi kétségeim még jelentősek. Jó minőségű klónt sem veszek, minek nyomtatnék?

  Node: a LEGO másként is meglovagolhatja ezt a hullámot: saját nyomtató és "nyomtatópatronok" piacra dobásával pl, ahol kapásból biztosítja mindenféle igény kipipálását a késztermékkel kapcsolatban. A hamisítást/utánzást/stb úgyse tudja elkerülni, de elébe mehet. Mondjuk halkan jegyzem meg, az egyedi és a tömeges előállítás költségei tipikusan ugrásszerű eltérést mutatnak, tehát valószínűleg csak a kurrensebb formáknál lesz bármilyen létalapja ennek a marhaságnak. (Persze a mobilról is gondoltam hajdan mindenfélét...)

  VálaszTörlés
 4. En megkerdezem a ceget a temat illetoen. Elvi lehetosegeket itt mar olvashattak :-)

  VálaszTörlés