0 A Lego Mozaik röpke világa, és betekintés a kulisszák mögéEbben az írásban a Lego kicsit más oldalát szeretném bemutatni nektek. A lego sokak fejében egyenlő egy gyerekjátékkal, vagy "a gyerekjátékkal". Ennek lehet következménye, hogy ha valaki egy adott kor után veszi kezébe ezt az építőjátékot, azt cikinek érezheti. Saját tapasztalatból mondom, még a szűk családi körben is előfordulhat ez a jelenség, és általában ez az a pont, ahol parkolópályára kényszerül ez a remek játék. Számomra azért érthetetlen ez a hozzáállás, mert puzzle-el játszani később sem ciki, és ha ilyenformán nézzük, a Lego egy 3 dimenziós kirakó, végtelen variációval. Mondjátok, ha rosszul gondolkozom.

Néhányunkban később aztán fellángolnak az emlékek, felcsengenek a soha meg nem szerzett készletek számai, amelyeket álmunkból felverve is azonnal fel tudunk sorolni. Rendszerint ekkorra már rendelkezünk valamiféle jövedelemmel, így elkezdődhet a gyerekkori álmok megvalósítása. Ekkorra azonban vágyaink túlmutatnak a megszerezhető készleteken, vágyunk valami másra, valami saját alkotásra. Ennek egyik új irányvonalát szeretném nektek bemutatni:


Ez pedig a Lego Mozaik témakör. Ez az irányvonal a színes Lego elemek képként történő összeillesztését tűzi ki célul minél tökéletesebb módon. Tekinthetjük 2 dimenzióban történő építésnek, ahol csak hosszúság és szélesség van. Hogy ezt a vonulatot maga a Lego találta-e ki, vagy a rajongók ötletei után készültek csak gyári készletek, valószínűleg senki nem tudja megmondani. De miért is annyira érdekes ez a terület? Alkotástól függően léteznek egész apró művek (10cm x 10cm), de akadnak irdatlan nagy hatalmas képek is, melyek több 10, akár 100kg-os tömegűek és 100.000, esetleg 1.000.000 kockát is tartalmazhatnak. Pontosan ezért érdekesek, mert a legelemibb alkatrésszel, és annak árával számolva ezek az alkotások önmagukban is elérhetik a millió Ft-os költséget, nem beszélve a beléjük fektetett energiáról. Összességében elmondhatjuk, hogy minél nagyobb egy kép, annál finomabb, részletesebben lehet a képet megjeleníteni. A képátló növekedésével az ár négyzetesen arányban nő :). Nézzünk erre egy példát.

Vegyünk egy bármilyen képet alapul, én a következőt választottam:Különböző méretekben elkészítettem a képek Lego megfelelőit. Látszik, hogy a méret (felbontás) növelésével egyre szebb és szebb lesz a megvalósított kép. Én 24,48,96,128 stud méretekkel próbálkoztam, ezeket láthatjátok lentebb.

különböző felbontású Lego képek

Érdekességkép, ha a 128x128 lego méretű kép elkészülne, akkor az 102cm x 102cm lenne, tehát elég nagynak mondható. További problémát jelent, hogy Lego kockákból nem minden szín áll rendelkezésre, ami a valóságban létezik. Ez eléggé nehézzé tudja tenni egy mozaik elkészítését, de ennek kiküszöbölésére több módszer is létezik.

A színképzés

A Lego-ban nem létező színeket három másik színnel "kikeverhetjük". A szem számára 3 egymás mellett lévő szín egybeolvadó hatást kelt(het), és elég messziről nézve a képet a megfelelő színt láthatjuk.


További nagyon elterjedt módszer, hogy szürkeárnyalatos képet készítünk. 5 árnyalattal tudunk dolgozni, ezek a fekete, fehér, és a szürke 3 árnyalata, amikből remek alkotásokat lehet varázsolni. Előnye, hogy könnyebb őket megépíteni, és ha valaki tényleg képként szeretné használni (mi másra lehetne), akkor bármilyen környezetben el lehet helyezni. Egy szép színes, színkavalkádos kép például nem biztos, hogy jól mutatna egy modern, minimalista lakásban, míg egy szürkeárnyalatos beleolvadna, sőt hangsúlyos is lenne.
Harmadik lehetőségként törekedhetünk arra, hogy olyan képet válasszunk, aminek a színei lehetőség szerint közel állnak a Lego színekhez. Esetleg módosítjuk valamilyen effekttel, hogy szintén ezt a célt érjük el. Nagyon nehéz, mert kényes egyensúlyról van szó, így érdemes rászánni az időt, hogy a legmegfelelőbb eredmény érjük el. De ha ráleltünk az egyensúlyra, akkor pöttyözés nélküli képeket tudunk megalkotni.
Pár percnyi próbálkozás után hasonló méretű képeket alkotva a következő eredmények születtek más-más effektekkel.

próbálkozás más-más effektekkel

Láthatjuk, hogy nagyon sok mindentől függhet sikerünk, de ez még mindig csak kis szelete a rendelkezésre álló lehetőségeknek. A cikk hamarosan folytatódik, remélem sokan lesznek, akik érdekesnek találják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése