3 Végigjátszás (alternatívával): 41023 Fawn's Forest

A harmadik sorozat jó ideje kapható már, sőt év elejétől itt a negyedik széria is, tehát több, mint időszerűnek mondható a Friends-állatkás tasakok bontogatása. Itt is van mindjárt sorrendben az első, avagy találóan a 3/1-es zacskó, mely őzgidát ígér, annak erdejével egyetemben. Vélhetően az erdő kifejezést erős eufemizmus lengi körül, de egy-két épített fa azért lesz. Már itt konyulhat lefelé szánk sarka, hiszen ez így első hallásra azért nem egy világmegváltó jóság. Mindegy, nézzük meg, mire jó.


Téma
Mia vadkerti kedvenceinek családja nemrégiben bővült, midőnis megszületett a jelenlegi legifjabb őz, Pötyi. Andreával egyetemben az elsők közt látogatták meg a büszke őz-famíliát, amikor a helyi állatorvos szétkürtölte a nagy újságot, így most kis híján első kézből származó információk alapján tájékozódhatunk. Vagy nem. Széleskörű tervezésről jelen esetben nem beszélhetünk, hacsak nem a két leányzó törekvéséről, hogy Pötyi életterét a leginkább természetközelivé varázsolják.

Statisztika

Ár: 1.050,-..1.300,- (1.290,-)
Kockaszám: 35 db
Állatka: őzgida
Építmények: 1 db (plusz egy pici)
Matrica: nincs
Tasak: mintha az előzőektől kissé áttetszőbb lenne, az egyébként már megszokott, erős “macskaeledeles” zacskó

Alapkészlet
Egy tasak, egy útmutató, ennyi a tartalom...


tiszta növényzet...

Pötyi ifjonc a HC-vadkert fajtanemesítési programja keretében jött világra, s ennek megfelelően immár nem a fajtasztenderd jegyeit viseli magán, hanem az új trendeknek megfelelő fordított jellemzőket. A szokásos, teljes testre kiterjedő pöttyösödés nála ugyanis nem figyelhető meg, azonban az általánosan folttalan fej helyett homlokán több karakteres pöttyöt visel. Végtag-anatómiailag korrekten, sőt kecsesen szerkesztett, ám a LEGO-nál ismét nem tudtak eltekinteni a bumszlifej alkalmazásától, jóllehet ezúttal nem szaladt meg oly nagyon a tervezők keze.
 

Szeme körül is szokatlanul kifejezett világosság mutatkozik, szeme pedig, jó Szív-tavi állatkához méltón kék.
 

Szokásos módon először a napi állatka élelmezéséről gondoskodunk, mely esetünkben egy zöld, virágos növényágyon nyugvó rózsaszín tálban kap helyet. Valami elvetemült gondolkodástól fűtötten eme eledel nem más, mint két pár magenta színt öltött koktélcseresznye. A játék során persze akármilyen – kissé ésszerűbbnek ható – gyümölcs beleképzelhető.
 

Gyorsan át is ugorhatunk a lényegi részre, mely sárgászöld alapról igyekszik föl az égbe. Nyilvánvalóan ez lesz az a bizonyos erdőrészlet, melyre a cím utal.
 
 
Kapunk egy széles körben ismert, s kedvelt gombát is, hadd tanulja meg az a fránya gida, hogy piros, pettyes gomba nem étkezési célokat szolgál.Pikk-pakk felzuhognak a zöld alkatrészek is és kész a pazarnak nem titulálható lombkorona.

Kész is vagyunk, ami kissé visszafogott lelkesedést vált ki belőlem; ez biz elég soványka!
 

Erősebb idegrendszerűek masnival is megleshetik Pötyit.
 

Maradék természetesen akad most is:
 

Nézzük, lökött gidánk mit művel új helyén.
 
yihaaaaA B-modell szintén nem egy csuda-valami, erőst az alaptémához kötött. Az útmutató képe, vagy akár a friends.lego.com-ról letöltött útmutató alapján is könnyedén felépíthetjük a gida másik rejtekét. Ez egy kizöldellt fatuskóval indít, mellette a jellegzetes gombával.
 

A második építmény ismételten roppant egyszerű, az előzővel hasonlatos funkcióban tündöklő darab. Na, ettől se szálltam el, hogy milyen nagyszerű. Ha mindez nem lenne elég, valami töppedtagyú úgy vélte a cukiságfaktor-ügyintézőknél, hogy egy őzgida fő (de max. másodlagos) tápláléka a magenta színű masni kell legyen, melyről az őzek élőhelyén is meggyőződhetett, s nem találván egyetlen darab ilyetén alkalmatosságot sem, levonta a helyes következtetést: ezen állatok egyszerűen nem bírnak ellenállni az adott színű masniknak, s hirtelen befalják, ha akár egy is felüti a fejét a közelben.
 


Kevés kiinduló darabból ugyan, de csekély mennyiségű a maradék, ami legalább pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét.


Ötlet: 2,5/5
Kevés elemből, gyengén megvalósított híg ötlet. Az egyetlen (kettetlen) jópontot kimeríti az őzi, és a rejtekadó ág kinyúlása. Ragozhatatlan.

Kockák: 3,5/5
Kevés, a jórészt barna és zöld színek minden növényzethez jól jönnek, de nem egy nagy eresztés. A cseresznyék miatt kissé jobb hangulatba keveredtem, de így is csak ennyire futotta. 

Állatka+cukiság: 4/5
A kis pöttyös roppantmód odateszi magát, szerintem 1000x jobb a reklámokban és a tasakon megjelentetett képeknél. Az egészre mégis némi árnyat borít a gyenge tuskók/törzsek megoldásainak halmaza. Az A- és B-modellek eme szempontból elég egyenszilárdságúak. 

Alternatíva: 3/5Mint már vázoltam, csalódás.

Játszhatóság: 3/5
Közepes. Fa+őz, ami jó, de szerintem kicsit szűkös... A pink tál helyett inkább jó kis vályu, etető, szóró jöhetett volna, mindjárt jobb kedvre derültem volna.

Összegzés: 16/25
Jajjajjajj, de gyenguska ez így. Szubjektív értékítéletem kissé fölé lőtte volna a végpontot, de tagadhatatlanul sok gyengeség mutatkozik a szettben. Remélem, a másik kettő ráerősít ezek után.3 megjegyzés:

 1. Engem inkább az lepett meg, hogy 1200-ért még árulnak "készletet". Ahhoz képest hogy már két kerék + három kocka típusú autó + minifig is 2000, vagy hogy a zacsis minifig is 1000 fölött van, egész vállalható. Persze +20 forintért berakhattak volna két 2x4-es plate-ből meg két nagyon bütykös kockából egy vályút, de másnak meg gondolom más lett volna a prioritás :) Az őz tényleg egész aranyos, nem tudom vannak-e a friendsben felnőtt őzek, amikhez passzol, vagy csak így egyedül cukiskodik az erdőben. Két random kérdés: az őz lába passzol a stud-okba (mint pl a minifig kutyának)? A képeken rég óta fontos, de háttérbe szoruló trans-clear lap lego (amit csak 48x48-asban láttam horror áron) vagy valamilyen kompatibilis, hozzáférhető dolog? Fotózáshoz nagyon hasznosnak tűnik.

  VálaszTörlés
 2. Valóban igazad van, inkább a többi zacsis rokonával összevetve éreztem gyengének, az árkategóriájában szélesebb körben szemlélve nem biztos hogy ugyanígy pontoztam volna.

  Kérdéseidre a válaszok:
  - (talán csak egyelőre) nincsenek felnőtt őzek
  - a studra való cuppantást a felmasnizott őzikés képen tudod szemügyre venni. az őz lábai közt van egy studra illeszkedő íves bevágás, és a mellső/hátsó lábpár 2 pöttyöt fog közre
  - a lap lego, a német Legolandban vettem anno az utolsó két darabot, a szürke 48x48 lap akkori itthoni árának 2/3-áért. Ugyanígy tettem 1 vagy 2 zöld óriáslappal is, szerencsére, mert azóta sem volt szerencsém hozzájuk

  VálaszTörlés
 3. Az őz lábain a bevágás látszik az első őz-képen (el van fektetve őkelme)

  VálaszTörlés