4 Végigjátszás: 10240 Red Five X-wing Starfighter - 1. rész


Jórészt már a Star Wars univerzum hajnalán feltűntek azok a járművek, melyek meghatározó hatást gyakoroltak későbbi LEGO-SW preferenciáimra. Már a IV. epizód elején a Tantive IV, aztán Luke félroncs X-34 terepsiklója, a Millennium Falcon a hangárban, a film végén pedig “A” vadászgépek, az X-szárnyúak. Annyira nem vagyok megszállott, hogy minden változatot beszerezzek ezek bármelyikéből, de van az a pont, ahol megadom magam. Most is ez történt, amikor a vörösötöst beharangozták, s bár a színválasztással nem vagyok kibékülve, nagyon vártam, hogy magaménak tudhassam.A Karácsonyt sem vártam meg, s máris ráugrottam, aztán úgy alakult, hogy időben kissé megcsappanva tologatni kezdtem, de most itt van, kész és nagyon tetszetős, ahogy azt remélni is mertem. Több, mint fél méteresre ígért UCS szobor, kb. minifig-kompatibilis kivitelben, ami kissé furán hat elsőre, de emészthető. Találékony megoldásokkal, és némi bosszantó fícsörrel is meg van áldva, de azért vagyunk, hogy ezen javítsunk, ha túlontúl idegesítő. Nem lövök hát le nagy poént, ha már előzetesen a “nekem-tetsző” kategóriába csoportosítom.
UCS járműpark
Mondhatnánk, hogy aki kedveli, az úgyis gyűjti, a többieket meg nem érdekli, de talán pont a tipikusan magas árfekvése miatt ez az elméleti megközelítés már kimondása előtt romba dőlne. Általánosságban elmondható ugyanis, hogy az UCS (Ultimate Collector Series) cuccok nagyok, részletgazdagok, ennélfogva (néha iszonyú) drágák, mely drágaság a BL-en visszaköszönvén a csillagos egeknél sem tud megállni. Dobjuk hát sutba pénzügyi ellenérzéseinket, és gyorsan fussunk át egy pár alkotáson vizualice, amit ez a széria a “jók” oldaláról megélt a SW univerzumban.

van, aki nem Xarozik - via Shotgun_Johnny @ Reddit
Csököttségi bajnokunk a maga röhejes 187 darabjával a 10026 Naboo Starfighter. (na jó, tele van menő krómozott darabokkal)


Abszolút ellenpont a 10179 Millenium Falcon, hiszen ez 5195 darabból áll. A BL-en 430eFt-tól vesztegetik, de van majd' 2,3mFt áron is.


Az ABC-ből mások is megjelentek az évek során, így van B-, X- és Y-wing is a csapatban.
A végére hagytam egyik nagy kedvencemet, a 10019 Rebel Blockade Runner nevezetűt, mely a MF-nál jóval konszolidáltabb 110-460eFt sávban férhető hozzá.


A téma 2000 óta töretlenül hódít, amit részemről csak üdvözölni tudok, mert játékra szánt készletekben időnként döbbenetes mellényúlásokat érzek, ezeknél viszont globálisan jónak tetszik a tervezés. Van persze ezekben is kisebb-nagyobb “huba” időnként, de azok jellemzően gyorsan és könnyen orvosolhatók.

Statisztika
Ár: 55.900,-..64.999,- (64.990,-)
Kockaszám: 1559 db
Doboz: Kicsit visszafogottan óriási, jó minőségű kartonból készült hagyományos téglaforma, ragasztószalagokkal lezárva.Alapkészlet
Inkább a vizuális effektekre koncentráló sorozatról van szó, semmint nagy mesedélutánt igénylőről, de azért némi szövegelésre szükségem van a tálaláshoz, így azt ma sem ússzátok meg. Először is itt van a doboz tartalma, mely a bő másfélezer kockát rejtő 10-ig számozott zacskórengetegből, egy óriáscsempéből és a benejlonozott számos matricából és útmutatókból áll. Már ez önmagában igen impozáns, s az izgalmon cseppet sem csökkent a látványa.


3 füzetből dolgozhatunk majd, darabonként is kellemesen súlyosak, hát még együtt. Szerencsére azonos fazonú mindhárom (zavarni szokott ugyanis, mikor egy készletben többféle formátumú füzetet kevernek).


Íme a matricák, melyeket alapból nem szeretek, itt ráadásul túlzottnak tűnő bőségben vannak jelen. Szélvédő-matricából én pl. kettőt is kaptam, talán véletlenül, talán szándékosan, hogy legyen pótlás, ha az elsőt elrontom, illetve ha majd egyszer leájul.


Kezdjünk is neki az első tasakkal, melynek tartalma – minő véletlen – jórészt fehér-szüke. A néminemű színes elemről már most megsaccolhatjuk, hogy építéstechnikai/megtalálhatósági könnyebbség miatt ilyenek, és úgyis rejtve lesznek a szem elől a végső fázisban.

újfajta szeparátor is jött a csomagban - örvendek

Az első sok fázis megépítése alátámasztani látszik fenti megjegyzésemet a túlontúl hivalkodónak tetsző színekről. A kék négyzet, vagy mondjuk a piros csíkok biztos ilyen eltűnő darabok, és az építés menetét igyekszenek felgyorsítani egyértelműen beazonosítható, a többitől eltérő színükkel.
Hoppá, érdekes részhez értünk: két rugós felfüggesztés kerül beépítésre az eddigiekbe. Nagyon erősen valószínűsíthető, hogy szárny-pozicionáló feladatokat fognak ellátni.


A gömböcös-fogaskerekes hajtás is szépen elkészül, s már biztosak lehetünk benne: a szárnyak támadó- és utazó állása közötti váltást, és a beállított szárnyállás megtartását fogják végezni az eddig behalmozott kesentyűk.
Most egy érdekes, kagylóhéj-csillanású Technic-elemé lesz a főszerep, ahogy a fogaskerekekhez csatolt lapátokat alakítunk ki ezek segítségével. Fura ez így, de tutira ezek fogják pozicionálni a szárnyakat.


érdekesen alakul...

Egy szokásosnak mondható mütyürhalmaz a végén:


A 2. tasak tartalma színszakilag az előzővel kompatibilis, és rengeteg hosszú, valamint szintén sok Technic-elemet tudhat magáénak. Nyúlánk űrhajó és karcsú szárnyak esetén ez csekély meglepetést okozhat csak.


A Technic elemekből szép óvatosan felépül egy olló-szerkezet – nyilvánvalóan az X-szárny lelke. (vagy teste?)

félig szürke, félig fehér, vajh' miért?

A következőkben újabb rugós felfüggesztések kialakításának lehetünk tanúi, és a megmagyarázhatatlan színű alkatrészek időszakos felbukkanására is számíthatunk, de ez utóbbin már nem ütközöm meg.
innentől érzem, hogy ebből X-szárnyú lesz...


szóval így - nem hagyja lefittyedni az alsót

csukva...

nyitva...

Negatív rekord-várományos! Csak 3 pici maradék van.


A következő tasaknál óriási meglepetés ért, ugyanis minimális töltelékszínt véltem felfedezni a kupacban.

SNOT-elemekkel gazdagon hintett függőleges építkezésbe fogunk,mely a végén igen furcsa alakzathoz vezet, ám a felhelyezett záró-elemek teljessé és érthetővé teszik a képet. Ez lesz a vadászgép fara, a nagy kerek valami pedig majd a szárnyak nyitásáért/zárásáért felelős gombbá avanzsál, ha összedobjuk az eddigiekkel.

ez így önmagában is felismerhető

Valahogy így:


A maradékból a burkolatot rakjuk rendbe, s a különböző, egyelőre lazán kapcsolt részegységek egymáshoz kötését, a szerkezet merevítését oldjuk meg.

finom simítások jellemzik az egészet...
kezd nagyon kézreálló lenni...

5 kis elemmel ismét gazdagabbak leszünk a végén – hacsak később nem használtatják fel velünk valamelyiket, de ilyenre nemigen mutatkozik példa.


Negyedikként ismételten egy színesebb kupachoz jutunk, tehát várhatóan megint lesz belsőség az eresztésben.


Hosszant gyorsan elterülő laposságot kapunk a következő pár lépés eredményeként, aminek felismeréséhez nulla jártasság is elegendő: ez biz' az orr-rész lesz, bár egyelőre mintha rövid lenne.nem jöttem rá, enné a fázisnál hogyan kunkoríttalaníthatnám (ugyanis felfelé hajlik az egész)

Itt álljunk meg egy szóra, hadd emeljem ki e két szépséget a tömegből. Űrhajóépítők álmát képezik az ilyen és hasonló nyomott vezérlőpanelek, radarképernyők és egyéb kütyük. Egyikük 10, másikuk 30 készletet boldogított eddig.


Ezek után még számos lépésen át zajlik a viszonylag egyszerű, lineáris építkezés, melynek folyományaként hamarosan testet ölt az orr-rész váza. Várom, mikor is burkoljuk be, mert ez így nem maradhat.cseppet még mindig kunkori

Azt hiszem, nem is kell tovább várni, jön a burkolás üstöllést. Fehér-bordó kombináció jellemzi némi szürke és dark-tan (setét homok, vagy mifene) beütéssel. Egy-két apróbb matrica is felkerül, és az egész teteje csempézett, bizonyára a ferdeség kompenzálására.
miért nem lehetett ezt nyomni?

bal oldalon alul a bordó nyíl is egy matrica...

Alant egy kis öblösítés egy-egy óriási szürke íves-ferde akármivel, s már a törzshöz is kapcsolható az egész.


hú, most sokat javult az összkép...

A korábbi rekord megdőlni látszik, hiszen ebből a csomagból már csak két picurka elem maradt.


Az építkezés matematikai közepéhez érkezünk, midőn is az 5. tasakot szaggatjuk ízekre. Csodás látvány a hatalmas, egyelőre egyedi szélvédő, melynek sárga tesóját Benny tudhatja majd magáénak. Javarészt újfent burkolgatni fogunk, hisz nagyon kevés csiricsáré elem van már megint a kupacban.


Némi fazonírozás a hasi részen...korrekt...

Majd elkészül a kvázi jellegzetes orr...

imádom a kulcstartó-elem ezen használati módját...

Ismét rakosgathatunk néhány dolgot belülre is...


profi ülés - picit minifig+ méretarányú

Nem beszélve az UCS-jellemző techno-kütyü építkezésről a hátsó traktusban. Ez utóbbiakat nagyon csípem ebben a sorozatban.


remélem mindenki könnyedén beazonosítja, mi micsoda :D
Pár röpke mozdulattal elkészül az orr felső burkolata is, végre kipofásítva a szerkezetet,
űberállat... - kár, hogy csak matrica

majd számos, vért izzasztó percnyi, finommotoros képességeket erősen próbára tevő matricázást követően felkerül a szélvédő is. Tényleg megizzadtam vele, hogy nehogy elrontsam. Élre kell illeszteni, ráadásul az is meg van adva, hogy a szép végeredményért milyen módon és sorrendben kell felhelyezni a darabokat. Kemény meló volt, de a végeredmény megérte. (mondjuk nyomott szélvédő lett volna az igazi, meg kell mondjam). Van aki alkoholos tisztításra, van aki valamilyen felületaktív anyag használatára "esküszik" a felhelyezéskor, de olyan is, aki az átlátszó részt egyszerűen kivágja a matricából, s így nem is bajlódik vele)nem vagyok nagy Matricaman, úgyhogy nem lett 110%-os, de nem is rossz

Egy szép halomnyi maradékkal zárom a mai mókát, aztán hamarosan sort kerítek a folytatásra is.


4 megjegyzés:

 1. Ezt meg kell szereznem valamikor, ahogy a B-winget is!

  VálaszTörlés
 2. Sziasztok!
  Szép is, jó is, nagy is, de ekkora árnál már nem értem miért nem készítenek el mindent (tényleg mindent) előre nyomottan. Egyrészt, növelné a készlet értékét, hiszen, így gyakorlatilag pár tízezer Ft-ból bárki összekalapálhatja (pl. utángyártott matricákkal) a Bricklinkről alkatrészenként. Azért, ezt én nagy hibának érzem. Pl. a szélvédőt is mennyibe került volna mintára festeni?
  Egyébként, maga a készlet nagyon szép, hatalmas, és egy helyiség dísze, miután elkészül. Szóval, le a kalappal. (De a matricázás nem egy szép dolog a LEGO-tól. Régen - minden jobb volt... :-) - azért nem volt ennyi matrica. (Emlékeim szerint. Pl. Classic Space, Basic-ben sem volt jellemző.)

  Üdv!

  VálaszTörlés
 3. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez miért fehér színű és szürke? Egy licensz termék esetében az nem tartozik bele a dizájnba? A playsetek-nél megértem a változtatást (kevésbé lehangoló és komor az összhatás), de ez egy UCS, amit nem gyerekek vesznek elsősorban.

  VálaszTörlés
 4. Izé...fehér színű és nem szürke.

  VálaszTörlés