2 Tesók: 6766 vs 79107


Mondtam, hogy nem eresztem a gumicsontot, ugye. Így történt, hogy ismét westernes témában fogunk ma téblábolni egy keveset, jóllehet nem annyira a Stetson kalap, mint inkább a tolldísz fog ma dominálni, már ami az emberi tényezőt illeti. A két készlet most közelebbi időkoordinátákkal bír, mnt a legutóbbi páros, hiszen a régebbi versenyző 1997-ben ugrott a polcokra (bizonyos 6766 Rapid River Village néven), míg pillanatnyi utódja 2013-as. Az utóbbi lónréndzseres tavalyiság a 79107 Comanche Camp címet kapta alkotóitól.


A távlati képet szemlélve nem kell sokat elmélkedni, mi is hozta össze mostani alanyainkat. A sátrak uralják a képet, és még a méretbeli hasonlóság is szembeszökő. No persze mélyebbre ásva feltűnik a barna kenu, s csakúgy a különféle szerelésekben pompázó indiánok. Lesz tehát mit elemezgetni, melynek hamar neki is fogok.

nyüzsgő kis közösség ez - így együtt még inkább

Ha már a sátor volt az első a feltűnési listán, hát természetes, hogy azokkal kezdek. Az alábbi összehasonlító felvételek méltán tanúskodnak arról, hogy a Tesóság bizony lehet távoli is. Az anyagválasztás a régi darabnál a természetesebb hatású, szépen festett vászonhoz vezetett, míg az újabb viszonylag merev műanyag lemezeket alkalmaz, melynek festése jóval gyermetegebb, az egész fakónak tetszik, és inkább ősemberes, mint indiános

az új két a régi egy darabból áll,

Leméricskéltem őket a mérlegen is. Az eredmény: régi=40 pötty, új=2x37 pötty. Ebbe fogunk beleszakadni...

s az új jóval nehezebb

LEGO-éknál ritka problematikát tártam fel. A rögzítőlukak távolsága inkompatibilis. Súlyos felelőtlenség...


Itt a másik sátor is a korábbi modellből:

mit mondjak, ez is díszesebb az újnál

Az imént lecsupaszítottuk, hát vessük szemeinket ama vázakra. Lám elsőfajú tesósági jellemzők kerülnek elő, úgy mint

- kört közelíteni igyekvő alapok, és gömböcös rögzítőpontok

a régi jobb :) - viszont mindkettőn levágott sarokelemek végzik a gömbölyítést

- rudazatvégek

nagyon Tesók

- Technic kapcsolat


- ha más pozícióban is, de ugyanazon elemek

az új (bal) miért matt, a régi meg fényes?

Rejtély, hogy miért van lecsempézve az amúgy sem látható rész az újabb sátor alaján, ám ha figyelmesek vagyunk, feltűnik a tűzrakás jelenléte mindkét szettben, A láng szerencsére jó Tesóvá teszi őket, hiszen ugyanazon elem lett használva mindkét esetben.

persze a régi jóval egyszerűbb kivitelű...

A rudazat megtartásáért ugyanolyan 1x1 Technic kocka felel, ráadásul az adott korhoz tartozó világosszürke színekben. Ennél szorosabb tesósági faktort ki várhatna el?


Bejárati nyílással is felszerelték mindkettőt, így minimális Tesóság itt is fennáll, ám míg az ősi verzión – az anyagválasztásnak és a nyílás alakjának köszönhetően kiterjedt használatot tesz lehetővé, addig a két lapból összetákolt újon kínkeserv rést nyitni, hát még azon ki-be pakolászni.

siralmas, hogy az újabbik túlnyúlik az alapon (értsd: kicsi az alap), ahogy meg nyílik az borz alom

A geometriai rokonság fentről is megerősíthető, tekintve a közel azonos átmérőjű kör-alapot, sőt az alapvetően érthetetlen piros Technic toldóelem az újdonságon legalább szín-Tesóvá teszi a sátrak csúcsközeli traktusát.

Kifogyván a sátras jellemzőkből, áttérünk ama rézbőrűek áttekintésére. Először a sámán-fejfedőt viselő tagokat tekintsük meg! A csodás, bölényszarvas kobakravalók hasonlatosak, így némiképp Tesók, ám a gyártástechnika és a licensz követelményeinek való megfelelni akarás tetten érhető a komancs főnökén.

nekem mindkettő bejön...

hopp, az új hátul is festett, és még farka is van

oktogonális és felsliccelt rögzítő gyűrűk

Tekintsük meg a fickókat részleteikben is, hogy kiderülhessen, van-e joguk ebben a sorozatban szerepelni. Nos, a licensz-színezéstől nyilván el kell tekintenünk, ám a lyukas koponya mindent feledtet. Tesók ezek, akárki akármit mondjon. Ezután már jöhet bármi, a rokoni szál tagadhatatlan.

na végre...

A másfél évtized persze volt, min lecsapódjon, így sem a felsőtest, sem a lábak nem élveznek oly közeli tesóságot, mint a fej.A készletek egyaránt tartalmaznak tomahawkot, jóllehet a '97-es egy hagyományos fekete balta képében, viszont azon egy felcsíptetett toll adta a menőséget, míg az újabb gumifejű és mintázott nyelű kivitelével próbál kitűnni. Korjellemző darabok, nem siránkozom.


így se rossz

Ha már elkezdtük, ne is álljunk meg itt, hiszen akad még fegyver. Nézzük, mit tudnak a lándzsák! Ugyanaz a fej, azaz közeli Tesók, ám a nyél végén a gömbölyítés már eltűnt a hosszú évek alatt. Mostanra kísérletezhették ki, mi a minimális legömbölyítési sugár, amit a gyerkőcök sérülés nélkül elviselnek. Mindenesetre kipróbáltam: a gömbölyű vég is megáll a lyukas bütyökben, sőt némi emelőerő is kifejthető vele (persze a frissebb fazon ebből a szempontból messze jobban teljesít)


Az íjak és tegezek következnek, melyek napjainkban is az eredeti (vagy azokkal megegyező) öntőformákban nyerik el alakjukat, így ennél közelebbi tesósággal már nem is bírhatnának.A vízen történő közlekedés csodás eszközei maxi-Tesók. A korhű – azaz az új esetén vöröses – barna kenuk magától értetődően támasztják alá ezen kijelentésemet.


és igen! a barna egy teljes hosszal a vörösesbarna előtt!

szerintem még az eredeti öntőformát használják...

Az evezőkkel már nem ugyanilyen egyszerű a helyzet. Amint az látható a lapát töve kissé megnyihelődött a régin, így a LEGO fejlesztésbe, ennek folyományaként pedig megerősítést célzó változtatásokba fogott. Szerintem jól tették, és így is csak kissé sérült a tesósági tényező foka.

ez a fejlesztés nagyonis ráfért...

Végül a poén kedvéért két, első látásra különböző, ám bizonyos szinten Tesónak nevezhető figura következik. A tesóság az interkompatibilis fejdísz-befoglaló képességben rejlik.


tádáámmmm!

A kérdéseket újfent nem kerülitek el:
  • Van olyan akinek az újabb sátor tetszik jobban? Ha igen, miért?
  • Fel kellene vajon támasztani a western témát (licensz nélkül)?
  • Ha valakinek megvan a 79107, ossza meg velünk, mire jutott a sátornyílással!
utóirat: aki a második kérdésre nemmel válaszol, azt a komancsokkal lenyomoztatjuk, és ideológiai továbbképzésben részesíttetjük (nem)

Még végülebb és nemutolsósorabb: van valakinek ilyesmije? Ha igen, azonnal számoljon be róla, de esetleg tegnapra is jó lesz :)

9186 Duplo Indians (Dacta) - via miniland.nl

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, hogy ismét Western került terítékre. Nekem mind a kettő kiadású sátor tetszik, de a műanyag - újabb - valóban egy kicsit "olcsóbb" kivitelnek tűnik. A figurák azonban mindkettőben szuperek. Néhány régi indiánom és cowboyom nekem is van, nagyon teszenek. Főleg a rézbőrűek.

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet volt hogy feltámasztották a cowboyos indiános vonalat,bár nekem meggyőződésem hogy lehetett volna jobban is.De kétségkívül szép készleteket adtak ki(itt pl. arra a nemrég bemutatott vonatra gondolok).Nekem személy szerint itt a régi jobban tetszik(mind sátorban,mind környezetben),azt mondjuk a régi indiánoknál nem értem miért van másképp festve az arcuk,mint a banditáknak vagy a legoredoi katonáknak.De ettől is aranyosabb az én szememben :)

    VálaszTörlés